Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.207 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) Helmond

Op vrijdag 24 juni 2011 mocht ik de gastheer zijn van het D66 kamerlid Stientje van Veldhoven. Zij houdt zich onder meer bezig met duurzaamheid, milieu, landbouw en voedsel. Dat laatste is een thema dat eigenlijk alleen in de belangstelling staat als het weer eens mis gaat, zoals onlangs nog met de EHEC-bacterie.

Helmond is op meerdere plekken toonaangevend aanwezig en bezig om een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van ons voedsel. En dat is zeer belangrijk omdat we met elkaar nog steeds vast moeten stellen dat we niet alle mondjes van de wereld kunnen voeden. Nog steeds gooien we dagelijks heel veel goed eten weg hetgeen zonder meer jammer is.

Zo houdt men zich op De Groene Campus bezig met de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit zal aan het einde van het jaar nog meer gestalte krijgen als men het nieuwe ‘food en fresh’ laboratorium zal openen. In dit laboratorium zullen steeds wisselend proefopstellingen geplaatst worden door diverse bedrijven waarmee de studenten heel veel praktijkervaring op kunnen doen. Daarnaast zal Triple E op De Groene Campus een Myco- en Thermolab opzetten. Het Mycolab is gericht op mycorrhiza schimmel: de natuurlijke samenwerking tussen schimmels en plant in de bodem. Deze basisfactoren van bodemleven spelen een belangrijke rol voor al het bovengrondse leven en voor het milieu waar wij gebruik van kunnen maken, in situaties in de stad, in de landbouw en de natuurbescherming. Een goede inzet van de mycorrhiza schimmel zal beteken dat we veel en veel minder kunstmest nodig hebben. Immers door de schimmel zelf worden in de wortels van de planten de juiste voedingsstoffen aangemaakt.

Maar het Helmondse bedrijfsleven laat al zien op vele terreinen actief te zijn als het gaat om het introduceren van nieuwe producten en een juist gebruik van voedsel. Zo kennen we in onze stad een productiebedrijf waar men de claresse kweekt. Dit is een vissoort die zeer smakelijk is en voorziet in een groeiende vraag in de markt. Maar door deze productiewijze hoeven we dus minder vis uit de zee te halen, wat dus winst betekent voor ons milieu.

Helmond

En wat er allemaal mogelijk is om van een heel ordinaire Hollandse winterpeen te maken laat Harries Peen en Peenproducten aan de Gerstdijk zien. Na een grondige was/ en selectiebeurt verwerkt men de wortelen tot snackpeentjes, zakjes wortelen voor in de winkel, wortelbolletjes voor de horeca en van het restant maakt men wortelsap. Wat er dan nog overblijft gaat nu nog weg als veevoer maar ook daar is men mee bezig te bezien of het op een of andere wijze geschikt kan zijn voor gebruik door mensen. Men zet zich actief in om het afval van voedsel zo veel als mogelijk te verminderen.

Helmond is dus toonaangevend op het gebied van ontwikkelingen in de foodsector en daar mogen we best kei trots op zijn. Sterker nog we mogen het aan iedereen gerust vertellen. Net zoals dat we de slimste stad van de wereld zijn, de vriendelijkste stad voor het MKB, de stad met het beste restaurant van Nederland volgens Harrie de Blijker, de stad met super, kei veel evenementen, de stad met een fraai centrum waaraan onlangs nog de vernieuwde Molenstraat is toegevoegd, de stad met heel veel geweldige inwoners en ontzettend veel vrijwilligers, de stad ….. zo kan ik nog lang doorgaan.

Binnenkort zullen vele van ons weer op vakantie gaan en dus ook in andere steden komen. Mocht u daar nog leuke dingen zien of ervaren die ook voor Helmond een aanwinst kunnen zijn laat het me dan even weten, wellicht kunnen we iets meedoen.

In elk geval wens ik u een heel fijne en ontspannen vakantie toe en kom allemaal gezond weer terug naar Helmond, een stad om trots op te zijn !

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

4 reacties:

Interesant stuk. Ik wist totaal niet dat Helmond zo toonaangevend was in de voedselsector. Leuk om te lezen dat Helmond daar toch ook weer groot in is.
Een goede vakantie Maarten.

Beantwoorden

@Maarten:
Je vergeet de belangrijkste en meest actuele uitvinding in Helmond.
De komkommersmoothie!

Zie ook:
http://www.deweblogvanhelmond.nl/2011/06/ggg-komkommer-en-kwel-komop-helmond/

Beantwoorden

Als u enigszins politiek geïnteresseerd bent raadpleegt u waarschijnlijk bij tijd en wijle ook de peilingen betreffende de politieke voorkeur in ons landje.
Hoewel ik van mening ben dat peilingen vooral kunnen worden gekwalificeerd als dagkoersen die geen garanties bieden voor de toekomst, moet ik toegeven dat D66 al geruime tijd wordt genoemd als partij met een aanzienlijke zetelwinst.
Voor mezelf probeer ik dan te verklaren waar deze virtuele winst wellicht vandaan komt.
Een tijdlang heeft in mijn eindoordeel meegespeeld dat deze winst voor een belangrijk deel toe te schrijven zou zijn aan de mening van de geënquêteerden dat Alexander Pechtold als enige parlementariër een weerwoord zou hebben op de uitspraken van xenofoob Wilders.
Tijdens mijn exercities lukte het me niet of nauwelijks andere argumenten te noemen die de laatste maanden bijgeschreven konden worden op de palmares van deze partij.
Met het lezen van bovenstaande column echter heb ik naar mijn idee de overtuigende verklaring gevonden voor de zetelwinst van deze partij!
D66 is gewoon een heel lieve, aardige, vriendelijke partij die heel graag goed nieuws brengt. Goed nieuws en leuke wetenswaardigheden waaraan, gezien de positieve peilingen, een groot deel van onze bevolking behoefte heeft. Deze indruk word tevens bevestigd door de indruk die ik heb van de opstelling van deze fractie in de Helmondse gemeenteraad en met het niveau van een groot deel van de twitterberichten van de betreffende wethouder. E.e.a. wordt nog eens versterkt door het gebrek aan eigen partij-identiteit omdat de fractie in Helmond deel uitmaakt van die grotere fractie met die onuitsprekelijke naam.
Tja, waar zou je ook anders over moeten berichten in deze tijd. Is er iets te berichten dan?

P.s. Ik ben ook trots op mijn stad, maar bij tijd en wijle zeker ook kritisch.

Beantwoorden

@Frans,ik beoordeel liever een politieke partij op hun keuzes in de afgelopen periode.. en niet op de vaak loze beloftes die men tijdens de verkiezingen roept of op een leuk koppie..

Meld je maar eens aan op : http://www.schaduwkamer.nl

Daar kun je opgeven welke partij je gestemd hebt, en daarna zelf stemmen op alle moties die door de 2e kamer gaan, daarna kun je ook zien wat de achterban uiteindelijk gestemd heeft, en wat daarna de partij in de kamer gedaan heeft….

ik zal je zeggen je zult ooit verbaasd staan..

voorbeeld:
Motie Rijke ouderen mee laten betalen aan kosten vergrijzing

Van mening dat het pensioenakkoord nog geen eerlijke verdeling van de rekening bereikt tussen jong en oud en arm en rijk;

Overwegende dat de kosten van de vergrijzing niet door jongeren alleen gedragen kunnen worden nu er straks tegenover elke gepensioneerde nog maar 2 werkenden staan; verzoekt de regering ook maatregelen te treffen om rijke ouderen te laten meebetalen aan de kosten van de vergrijzing;

uitkomst:

D66 stemmers 76%voor-24tegen% D66 in de kamer TEGEN…

en zo kun je alle partijen bekijken en voor jezelf opmaken of je vorige stem wel overeenkomt met wat jou partij uiteindelijk gedaan heeft..

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *