Buiten is het 24 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.875 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
36reacties

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondDe ervaringen zijn tot nu toe niet al te best. Tot twee keer toe verlengde de wethouder de samenwerkingsovereenkomst omdat de financiering maar niet rond kwam. Je kunt je afvragen hoe hard een deadline nog is. Maar nu écht, belooft de initiatiefnemer ons. Met een flitsende presentatie moest de raad overtuigd worden. Zes dagen per week van 10 tot middernacht is Xperience World geopend en gratis toegankelijk. Jongens en meisjes kunnen de nieuwste games nog voordat ze op de markt verschenen zijn, uittesten. In de hal staat ook een aantal race-simulatoren. Voor bijna 1 euro per minuut waan je je een echte Formule-1 coureur. Hoe jeugd met verslavingsverschijnselen geweerd gaat worden, daar moet nog over na worden gedacht.

GroenLinks heeft altijd kritisch tegenover de plannen gestaan. De raad heeft tot op heden weinig gelegenheid gehad een inhoudelijke discussie over de amusementsvoorziening en de locatie te voeren. Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota dienden wij dan ook een motie in. Wethouder gepikeerd; en die gelegenheid tot discussie volgt eind augustus in een commissievergadering. De raad zou juist blij moeten zijn dat investeerders in deze tijden bereid zijn geld te stoppen in onze stad. Maar wat als je nog niemand hebt gesproken die enthousiast is over de ideeën?

13 miljoen moet Xperience World gaan kosten, maar de investeerders hebben het geld bij elkaar en het contract met de gemeente over de aankoop van 3000m2 grond kan nog voor 1 juli getekend gaan worden. We hebben het over een toplocatie. Ik hoop van harte dat ik ongelijk krijg en het een groot succes gaat worden, maar bij een flop zijn we wel weer een groot leeg gebouw rijker en waarvan de grond in eigendom blijft van de financiers. Op zo’n mooie locatie is vast snel weer andere bedrijvigheid te vestigen! Jammer, want het zou mooi zijn geweest als wij ons nieuwe, evenzo markante theater konden eren met deze prachtige zichtlocatie. Gelukkig delen meer partijen deze mening. Zo ook het CDA. Dapper als ze is, heeft ze meermaals, zij het nog niet luid genoeg, een tegengeluid laten horen.

Eind augustus worden de gevoelens van de raad ingewonnen tijdens de zogenaamde voorhangprocedure. Uit beleefdheid, want zoals het er nu naar uitziet, kan de raad op geen enkele wijze meer de uitkomsten beïnvloeden. Of misschien toch wel? De ogen zijn gericht op die ene coalitiepartij.

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

36 reacties:

Eindelijk eens iemand uit de politiek die haar verstand gebruikt. Ik was uitgegaan van 7 dagen open, dat blijkt nu zes dagen te zijn. Ik kwam uit op een bezoekersaantal van 1370 bezoekers per dag (500.000 bezoekers per jaar). Dat wordt dus 1600 bezoekers per dag, die na 1 minuut een euro kwijt zijn. Onhaalbaar, zeker op langere termijn als het nieuwe er eenmaal af is. Maar bij de heer Tielemans zal het geld voor de grond welkom zijn voor zijn andere onuitvoerbare plannen. Het wordt hoog tijd dat er in de raad eens meer mensen dan alleen mevrouw Ko hun mond opendoen, en deze wethouder op zijn plaats zetten. en anders in 2014 deze raad maar eens grondig vernieuwen.

Beantwoorden

Elke keer als ik wat lees over de gamehal gaan mijn haren rechtop staan. Het meest idiote plan wat er ooit bedacht is in Helmond. We hebben geen gamehal nodig en zeker niet op die plek!

Beantwoorden

Het is te hopen dat het CDA de twijfels uitspreekt over dit onzalige plan.
Dan maar liever een boete accepteren ,de bouw van de gamehal kan nu nog afgeblazen worden.

Beantwoorden

Ik ben helemaal niet voor Groen links, maar met deze zienswijze kan ik mij helemaal vinden. Je hoeft echt geen raketgeleerde te zijn om te kunnen bedenken dat dit ”project” bijna zeker zal mislukken. Iemand met drie danslessen, twaalf pindakaaspunten kan als hij/zij in Helmond om zich heenkijkt dezelfde conclusie trekken. Ik vraag mij dan ook af wat het denkpatroon is van mensen die ten koste van alles dit er door willen drukken.
Word er nog wel naar de man in de straat geluisterd?
Ik hoop oprecht dat ook het CDA samen met GL dit proces kan stoppen.

Beantwoorden

Misschien even vragen of er een haalbaarheidsstudie gedaan is?
Zo ja, vraag dan ook gelijk naar de uitkomsten daarvan.
Extra tip: Vraag de informatie op voordat de commissievergadering heeft plaatsgevonden.
Goede weblog overigens.

Beantwoorden

Fons en zijn maten zijn nog kinderen. Geef ze de ruimte.

Beantwoorden

Fons en zijn maten hebben haast. Als mevrouw Blanksma het heft in handen neemt is de speeltuin gesloten.

Beantwoorden

Vanmorgen stonden er zo’n 3 man op oude Obragas terrein ter hoogte van waar Xperience World moet komen achter e grote houten afbakening te discussiëren… Ik hoop nog steeds dat het niet doorgaat, dit blijft een slecht idee en een lelijk ontwerp qua gebouw wat totaal niet in de omgeving past.

Maar het ziet naar uit dat de planning al in volle gang is… jammer.

Beantwoorden

Ko, chapeau!

Beantwoorden

De Helmondse raad weet zich geen “raad” meer !
Ga eens normaal te rade !
Deze “Wereld” is toch geen normale haalbare kaart !
Leven verschillende leden nu ook al in een fictieve droomwereld ?
Denken jullie nu echt dat “dit”het is ?
Onze kinderen en kleinkinderen leven nu ook al af en toe in die wereld
van fictie en (gewelddadige) spelletjes.
Zijn jullie hier nu ook al mee besmet ?
Ik wil alle voorstanders en Wethouder Tielemans dringend aanraden,
om hun (zijn) stokpaardje, niet door te drijven ter meerdere
eer en politieke glorie. Kap ermee, nu het nog niet te laat is !!!
Hopelijk ben ik niet voor dovemansoren in de pen geklommen !

Leo.

Beantwoorden
Leo van der Linden

Het plan gaat definitief door! Volgens het ED verkoopt de gemeente vandaag drieduizend vierkante meter van het voormalige Obragasterrein voor 4 miljoen euro, 🙁

Beantwoorden

@Frank op 28 juni 2012 om 06:34:

Definitief was het natuurlijk al zie https://www.deweblogvanhelmond.nl/actuele-onderwerpen-helmond/xperience-world-is-definitief/
Maar opvallend hoe snel de grond nu maar alvast verkocht wordt en helemaal opvallend dat de beloofde bezoekersaantallen nu al naar beneden worden bijgesteld tot 300.000 tot 500.000 bezoekers per jaar worden in plaats van de beloofde 500.000.

Beantwoorden

Iedere keer weer als de gamehal in het nieuws voorbij komt, zakt me de moed in de schoenen. Volgens mij ziet geen enkele Helmonder dit project zitten. En elke willekeurige persoon kan met wat gezond boerenverstand aangeven dat dit concept niet zal werken. Lang heb ik gehoopt dat het businessplan niet gefinancierd zou worden. Maar helaas lijken er behalve de Helmondse clown Tielemans ook financiers gezwicht te zijn voor dit luchtkasteel. Waarschijnlijk zitten we op redelijk korte termijn te kijken met een groot leegstaand gebouw op een locatie waar de Helmondse bevolking veel liever het nieuwe theater had gezien.

Beantwoorden

Och, waar maken jullie je druk om, de hal is no altijd om te bouwen tot de publiekstrekker van Zuid-oost Brabant, een MEGA discotheek genaamd, Disco Experience World. Het schort er nogal aan in Helmond, een grote uitgaansgelegenheid.

Beantwoorden

Helmond is rijp voor ingrijpende vernieuwingen, en dan bedoel ik met name voor de jeugd. In mijn tijd, ik praat nu over de jaren ’80, waren er wel wat grotere disco’s in Helmond (o.a Hotnews op de steenweg)
Er mag wat meer allure komen met tegelijkertijd een streng deur beleid.
Experience World gaat gegarandeerd slagen, in Zandvoort zit ook een mega speelhal ( ook met gokkasten) deze hal zit in de avonduren redelijk vol. Laat dus maar komen dit initiatief, het maakt Helmond aantrekkelijker voor de jeugd.

Beantwoorden

Vandaag laten burgemeester en wethouders van Helmond aan de gemeenteraad het volgende weten:
Wij kunnen u melden dat vandaag de initiatiefnemers van het Xperience World Project de gronduitgifteovereenkomst met betrekking tot de locatie op het Obragasterrein ten noorden van het Havenplein, hebben geaccordeerd. Hiermee hebben zij ook aangegeven dat de financiering zoals bedoeld in de samenwerkings- en in de verlengingsovereenkomst, voor 1 juli 2012 rond is.
De locatie van het project was volgens het Bestemmingsplan Centrum II (onherroepelijk geworden in 2010) als hotelfunctie ingevuld. Deze functie wordt nu een leisurefunctie met Xperience World. Dit kan plaatsvinden via een projectbesluit. De locatie van Xperience World sluit overigens zeer goed aan bij de horeca op het Havenplein en ook op het nieuwe winkelplein binnen fase 1 van het Centrumplan. De parkeervoorziening van Xperience World wordt achter het gebouw gerealiseerd.
Het college zal de gronduitgifteovereenkomst pas definitief aangaan nadat de voorhangprocedure conform artikel 160 en 169 vierde lid van de Gemeentewet is doorlopen.

Beantwoorden

Nou, jeuh! dan maar…

Wel zonde trouwens dat er wel weer wat bomen moesten sneuvelen in het bosrijke binnenstad.

Dus toch geen Speelhuis Kade op deze a-locatie…

Beantwoorden

Tielemans,!! je kent me niet! nog nooit van me gehoord, maar hier ga ik dwars voor liggen , zet me maar vast, sluit me maar op als deze uitingen niet door de beugel kunnen,
Nog nooit heb ik me met raadzaakbesluiten gemoeid , maar al heel lang heb ik diverse te beslissen onderwerpen gevolgd.
Wie ben ik !! Een simpele inwoner van Helmond, Alhoewel, !!
.dit besluit is achterlijk en tart alle normale bedenkingen. Eigen politieke eer en glorie zijn de politieke maatstaven voor dit onvoorstelbaar stomme besluit !!!! Stomme, stomme sotemieters!! Hebben we nu nog maar een handjevol deskundigen mensen in onze Helmondse raad ??
Onze nieuwe burgemeesteres, komt helaas net te laat om deze verschrikkelijke raadsontsporing te voorkomen !!!!!

Leo van der Linden.

Stomme, Stomme sotemieters, deze beslissing grenst aan het ongelooflijke!!! Hebben we nu nog maar een handjevol kwalitatieve raadsleden over in Helmond die op een deskundige manier besluiten kunnen nemen ???

E

Beantwoorden
Leo van der Linden

Je zou denken dat je je kostbare grond niet zo maar weggeeft voor 4 miljoen. Die is al op voordat ie op de bankrekening staat. Een plek met zoveel historie, midden in het centrum, weggeven voor een schamele 4 miljoen ipv te investeren in de toekomst. Bouwen is zo gedaan, breken niet….

Beantwoorden

@Marloes op 28 juni 2012 om 19:54:

Ik had begrepen dat er omgerekend ca. 1.650 euro per m2 werd betaald voor die grond. Voor 400 euro per m2. krijg je meestal bouwgrond in the middle of nowhere. Die lieden hebben dus een koopje. Dankzij Peter Tielemans.

Beantwoorden

Helmond centrum nu in volle vaart onderweg naar de afgrond… En Peter Tielemans, die geniepige wethouder, is er nog trots op ook. Het is dat die Arno Geul veel te oud is voor Peter Tielemans, anders zou je toch haast denken…..
Terwijl bijna elke Helmonder negatief is over wat ze daar gaan doen, is iedereen in de krant vandaag 4 pagina’s lang positief. Wat een onzin.

@Marloes: precies zo is is het!

Weet iemand wat dit betekent trouwens:
Het college zal de gronduitgifteovereenkomst pas definitief aangaan nadat de voorhangprocedure conform artikel 160 en 169 vierde lid van de Gemeentewet is doorlopen. ???

Beantwoorden

Wie is ooit op het idee gekomen om zo’n achterlijk gebouw neer te zetten?Waar willen jullie publiek vandaan halen of wordt het spijbelen van school weer op de kalender gezet?Zet op die plek ‘n prachtrig theater of een nieuw stadion voor Helmond Sport

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op 28 juni 2012 om 16:51:

Op 21 augustus a.s. verwacht het college van burgemeester en wethouders raadsleden in de rol van ja-knikkers.

Beantwoorden

@ lieke, ik zal dat morgen hier vermelden. Maar voor de preciese tekst moet ik zijn op wetten overheid.nl. En die is overbezet. Waarschijnlijk door 37 raadsleden die dat nu ook aan het uitzoeken zijn:)

Beantwoorden

@Hans Gruijters op 29 juni 2012 om 00:11:

Gewoon ja-knikken Hans. Dat is politiek.

Beantwoorden

De genoemde procedure houdt volgens mij in dat het college het aankomende daadsbesluit gaat voorbereiden en dat de raad het uiteindelijke “ja” of “nee” moet uitspreken.

De strekking van het advies van clown Tielemans en co. zal uiteraard “ja” zijn. Laten we hopen dat de raad een heldere dag heeft en zal besluiten dat dit luchtkasteel toch echt in de prullenbak thuis hoort. Het concept is namelijk waardeloos en de locatie zou veel beter ingevuld kunnen worden.

De raad zou een afspiegeling moeten zijn van de Helmondse bevolking. Deze zitten over het algemeen totaal niet te wachten op Xperience World. Misschien zouden ze eens aan hun kiezers moeten denken…

Beantwoorden

Laat zonnekoning Tielemans eens een paar middagen op het marktplein de mening peilen van de Helmonder. Daar hebben we geen duur onderzoek van M. de Hond voor nodig!!!!!
Hij kan dan ook genieten van het wanstaltig gedrocht dat een stukje verderop op de markt staat : de futuristiche muziekkiosk, ook een cadeutje van Tielemans.
Trouwen , eens komt de waarheid aan het licht m.b.t. al dat gekonkel tussen altijd dezelfde personen.
Het gesjoemel is allang aan de gang. Denk maar eens aan ons unieke zwembad dat voor een gulden verkwanseld werd aan een v.d.Weserlo die er miljoenen aan verdiende.
Nu moet de gemeente jaarlijks fors bijspijkeren om Laco het zwembad te laten openhouden
Wat een bestuurders!!!!!!!!

Beantwoorden

Even terugkomen op de vraag van @Lieke. Art.160 Gemeentewet regelt o.a. zoals ook @Dan al aangaf dat het college van B&W niets definitief regelt zonder inspraak van de Raad (met een hoofdletter). Art. 169 lid 4 van de Gemeentewet zegt nog eens heel duidelijk dat B&W niets zelfstandig mogen regelen als hiermee grote belangen van de gemeente zijn gediend. Ze hebben dan altijd de steun van de Raad nodig.

Beantwoorden

Het maakt de bestuurders van de gemeente Helmond allemaal niets uit. Er is begroot dat er dit jaar per werkdag 1,5 miljoen mag worden uitgegeven. En als het echt fout gaat wordt Helmond een artikel-12-gemeente. Dan is de burgerij de klos. Wat is nou politiek en gemeenteraad?

Beantwoorden

Wat een zure reacties hier allemaal. Over smaak valt te twisten, maar feit is dat een flinke uitgaansgelegenheid wordt neergezet en dat het grondbedrijf weer geld vrij speelt (goed voor de kosten). Als Xperienceworld flopt, dan staat die hal echt niet lang leeg en de bouw kost de gemeente geen cent. Waarschijnlijk scenario bij een faillissement is trouwens een doorstart, waarbij de schuldenlastdie op de exploitatie drukt een stuk lager zal zijn. Maar ik denk niet dat dat zal gebeuren. Sterker nog, met een beetje mazzel vestigen zich een of twee gameontwikkelaars in Helmond vanwege de faciliteiten om marktonderzoek uit te kunnen voeren en kan Xperienceworld rekenen op een paar grote lucratieve evenementen rondom de lancering van nieuwe games.

Het is dus maar hoe je er tegenaan kijkt. Dit is een soort gratis gok. Als het goed uitpakt hebben we een flinke aanwinst voor het centrum en als het niet lukt, dan kan altijd nog teruggegrepen worden op een congres/hotelfunctie. Doen dus.

Beantwoorden
Michiel van Geel

@Michiel van Geel op zondag 22 juli 2012 om 12:10:

Ben jij een cabaretier?

Beantwoorden

@tejo

Kijk nou gewoon eens nuchter naar het risico dat de gemeente loopt met dit project. De grondkosten van het obragasterrein worden terugverdiend en alles wordt opgezet met een externe financier. Het kan best dat de boel over de kop gaat, maar dan staat er nog steeds een multifunctioneel gebouw. Sorry, maar ik ben gewoon niet zo’n doemdenker. De gamingindustrie is wel een van de sectoren die ondanks de crisis blijft groeien. Met de mentaliteit van “dat gaat toch wel mis” kun je niet ondernemen. Wat is nou het grote probleem? Dat er een ondernemer iets probeert en daarbij misschien op zijn snuffert gaat? Als de gemeente garant moest staan had je me aan je zijde, maar dat is niet zo. Sterker nog, de gemeente verlaagt zijn kosten met deze deal. Dan ben ik liever een “cabaretier” die verandering niet uit de weg gaat dan een conservatieve zuurpruim. 😉

Beantwoorden
Michiel van Geel

@Michiel van Geel op zondag 22 juli 2012 om 19:13:

De gemeente regisseert wat een ondernemer wil. De gemeente wil dat er publiekstrekkers komen zoals o.a. V & D en Media Markt. Zijn die formules nog actueel? De echte publiekstrekkers weten veel beter wat het publiek wil.
Daar hoort 365 dagen per jaar kermis niet bij.
Misschien moet een afvaardiging van de gemeente Helmond eens gaan naar de directie van IKEA?

Beantwoorden

@Tejo,
Als IKEA op Ekkersrijt nog even door bouwt (zijn weliswaar pas klaar met een MEGA-uitbreiding) dan staat die vanzelf een keer in Helmond 😛
Hier geldt hetzelfde als bij MediaMarkt en Saturn, die gaan in een straal van 25 km niet van elkaar zitten. Dat ze dat wel zullen doen, daar geloof ik nog niet zo maar in.

Beantwoorden

@Michiel van Geel,
Volgens mij staat Helmond met behoorlijk lege handen als het mis mocht gaan met dit project.

Beantwoorden

@Ad op zondag 22 juli 2012 om 21:39:

Jij kent de annexatieplannen van Helmond ook. Ikea Ekkersrijt heeft een bereik van ca. 350.000 inwoners. Helmond heeft, na annexatie, een bereik van ca. 200.000 inwoners. Interessant voor Ikea. Dan kom je toch niet op de proppen met een gamehal? Wil je daarmee omligende gemeenten/bewoners en potentiele klanten interesseren?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *