Buiten is het 8 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 91.733 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
20reacties

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondIn de vakantieperiode heb je als lid van de gemeenteraad behoorlijk wat avonden vrij, er zijn immers geen vergaderingen en veel minder andere verplichtingen. Deze vrije tijd gebruik ik dan onder meer om me per fiets door onze stad te begeven. Op die manier leer je de stad heel aardig kennen en kom ook wel op plekken waar je met de auto ongezien langsrijdt.

Helmond heeft dan een heleboel mooie plekken, zoals de fraaie natuur in Helmond Noord tegen Binderen aan, het mooie fietspad tussen Dierdonk en Rijpelberg en de herinrichting van de Binnenstad Oost om maar een paar voorbeelden te noemen.

Maar helaas heeft de stad ook een aantal slechte plekken. Je mag gerust spreken van rotte kiezen die het aanzien van de stad en de woonsfeer niet ten goede komen. Zeer onlangs trok het buurtpreventieteam van de Apostelwijk al aan de bel over een paar verkrotte panden in hun wijk. En wat de denk van ‘de puist’ in de pastoorswijk in Mierlo-Hout. Al jarenlang staan daar een viertal panden leeg, nu inmiddels dichtgespijkerd maar in principe een doelwit voor vandalen. Gelukkig is het oude garagepand aan de Europalaan, na lang leegstaan te hebben tegen de vlakte gegaan. Leegstand leidt helaas vaak tot verloedering en verpaupering en daardoor tot een negatief beeld van een omgeving of een wijk.

Wie mag wie hier nu op aanspreken ?

In mijn optiek mag de gemeente de eigenaars van deze panden hier zeker op aanspreken en duidelijke termijnen stellen. Indien iemand een pand in zijn bezit heeft dan heeft hij de verplichting te zorgen voor een deugdelijk onderhoud ervan. In elk geval ervoor te zorgen dat de veiligheid van de burgers op geen enkele wijze in gevaar komt. Mocht hij bepaalde plannen hebben met het pand of de locatie dan dient hij volgens mij binnen een vooraf bepaalde termijn aan de slag te gaan dan wel het pand te slopen. Het gaat me te ver dat ontwikkelaars links en rechts panden opkopen en deze vervolgens maar laten voor wat ze zijn in afwachting van economisch betere tijden. Ze hebben nadrukkelijk een inspanning te leveren om de gemaakte plannen te realiseren. Mocht zulks niet lukken binnen een bepaalde periode dan zijn de plannen van tafel en kan ook de gemeente mede bepalen hoe verder te gaan.
Mijns inziens geldt dit ook voor projectontwikkelaars, vastgoedeigenaars en andere plannenmakers die met geweldige voorstellen komen om gebouwen te ontwikkelen maar vervolgens er niet of nauwelijks naar handelen. Ook hier zou moeten gelden dat men binnen een gestelde termijn bezig is anders is het plan van tafel.
Dit beleid hanteren ook andere overheden als het gaat om het binnenhalen van subsidies zoals de provincie en Europa. Niet op tijd begonnen of niet op tijd af: geen subsidie geldt het daar vaak.

Ik roep dan ook het College eens te bekijken in hoeverre de gemeente Helmond duidelijke afspraken kan maken met eigenaren van deze verloederde panden en nog liever of ze heldere regels kan stellen en afdwingen die er toe leiden dat de verloedering en verpaupering van onze stad definitief een halt toegeroepen wordt.

Zodat we kunnen blijven zeggen: Helmond, een stad om trots op te zijn !

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

20 reacties:

Als rasechte hellemonder ben ik zeker trots op helmond. Een van de grootste minpunten vind ik het ontbreken van een farsoenlijke ringweg/snelweg. De weg langs het wilhelminakanaal wordt als dat doorgaat een verbetering voor de stad, het schept mogelijkheden voor bedrijvigheid, wat de werkeloosheid in onze stad ten goede kan komen. Want die is veel te hoog. Icm een vierbaansweg naar den bosch zijn we echt een stuk beter toegankelijk. Of ditalles nu echt definitief is weet ik nieteens. Wie kan me hier meer over vertellen, en wanneer wordt hiermee begonnen?

Beantwoorden

Helmond-Noord fraaie natuur Meneer Maarten Janssen?

Volgens mij hebt u wellicht een bril nodig van Pearl i.p.v. die van Hans Anders. Ga eens kijken in de omgeving van de Venusbrug, rondom het kanaal en Wijkcentrum De Terp,3 meter onkruid, her en der. En die prachtige talud die een tijd geleden is vernield in opdracht van onze gemeente. En anders lees even mijn colom onder het blog:
9 Wijkaccomodaties moet verdwijnen. Kijkt u ook eens onder de berichtgeving van Angelique Raaijmakers, raadslid van het CDA in deze leuke ‘gemeente’…… Weet u wat, ik stuur u even een link, dan kunt u zien hoe Helmond-Noord er een paar geleden echt uitzag.

Kijkt u even:

http://www.moerstaal.nl/homepageoud/show/pagina.php?paginaid=267777&c=72e4aa92

Beantwoorden

en Moet je eens in de Warande kijken ,Wat een rotzooi er in de bossen ligt.Zo ook in het water.

Bij het Hortensiapark idem dito.
Zet daar de werkeloze jongeren aan met handschoenen en prikkers met behoud van uitkering .

Beantwoorden

een paar weken geleden kreeg ik een brief van de gemeente Helmond thuis waarin onder het mom van z.g. overlast besloten is om de bomen in de Harmoniestraat te kappen, wat een lariekoek ,ik woon hier al 40 jaar en vind deze bomen bv aan de voorzijde van Boerderij een prachtig uitzicht hebben ,in de brief staat: om echter te voorkomen dat de bewoners nog tot 2013 overlast blijven houden van de bomen,worden deze dit najaar al gerooid, de enige overlast die hier plaatsvind veroorzaakt de gemeente Helmond!

Beantwoorden

Alles moet weg meneer Vos

Nog even en we zijn hier net zo kaal als in Amerika, waar alles ook al beton is in de steden. De mensen meneer Vos kunnen niks meer hebben, nog geen boom of struik is nog veilig of het moet weg. Aan de kant van het kanaal in de omgeving James Ensorlaan- Breitnerlaan zie je de voortuinen in steen veranderen. En zoals ik al eerder schreef, niet alleen van ouderen, het meest van jongeren bewoners. Ik zeg wel eens, tuin van steen, hart van steen!

Beantwoorden

Tja Laura,

We laten de uitkeringstrekkers, merendeel jeugd in Helmond gewoon maar thuis zitten en genieten van hun uitkering, zoals dat al 100 jaar gebeurt. We huren een stelletje Polen, Roemenen of andere in om de rommel op te ruimen, als dat al gebeurt.

Beantwoorden

Zo verpaupert het overal,zo ook in de waard en omgeving omdat het afgebroken wordt binnen een paar jaar.

Dit zag ik n uur geleden gebeuren waar ik op bezoek ben.
Berkenbomen schillen en vuurtje stoken met die schillen.
Ben ik ergens op `n verjaardag in de Matthijs Vermeulenstraat, zie ik dat er 3 jongens de berkenbomen aan het schillen zijn, dus ik klopte op de raam en ze gingen weg, dacht ik. maar

Beantwoorden

Die schillen en andere plastic stonden ze bij de trappen op te stoken en in de carport,
Moet er weer auto`s in brand vliegen of zo.
die jongens wonen hier niet eens .
Dat is de 2de keer dat ik het zie hier achter tussen de flatjes.
Mag wel meer gecontroleerd worden .

Beantwoorden

Wat n boefjes laura..hutje op de hei is misschien iets voor je, en niet midden in het centrum van helmond.

Beantwoorden

Jij lult ook maar een end uit je nek Oi!boy. Beetje meer diepgang mag wel, anders pak een krijtje en ga het schoolbord opnieuw vol kladden….. En ach vriend, binnenkort komen ze ook bij jou in de buurt, is slechts een kwestie van tijd en dan woon jij ook niet meer veilig.
Effe kijken…..Oi!boy, is dat niet een afkorting voor On Intelligente Boy? Leuk bedacht voor zichzelf.

Beantwoorden

Gewoon erop af gaan Laura 😉

Trots op helmond uhmmm ja en nee

In de winter moet ik op me fiets pleur zowat overal op je bek omdat er super slecht gestrooid word

Er is geen BUITENZWEMBAD in Helmond

De stad is saai alleen schoenen kleren en telefoons

Gemeente houd alles maar slecht bij rommel enz en wij maar rioolrecht betalen pfff

Beantwoorden

Bedoel te zeggen twan, dat er wel ergere problemen zijn als fikkie stoken. Ga er op af en spreek die kutjong aan zou ik zeggen. Een boy ben ik allang niet meer en woon in t haagje. Prima naar mn zin daar. Oipolloi is oud grieks en wil zeggen werkende mens, iets wat ik veel doe zo’n 60 uur in de week. Heb idd regelmatig schoolkrijtjes in mn handen gehad heb een jaar op de pabo gezeten. Jij zeikt de mensen hier wel erg af twan, hoe komt het?

Beantwoorden

@ hellmond, wat moeten we in deze stad in hemelsnaam met een buitenzwembad als het weer zo bagger is als afgelopen maanden? Ik heb dan liever een goede binnen zwembad met evt een klein buitendeel+ligweide. Op dit moment hebben we kwa vermaak zowieso helemaal niks van echt niveau in Helmond.

God ik ben blij dat ik een OV chipkaart heb…

Beantwoorden

Hey Oipolloi, je moet eerst eens goed mijn bericht lezen ,ik was daar op bezoek bij iemand die jarig was en nee ik woon niet meer in Helmond ,maar vind ook niet dat ze zomaar fikkie moeten stoken omdat ze zich vervelen en het zal niet de eerste keer zijn dat daar een auto in brand vliegt door hun gestook, is al vaker gebeurt.
En ja ik ga er vlot op af daarom rende ze ook weg.
En als jij op de Pabo heb gezeten dan weet je ook dat de jongere steeds jonger zijn die echte gevaarlijke streken uithalen .
Hoop voor jou dat je geen leraar meer bent of op school werkzaam bent.

Beantwoorden

Oilboy je zegt dat je in het Haagje woont Nou pak jij daar dan die kutjongens dan aan als jij t durft.
Haagje is met dat export wat er is komen wonen ook Haagje niet meer zoals vroeger.

Beantwoorden

zeg alleen dat je er iets van kunt zeggen. Heb je goed gedaan als dat zo is. Hun ouders zullen het niet doen denk ik en dat is het probleem misschien. Kan in mn eentje dat niet allemaal oplossen, maar ik pik niks meer. Met zn allen lukt dat wel. Export is overal in helmond, niet alleen helmond west heeft daar last van. Rini en karin hadden vroeger geen last van die kutjong toen zij de boemerang runde..harder zijn. Met zn allen. Ik had de pabo wel afgemaakt als ik een goede leraar zou zijn, ging ff over die schoolbordkrijtjes, maar daar gaat t hier niet om

Beantwoorden

Laura,

Het zou leuk zijn met jou een aantal dingen te delen, je schrijft goed onderbouwd en recht to the point. Je bent hierin éen van de weinge. Met verschillende schrijvers kan je hier eindeloos rondjes blijven draaien zonder resultaat. Ik voel daar weinig voor en heb toe dan ook het gevoel dat ik op sommige blogs hier in een kindercreche zit. Mag ik jouw emailadres evt, als je dat wilt tenminste. Stuur je dan ff een mailtje aan de redactie, met het vezoek dit door te sturen aan mij?

Beantwoorden

Laura,

Ik vind je term ‘export’ wel erg denigerent tegenover je allochtone medemens. Dat er mensen van buitenaf in een wijk komen wonen is al decennia lang zo, elke wijk heeft daarmee te maken. Mensen verplaatsen zich nu eenmaal. Dat je harde actie wil tegen die zogenaamde ‘kutjong’ begrijp ik volkomen en sta ik volledig achter, maar houd het wel beschaafd in je bewoordingen. Dat onderscheid mensen. Harde taal is goed, daden zijn nodig, maar het zijn en blijven mensen…

…maakt aanpakken makkelijker, mensen voelen klappen beter..

Beantwoorden

Meneer Janssen,

Dat fietspad van dierdonk naar de rijpel? Dat dwars door een bos loopt, onverhard en onverlicht? Met die fietsbrug waar een gemiddelde tourrenner nog niet tegenop kan fietsen? Bent u daar zo trots op?

Beantwoorden

@ johanr in elke stad hebben we een zwembad behalve hier ja eentje die om 4 uur open gaat en om 6 uur dicht 2 uur zwemtijd schiet lekker op.

En idd voor de kinderen is er weinig te doen hier jazz in catstown hebben ze niks aan hè

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *