Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.918 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondVorig jaar werd Brainport regio Eindhoven in New York uit 400 regio’s verkozen tot slimste regio ter wereld. Naast Rotterdam (Seaport) en Amsterdam (Airport) is Brainport een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. Er wordt in de regio flink geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Ook zitten wij in de top-3 regio’s van Europa in patentdichtheid. Speerpuntsectoren zijn: High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design. Om de internationale concurrentiepositie als technologische topregio te behouden en te versterken is het van belang dat bedrijfsleven, overheid, onderwijs- en kennisinstellingen nauw samen blijven werken. En daarin ligt de kracht van Brainport: samenwerken om er samen beter van te worden.

Helmond maakt deel uit van Brainport, zo getuigen de grote, ronde, rode borden die de automobilist bij het binnenrijden van de stad tegenkomt. Daarop staat: “Helmond met Brainport de slimste van de wereld”. Veel Helmonders, en met name jongeren, zegt het niets en dat moet anders zodat alle kansen die de regio biedt volop benut kunnen worden. Van oorsprong is Helmond een echte maakstad, maar de kenniseconomie dwingt ons steeds meer ook een kennisstad te zijn.

We blinken in Helmond uit op het gebied van Food en Automotive. Er zijn hier vele slimme, innovatieve MKB-bedrijven gevestigd die zich bezighouden met levensmiddelen en automobiliteit. De Groene Campus, het nieuwe Food & Technology Park en het in november jl. geopende MBO Automotive Centre (MAC) op de High Tech Automotive Campus zijn voorbeelden van hoe belangrijk samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijfsleven is.

De huidige jeugdwerkloosheid en de toekomstige schaarste op de arbeidsmarkt zijn punten van zorg. Het verdient aandacht de jeugd te binden aan de stad en het bedrijfsleven. Daartoe is een goede aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven noodzakelijk. Onderwijsinstellingen dienen relevante opleidingen aan te bieden die passen bij het profiel dat het regionale bedrijfsleven van toekomstige werknemers verlangt. Het bedrijfsleven moet daarop al tijdens de opleiding bij scholieren prominent in beeld zijn door bijvoorbeeld stageplekken aan te bieden en te investeren in een duurzame relatie met trainees, de toekomstige werknemers. Zo krijgen scholieren tijdens de opleiding al een goed idee van hoe divers het werk kan zijn. Van school komen met een papiertje en direct aan de slag kunnen gaan omdat bedrijven uit de regio om je staan te springen, dat moet het idee zijn.
Er zal in de nabije toekomst een tekort aan technisch personeel ontstaan. Het is in het belang van toekomstige scholieren, bedrijfsleven en de economische positie van de regio in het algemeen, hierop tijdig te anticiperen. Dat doen we in Helmond enerzijds door de jeugd in het middelbaar onderwijs te interesseren voor technische opleidingen, zoals met de techniekwedstrijd ‘Wat is jouw slimste idee?!”, en anderzijds door onze slimme bedrijven te etaleren. Zo wordt van 1 t/m 8 juni voor de eerste keer de Dutch Technology Week (DTW) georganiseerd waarbij professionals, scholieren, studenten en het brede publiek verrast gaan worden met technologische innovaties waar deze regio trots op is.

Brainport moet en zal zichtbaarder worden voor de Helmonder. Het is de gezamenlijke missie van ondernemers, overheid en onderwijs om ervoor te zorgen dat wanneer Helmonders de stad binnenrijden, zij weten waarom de grote, ronde, rode borden daar staan!

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

1 reactie:

Leuk om te weten dat je uit Helmond komt (woon er zelf ook), nooit geweten dat je daar vaadnan kwam!Bedankt voor je antwoorden,xx.lecheveuxblondes.blogspot.com

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *