Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.496 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

20reacties

“Er was eens…” Met deze woorden had de speech van de nieuwe coalitie in de Helmondse gemeenteraad afgelopen woensdag beter kunnen beginnen. Geen COALITIE-akkoord, maar een ‘AMBITIE-akkoord’. Het uitspreken van dromen en wensen, zonder aan te geven hoe.
Ik ga hier niet in op de bijzondere manier waarop de coalitievorming en het keuzeproces voor de wethouders verliepen, maar wil wel benadrukken wat de visie van Forum voor Democratie is voor onze prachtige stad Helmond.

Een ‘brede welvaart’ klinkt mooi en ik wens die iedereen toe, maar tunnelvisie helpt ons hier niet bij.
Financieel gezien staat Helmond er goed voor, maar we leven in een bijzondere tijd. Het is dus belangrijk om duur betaald belastinggeld verantwoord uit te geven. We moeten ons ervan bewust zijn dat zogenaamde ‘crisissituaties’ grotendeels het gevolg zijn van politieke beslissingen die genomen worden in Den Haag, in Brussel, of zelfs nog verder weg.

Laten we hier in Helmond ons hoofd er goed bij houden en ZELF nadenken. Het is geen wedstrijd met andere steden of regio’s; het gaat om het belang van ONZE stad. In plaats van miljoenen uit te geven aan absurde klimaatdoelen, die ergens achter een bureau verzonnen zijn, moeten we investeren in betaalbare woningen en werkgelegenheid, waarbij de Helmonder voorop staat. Dan groeit onze stad ook, zonder dat het een doel op zich is. Wij willen dat Helmond een zelfstandige stad blijft, die haar eigen beslissingen neemt en niet opgeslokt wordt door de buurman of de regio.

Woensdagavond had ik het ook over de ‘veiligheid’ in Helmond. In het akkoord stond hierover bijna niets geschreven. Helmond heeft een veiligheidsprobleem dat past bij een veel grotere stad. Daar moet dus snel iets aan gedaan worden. Dat los je niet op met een paar extra BOA’s of camera’s. Dat moet met meer kennis en inzicht gebeuren. We moeten ook durven zeggen wat/wie de oorzaak is. Meld dit dus zoveel mogelijk!

Ik vraag u allemaal om het bestuur kritisch te volgen. Kom op voor uw eigen belangen. Maak gebruik van uw inspreekrecht bij de gemeenteraad. Help de gemeenteraad door ook uw kant van het verhaal te vertellen. De gemeenteraad is er immers voor de Helmonders en niet andersom.
Samen moeten we ervoor zorgen dat Helmond die mooie unieke stad blijft. Dat is waarvoor Forum voor Democratie zich zal inzetten.

Hopelijk leven we nog lang en gelukkig……

Theo Heller
Fractievoorzitter Forum voor Democratie

20 reacties:

Ik sprak zaterdag toevallig iemand van de weblog en spuide flink omdat Forum voor Democratie hier een podium kreeg. Hij probeerde me uit te leggen waarom ze dat besloten. Een leuk gesprek maar we kwamen er niet echt uit eerlijk gezegd. Maar hij zei ook dat maandag (vandaag dus) de eerste Forum-column was en dat ik die maar op waarde moest schatten en zeggen wat ik ervan vond.
Ik moet eerlijk bekennen dat er niet veel fouts in zie staan. Sterker nog, ik ben het wel eens met hun dat Helmond nooit moet gaan samensmelten met Eindhoven of Laarbeek want daar worden we echt niet beter van. Laat Helmond Helmond blijven. Ook veel meer toezicht met veel meer camera’s op overlastplekken zou ik toejuichen. Ik denk dat heel veel Helmonders dat vinden en dat die klojo’s of erger zich dan wel vaker bedenken om daar overlast of erger te veroorzaken.

Beantwoorden

Helemaal mee eens Theo.

Het wordt de hoogste tijd dat de politie weer zeer zichtbaar is in de wijken 24/7 en daar meteen ingrijpt bij misstanden van welke aard ook!
En ook dat we zuinig moeten zijn en meer aan ons zelf moeten denken op een gezonde manier!

Beantwoorden

Er is toch ook helemaal geen sprake van een samengaan met andere gemeenten of in een regio? Wat is dan je punt?

Beantwoorden

Nette eerste column Theo. Die “crisissituaties” die van buitenaf op ons af komen zijn in veel gevallen ook echte crisissituaties. Het stikstofprobleem is niet nieuw bijvoorbeeld, maar speelt al meer dan 30 jaar. Het klimaatprobleem is al meer dan een eeuw geleden voorspeld en wordt al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw als een acuut probleem gezien. Weet je waarom dat soort problemen blijven voortduren? Dat komt door politici die het denkbeeld aanhangen dat we eerst aan onze eigen kop/economie/portemonnee moeten denken voordat we dit soort lange termijn problemen aan gaan pakken.

En ja, de wereld is geen zandbak en we gaan hier echt niet de wereldproblemen even oplossen. Maar wat je wel kunt doen als land en ook als stad/ brainport regio is de oplossingen van morgen bedenken en daarmee de hele wereld te helpen om de omslag te maken naar schoner, circulair en goedkoper. Qua koken en verwarmen zijn we door de eeuwen heen steeds iets schoner gaan werken. Van een houtgestookte centrale vuurplaats/haard naar kolen, stookolie, gas en dan nu elektriciteit. Realiseer je dat elke verbranding fijnstof en stikstofoxiden produceert. Pas bij die laatste stap, elektrificatie, produceer je geen verbrandingsproducten meer (uitgezonderd het gebrek aan kookkunsten bij sommige mensen) en dat is dus ook beter voor de luchtkwaliteit in je huis (en daarmee je gezondheid).

Ik kom later nog met een reactie op een paar andere punten, maar dit wilde ik vast gezegd hebben. Benieuwd naar welke concrete maatregelen je op het gebied van veiligheid wil zien (preventie/ vroegsignalering?)

Beantwoorden

@michiel van Geel. Ongetwijfeld zal het een grote zorg bij dhr Heller wegnemen.
Maar wat is uw definitie van een ” nette eerste column”?

Beantwoorden

@E Betgem op maandag 20 juni 2022 om 12:15:

Dat zou ik ook wel eens willen weten. Ben benieuwd of Van Geel gaat reageren.

Beantwoorden

Mensen die de mening zijn toegedaandat een bepaalde groep het podium van vrije woord kan worden ontzegt moeten uitgesloten worden van het geven van hun visie.
Allemachtig, het bestaat dus echt. En gelukkig houdt de weblogredaktie zijn rug recht.
Inderdaad een constructieve bijdrage.
Al willen sommigen altijd mopperen. Als je veiligheid wenst, dan vragen ze “maar je wordt helemaal niet dagelijks doodgeslagen”.

Beantwoorden

@E Betgem op maandag 20 juni 2022 om 12:15:

Ik bedoel daarmee dat hij niet te ver uit de bocht vliegt en een constructieve toon aanhoudt. Dat het helder geschreven is en netjes ingedeeld in behapbare alinea’s. Dat er een opbouw is met uiteindelijk een “call to action”. Ik heb wel eens minder samenhangende of logisch opgebouwde columns gelezen alhier. Het was dus bedoeld als compliment.

Dat er op de inhoud verder van alles af te dingen valt is een kwestie van welk gezichtspunt je aanhangt. Je kunt het niet dichttimmeren en doorrekenen van een akkoord als zwakte zien, of juist als kans om als gemeenteraad je rol te pakken en als stad flexibel te zijn in de doelen die je wil bereiken. Je kunt vrezen dat Helmond een bijwagen van Eindhoven wordt bij een fusie of juist de kansen zien die het biedt om investeringen hierheen te halen en geloven in de eigenheid van Helmond als aparte stad binnen een gezamenlijke gemeente. Is het glas half vol of is het half leeg?

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 20 juni 2022 om 10:10:

U praat zoals gebruikelijk met de tong van uw oppergod Kaag en consorten mee helaas. het zogenoemde stiktofprobleem zijn ze landelijk mee bezig, eventuele maatregelen die daaruit voortvloeien worden ons opgelegd, daar heeft u niets over te zeggen. overigens u spreekt van een “klimaatprobleem” maar klimaat is van alle tijden (of gaat mr Bonte ons overtuigen vanuit Rotterdam ??) , daar moeten we mee leren omgaan.

het is WEL een goed idee om nieuwe technieken te onderzoeken en te promoten (denk ook aan het ijzerpoeder bij de stadsverwaming) , daar kunnen we inderdaad een steentje aan bijdragen, maar niet door bepaalde maatregelen aan de inwoners op te leggen. daar moet namelijk draagvlak voor zijn.

de beste oplossing zou nog zijn, minder mensen. maar ja, ik heb begrepen dat Helmond (nog meer) wil groeien.

het zou in dit kader voor veel onderwerpen het beste zijn om even een soort “stand still” om ons te bezinnen op diverse vraagstukken en dit niet gewoon door de strot van de burger te drukken, het draagvlak is immer niet heel groot gezien de landelijke peilingen en het stemgedrag in onze mooie stad.

Beantwoorden

@SvL op maandag 20 juni 2022 om 14:43:

Het is dan ook accurater om over klimaatverandering te spreken dan over klimaat.

Beantwoorden

De eerste 3 reacties zijn inmiddels verwijderd en van 2 reacties is een deel verwijderd. Want met wat er nu nog staat hebben we genoeg algemene informatie over het klimaat in Nederland en de rest van de aarde. De rest kun je vinden op internet. 😉
En E Betgem kan als hij wil op Twitter verder ageren tegen alle woorden en meningen van Michiel van Geel (en wie weet waar dat allemaal nog meer kan, maar niet hier).

Het gaat op De weblog van Helmond over… Helmond. Dat zouden jullie als stamgasten inmiddels toch moeten weten. Daar moeten de columnisten zich ook aan houden en reageerders ook. Wie bezwaren heeft stuurt een mailtje met zijn of haar telefoonnummer en we bellen je om het uitgebreider uit te leggen. Hieronder is dat in ieder geval niet gewenst.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 20 juni 2022 om 14:21:

“dat hij niet te ver uit de bocht vliegt”. Of men er geen andere visie op na mogen houden en een eigen mening mogen hebben behalve dan die van u en uw partij!
En niet van het berepad mogen afwijken, klakkeloos de rest blijven volgen.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 20 juni 2022 om 14:21:

Ik ben het helemaal met je eens. Ik had vooraf mijn bedenkingen, het is niet mijn partij, maar met wat Forum hier laat horen is niks mis. Mooie aanvulling van het columnistenlegioen. Als ik het goed inschat is er dus na Helder Helmond en de VVD weer een partij die handhaven hoog op het verlanglijstje heeft staan. Een goede zaak. Nu hopen dat zij de coalitie kunnen beïnvloeden. Ik heb er weinig vertrouwen in, maar hopen mag.

Beantwoorden

Heller heeft grotendeels gelijk, wel hoop ik dat we het veiliger maken via actieve agenten en respons tijd, evenals het serieus nemen van aangifte. Maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat het meer zal gebeuren via nog meer camera’s, slimme lantaarnpalen en andere privacy ontnemende middelen.

Beantwoorden
Helmondse Commando Troepen

Heller: Er was eens…

Met aandacht heb ik de column van de hr. Heller gelezen. De belangrijkste taak van de gemeenteraad is het controleren van het College van B&W, die het beleid, vastgesteld in de jaarbegroting, moet uitvoeren; dus ook uw taak. Om op al die beleidsterreinen deskundigheid en daarmee inzicht te kunnen krijgen, kost enorm veel tijd en moeite. Als ik dan lees dat volgens U de absurde klimaatdoelen achter een bureau zijn verzonnen, begin ik me toch af te vragen of U zich daar al in heeft verdiept.
Verder kan ik U gerust stellen m.b.t. een mogelijke herindeling met Laarbeek of de regio, zoals U schrijft. Dat is helemaal geen item.
Misschien kunt U met uw achtergrond wel het College adviseren over mogelijke oplossingen van het door U gesignaleerde veiligheidsprobleem.
Ik wens U veel succes

Beantwoorden
Henk van de Kerkhof

@Henk van de Kerkhof op zondag 26 juni 2022 om 21:57:

Als politieman moet hij zeker zinnige dingen kunnen zeggen over politiezaken! Maar ik hoorde van een onverdachte politieke tegenstander dat hij een tijdje terug zich ook heel goed had ingezet voor een ondernemer aan de Lieshoutseweg. Hij heeft dus zeker iets in zijn mars.
Zoals anderen was ik bang dat hij als de Helmondse Baudet als een kip zonder kop over bijvoorbeeld hun coronaonzin zou schrijven. Vreselijk als je dat hoort als je er een geliefde aan verloor of al een jaar long covid hebt. Maar gelukkig deed hij dat niet, hopelijk blijft dat zo.
Dat er geen sprake zou zijn van een herindeling met Laarbeek of de regio, moet ik je toch melden dat dat nog altijd speelt. Niet in de pers, maar de mogelijkheid van Nuenen of Mierlo bij Helmond sluimert nog altijd. Dat is meer een provinciale kwestie, maar toch. Verschiet niet als dat de komende jaren weer prominent op de agenda staat. Daar is Forum dus tegen als ik het goed begrijp en dat vind ik een hele goede zaak.

Beantwoorden

@Jan,

Kun je dat staven, je uitspraak dat delen van reeds gefuseerde gemeenten alsnog naar Helmond gaan? Ik weet zeker van niet, maar goed ik ben benieuwd.

Beantwoorden

@Jan.

Vandaag weer iets geleerd. Er zijn volgens U onverdachte en dus ook verdachte politieke tegenstanders. Zo’, n verdeling is nieuw voor mij. Wat mij in uw relaas ook opviel was uw constatering dat de echte Baudet over allerlei onderwerpen schrijft als een kip zonder kop. Daar kan ik me wel in vinden.

Beantwoorden
Henk van de Kerkhof

@Roland op dinsdag 28 juni 2022 om 09:14:

Je overtuigen kan dus blijkbaar niet meer, maar toch een poging. 🙂 Ik hoorde het een aantal jaren geleden van raadslid Cor van der Burgt die statenlid van Noord-Brabant is geweest. Dat ging alleen over Mierlo, daar zijn veel inwoners niet blij zijn met Geldrop en meer voelen voor Helmond. Ik weet niet of hij hier nog leest, maar hij kan dat veel beter uitleggen.

Beantwoorden

@Roland op dinsdag 28 juni 2022 om 09:14:
Een keihard bewijs ervoor heb ik niet, maar eens in de zoveel jaren speelt dat weer op. Ook bij Helmond en de buurgemeentes. De Nederlandse overheid wil steeds minder gemeentes door samenvoegen en dat gebeurt dus ook. Mijn keiharde bewijs daarvoor https://allecijfers.nl/definities/aantal-gemeenten-en-overzicht-gemeentelijkeherindelingen/ Fusies zouden beter zijn, niet waar maar dat is een andere discussie. Mijn vage vermoeden is dat Helmond wil groeien om zo te groot te zijn om niet te moeten fuseren met Eindhoven, maar ook dat kan ik niet staven. Misschien dat die Cor van der Burgt van Peter het kan bevestigen.
Tegenvraag: hoezo weet jij trouwens zeker van niet en kun jij dat staven?

@Henk van de Kerkhof op dinsdag 28 juni 2022 om 18:46:
Ik bedoelde iets anders met onverdachte politieke tegenstander. Ik bedoelde een politieke tegenstander die vanwege die positie onverdacht is. Maar ik schreef het inderdaad wat vreemd op.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *