Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.969 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondMooi aan Helmond is het grote aantal vrijwilligers, jong en oude dat elk op zijn of haar eigen wijze bezig is voor en met andere Helmonders, maar ook met en voor bezoekers van buitenaf. Elke dag kun je ze op veel verschillende plekken in onze stad tegenkomen. Dit is ook weer gebleken bij de Open Monumenten Dagen waarop er veel deining was in de stad. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik wat dat betreft nog wekelijks blij verbaasd en verrast word.

Onlangs kwam ik via, via in contact met de Lets Ruilwinkel van Humanitas Helmond. Wat verscholen is het gelegen op de hoek van de Kanaaldijk Noord Oost en Noordende met als buurman Super Sociaal, ook zo’n goede, en helaas noodzakelijke instelling in de stad.
Op bepaalde tijden in de week kun je, en ja iedereen is welkom terecht in de LETS ruilwinkel om inderdaad ‘te ruilen’. LETS staat, volgens het foldertje voor locaal economisch transactie systeem of wel goederen en diensten worden vertaald in punten. Met die punten kun je dan vervolgens weer andere goederen ‘kopen’ of diensten voor je laten verrichten.
Door het bestaan van de LETS ruilwinkel kunnen sommige klussen toch gedaan worden die anders te duur zouden zijn volgens de ‘gewone’ economie. Bij de LETS ruilwinkel kun je ook iemand om hulp vragen en zelf iets terug doen, waar jezelf goed in bent en wat je leuk vindt.

Hoe simpel kan het zijn ! En ja het werkt want steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar de ruilwinkel. Niet vreemd zult u zeggen in deze economische crisis, neen dat klopt. Maar ook omdat er meer en meer het bewustzijn groeit dat goederen vaker gebruikt kunnen worden en dat we maar niet alsmaar toe moeten geven aan verspilling. Ook omdat we meer en meer ervaren dat het echt niet veel moeite kost om iets te doen voor een ander.
Was het ook niet in de tijd van de Germanen dat we op die manier met elkaar handel dreven en we nog niet afgerekend werden op ons bezit of kapitaal ? Misschien een mooi idee in deze jachtige tijd waarin we elkaar maar proberen de loef at te steken.
Kort en goed, kijk eens op: www.ruilwinkelhelmond.nl

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

3 reacties:

Het belang van dat “iedereen” welkom is, is ook omdat mensen die het goed hebben een ander soort spullen brengen die mensen die het niet zo goed hebben vaak goed kunnen gebruiken.

De Ruilwinkel doet aan “beleid tegen armoede” niet aan armoedebeleid.
“Armoedebeleid”
gaat ervan uit dat arme mensen zwak zijn en hulp behoeven en houdt in dat
we ze als overheid, van eten en drinken en goede zorgen moeten voorzien.
Voor een bepaalde groep geldt dit natuurlijk wel.
Armoede lijkt / is uitzichtloos. Armoede zorgt voor een sociaal en economisch isolement.
Armoede holt de eigenwaarde van een mens uit. Armoede is verloren
menselijk en maatschappelijk kapitaal.
Daarmee raakt armoede de gehele samenleving, want met zoveel
armoede verliezen we economische kracht, maatschappelijk draagvlak
en sociale stabiliteit.

“Beleid tegen armoede” is “Activerend armoedebeleid” is een beleid dat
uitgaat van de kracht in de mens, van het ‘self empowerment’ van mensen, van het vermogen in een mens om met vindingrijkheid en creativiteit, én een handje hulp, zijn eigen oplossing te vinden. Op eigen benen blijven staan, met een steuntje in de rug weer zelfstandig verder.
En bedenk wat deze resultaten betekenen voor hun eigenwaarde en de
uitstraling die zij hebben op hun omgeving.
“Voor wat hoort wat” deze aanpak werkt bij de Ruilwinkel en is bij de
helft van het aantal klanten van de Ruilwinkel succesvol.
“Je moet ze niet een vis geven, maar hengels en ze daarmee leren vissen”.

Beantwoorden

Wat extra info:

De LETS ruilwinkels zijn een zeer goed initiatief van Humanitas inderdaad. LETS is oorspronkelijk een Australische uitvinding. Let op: De belastingdienst wil ook zijn deel hebben als het lijkt dat er bedrijfsmatig handel gedreven wordt binnen zo’n LETS systeem of als er een arbeidsrelatie lijkt te zijn. Hoe dat precies zit en wat de regels zijn kunnen ze je waarschijnlijk bij de ruilwinkel haarfijn uitleggen.

Beantwoorden

Dit is inderdaad een mooi initiatief ! Maar neem maar aan dat de helmonder vindingrijk is! Sinds een paar weken elke week de grote boodschappen in Duitsland aan het doen! Werkelijk waar ik stond versteld wat dat scheelt,, 200 euro in de maand minder kwijt voor minimaal dezelfde spullen ! Dan praten we over hier 150 euro in de week , waar ik in duitsland rondom de 100 voor kwijt ben ! 10 euro diesel dr af op en neer klaar ! Boven op al een heerlijk gevoel dat je geen cent accijns naar den haag brengt … koopkracht crisis ? Lossen we zelf wel ff op….

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *