Buiten is het 23 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 98.355 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
14reacties

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondAls de peilingen waar worden zullen ook in Helmond vele inwoners niet naar de stembus gaan. Dat is heel jammer en ook niet goed voor de stad zeker als je weet dat de nieuwe gemeenteraad zeer belangrijke besluiten moet nemen. Besluiten op de terreinen van onder meer zorg, jeugd en werken. Besluiten die hun oorsprong hebben in het kabinetsbeleid in Den Haag maar waar de gemeenten vervolgens uitvoering aan moeten geven. Het devies daarbij is: de gemeente kan meer met minder geld volgens Den Haag. Maar dat betekent ook dat er keuzes gemaakt moeten worden. Keuzes die niet voor alle Helmonders even goed uit zullen pakken. Keuzes die tot felle discussies zullen leiden. Keuzes die echter onvermijdelijk zijn. Want als de gemeente zo’n 15% tot 20% minder inkomsten ontvangt voor bepaalde diensten dan moet het echt ‘met een onsje minder’.

De campagne is inmiddels in volle gang en de stad kleurt wit/groen, wit/oranje, groen, oranje, rood, blauw en kanariegeel, al met al een bont palet. Elke partij laat haar eigen geluid horen. De Helmonder kan dus echt wel ergens uitkiezen. Wat mij nu altijd opvalt in de campagnetijd is de overeenkomst met de reclame die met name wasmiddelenfabrikanten maken. Je moet er toch niet aan denken welk inferieur wasmiddel onze ouders gebruikten ergens in de jaren 70 van de vorige eeuw. Het dringt immers nu allemaal dieper door, kan op lagere temperaturen, je hebt veel minder nodig en zo meer, kortom morgen is alles beter ! En als bij de keuze voor je wasmiddel kan ik je alleen maar meegeven: kijk vooral naar de inhoud en niet alleen de verpakking en ja lees de bijsluiter (= verkiezingsprogramma).

Komende week zijn vele politici op vele plekken in de stad te zien, schroom niet en spreek ze aan en stel je vraag, doen dus.
In elk geval: GA 19 MAART STEMMEN en denk je LOKAAL STERK past me wel: kies dan lijst 3.

Maarten Janssen
Raadslid

14 reacties:

De politiek is alleen in de burger geinteresseerd als het verkiezingstijd is voor de rest vinden ze die maar een sta in de weg

Beantwoorden

@Olienootje op maandag 10 maart 2014 om 14:54:

Gelukkig nog maar 8 dagen te gaan met nr. 8 (D66) of helemaal onderaan lijst 3 (SDOH), het aftellen is begonnen, misschien nog maar enkele topics te gaan??

Beantwoorden

Want als de gemeente zo’n 15% tot 20% minder inkomsten ontvangt voor bepaalde diensten dan moet het echt ‘met een onsje minder’, zegt
Maarten Janssen
Raadslid

Ik zou zeggen: Doen dat minderen en allereerst beginnen met de raad, want (zoals Olienootje zegt) de politiek is alleen geïnteresseerd in de burger als de verkiezingstijd is aangebroken. Een groot deel van de raad kunnen ze best naar huis sturen.

Laat ik eerlijk zijn: ik heb niets met politiek (misschien kortzichtig), maar al zo’n 50 jaar herinner ik me dat we met de regelmaat van de klok bij de neus genomen worden. Beloftes worden héél dikwijls niet nagekomen (zeker bij de landelijke politiek). Slijmen en opstrijken, dat is het motto van héél wat van onze bestuurders. En ook al worden enkele miskleunen niet herkozen, er komen wel andere voor hen in de plaats.

Beantwoorden

Wat een rare vergelijking een wasmiddel reclame ( inhoud ) en de politiek.

Trouwens er is nog een betere manier, koud wassen met een minimaal aan wasmiddel erbij, wordt al jaren gebruikt aan de andere kant van de wereld, dus we lopen zo als gewoonlijk weer achter. Al wordt het in dit land gebracht als het nieuwste van het nieuwste, niet dus.

Zo zal het dus ook met de politiek zijn, en ja de bijsluiters worden wél door mij gelezen van een partij. Het wordt net als met reclame mooi gebracht zo lang als het duurt, een enkele partij uitgezonderd die iets meer voor de medemens over heeft en uitvoert.

De politiek wordt hier al tientallen jaren goed gevolgd in landelijke en gemeentelijke zin en flinke discussies zijn normaal, we hebben verschillende denkbeelden ( jong + oud ) en stemmen is voor ons een RECHT en PLICHT.

Niet gaan stemmen geeft DIE mensen een voorsprong waar de meeste in de gemeente op foeteren, want die gaan natuurlijk WEL stemmen ( op zichzelf ) en ook hun supporters.
Neem je RECHT om te stemmen en doe het op diegene die het dichts bij je gevoel ligt qua uitvoering van je eigen denkbeelden.
Voor mékkeren en màuwen achteraf als je niet gaat stemmen heb je ook geen draagvlak meer.

@ Brombeer, een mooie zin: slijmen en opstrijken dus … wachtgelden, zou dat een onsje minder kunnen ? Scheelt weer in de 15%-20% !!! En het is inderdaad waar als je terugkijkt op tientallen jaren politiek volgen, maar toch blijven we stemmen, tot het einde toe.

Beantwoorden

Als je de helft of meer van de raad eruit lazert (want van die helft of meer hoor je nauwelijks iets noemenswaardigs) dan bespaar je een behoorlijk bedrag. De meesten zitten er alleen maar om “te vangen”. 75% van de namen zeggen me totaal niets.
Kijk maar eens op de website van de Gemeente. Dan kun je zelf uitrekenen hoeveel er bezuinigd kan worden.

Beantwoorden

Mooi stuk vandaag in het ED van Arjen Vos en Hans Vermeeren, enkele citaten:

Reclame voor de lokale democratie was het bepaald niet, de wijze waarop de Helmondse politiek de afgelopen vier jaar functioneerde.

De bonnetjesaffaire rond Peter Tielemans toonde aan hoe moeilijk het voor de politiek is om met zichzelf in het reine te komen. Het college viel met donderend geraas uit elkaar, maar bleef toch zitten. Tielemans’ partij SDOH/HB bleef pal achter de wethouder staan. Maar toen duidelijk werd dat de hele kwestie zetels kon gaan kosten, liet de partij het voormalige boegbeeld alsnog vallen als een baksteen.

Fractievoorzitter Maarten Janssen werd laag op de kieslijst gezet en besloot over te stappen naar SDOH/HB. Hij laat sindsdien geen mogelijkheid onbenut om het zijn voormalige politieke vrienden in het openbaar moeilijk te maken.

Krijg je in Helmond niet meer je zin bij partij A, dan stap je gewoon over naar partij B. Maarten Janssen koos zoals gemeld voor SDOH/HB, dat op haar beurt Berry Smits verloor aan Helmond Aktief

Om maar met een citaat van de auteur van deze topic af te sluiten:
En als bij de keuze voor je wasmiddel kan ik je alleen maar meegeven: kijk vooral naar de inhoud en niet alleen de verpakking en ja lees de bijsluiter (= verkiezingsprogramma).

Beantwoorden

@Maarten Janssen: ik was nog een stuk uit het ED van Arjen Vos vergeten:

De afgelopen jaren heb ik me echter vaak geschaamd voor ‘mijn’ raad. Er werd geblunderd, gesjoemeld, gedraaid. Ook raadsleden van wie ik het niet verwachtte, bleken in het nauw wel erg rare sprongen te maken.
Vrijwel alle hoofdrolspelers in de diverse affaires die de Helmonder voor de kiezen kregen, staan echter gewoon weer op de kandidatenlijst – al dan niet bij een andere partij. Alsof er niets is gebeurd. Wat zijn principes en politieke overtuiging nog waard? Hoe lekker zit het pluche? Hoe heerlijk is die macht eigenlijk?
De kandidaten buitelen de laatste weken over elkaar heen om de zwevende kiezer te strikken.Opkomstbevordering heet dat. Het zou beter zijn als er in plaats van de laatste maand voor de verkiezingen eens vier jaar lang aan opkomstbevordering wordt gedaan. Door met inhoud bezig te zijn in plaats van met spelletjes en afrekeningen.

Om maar met een citaat van de auteur van deze topic af te sluiten:Elke partij laat haar eigen geluid horen. De Helmonder kan dus echt wel ergens uitkiezen?????

Beantwoorden

@Javier op vrijdag 14 maart 2014 om 10:03:

ja heerlijk stuk in het ED. het geeft ook mijn gevoel aan. Ook ik schaam me, ook ik wil mijn stem niet verloren laten gaan, maar wat dan?

Voor de volledigheid voeg ik de link bij:

http://www.ed.nl/mening/na-vier-ruzies-affaires-en-gedraai-is-kiezen-lastig-in-helmond-1.4265941

Wie van de zittende politici durft nu naar buiten te treden en te zeggen; “ja Helmonders we hebben er een potje van gemaakt en dat zullen we komende 4 jaar niet doen, sorry”. Mevrouw Blanksma; wordt het niet eens tijd dat u nu naar buiten gaat treden? Misschien een reactie terug op bovengenoemd stuk in het ED?

Beantwoorden

Horen, zien, zwijgen, stemmen …
In het oerwoud zijn we allemaal aap.
De 19e is het weer monkeybusiness.
Wel zo belangrijk.

Ga dus altijd stemmen.
Wit of bont, het maakt niet uit.
Het is de enige democratische daad waarbij je niet op je vingers wordt gekeken., en waarop je niet wordt afgerekend.
Zolang je het gordijntje maar dicht houd.

Beantwoorden

Morgen met z’n allen naar de markt? Kunnen dan in debat met alle kopstukken. Ik wil graag in debat met wethouder Stienen over integritet en transparant handelen.

Beantwoorden

Naar de markt, ja. Maar niet om met politici te gaan debatteren. Ik heb wel wat anders te doen. Zonde van de tijd. Stemmen doe ik wel.

Integer en transparant staan niet in hun woordenboek, maar wel de woorden beduvelen enf belazeren. En natuurlijk geld opstrijken. Tja, jammer maar voor hun miskleunen, krijgen ze ook nog betaald. Is niet iets van tegenwoordig hoor. Dat heb ik al eerder aangegeven!

Beantwoorden

Gezien de recente ontwikkelingen rond Fred Teeven was wasmiddel misschien niet zo’n gelukkig gekozen analogie 🙂 #witwassen

Beantwoorden

Zal niet voor niets zijn dat de VVD volgens Vrij Nederland is uitgeroepen tot de meest sjoemelende partij in 2013.

Beantwoorden

Maarten,

Houdoe en bedankt!

Beantwoorden
Fan van g.ekkehenkie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *