Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.569 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

12reacties

‘Ambiguïteit’ is een mooi Nederlands woord voor iets dat meerdere betekenissen kan hebben. In ons taalgebruik komen we veel van die woorden tegen. De laatste tijd hebben we daar ook in de media meerdere voorbeelden van voorbij zien komen en wie het uitkomt legt het natuurlijk het liefst op de verkeerde manier uit. Vuurwerk is ook zo’n woord. Het kan letterlijk en figuurlijk worden gebruikt.

Onlangs werd de gemeenteraad door het college van B&W schriftelijk geïnformeerd over het beleid aangaande vuurwerk rondom de komende jaarwisseling (RIB 123). Deze brief gaat over overlast, landelijk beleid, preventie, vuurwerkvrije zones en handhaving. In de laatste alinea stelt het college nog dat het een lokaal afsteekverbod vanaf jaarwisseling 2023-2024 zal ‘verkennen’. Deze week werd aan de gemeenteraad een conceptbrief voorgelegd, als antwoord op een oproep van ‘We Care Helmond’ om in plaats van vuurwerk een lichtshow te organiseren bij het kasteel. “De adviezen en aanbevelingen zijn gedeeld met de betreffende afdelingen”, schrijft onze burgemeester. Forum voor Democratie voorziet dat er weer een mooie Nederlandse traditie de nek om zal worden gedraaid. Te meer omdat we al een wethouder in ons midden hebben die voorstander is van een vuurwerkverbod, omdat het een uit de hand gelopen traditie zou zijn.

De andere betekenis van vuurwerk kun je plaatsen in debatten, zoals die in de gemeenteraad plaatsvinden. Niet alle raadsleden vinden het fijn als er wat steviger wordt gediscussieerd. Wij merken het regelmatig aan zogenaamd ‘non-verbaal’ gedrag, of het plotseling het woord nemen, zonder dat de voorzitter dat heeft gegeven. De fractievoorzitter van D66 vindt dat we respectvoller met elkaar moeten omgaan. Een raadslid van GroenLinks legde quasi subtiel een link met de debatten in de Tweede Kamer, omdat “woorden er wel degelijk toe doen”. Wie de schoen past, trekt hem aan….

Forum voor Democratie wil kwalitatief bijdragen aan de gemeenteraad. De ‘vinger op de zere plek leggen’ als dat nodig is, groepen echt benoemen als onderscheid duidelijkheid biedt, opkomen voor de belangen van alle Helmonders. Insprekers niet alleen horen, maar er ook naar luisteren. Daarom vragen we soms verder door en schromen we niet om verantwoordelijken aan te spreken op hun handelen. Dát is de rol van een gemeenteraadslid!

Rest mij om alle Helmonders, namens de gehele fractie van FVD, fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig Nieuwjaar te wensen. En wees voorzichtig met vuurwerk!

Theo Heller
Fractievoorzitter Forum voor Democratie

12 reacties:

Met vuurwerk.

Beantwoorden

Helaas is ook deze traditie om zeep geholpen.
Niet door de raad of de burgemeester, maar door oerdomme strontverwende en asociale mensen die vanwege de traditie vinden dat ze illegale bommen en andere explosieven bij mensen in de tuin mogen gooien. Ik wordt er al maanden gillend gek van.
Triest dat het kan, triest dat u dat niet aanpakt.
Dat is namelijk de enige echte reden waarom ik meteen voor een vuurwerkverbod zou zijn!

Beantwoorden

Theo Heller bepaalt wel even voor ons dat vuurwerk “een mooie Nederlandse traditie” is. Nederlandse traditie ja, maar mooi is het al decennia niet meer. Elke euro aan verkocht vuurwerk levert de Nederlandse samenleving dik vijftien euro schade op, om van milieuschade en mensen- en dierenleed nog maar te zwijgen. Daarom mag het van mij compleet verboden worden.

Voorzichtig met vuurwerk hoef ik niet te zijn, ik koop het namelijk niet. Ik moet namelijk nét iets te hard werken voor mijn centen om ze in de fik te steken en uit elkaar te laten klappen.

Beantwoorden

Zoals boven aangegeven is “vuurwerk” inmiddels het domein van vernielzuchtige pauper en proleten. Met busjes naar Polen om van de energietoeslag wat knallers te kopen, wat een lol. Dat een politicus zich hier mee bezig kan houden…

Beantwoorden

@Lonneke op maandag 5 december 2022 om 18:20:

Mooi verwoord, helemaal mee eens.
Met twee uurtjes vuurwerk is niets mis, maar die idioten die het hele jaar moeten knallen verpesten het voor iedereen zoals dat met alles gaat.

Beantwoorden

Vandaag volop knalvuurwerk in de Heistraat en omstreken nadat Marokko gespeeld heeft. Geen Politie te bekennen.

Beantwoorden

@Bert s op dinsdag 6 december 2022 om 19:03:

Precies dat ja!
Ik weet niet of Theo Heller dit bedoelde met traditie. 😉

Beantwoorden

Laten we gewoon met zijn allen eerlijk zijn: een vuurwerkverbod is in realiteit niet te handhaven. Tenzij je in elke straat en op elke hoek en in elke brandpoort een koppeltje BOA’s of agenten neerzet. En dat is niet haalbaar en ook niet wenselijk. We zijn geen politiestaat – gelukkig!

Laten we eens beginnen twee dingen te scheiden: de minkukels die nu al met (zwaar) vuurwerk mensen het leven zuur maken, en de veelal keurige mensen die netjes op oudjaar siervuurwerk afsteken waar velen van genieten. En welke groep pak je het hardste met een verbod? Juist, die keurige mensen die graag oud en nieuw vieren met siervuurwerk. Want die minkukels trekken zich er niks van aan, die knallen toch wel, want de pakkans is zowat nul. Want eer dat de politie een keer ter plaatse is, zijn die met hun vuurwerk allang 4 straten verderop of verdwenen in de brandpoorten en zoek ze dan maar op.

Het enige dat helpt is voorkomen aan de voorkant. Scherp(er) controleren op de verkoop van vuurwerk, het uit het buitenland halen van verboden vuurwerk, en dat is juist iets waar de wijkagenten (als die er nog zijn) een rol in hebben, immers, die horen de buurt te kennen, die moeten de adresjes kennen waar illegaal vuurwerk vanuit de schuur verkocht wordt, of waar busjes vol illegaal in het buitenland gehaald vuurwerk uitgeladen worden. Dan kan je gericht optreden.

Maar een afsteekverbod is een wassen neus.

Beantwoorden

Mooie Nederlandse traditie ??????

Hier zit Heller toch even helemaal fout. Het is een geimporteerde Chineese traditie.

Maar dat buitenbeschouwing gelaten is het wel erg asociaal van de gemeente geen vuurwerkverbod in te stellen. Bedenk eens hoe de (Oekrainese) vluchtingen, die in ons midden zijn, het ervaren!

Beantwoorden

Vooral doorzeiken dat je vuurwerk moet verbieden, heb in de gaten dat na het vuurwerk er wel weer wat anders is waar de woke en groene kliek zich op stort… in 2019 hebben Zwitserse onderzoekers onderzocht wat de milieu impact van een huisdier is…1000 kg co2 per hond per jaar wat overeenkomt met 3000 km rijden met een zware suv ….over de stikstof uitstoot per hond of kat nog maar niks gezegd…

Ik steek met oud en nieuw gewoon wat siervuurwerk af, gehaald in Duitsland voor de helft van wat het hier kost en nog veiliger ook kan ik uit ervaring mededelen.. en dat een ander dat niet doet moet diegene zelf weten, waar diegene z’n geld wel of niet aan uitgeeft moet diegene zelf weten.

Voor diegene die denkt dat een verbod wel werkt… denk ff terug aan de jaarwisseling 2020 en 2021.. ik heb nog nooit zoveel prachtig vuurwerk de lucht in zien gaan …terwijl er een verkoop en afsteekverbod was .. en de knallen die je nu overal hoort ..zijn al verboden.. en dat is waar iedereen zich aan ergert.. niet die paar potjes siervuurwerk op 1 Jan

Beantwoorden

@Joep op vrijdag 9 december 2022 om 00:18:

Misschien moeten die Zwitserse onderzoekers eens onderzoeken wat de milieu impact van een soort die Joep kan heten is.

Beantwoorden

Ik vind dat Jan van Aert een hele goede reactie gaf op deze column van Theo Heller en daarom wil ik die hier graag plaatsen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *