Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.350 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Column van Ellen Niessen van de VVD Helmond

Met de opening van het Automotive House op 3 juni heeft Helmond een historische stap gezet in haar ambitie om de Automotive Stad van Nederland te worden. De unieke wijze waarop automotive bedrijven in Helmond kennis en kunde delen, de zogenaamde open innovatie, komt in automotive regio's in het buitenland als zodanig niet voor. Daar zijn het de grote autoproducenten die domineren in de kennisontwikkeling.
In Helmond echter wordt op basis van gelijkwaardigheid van de deelnemende partijen een synergie-effect bereikt waarbij naast het bedrijfsleven ook de kennis- en onderzoeksinstellingen en het onderwijs hun bijdrage leveren.
Met het Automotive House is nu een fysieke ontmoetingsplaats gecreëerd van waaruit de Automotive Campus haar internationale positie moet gaan versterken. Na ICT is Automotive de grootste sector in de wereld en nu al is meer dan 50% van deze sector in Nederland geconcentreerd in Zuidoost-Nederland.
De drie grote thema's waarop de High Tech Automotive Campus, de HTACampus, zich gaat richten zijn: zero emission, zero collision & zero congestion. Een milieuvriendelijke en veilige wijze van mobiliteit in de brede zin van het woord moet ons handelsmerk gaan worden waarmee wij onze internationale concurrentie- en exportpositie zullen gaan versterken.
Naast grote ondernemingen zal op de HTACampus veel aandacht uitgaan naar het innovatieve midden- en kleinbedrijf waarbij speciale ondersteuning komt voor starters en snelgroeiende bedrijven.
De onderwijsinstellingen ontwikkelen een doorlopende leerlijn van mbo naar hbo en universiteit (TU/E) waarbij het onderwijs naadloos aansluit op de gevraagde kennis vanuit het bedrijfsleven.
De totale investeringen om de ambitie zoals beschreven in het Masterplan HTACampus te realiseren, worden geraamd op 80 tot 100 miljoen euro. De gemeente Helmond is bereid om daarvan 10 miljoen euro voor rekening te nemen. De overige investeringen zullen door het Rijk, de Provincie, het bedrijfsleven en het onderwijs moeten worden opgebracht.  Om straks sterker uit de economische crisis te komen zal Helmond nu in innovatie moeten investeren. Het streven is om het aantal banen van de huidige 580 te laten groeien tot 1500 in 2015 en het aantal studenten van 65 nu naar 750 in  2015 te laten doorgroeien.
Met de officiële opening van de HTACampus en het Automotive House als kloppend hart is door Helmond deze week dus een historische stap naar de toekomst gezet.

Ellen Niessen
Raadslid VVD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *