Buiten is het 8 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.222 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

Column van Ellen Niessen van de VVD Helmond

De aanslag op de coffeeshop Carpe Diem vrijdagochtend doet de discussie over het halfslachtige gedoogbeleid in Nederland weer oplaaien. De twee brutale aanslagen in korte tijd komen naar alle waarschijnlijkheid uit de hoek van de georganiseerde criminaliteit die de aanvoer van softdrugs regelt. De politie heeft dertig man op de zaak gezet maar dan?
De wijze waarop de productie van de hennepteelt is georganiseerd zal de feitelijke opdrachtgevers van deze acties sowieso buiten schot houden. Een jaar geleden zag ik op een film van de politie over de georganiseerde hennepteelt hoe omvangrijk en groots deze is opgezet en hoeveel geld daarin omgaat. Griezelig is ook dat onder- en bovenwereld in dit circuit door elkaar heenlopen. De top van dit soort criminele organisaties is dus maar heel moeilijk grijpbaar en als ze eindelijk eens iemand hebben dan blijkt de straf waarmee deze lieden wegkomen een lachertje.
Voor een gemiddelde hennepteler is zijn business nog steeds rendabel als de politie 1 van de 5 hennepoogsten per jaar onderschept en deze plus de bijgehorende apparatuur in beslag neemt. Daarbij lopen de telers nauwelijks risico want als de woningbouwcorporatie hen op straat zet is de gemeente altijd verplicht deze mensen vervangende woonruimte (gemeubileerd en al) aan te bieden. Mocht de teler kinderen hebben dan mag het gezin sowieso niet zondermeer op straat worden gezet, iets waar door deze telers triest genoeg gebruik van wordt gemaakt.
Om in Helmond de illegale handel in softdrugs tegen te gaan is het openen van een tweede en of derde verkooppunt noodzakelijk. In deze zaken kan dan gewerkt worden met pasjessystemen waarbij te jonge klanten geweerd worden. De wijze waarop hier nu door de 'productiekant' op wordt gereageerd zal mijn inziens de roep om nu ook de achterkant te legaliseren alleen maar sterker maken. In ieder geval kun je de georganiseerde misdaad daar dan een echte slag mee toebrengen. Want dat deze een halt moet worden toegeroepen mag duidelijk zijn.

Ellen Niessen
Raadslid
VVD

10 reacties:

Er word in nederland toch veel softdrugs in beslag genomen. Veel van deze inbeslaggenomen drugs word verbrand dacht ik?

Is het geen oplossing om deze te verkopen aan de coffeshop?
Je neemt zo de illegale inkoop van de coffeeshops(ik neem aan dat deze illegaal word ingekocht) weg, en de staat kan wat winst maken wat men weer voor iets anders kan gebruiken.
Je trekt zo toch ook een gedeelte van de illegale handel weg?

Beantwoorden

Misschien toch een goed idee om softdrugs te legaliseren.
als distributiecentra supermarkten nemen en er een leuke reclamecampagne tegen aan gooien.
Ben benieuwd wat voor een impact dit heeft op ons Oranjegevoel. Straks geen gratis wuppies, maar druggies bij aankoop van 10 euries aan boodschappen.
Dan zweeft heel Nederland.

Beantwoorden

ik ben het met braadlap helemaal eens,en wat betreft legaliseren ze zullen altijd via de achterdeur goedkoop[ zwart ]in blijven kopen om er vervolgens weer goed aan te verdienen

Beantwoorden

hoe ver laten ze het nog gaan?

Beantwoorden

Ik ben persoonlijk altijd voorstander geweest van legaliseren. Als alcohol en tabak als sociaal geaccepteerde drugs legaal zijn, dan hoort m.i. wiet ook wel in dat rijtje.

Het is trouwens legaal om te telen, zolang je maar niet meer dan het maximaal aantal toegestane planten teelt. Misschien moeten de woningbouwverenigingen wel een type growbox (dat zijn van die afgesloten kasten) aanwijzen die gebruikt mag worden door de huurders. Dan komt die legale teelt misschien vanzelf wel van de grond als extra zakcentje.

Overigens ben ik er ook voorstander van om net als met tabak een systeem in te voeren van Light-Normaal-Zwaar, gebaseerd op het THC-gehalte in de wiet/hasj. Dat geeft coffeeshop-eigenaren dan weer een houvast om de schoolgaande jeugd vooral richting het lichtere spul te sturen. Vanuit de gemeenten kunnen dan ook convenanten gesloten worden met dit doel.

Beantwoorden

@Ellen Niessen:
Helemaal eens met deze column. Als we hier in Helmond ook eens slim worden door te zorgen dat de pakkans in Helmond van die hennepkwekerijen een stuk hoger wordt. Moet je eens zien hoe snel er in Helmond minder kwekerijen zijn, want niemand wil verlies leiden. Het probleem zal zich dan wel verplaatsen naar andere plaatsen, maar dat is niet onze zorg.
Wordt er openbaar een lijst bijgehouden welke hennepkwekerijen in welke straat al werden opgerold? Met daar later achter gezet hoe de straf uitpakte voor elke kwekerij.

Beantwoorden

@Braadlap

De wortel is de gebruiker. Dus pak daar het probleem aan. Vluchten van je dagelijkse sores is de verkeerde motivatie om drugs te gebruiken. Niets mis met recreatief gebruik.

Beantwoorden

Nou ik denk dat de oorzaak heel ergens anders ligt, als de burgemeester netter om was gegaan met het verstrekken van de vergunning dan was dit niet gebeurd!
Je gaat toch geen vergunning geven aan iemand die totaal geen verstand heeft van het runnen van een shop!!
Vele zijn op een nette manier bezig geweest met een aanvraag, zich netjes aan de regels gehouden en dan komt er een plan waarin staat dat er alleen gekozen kan worden tussen aangewezen panden…goh wat raar, die panden zijn allen van Bavaria!!…de rest v h verhaal hou ik maar bij me want blijkbaar wordt dat overal onder geschoven em mag de waarheid niet gezegd worden!!>>

Beantwoorden

Het zou inderdaad helemaal niet gek zijn om alle in beslag genomen softdrugs (via domeinen?) aan te bieden aan de shops. Daarmee komt er wat extra geld binnen bij de opsporingsambtenaren en hoeft er misschien wat minder geld over de rug van de gewone burger te worden geïncasseerd via parkeerbeleid om kleine snelheidsovertredingen.

Beantwoorden

Het gedoogbeleid werkt beter dan een verbod maar is niet de oplossing. Zolang er vraag is naar een produkt is er een markt voor. Probleem van het huidige beleid is dat het een zeer lucratieve zwarte markt creeert en dus in feite zorgt voor meer criminaliteit.

Het beginnen te legaliseren en reguleren van cannabis zoals we ook met alcohol en tabak doen lijkt me de juiste weg.
Nu koop je in de coffeeshop een produkt waar geen enkele officiele kwaliteitscontrole aan verbonden is.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *