Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.679 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

32reacties

Op 14 februari werd in de gemeenteraad een motie besproken op initiatief van de fractie van DENK. DENK wilde een week eerder al een motie indienen, om ten behoeve van de slachtoffers van
de aardbevingsramp in Turkije en Syrië, uit de Helmondse gemeentekas € 10.000,- over te maken op het bekende gironummer.

In de tussenliggende week bleek dat veel gemeenten in Nederland € 1,- per inwoner wilden doneren. Daarbij zou de donatie van Helmond natuurlijk verbleken en dus bedacht DENK dat Helmond dit idee ook maar moest volgen. In eerste instantie werd de verkeerde motie overhandigd, maar uiteindelijk werd de gemeenteraad gevraagd akkoord te gaan met een donatie, die nu ineens € 95.024,- bedroeg.

Namens Forum Voor Democratie Helmond heb ik die avond alle bewoners, die dierbaren in Turkije of Syrië hebben verloren bij deze verschrikkelijke natuurramp, gecondoleerd en alle Helmonders, die nog in het ongewis verkeren over de toestand van hun dierbaren in dit gebied, heel veel sterkte toegewenst.

In de raad ontplooide zich vervolgens een discussie over de donatie.
Ons standpunt was en is dat de voorgestelde post ‘onvoorzien’ van de gemeentelijke begroting bedoeld is om financiële tegenvallers voor de stad Helmond te dekken. Dit geld dient dus ten goede te komen aan de stad Helmond en haar inwoners. Daarnaast zou een dergelijke donatie een ongewenst precedent scheppen voor toekomstige gebeurtenissen. Heel plat gezegd: “Gaat de gemeente Helmond nu bij elke natuurramp of oorlog in het buitenland haar portemonnee trekken?”
Wij zouden ons wél kunnen vinden in een motie die tot doel heeft om inwoners van Helmond, die aantoonbaar persoonlijk getroffen zijn door deze ramp, indien nodig, een helpende hand te bieden.

Zowat de gehele oppositie was van mening dat het niet de taak van de gemeente is om een financiële bijdrage te doen. De fractie van 50Plus gaf aan zich te schamen voor de discussie. Ik vind dat een discussie als deze niet vanuit de emotie, maar vanuit zakelijkheid dient te worden gevoerd.
Bij de stemming was er een meerderheid voor. Niet verrassend, aangezien ook deze motie natuurlijk uitgebreid voorbesproken was binnen de coalitie.

Ongetwijfeld krijgt dit verhaal een vervolg bij volgende calamiteiten.
Het is de taak van de gemeenteraad om hier kritisch naar te kijken!
Het gaat immers om veel geld; UW geld!
Nu maar hopen dat er niet te veel geld aan de ‘strijkstok’ blijft hangen….

Theo Heller
Fractievoorzitter Forum voor Democratie Helmond

In de reacties hieronder staat een update.

32 reacties:

Hoe makkelijk sier te maken met andermans geld.
Schaamteloos.
Bij toeslagen, bij Groningen, zijn de linkse overheden minder vrijgevig.
Dan kan niks, als ‘t voor eigen volk is.

Beantwoorden

Goede column. Ik vind het een zuivere en de juiste insteek. Iedereen die iets kon geven, gaf op giro 555 voor die grote ramp in Turkije. Het zal je maar overkomen.
Maar gaat de gemeente nu voortaan bij elke grote ramp in de wereld geld storten op giro 555? Krijgen de Molukkers die een paar jaar geleden 10.000 euro van de gemeente Helmond kregen vanwege de zware aardbeving op de Molukken nu met terugwerkende kracht 85.024 euro extra? Ik hoop op twee keer nee maar vrees met grote vreze voor minimaal één ja. Niet doen! Het lijkt dan net alsof het geld over de plinten klotst in Helmond.

Beantwoorden

Interessante discussie, voor beide standpunten valt wat te zeggen.

Jammer dat niet gekozen is voor een tussenoplossing: de voor-stemmen vertalen naar het percentage Helmonders namens wie deze volks-vertegenwoordigers voor hebben gestemd, en een evenredig bedrag doneren.

Beantwoorden

Geeft het faillissement van de democratie aan. Alles is voorgebakken en afgetikt. Van enig dualisme bij de coalitie is er geen sprake. Over drie jaar mag een minderheid weer naar de stembus. Gewoon de tijd uitzitten.

Beantwoorden

@Sander Lam op maandag 27 februari 2023 om 09:22:

Dit lijkt een prima oplossing, maar zou alleen eerlijk zijn als 100% van de Helmonders hun stem hadden uitgebracht tijdens de verkiezingen. Dan heeft elke partij een evenredig mandaat.

En het blijft gemeenschapsgeld, dat zoals Theo aangeeft, is bedoeld om financiële tegenvallers voor de stad Helmond te dekken.

De inwoners van Helmond zijn ‘eigenaar’ van dit geld, en niet de politiek.

Dus eigenlijk zouden de inwoners zelf hierover moeten kunnen beslissen, en dat doen sommige al door individueel zelf geld te doneren.

Beantwoorden
Bobby – FVD Helmond

Zouden wij, als het andersom was, ook zo geholpen en financieel gesteund worden?
Ik vraag het me oprecht af.

Beantwoorden

@Bobby – FVD Helmond op maandag 27 februari 2023 om 09:57:

Je weet wel een beetje hoe de democratie werkt he? De gekozen gemeenteraad krijgt het mandaat van de burger om dit geld uit te geven. Dat maakt het besturen een stuk makkelijker.
je kunt het er niet mee eens zijn, maar zo werkt het nu wel.

Het zou oa de FVD sieren om een keer menselijk te zijn en niet elke keer tegen de coalitie aan te schoppen of om over de zakelijke kant te gaan.

Er is een ramp gebeurd van ongekende proporties en wanneer wij in staat zijn om financieel te ondersteunen, moeten we dat gewoon doen.

Er gaan in de gemeente grotere bedragen verloren, ga je daar maar eens druk om maken.

Beantwoorden

Eerst en vooral: denken aan mensen in nood in woord en daad is prachtig.

De vraag is: gezien het feit dat onze nationale overheid al een aanzienlijk bedrag heeft geschonken namens ons allemaal, is het dan nodig dat lokale of provinciale overheden daar nog een schepje bovenop doen? Ik denk van niet. De lokale gelden zijn bedoeld voor lokale doeleinden en iedereen weet dat er nog maar al te veel lokale terreinen zijn waarop grote tekorten zijn.

Ik snap het sentiment om toch geld over te maken, want natuurlijk is het vreselijk wat vele mensen in het getroffen gebied overkomt. Maar onze regering is daar al op ingesprongen, nogmaals, namens ons allemaal.

Beantwoorden

@Niels op maandag 27 februari 2023 om 10:08:

Ik weet hoe het werkt, en die democratie rammelt vandaag de dag aan alle kanten 😉 En daar vinden we bij FVD wat van.

En dat menselijke, dat is precies waar FVD voor staat. De menselijk maat weer terug. De keus bij de Helmonder laten, de Helmonder kan prima zelf beslissen of ze willen doneren, hoe en hoeveel.

Je mist ook een belangrijk punt van dit artikel. Dit is wellicht een relatief ‘klein’ bedrag. Maar wat te doen we met een volgende ramp? Gaan we bij elke ramp een vergelijkbaar bedrag doneren? Of met terugwerkende kracht? Er zijn wereldwijd nogal wat rampen, groot en klein. Als hierdoor mensen overlijden is dat erg schrijnend. Maar dan gaat het wel aardig in de papieren lopen.

Bergrijp me niet verkeerd, deze aarbeving is verschrikkelijk, maar we moeten ook reëel blijven. En goed doordachte beslissingen maken, in plaats van je laten beïnvloeden door emoties. Emotie is over het algemeen niet echt de beste raadgever.

Fijne dag nog verder ✌️

Beantwoorden
Bobby – FVD Helmond

Ik ben blij met de solidariteit van mijn stad en ik vind het prima als daar (democratisch besloten) een deel van mijn lokaal belastinggeld naartoe gaat. Sterkte aan alle mensen in het getroffen gebied en aan alle Helmonders die er vrienden of familie hebben.

Beantwoorden

Juist punt meneer Helder, de discussie hierover moet open en met respect voor elkaar gevoerd kunnen worden. Uw partij past mij niet maar de wijze waarop u debatteert siert u. Ook u voorstel was interessant, maar waarschijnlijk onuitvoerbaar. Maar iig een alternatief wat vele tienduizenden euro`s minder had gekost en écht de Helmondse turken had geholpen. Ik ben wel benieuwd waar u dekking had gevonden want u geeft terecht aan dat de post onvoorziene zaken hiervoor niet de juiste is.

Letterlijke tekst uit de begroting: In onze begroting nemen we jaarlijks een budget op voor het opvangen van onvoorziene zaken (post onvoorzien). De omvang van de post onvoorzien blijft in 2023 ongewijzigd op een bedrag van € 250.000. Deze post wordt alleen gebruikt in geval van calamiteiten en onontkoombare knelpunten, die niet voorzien waren bij het opstellen van de begroting en zich in de loop van 2023 voordoen.

Fred vd Venn

Beantwoorden

“Ik vind dat een discussie als deze niet vanuit de emotie, maar vanuit zakelijkheid dient te worden gevoerd.” Werkelijk hulde voor deze zin. Besturen moet zakelijk gebeuren, emoties bewaar je maar voor thuis. Daarmee voorkom je ook wegloopgedrag zoals in de gemeenteraad in Arnhem.

Beantwoorden

Het is gemeenschapsgeld, en de gemeente mag daar een aantal taken mee doen. Liefst alleen kerntaken wat mij betreft, maar voort…
Dit soort spontane, inderdaad emotionele of ideologische bewegingen horen niet zo gemaakt te worden.
Wel kan gewoon verklaart worden en zelfs bepaalde initiatieven gesteund of gefaciliteerd.

Maar ik mis de onderbouwing van de voorstanders ten enen male. Wel wordt er weer snel gewezen en gesaneerd naar de mensen met een andere mening.

Beantwoorden

Denk laat hier trouwens haar ware aard zien dat men zich enkel inzet voor moslims. Natuurlijk mag dit niet gezegd worden. Nu bewijzen ze dit maar eens weer dat zodra er moslims geraakt worden men meteen voorop staat.
Volgens het verkiezingsprogramma zet Denk zich in tegen armoede. Wordt er al gedoneerd aan de Super Sociaal?

Beantwoorden

@Twanneman op maandag 27 februari 2023 om 09:58:

Het is al eens gebeurd, rond 1950. De Marshall-hulp bedroeg 109 dollar per Nederlander.

https://www.isgeschiedenis.nl/reportage/hoe-nederland-het-marshallplan-toepaste

Beantwoorden

@Sander…oh, geholpen door USA, het grote boze kapitalistische USA. Jaha, er werd ook niks mee gekocht of verdiend he?
Ik denk dat Twanneman zich afvraagt of er uit andere gebieden ook hulp zou komen. Zweden hielp na watersnood dmv een helikopter.
Maar nogmaals, helpen mag, maar domweg belastingopbrengsten stoer weggeven zoals het je politiek maar dunkt deugt niet. Ook niet een beetje. Want dan hebben linkse politieke partijen de komende honderd jaar geen cent meer te besteden, die hebben nogal wat weggesmeten namelijk.

Beantwoorden

@Andre op dinsdag 28 februari 2023 om 08:01:

Ik begrijp even niet wat je wilt zeggen. Je hebt het over het “grote boze” kapitalisme en je geeft af op links. Welke invalshoek blijft over om te bepalen hoe gemeenschapsgeld moet/mag worden besteed?

Beantwoorden

De Neder-Turken mogen best wat meer doneren van hun bankrekening in Turkije waar ze 10 procent rente ontvangen. Alle Turken die ik ken hebben er een huis plus een bankrekening die ze hier niet opgeven.

Beantwoorden

10.000 euro op een begroting van 420 miljoen. Waar hebben we het over bij zoveel leed.

Beantwoorden

Update:
Kort voor 18 uur mailde B&W via de persdesk van de gemeente RaadsInformatieBrief 112 (pdf) met als onderwerp ‘Donatie aardbeving Marokko’. Daarin lees je onder meer:

In de komende periode is veel geld nodig voor hulp aan de slachtoffers en de wederopbouw. Ook vanuit Helmond willen we daar een bijdrage aan leveren. Gezien de ernst van de situatie, heeft het college besloten om 1 euro per inwoner te doneren. Wij zullen daarom 95.737 euro overmaken naar het Rode Kruis. Ook andere initiatieven uit de stad moedigen we aan en dragen we een warm hart toe.

Voor wie het anders niet snapt, op de weblog reageer je met respect!

Beantwoorden

Het zal ongetwijfeld hard nodig zijn, maar blijft de vraag of er terugkerend een ton gemeenschapsgeld aangewend moet worden bij internationale rampen. Waar ligt dan de grens?

Beantwoorden

Geachte burgemeester,

Onlangs heeft het college besloten om €1 per inwoner aan Turkije te doneren, hier was ik het niet mee eens.
Zojuist heb ik vernomen dat uw college van plan is om ook nu weer te beslissen om van mijn belastinggeld een euro naar Marokko te storten. Voor ons gezin betekend het dat wij ongewild €4 aan een land geven die het niet eens waardeert.
Ik ben het er niet mee eens dat u mijn belastinggeld stuurt naar landen die eigenlijk niks met Nederland te maken willen hebben, tenzij ze geld krijgen.
Ik behoud mij dan ook het recht voor om de laatste termijn van de gemeentelijke belasting te storneren en alsnog te storten zonder de €4 die uw college ongevraagd aan een ander land geeft.
Graag wil ik van u persoonlijk hier een antwoord op.

Met vriendelijke groet,

Mijn mail aan de burgemeester.

Beantwoorden

Marokko wil van 4 landen hulp, daar zit Nederland niet bij!

Beantwoorden

Ik wil ook niet dat er wordt gedoneerd.

Beantwoorden

Is alleen nodig als er een echte ramp gebeurd. Bv. Aardbevingen in Turkije en Syrië, Bosbranden in Nieuw-Zeeland en Griekenland. Volgens mij is dan de post onvoorziene uitgave van de gemeente Helmond wel op. Maar wat doen we dan met een volgende natuurramp.

Beantwoorden

Het is weer gewoon even deugen om de Turkse en Marokkaanse Helmonders tevreden te houden.

Beantwoorden

Zag nu dat in Libie ook veel doden en vermisten waren gemeld vanwege de ramp.
Gaan we die ook … ?

Beantwoorden

@Piet op dinsdag 12 september 2023 om 13:53:

Natuurlijk doen we dat. Iedereen is gelijk(sommige wat meer dan andere).

Beantwoorden

@Piet op dinsdag 12 september 2023 om 13:53:

Jazeker! Of niet, B&W?

Beantwoorden

Van mij mogen ze gerust een euro hebben ..als dat helpt..alle beetjes helpen zeggen ze ..mensen zijn voortaan harteloos en hebben geen inlevingsvermogen..er is een ramp gebeurd dan hoor je elkaar te steunen..en als da kan met 1 euro..Who cares..denk gewoon aan die gewonde mensen die daar onder het puin liggen.. oud en jong ..moeders en kinderen vaders en kinderen ..veel mensen verliezen en verloren hun dierbaren .. inleven..moelijk he

Beantwoorden

@Mary van Esch op woensdag 13 september 2023 om 13:10:

Het gaat er ook niet om dat er gedoneerd wordt. Iedereen staat vrij om op persoonlijke titel te doneren. Het gaat er om dat er geld gebruikt wordt dat niet voor deze doelen bedoeld is.

Als je voor 1 natuurramp geld overmaakt, moet je dit voor alle natuurrampen in alle landen doen.

Gaat de gemeente Helmond nu ook 97000,00 euro aan Libië overmaken. Hier zijn inmiddels al meer dan 5000 doden als gevolg van overstromingen.

Of wonen er te weinig Libiërs in Helmond.

Beantwoorden

@Mary van Esch op woensdag 13 september 2023 om 13:10:

Inlevingsvermogen heeft niets met geld te maken. De vraag is ook niet of we die Euro kunnen missen, maar of het gewenst is om (selectief) te doneren met gemeenschapsgeld.
Wie bepaalt of er wel of geen geld wordt overgemaakt? Aan welke criteria moet een ramp voldoen?

De gemeente is als de dood discriminatie of racisme in de schoenen geschoven te krijgen, dus door te doneren namens iedereen hebben ze weer deugpunten voor zichzelf verdiend.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *