Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.193 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Rond deze tijd wordt op vele plaatsen in onze regio stil gestaan bij het gegeven dat precies 70 jaren geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De voormalige gemeenten Mierlo-Hout en Stiphout herdenken dit gebeuren op 22 september 2014 en de stad Helmond zal op donderdag 25 september 2014 de bevrijding herdenken. In het Hortensiapark is elke inwoner van onze stad welkom voor de officiële herdenking ’s middags om 14.30 uur en ’s avonds zal fanfare de Vooruitgang een concert verzorgen vanaf het Caratpaviljoen in het Warandepark, aanvang 20.00 uur. Ook kunt u de komende tijd, tot 6 oktober op zaterdag en zondag in de Gaviolizaal de tentoonstelling 70 jaren Bevrijdingsmuziek gaan bezoeken. De inkom van deze tentoonstelling is inclusief een kopje koffie of thee € 3,50. Naast de muziek uit die tijd van de wereldberoemde draaiorgels kunt u ook een kijkje nemen bij een bijzondere expositie over de tijd van de Tweede Wereldoorlog en voor het luttele bedrag van € 2,00 een fraai boekwerkje over de oorlogstijd en de bevrijding bekomen.

Het is goed dat we 70 jaren na de bevrijding van ons land stil staan bij ‘onze vrijheid’. Immers vrijheid is een groot goed waar niet iedereen in onze wereld van kan genieten. Sterker nog het heeft er zo’n beetje alle schijn van dat mensen op onze wereldbol elkaar nog steeds het leven zeer zuur maken. Zo zeer zelfs dat geweld hierbij absoluut niet geschuwd wordt.

Nog triester vind ik het dat de legitimatie voor veel nodeloos geweld gevonden wordt in ideologische theorieën. Deze zijn dan een gemakkelijk excuus voor zinloos geweld tegen vaak zeer onschuldige mensen over de hele wereld. We moeten hier allen openlijk afstand van nemen.

Hebben wij hier in Helmond ook last van deze mondiale problemen ? Nu nee niet direct want er vliegen ons gelukkig geen kogels om de oren, we kennen geen zelfmoordacties en we kunnen ons nog steeds vrij bewegen, of toch ? Hoort u ook die signalen van onveilige gevoelens, het niet meer vrij over straat durven lopen in de avond, toch wat vaker bang zijn ?

Helaas hoor ik ze wel wat vaker en ook heel vaak is niet helder het ‘hoe en waarom’ ervan maar het beperkt wel enigszins onze vrijheid en dat is jammer.
Waarom moeten we het elkaar, onnodig moeilijk maken ? Moeten we dan zo noodzakelijk altijd onze eigen gelijk halen ? Is het nu echt nodig om je eigen zin door te drijven ?
Een Oudhollands spreekwoord zegt ‘leven en laten leven’. Laten we daar nu eens allemaal mee beginnen in onze stad, oud & jong; autochtoon & allochtoon; hetero & homo; laag- & hoogopgeleid en zo meer.

Het mooie is: Het kost geen euro extra en levert heel veel op ! Laten we vrijheid koesteren.

Maarten Janssen,
burgercommissielid SDOH – Helmondse Belangen

4 reacties:

Een schoon epistel met de diepgang van een één persoons kano.

Beantwoorden

Een typisch Janssen stuk. Wollig taalgebruik en weet staat er niets. Ik vraag me af wat de critiria zijn om vaste blogger te worden.

Beantwoorden

Juist heel mooi gesproken over zo’n mooi iets als 70 jaar vrijheid.

Beantwoorden

Mooie woorden

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *