Buiten is het 20 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.804 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondMitchell is 8 en zit in groep 4. Zijn hobby’s zijn TV kijken, computeren (vooral MSN’en) en online tegen andere kinderen Modern Warfare 2 spelen op zijn Xbox 360. Mitchell is een snelle digitale jongen. School is wel OK, vooral de pauzes en gym. Taal en begrijpend lezen vindt hij stom, want dan moet je veel lezen. Gelukkig maar dat hij alleen tijdens school een boek in handen heeft. Als school uit is kan hij weer lekker gaan gamen..

Mitchell 2.0 staat voor vele kinderen die in een digitaal tijdperk leven. Bovenstaand is een samenvatting van de ingevulde bladzijden uit een vriendenboekje van een gemiddelde basisscholier. Ik denk terug aan de tijd dat ik 8 was. Mijn hobby’s waren tekenen, voetballen, verhaaltjes schrijven en vooral.. lezen! Ik was gek op leesboeken. Elke woensdagmiddag ging ik naar de bieb in Brouwhuis om de maximaal toegestane 7 boeken te lenen. Na één of twee dagen had ik ze allemaal uit. Dan was het weer wachten tot woensdag. Omdat de bieb niet ver weg was, mocht ik er altijd zelf naar toe fietsen vanuit de Rijpelberg. Tsjah.. ik vraag mij af hoeveel kinderen nu nog lezen als hobby hebben?
In een digitaal tijdperk is een scherm voor je neus hebben meer entertainment dan een pak papier. Een zorgelijke ontwikkeling zolang e-books nog niet geheel in zwang zijn geraakt als je het mij vraagt.

In de voorjaarsnotitie van het College van B&W die onlangs in de raad is behandeld, worden de bezuinigingsmogelijkheden geïnventariseerd. Voor het programma ‘cultuur’ valt in de notitie de volgende vage zin te lezen: ..”naast het concentreren van de bibliotheekvoorziening in de nieuwe accommodatie [gaat het] om een aantal relatief beperkte bezuinigingen verspreid over het programma”. Eigenlijk staat hier dat de drie bibliotheekfilialen (‘t Hout, Brouwhorst, De Bus) mogelijk moeten sluiten! Een zeer ongewenste ontwikkeling aangezien op deze wijze een belangrijke voorziening uit de wijken verdwijnt. Bij navraag bij de centrale bibliotheek bleek dat deze zorg niet weggenomen kon worden. Een garantie dat de filialen open blijven kon niet worden gegeven.. Erg jammer. Zodoende wordt de Mitchell 2.0’s stimuleren tot lezen nog hoogdrempeliger gemaakt. Kinderen worden steeds meer afhankelijk van hun ouders om de bieb te kunnen bezoeken. “De afstand tussen kind en boek wordt letterlijk groter gemaakt!”, zo schreef een directeur van een basisschool mij. Het mag toch niet zo zijn dat de kosten van een nieuwe hippe bieb gedekt dienen te worden door de filialen uit te bezuinigen?!

Vandaag ging Mitchell voor het eerst naar de bieb met de klas. Ze kregen een rondleiding en uitleg over het lenen van boeken. Hij vond het er maar muf ruiken. Kijk al die boeken. Hij moet er niet aan denken om in zijn vrije tijd boeken te moeten lezen. Plots valt zijn oog op een boek met een interessante titel. Zijn ogen worden groot. Wie had dat ooit gedacht? Mitchell voelt kriebels in zijn buik. Als de bieb dit al heeft, wat kan zij dan allemaal nog meer hebben te bieden?! Niet zo gek, die bieb! Opgewonden als hij is, tikt hij zijn vriendje en klasgenootje aan, wijzend naar het boek.. ‘Kijk Kevin, ze hebben een boek vol cheats voor Modern Warfare 2 op de Xbox!’

Ling Ko
Raadslid
GroenLinks

15 reacties:

Sluiting van die filialen van de bibliotheek leek me een goede bezuiniging. Maar dit zet me toch aan tot nadenken. Hoeveel geld wordt er bespaard met de sluiting van die filialen?

Beantwoorden

Helaas heeft de gemeente Helmond wederom een UITGELEZEN kans gezien om de economische broekriem aan te trekken en kwetsbare cultuur minder bereikbaar te maken.

Misschien een idee voor de weblog Helmond om wat games te koppelen aan de weblog zodat de jeugd naast het gamen in ieder geval in aanraking komt met anthentieke schrijfsels in een fraaie geel groene omslag.

Beantwoorden

Het lezen, met name door kinderen, zou gestimuleerd moeten worden in plaats van afgebroken!
Er worden natuurlijk heel veel oudere mensen ernstig gedupeerd door het sluiten van de bibliotheekfilialen!

Beantwoorden

In de voorjaarsnotitie wordt niet in detail getreden over de bezuinigingsmogelijkheden. De geraamde bezuinigingen voor programma 5 ‘cultuur’ zijn voor de komende jaren als volgt: €152.000 in 2011, €579.000 in 2012, 2013 en 2014. In deze bedragen zijn de mogelijke bezuinigingen op de bibliotheekfilialen opgenomen.

Beantwoorden

@Mien: Creatief idee.

Beantwoorden

Wethouder krijgt ruim 5000 protesthandtekeningen
Wethouder Jan van den Heuvel heeft vanochtend ruim 5000 handtekeningen in ontvangst genomen tegen de sluiting van het biebfiliaal in de Helmondse wijk Brouwhuis. Al deze handtekeningen zijn gezet tegen het voorgenomen besluit tot opheffing van deze wijkbibliotheek.
De wethouder kreeg deze handtekeningen aangeboden in een volle zak van Sinterklaas.
Komende week zullen ook nog handtekeningen worden aangeboden tegen de sluiting van de filialen in Mierlo-Hout en De Bus.

Beantwoorden

Dat zijn wel heel veel handtekeningen voor het behoud van het filiaal Brouwhuis!!! Daar kan de wethouder toch niet omheen??? En al helemaal niet als wethouder van D66.

Beantwoorden

Hieronder een gemailde foto van wethouder Jan van den Heuvel vanochtend. In zijn hand de zak van Sinterklaas met de ruim 5000 handtekeningen voor het behoud van de bibliotheek in Brouwhuis.

De handtekeningen die (onder meer door de SP) werden ingezameld voor het behoud van de filialen in Helmond-Noord (in De Bus) en Mierlo-Hout worden aankomende donderdag tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeenteraad overhandigd.

Beantwoorden

Jammer voor de bieb, blij dat ik GroenLinks stemde, jammer dat niet hielp.

Beantwoorden

Goed stukje.
Advocaat van de duivel: er zal hoe dan ook bezuinigd moeten worden, dus er zal hoe dan ook ergens een bevolkingsgroep teleurgesteld achterblijven… Is het niet de boekenlezer, dan is het misschien de cultuurminnaar die minder dansvoorstellingen voorgeschoteld krijgt, of de natuurliefhebber die iets minder goed verzorgde parken bezoekt, of de gedupeerde die helemaal naar het centrum moet om een politiebureau binnen te lopen, of de hondenbezitter die plotseling veel meer hondenbelasting moet betalen…
Ik wil maar zeggen, we kunnen allemaal staken en handtekeningen verzamelen en boos worden; we kunnen ook onder ogen zien dat we in een tijd zitten van zware bezuinigingen. Uiteindelijk treft het ons allemaal, de crisis…

Beantwoorden

Mooi geschreven stukje door Ling Ko, Ook wij zouden het heel erg vinden als de kleinere biebs moeten sluiten. Het kleinschalige en in de buurt stimuleerde mijn oudste zoon tot lezen. Vol spanning wachten we aanstaande donderdag af.

Beantwoorden

Als we maar niet terug keren naar het stenen tijdperk, waarin geen enkele muze nog gekend was. Hoewel, de Flintstones waren eigenlijk ook zeer belezen? “Wilma, hellllpp they are closing some libraries!!!”

Beantwoorden

@Perry,

Des te interessanter zal de begrotingsbehandeling van donderdag 11-11 (gekker moet het niet worden) zijn.

Dus komt allen!

Beantwoorden

Toen ik met mijn moeder van 85 jaar sprak over deze sluitingen, vroeg zij “waarom moeten ze in Mierlo-Hout en Brouwhuis wel een bibliotheek hebben en in Stiphout niet??? Ik moet toch ook elke twee weken met alle ongemak naar Helmond of Mierlo-Hout zien te komen.” Voor alle duidelijkheid, zij is dus niet zo voor het behoud van die filialen. Of liever, ze wil ook een bibliotheekfiliaal in Stiphout.

Of ik dat maar eens even wilde melden want ze heeft geen internet. Aldus gedaan.

Beantwoorden

Het bestuur van de bibliotheek komt, volgens het ED, met een voorstel om in alle Helmondse basisscholen een servicepunt in te gaan richten.

Wat verder precies het plan is, is nog niet duidelijk.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *