Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

16reacties

Na de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 11 juli, ging de gemeenteraad, zoals dat heet, ‘met reces’. Dat houdt in dat er geen vergaderingen zijn tot dinsdag 22 augustus. Een paar weken minder leeswerk en agendadruk, dus. Maar ook meer tijd voor een aantal overdenkingen. 
In die laatste vergadering diende Forum voor Democratie twee niet-politieke moties in. Deze moties gingen over het proces in de raad; immers, de raad had de wens uitgesproken om meer ‘in positie’ te komen. Ofwel, zelf beslissingen te nemen die de gehele raad ten goede komen.

De eerste motie ging over het toevoegen van een ‘oplegger’ (extra bladzijde) aan een raadsvoorstel, waarop alle wijzigingen staan vermeld. Dit om extra leeswerk te voorkomen en tijd te besparen.
De tweede ging over het schriftelijk aanbieden van de vragen die we in onze bijdragen tijdens raadsvergaderingen aan het college stellen. Een hulpmiddel om tijd te besparen, opdat zo geen vragen hoeven te worden herhaald en een wethouder direct verantwoording kan afleggen, zoals dat hoort.

Toegegeven, het was al laat en niet iedereen was nog even wakker, maar beide moties werden weggestemd. Vervolgens word ik na de vergadering nog wel aangesproken over het feit dat de moties wel ‘sympathiek’ waren. Snapt u het nog?

In een eerdere column van 50Plus, is gesuggereerd dat zélfs Forum voor Democratie de zogenaamde ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) van de nooit gekozen Verenigde Naties zou omarmen; verwijzend naar een motie van D66, die feitelijk over veiligheid in de stad ging.
Het thema ‘veiligheid’, waar, zoals u wellicht weet, de gemeente Helmond géén cijfermatige doelstellingen aan op wil hangen. Maar wél aan peperdure en absurde ‘klimaatdoelen’!
Maakt u zich geen zorgen; wij doorzien de échte bedoelingen achter de genoemde ‘SDG’s’ en zullen deze blijven benoemen.

Tot slot nog een opmerking over de zogenaamde ‘verziekte sfeer in de raad’, die ook kort voor het reces nog eens langskwam in de media. De burgemeester zou daar zelfs een extra externe bijeenkomst aan willen wijden. De fracties zijn daarover bevraagd.
Forum voor Democratie heeft geen beelden bij een ‘verziekte sfeer’, maar constateert wel dat er gelukkig soms wat meer debat ontstaat. Als je net als wij met een missie in de gemeenteraad zit en niet enkel uit interesse of als hobby, mag je best wat weerbaarder zijn.
Een ‘verplichte’ groepstherapie met 37 raadleden, zonder concrete duiding, zien wij zeker niet zitten.

Theo Heller
Fractievoorzitter Forum voor Democratie Helmond

16 reacties:

“Maakt u zich geen zorgen; wij doorzien de échte bedoelingen achter de genoemde ‘SDG’s’ en zullen deze blijven benoemen.”

Vertel, wat zijn die échte bedoelingen, waar blijkt dat uit, en wat betekent dat voor de Helmondse politiek?

Beantwoorden

Klopt Theo, voor anders (lees: realistisch) denkenden is in deze maatschappij tegenwoordig geen plaats, ze kunnen er simpelweg niet tegen.
Een goed debat met breekbare en tere zieltjes is mijns inziens dan ook niet mogelijk en wordt daarom al snel “verziekt” genoemd.
En die klimaatdoelen, maak je niet druk, die vallen vanzelf door de mand de komende jaren.
Jullie zijn goed bezig!

Beantwoorden

@Theo Heller:
Naar mijn indruk verslechteren de verhoudingen tussen de coalitie en oppositie steeds verder in de gemeenteraad. Vindt u dat ook?

Beantwoorden

@Sander Lam op maandag 14 augustus 2023 om 08:40:

Ik heb een toelichting op mijn Twitteraccount gezet.

Beantwoorden

@José Joosten op maandag 14 augustus 2023 om 09:33:

Nee, dat vind ik niet. In de raad dient juist gediscussieerd te worden. Met respect voor elke persoon; zo doen wij het ook vanaf het begin. Punt is dat de oppositie amper het debat met de rest van de raad aan wil gaan. Er heerst een forse stemdiscipline, lijkt het wel. En sommige coalitieleden hoor je nooit. Ze voelen zich sterk met hun meerderheid. Het is ondenkbaar dat alle fracties van de oppositie het altijd overal mee eens zijn, maar ze blijven wel braaf voor coalitiestandpunten stemmen. Het lijkt er op dat meedoen in de coalitie belangrijker is dan echt opkomen voor de belangen van de stad Helmond. Wij zijn van mening dat deze extreem linkse agenda juist niet goed is voor Helmond. Deze wordt van bovenaf opgelegd en is puur globalistisch.

Beantwoorden

@Theo Heller (FVD) op maandag 14 augustus 2023 om 16:09:

Bedankt voor de genomen moeite. Waar precies staat die toelichting, en is die ook toegankelijk voor mensen zonder Twitteraccount?

Beantwoorden

Deze reactie van Andre was off topic.
Daarom is die door de weblog verwijderd.

Beantwoorden

Theo lijkt me best een redelijke man met het hart op de juiste plek.
Zijn column begint met een aantal goede suggesties.
Daarna verzand het in FVD retoriek over de VN, extreem links en globalisme. Gevalletje van de juiste man op een verkeerde plek.
Die flauwekul is mijn inziens niemand bij gebaat…

Ik vind in algemene zin dat volksvertegenwoordigers zich aan de plicht onttrekken en de burger niet of nauwelijks meeneemt in afwegingen die gemaakt worden bij het creeeren van nieuw beleid. Kom eens uit je schuttersputje en zet die makkelijke stellingname eens aan de kant.

Politiek is niet alleen mooie beloftes doen of een hard weerwoord hebben.
Het is het afwegen van belangen en consensus doen.
Juist is het vaak mensen teleurstellen met keuzes die gemaakt worden.
Helemaal niet erg maar leg het mensen uit waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn en waarom de standpunten van jou partij het dit keer niet gehaald hebben.

Ik kan wel raden wat er met die verziekte sfeer bedoelt wordt.
Die sfeer zie je namelijk ook in de landelijk politiek terug.
Recht tegenover elkaar gaan staan en vanuit de heup schieten.
Dat is ook de reden waarom het op alle grote dossiers een puinzooi is.

Beantwoorden

Het verzanden in de standaard FVD retoriek over de VN, extreem links en globalisme maakt de column tot onzin. Alle goede punten doen er niet meer toe, jammer.
Bij die flauwekul is niemand gebaat. Houd het bij het punt wat je wil maken, dan heb je best kans om moties er wel doorheen te krijgen.

Beantwoorden
Kom met oplossingen

@Gerbrand Lieftink op maandag 14 augustus 2023 om 19:32:

Het is belangrijk om te herkennen waar het beleid van de coalitiepartijen vandaan komt. Als je het grote geheel niet ziet, kan ik me voorstellen dat je zaken moet kunt plaatsen. Of we daar op lokaal niveau iets aan kunnen doen, is maar de vraag. Wij proberen wel ogen te openen.

Beantwoorden
Theo Heller (fractievoorzitter FVD)

@Kom met oplossingen op dinsdag 15 augustus 2023 om 17:20:

Dit is geen standaard retoriek, maar het zien van verbanden en snappen wat de echte agenda is. Het zou voor de stad Helmond juist beter zijn als de gemeenteraad als geheel, de verantwoordelijkheid zou nemen om als zelfstandig bestuursorgaan de juiste beslissingen te nemen voor Helmond. We hoeven niet in alles de landelijke lijn niet te volgen. Heel veel dingen mogen we volgens de wet zelf beslissen; maar daar is wel lef voor nodig en dan dient het eigenbelang (persoonlijke ambitie of macht) wel plaats te maken het collectieve belang van onze hele stad. En dat lijkt dus erg moeilijk te zijn.

Beantwoorden
Theo Heller (fractievoorzitter FVD)

@Theo Heller (fractievoorzitter FVD) op woensdag 16 augustus 2023 om 23:32:

Zou je een concreet, actueel voorbeeld kunnen noemen van een landelijke lijn waar Helmond van mag afwijken, daarbij uit kunnen leggen hoe een afwijkende lijn het collectieve belang van de hele stad zou dienen, en in kunnen gaan op de achterliggende agenda waardoor veel politici toch aan de landelijke lijn vasthouden?

Beantwoorden

Beste Theo, dat u reageert op de reacties hier siert u.
Echter, ik heb even de moeite genomen om u Twitter account te bekijken. Die berichten staan bol van de achterdocht jegens van alles en nog wat.
Niet ‘herkennen waar het beleid vandaan komt’ maar tegen alles ageren en alles en iedereen in twijfel trekken. In mijn ogen heeft dat geen enkele toegevoegde waarde.

‘Of we daar op lokaal niveau iets aan kunnen doen’
Jazeker! Om te beginnen daarmee stoppen en u FVD standpunten naar voren brengen en kijken of visie
verschillen vallen te overbruggen.
Dat is politiek bedrijven en daarmee dient u de burger in onze stad.

Volgens mij hebben burgers meer als ooit tevoren behoefte aan partijen die verantwoording nemen voor de normale gang van zaken.
Als die aandachttrekkerij is nergens goed voor.

Beantwoorden

@Gerbrand Lieftink. Het is jammer dat de aanvankelijke speerpunten zoals referenda en bestuurlijke vernieuwing totaal ondergesneeuwd zijn door extreme standpunten over vaccinatie, het gedweep met Rusland of het ontkennen van 9/11.
Voor bestuurlijke vernieuwing zou plaats geweest zijn. De dichtgespijkerde coalitieaccoorden en het totale ontbreken van enige vorm van dualisme is DE bron van ergernis in de raad. Dit is structureel. Ook CDA en VVD deden daaraan mee toen ze in de coalitie zaten.
FvD zou zich daarop moeten concentreren ipv herrie maken met de verkondiging van onzin.
Maar waarschijnlijk vindt dhr Haller dat ook ik de grote verbanden niet zie.
Je zit daar om de belangen van Helmond te behartigen. Niet om te twitteren over de standpunten van Baudet.
Dhr Haller doet zichzelf tekort zo.

Beantwoorden

Wat een kul van e betgem hierboven.
Van alles erbij halen, waar ‘t hier helemaal niet om gaat.

Beantwoorden

@Andre. U begrijpt het niet zo goed.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *