16reacties

Heller: Wel of géén praalwagens met carnaval?

Het is bijna de 11e van de 11e. Ook Helmond zal zich vanaf die datum weer serieus gaan voorbereiden op het mooie Carnavalsfeest, dat formeel op zondag 11 februari 2024 van start zal gaan. Wie Helmond zegt, denkt dan natuurlijk ook direct aan een kleurrijke traditionele optocht met mooie praalwagens: ‘De grootste optocht van het zuiden!’ Maar lukt dat wel in 2024?

Op dinsdag 24 oktober was er in onze raadszaal een hoorzitting in verband met de begroting voor 2024. Inwoners en verenigingen konden de gemeenteraad toespreken en wensen uiten met betrekking tot die begroting. En dat gebeurde dus ook.
Vanuit zowel de ‘Stadsvergadering van de Helmondse Carnavalsverenigingen’, als vanuit de hoek van praalwagenbouwers, die hun prachtige ambacht verloren zien gaan, klonk een noodkreet:

Er is in Helmond momenteel géén geschikte ruimte om praalwagens te bouwen!

Carnavalsverenigingen (en bouwers) zijn vaak afhankelijk van geld dat zij zelf bij elkaar sprokkelen, of van giften van derden. Maar met geld alleen kom je er niet. Er is dringend behoefte aan geschikte ruimte om praalwagens te bouwen en te stallen. Denk hierbij aan een (leegstaande) bedrijfshal of opslagruimte met een toegang die praalwagens toelaat.

Aangezien de begroting voor 2024 al in concept klaarlag, lijkt de kans klein dat daarin financiële ruimte te vinden is om onze Carnavalsvierders te ondersteunen. Ook voor het aanvragen van een vorm van subsidie, lijkt het, gelet op de korte termijn waarop men ruimte nodig heeft, inmiddels te laat.

Om de optocht te redden is er dus op dit moment dringend behoefte aan (vooralsnog tijdelijke) bouwruimte voor praalwagens.
Als onze verenigingen letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgen om zich 100% voor te bereiden, kunnen we in februari wellicht weer genieten van een fantastische Carnavalsoptocht, waarbij niet het volume van de ‘muziek’ belangrijk is, maar de aanblik van creatieve bouwwerken, gebaseerd op een origineel thema.

Daarom doe ik hierbij een oproep aan elke Helmonder die iets voor ons Helmondse Carnaval wil betekenen:

  • Bent u of kent u iemand die mogelijk bouw- en opslagruimte beschikbaar heeft?
  • Gunt u de Carnavalsverenigingen en alle Helmonders een mooie optocht in februari?
  • Laat het hen dan zo spoedig mogelijk weten!
  • Of mail naar [email protected]; dan zorgen wij dat uw bericht op de juiste plaats terecht komt.

Laten we ‘Mizunalle..!’ ons best doen om dit voor elkaar te krijgen!

Theo Heller
Fractievoorzitter Forum voor Democratie Helmond

In de reacties hieronder staat een update door de weblog.