10reacties

Brouwers: Samen tegen pesten

Afgelopen raadsvergadering is een motie van D66, VVD, CDA, Helder Helmond en Mí Hellemonders unaniem aangenomen; er zal met gemeente, schoolbesturen en externen worden gekeken hoe (digitaal) pesten op basisscholen en middelbare scholen aangepakt kan worden.
Pesten, en dan met name online pesten, is actueler dan ooit. Momenteel gaan er, ook in Helmond, zogenaamde gossipgirl-accounts en expose-accounts rond op sociale media.

Op Gossip Girl-accounts worden roddels, al dan niet waar, door de hele school verspreid via Snapchat. Kinderen worden met naam en klas op zo’n account voor schut gezet. Alles kan worden gezegd, gefilmd en online gedeeld. Je kunt je hier niet tegen verweren.

Een Expose-account is een account op Snapchat van iemand met veel volgers, vaak met 0492 in de accountnaam. Zij verzamelen naaktfoto’s, al dan niet gefotoshopt, en zetten deze in hun story/verhaal. De volgers maken hier screenshots van en zetten die weer in hun verhaal. Zo gaat zo’n foto dus in korte tijd rond op je eigen school, maar ook op andere scholen. De naaktfoto’s kunnen zelf zijn gestuurd en worden zo misbruikt, maar ze worden ook ontfutseld door middel van dreigementen. Ook zijn er gefotoshopte foto’s in omloop. Op het moment dat jouw foto wordt gedeeld via zo’n expose-account heb je er geen zeggenschap meer over; het staat voor altijd online.

Kinderen bij wie dit is overkomen, voelen zich vooral machteloos. Ook is de schaamte zeer groot. De kinderen hebben dus lang niet altijd iets fout gedaan. Het pesten kan zo erg worden dat ze naar een andere school willen; nieuwe start, nieuwe kansen. Dit heeft vaak geen zin meer: je naam, je foto’s of filmpjes zijn ook al op je nieuwe school bekend.

Het zijn voorbeelden van digitaal pesten waar onze (klein)kinderen en leerlingen voortdurend aan worden blootgesteld. Omdat je als ouder en als school altijd achter de feiten aanloopt, willen deze Helmondse partijen de Helmondse scholen steunen. Deze motie is opgesteld door raadsleden met een onderwijsachtergrond. Samen hebben we gekeken naar mogelijkheden om dit nieuwe fenomeen aan te pakken, bijvoorbeeld door een gezamenlijke aanpak of lesprogramma tegen online pesten, aansluitend met het al bestaande Helmondse samenwerkingsverband.

Het is naïef om te denken dat we online en fysiek pesten kunnen stoppen, maar we kunnen wel gezamenlijk optreden om bewustwording te creëren en een signaal af te geven: (online) pesten heeft zo’n grote consequenties, dat pikken wij niet.

Marlotte Brouwers
Raadslid D66 Helmond