Buiten is het 22 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.580 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

19reacties

Op dinsdag 12 juli werd de gemeenteraad gevraagd om het bestemmingsplan ’t Hout – Hoofdstraat – Pastoor Elsenstraat (RV048) vast te stellen. Het betreft het plan voor de nieuwbouw en uitbreiding van het Zorgcentrum Alphonsus, dat geheel bekostigd wordt door Savant en Compaen. Het lijkt een mooi plan voor onze hulpbehoevende ouderen, maar al in de commissievergadering een week eerder, bleek er veel weerstand te zijn van omwonenden. Zij lieten van zich horen. Maar had dat ook effect?

Het plan voorziet in noodzakelijke nieuwbouw én uitbreiding met 2.200 m² kantoorruimte voor Savant. Ook komt er een grote parkeergarage onder het pand.

In de commissievergadering had ik al voorgesteld dit besluit nog niet in de raad te brengen. Er was te veel nog niet duidelijk. Een andere fractie vroeg hetzelfde bij de start van de raadsvergadering, maar dit werd weggestemd.

Wat mij verbaasde is dat de discussie in de raad zich toespitste op de noodzaak voor de nieuwbouw ten behoeve van de zorg, maar daar was niemand op tegen; ook de omwonenden niet! Want onze ouderen verdienen de allerbeste zorg.
Het had moeten gaan om het behoud van het dorpse karakter van Mierlo-Hout, het woongenot van de buurtbewoners en eventuele alternatieven voor het kantorencomplex.
Immers, je zult daar maar wonen en tegen 12 tot 15 meter hoge gevels aan gaan moeten kijken, pal achter je tuin. Om over de overlast van de parkeerkelder nog maar te zwijgen.

De wethouder gaf aan dat er formeel maar drie ‘zienswijzen’ (bezwaren ingediend binnen de bezwarentermijn) waren ingezonden. Hierdoor waren een aantal wijzigingen doorgevoerd.
De woordvoerders van de omwonenden en de volle publieke tribune waren duidelijk te laat. De meeste partijen hadden hun oordeel al lang klaar. Ons verzoek om schorsing was bedoeld als signaal naar de raad. Wordt er nog wel naar de inwoners van Helmond geluisterd?

Participatie is géén inspraak, maar een administratief recht om je te laten horen, zonder dat je daarmee een recht verwerft. Houd de aankondigingen van de gemeente goed in de gaten! Wacht niet met reageren, maar laat van u horen als u het ergens niet mee eens bent. Vraag informatie op en bezoek informatiebijeenkomsten. Trek daarin vooral samen op!

Participatie gaat niet ver genoeg. Echte inspraak is een groot democratisch goed. Een referendum is nog beter. 
Dat is de reden waarom Forum voor Democratie tegen het raadsvoorstel heeft gestemd.

Theo Heller
Fractievoorzitter Forum voor Democratie

19 reacties:

Tja, die mensen waren te laat met het indienen van hun bezwaren. Maar deels snap ik dat wel. Want wie zit nou elke week de gemeenteberichten door te spitten om te kijken of er bij je in de buurt iets wordt aangekondigd waartegen je kunt protesteren.
Misschien is het een idee dat de gemeenteraad heel snel gaat kijken hoe omwonenden voortaan beter geïnformeerd kunnen worden. Misschien een soort database opzetten waarin een ieder aangeeft waarover die elke week een mailtje wil krijgen.

Beantwoorden

@Ron op maandag 1 augustus 2022 om 09:27:

Het is nog veel makkelijker, je stuurt een paar mensen de wijk in, en laat ze bij iedereen in een straal van 500 meter van het nieuwe project aanbellen, en vertellen over de voor én de nadelen van een nieuw plan. En niet alleen de voordelen benoemen zoals de insprekers van de opdrachtgever deden. Een gebouw dat op 5 meter van je woning ineens de helft (15 meter) hoger wordt, daar zit niet iedereen op te wachten.

Of dat het stukken drukker wordt omdat er kantoren bij komen. En op 2200m2 50 werkplekken die ze claimen te plaatsen? Dat is wel heel weinig, en dat worden er vast en zeker meer. Want als deze er eenmaal zijn, dan kun je niet meer terug.

Verzamel daarom deur aan deur namen en handtekeningen waarin men verklaart kennis te hebben genomen van de gemaakte plannen, en dat ze hiermee wel of niet akkoord gaan. Lijkt mij minder en prettiger werken dan achteraf telkens een hoop gezeik op je af roepen, door te zeggen, ja dan had je maar een krantje moeten lezen, of “bij de bijeenkomst moeten zijn”.

Je telt aan het einde van de rit alles bij elkaar op, 51% of meer stemmen voor, dan mag het doorgang krijgen, en anders niet en moet men de plannen bijstellen, net zolang totdat er een meerderheid is, die voor de plannen zijn.

Dit is in ieder geval hoe FVD het graag ziet, échte inspraak i.p.v. “participatie”.

Beantwoorden

@Ron op maandag 1 augustus 2022 om 09:27:

Het makkelijker maken voor de Helmonders, dat is nou net niet wat ze willen want dan krijgen ze veel te veel protest, commentaar en kritiek.

Beantwoorden

@Twanneman op maandag 1 augustus 2022 om 13:08:

Ik geloof niet zo in kwade bedoelingen, wel in een al te sterk vertrouwen dat goede bedoelingen automatisch goed uitpakken.

De overheid zou zich meer moeten inspannen om op vitale onderdelen zoals de communicatie met de burger controles in te bouwen of alles wel werkt zoals bedoeld.

Zie ook mijn reactie op “Massaal tegengeluid in Mierlo-Hout” van woensdag 13 juli 2022 om 11:18.

https://www.deweblogvanhelmond.nl/startpagina/luistert-de-politiek-naar-mierlo-hout/#comment-295908

Beantwoorden

@Ron op maandag 1 augustus 2022 om 09:27:

Dat is er toch al lang! Onder http://www.overheid.nl kun je onder ‘blijf op de hoogte’ precies aangeven waarvan je een mail wil ontvangen. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Beantwoorden

@Niels op maandag 1 augustus 2022 om 20:20:

Ik heb daar gekeken Niels en inderdaad dat werkt heel handig, ik wist dit niet, je kunt ook precies aanvinken wat je wilt en in welke straal van jou huis.
Echt makkelijk, bedankt!

Beantwoorden

@Niels, fijne tip! Daar heb je nog eens wat aan.

Beantwoorden

@Niels op maandag 1 augustus 2022 om 20:20:

Dit doet blijkbaar niemand, dit gaat om een zorginstelling, het gros van de omwonende zijn op leeftijd. Er zijn teveel digibeten om er maar klakkeloos vanuit te gaan dat ze snappen hoe het werkt.

En dan heb je nog zo iets als bezwaar maken, niemand van de aanwezigen in de raadszaal wist dat dit kon of mocht, laat staan dat ze wisten hoe.

Bij die mensen langsgaan, ze in de ogen aankijken, eerlijke informatie geven, dat is het meest fool-proof.

Beantwoorden

@Bobby op dinsdag 2 augustus 2022 om 15:20:

Ik snap dat de mensen digibeet zijn, die moeten we helpen. En mensen die echt niet mee kunnen in de dagelijkse maatschappij moeten we zeker ter hand nemen.

Dat neemt niet weg dat je als burger ook je eigen verantwoordelijkheden hebt om je zelf goed te laten informeren. Bezwaar maken en dergelijke is niet iets wat pas de laatste jaren is ontstaan.

Beantwoorden

@(andere) Niels op dinsdag 2 augustus 2022 om 15:36:

De gemeente heeft op haar beurt weer een zorgplicht over haar inwoners, hieronder valt ook ervoor zorgen dat haar inwoners tijdig en correct geinformeerd worden over veranderingen, dan kunnen inwoners op hun beurt weer voldoen aan hun eigen verantwoordelijkheden, zoals jij die benoemd.

In deze volgorde zou het moeten werken, mits goed en logisch aangepakt. Niet andersom, door er maar vanuit te gaan dat inwoners alles weten over hun rechten en plichten.

Alle inwoners van een gemeente betalen net als jij belastingen, en niet zo’n klein beetje ook. En als je woonomgeving plots in negatieve zin veranderd, omdat ze niet of slecht geinformeerd zijn, dan heeft zo’n gemeente behoorlijk gefaald.

Beantwoorden

@Bobby

En als je woonomgeving plots in negatieve zin veranderd, omdat ze niet of slecht geinformeerd zijn, dan heeft zo’n gemeente behoorlijk gefaald.

Zo staat ook de hele straat zeelandhof brabanthof Rijpelberg op de kop om een veranderde speeltuin. Wat nu letterlijk een warboel is.
Een grote onkruidboel en een afgekeurde natuurlijke speelplek.
Artikel in het ED gisteren over weverspark geukerspark voelde als trapje na.

Geen terugkoppeling, geen gesprek. Een gestuurde enquete.
Hoe iets kleins waar participatie nodig is ook niet werkt.

Beantwoorden

@bobby, dat doet de gemeente toch! Elke week staan alle aanvragen in een weekblad, wat huis aan huis bezorgd wordt. Als dat iets in staat wat in jouw omgeving is, kun je daar zelf verder onderzoek naar doen. Maar het zou toch idioot zijn, dat ambtenaren bij elke aanvraag voor een bouwvergunning de hele buurt moeten gaan bevragen. Zo werkt onze democratie niet hè.

Beantwoorden

@Niels op maandag 1 augustus 2022 om 20:20:
Dank je wel voor die geweldige tip, dat wist ik ook niet. Geweldig!!! Daar staat echt alles! Ik ga straks eens rustig kijken hoe groot ik de straal zet want als je die te groot maakt, krijg je wel heel erg veel mailtjes zag ik al.

@Bobby op maandag 1 augustus 2022 om 10:18:
Dat is een ondoenlijk proces. Niet alleen moet de gemeente dan heel veel extra ambtenaren aannemen om bij iedereen aan te bellen en het hele plan uit te leggen en dat voor heel veel besluiten (kijk maar eens bij die link van Niels). Maar veel principiëler: beslissen de directe omwonenden dan of er wel of niet zo’n gebouw mag komen? Ik zou als omwonende op zowat alles altijd njet zeggen, Not In My BackYard. Doe het maar naast het huis van de burgemeester zou ik dan bij elk plan keer op keer zeggen. Mijn toestemming krijgen ze bijvoorbeeld alleen als er een concert van (een heel goede coverband van) The Boss in het parkje bij mij in de buurt wordt gehouden, maar niet als een of andere Nederlandstalige gladjanus een deuntje komt blèren.
Ik denk dat je de column van Forum verkeerd uitlegt, maar dat moet de schrijver Theo Heller maar ophelderen. Op zich heeft hij trouwens zeker een punt. Ook met dat referendum, niet makkelijk om dat in te voeren, maar hij heeft Helder Helmond in ieder geval aan zijn zijde. https://www.deweblogvanhelmond.nl/onze_helmondse_politici/rieter-referendum-de-oplossing/

Beantwoorden

@Ron op woensdag 3 augustus 2022 om 06:14:

Helemaal niet ondoenlijk, hoeveel mensen wonen er nu direct of in een omtrek van 500 meter? Dat zijn er niet heel veel.

Het gaat hier niet zomaar over een schutting of een privé aanbouwtje. Wel om een kantoorruimte van 2200m2(!!!), bovenop een bestaand gebouw, het gebouw wordt 7 meter hoger. Dat is best een forse verandering waar de buurt inspraak over moet hebben, of ze dit wel of niet willen.

@CeeDee op dinsdag 2 augustus 2022 om 18:43:

Zie bovenstaande. Voor grote projecten als dit, is het democratisch als je de buurtbewoners om netjes toestemming vraagt.

Beantwoorden

Nou, ik zie toch best veel obstakels.

Straal van 500 meter, is 0,8KM2, gemiddeld in Nederland is dat 320 bewoners. Maar in eens stedelijk gebied met hoogbouw natuurlijk extreem veel meer.

Die mensen zijn niet thuis, moeten ambtenaren dan langs blijven gaan?
En waar trek je dan de grens, kantoor hoe groot dan? , speeltuin, park ?

Beantwoorden

De gemiddelde dichtheid van adressen is 1.095 adressen per km2 in Brandevoort om even een beeld te geven….dus uitvoerbaarheid van het voorstel om maar ambtenaren langs te sturen is wel wat lastig.

Los daarvan vind ik het ook zo dat je wel iets van inwoners mag verwachten. Gemeente en overheid moeten goede faciliteiten bieden, maar van eigen betrokkenheid mag ook wel verwacht worden. Moet zeggen die tip van overheid.nl van Niels is wel een hele goede.

Beantwoorden

@Johannes op woensdag 3 augustus 2022 om 11:56:

Je kent ze wel die vervelende deur aan deur verkopers, ze zijn gewoon te huur, en niet heel erg duur.

Lees het boek “The obstacle is the way” eens een keertje. Als je net als vele andere bij de gemeente Helmond overal obstakels in ziet, dan kom je natuurlijk nergens 😉

Maargoed daarom ben ik als ondernemer ook werkzaam bij de gemeente als burger commissielid. Misschien dat we hier wat in kunnen veranderen.

Het is allemaal niet moeilijk, je moet alleen even de schouders eronder zetten, en het aller belangrijkste, fouten maken is geen taboe, er niet van leren wel!

Beantwoorden

@Bobby op vrijdag 5 augustus 2022 om 14:22:

Mee eens. Hier is heel duidelijk iets fout gegaan. Alle reden om, zonder verwijten, te reconstueren hoe het zo gekomen is dat de meeste omwonenden pas zo laat met hun bezwaren kwamen. Puur om van te leren.

Het kan niet ingewikkeld zijn om met de wijkbewoners om de tafel gaan zitten en te vragen langs welke weg en in welk stadium ze achteraf bezien hadden willen horen van de plannen. En dan meteen ook te polsen of men eigenlijk wel op de hoogte is van de mogelijkheden om bezwaar te maken, of suggesties heeft hoe het laagdrempeliger kan.

Ik weet niet wie het initiatief zou moeten nemen (FvD, de commissie waar jij in zit, of een ander politiek orgaan), maar ik zou het wel toejuichen.

Beantwoorden

@Bobby op vrijdag 5 augustus 2022 om 14:22:

Mag ik vragen voor welke partij jij burgercommissielid bent? En ben je dat in Helmond?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *