Buiten is het 4 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.476 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Vanaf vandaag heeft D66-raadslid Maarten Janssen hier elke 6 weken zijn column met zijn bespiegelingen over Helmond. Wij wensen Maarten alle succes.
_______________________________________________________________________________

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) Helmond

Zou de Goede Sint wel komen…
klonk uit menig kinderkeeltje in de afgelopen weken.

Als je naar het beleid van Europa kijkt mag je ook wel zeggen dat ‘die goede Sint’ zeker onze stad niet links laat liggen. Het Kasteel van Sinterklaas is prachtig gesitueerd in een mooi park en prachtig te zien vanaf de vernieuwde Traverse. Allebei projecten die met geld uit Europa gerealiseerd zijn. Allebei projecten die er toe bijdragen dat onze stad meer uitstraling en smoel heeft gekregen. Allebei projecten die laten zien dat een goede wisselwerking tussen onze stad en Europa bijdraagt aan de verbetering van het Helmondse leef- en woonklimaat.

Naast deze twee projecten maakt ook Helmond op andere vlakken gebruik van de subsidies welke Europa verstrekt om op allerlei gebieden onze positie te versterken. Zonder volledig te zijn noem ik dan toch maar de ontwikkelingen van de Automotive Campus aan de Steenovenweg, de nieuwe brug die Suytkade ontsluit langs het kanaal, de bouw van de Groene Campus op Suytkade en zeer recent de financiële bijdrage van Europa aan de ontwikkeling en het opknappen van het Stationsplein.

Heel vaak wordt dan wel gezegd dat Europa een geldverslindende machine is die niets of weinig toevoegt aan de individuele lidstaten laat staan aan één van de vele duizenden gemeenten welke er in Europa liggen. De projecten welke we in onze stad uit kunnen voeren met Europees geld laten het tegendeel zien. We hebben zo ruim 5 tot 6 miljoen euro gehaald uit de Europese kas om diverse projecten in onze stad uit te voeren.

Maar dat is niet alleen belangrijk. Neen zeker zo belangrijk is dat we Europees leren denken en dat we dus over onze eigen grenzen heen kijken. D66 is al jaren een groot voorstander van een samenwerking binnen Europa om zo te komen tot een samenleving waarin het voor iedereen goed is om te wonen en we voor elkaar zorgen waar het nodig is. Dat we daarbij ook een financieel steuntje in onze rug krijgen is heel fijn, we blijven toch gewoon simpele rekenaars.

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in Europa, als we eens kijken naar het rondtrekkend circus tussen Brussel en Straatsburg en de dreigende bureaucratie. Maar D66 ziet toch meer voordelen dan nadelen van een sterk Europa en onze stad plukt daar mede de vruchten van.

Belangrijker is dat we ons ook in Helmond ‘Europees’ gaan gedragen en dus oor en oog hebben en houden voor de ander want dan krijgen we een mooie, tolerante en kleurrijke stad.

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

8 reacties:

Goed column Maarten. Zo ziet de Helmondse burger ook eens dat de Europesie Unie ook direct betrokken is bij Helmond.

Beantwoorden

Raadsleden? Je hebt ze in alle soorten en maten. Neem nu bijvoorbeeld Maarten Janssen. Maarten zit in de gemeenteraad namens D66. Nou denk je dan als belangstellende Helmonder, zet hem op Janssen! Geef ze van Jetje!
Maar Janssen maakt zich helemaal niet druk over Helmond. Janssen maakt zich druk over de Europese Unie. Tja, daar zit ik als Helmonder toch niet echt op te wachten, ik wil een gedegen en onderbouwd betoog over de cultuursector in Helmond, een afdeling waar zijn partijgenoot Jan van den Heuvel op de winkel mag passen.
Nog even over Europa. Was het niet in 2005 dat de Nederlandse bevolking NEE zei tegen het Verdrag van Rome en daarmee tegen de Europese Unie? En was het niet in 2007 dat Balkenende samen met Alexander Pechtold (D66) ons op slinkse wijze het Verdrag van Lissabon door de strot duwde, een verdrag waar wij in Nederland in tegenstelling tot andere landen GEEN referendum over mochten houden?
Als Maarten Janssen nu eens heel bescheiden begon aan de problemen van een enkel bibliotheekfiliaal in Helmond om pas daarna in de loop der tijd zich te bemoeien met de grote mensenwereld.
Vervolgens zien we wel verder.

Beantwoorden
Olivier Dhuysthergast

Leuk dat er nu eens iemand van D66 aan het woord is.
Nooit geweten trouwens dat Helmond zoveel Europees geld kreeg. Helemaal snappen doe ik het niet, maar als Helmond het kan krijgen is daar niks mee natuurlijk.

@Olivier Dhuysthergast:
Niet zo somber. Het is zijn eerste column en er volgen er nog veel.

Beantwoorden

Ik stem voor een permanente ip ban van olivier.

Beantwoorden

De kritiek die Olivier uitstort over het schrijfsel van D66 lid Janssen is geheel terecht. En aan “banvoorsteller” Niels,
mogelijk een volger van het gedachtengoed
van D66, orienteer je eerst op de betekenis
van de “D” in de naamstelling van deze partij. Kan heel verrassnd zijn….

Beantwoorden
Wiljan Bakers. Helmond.

burgers wijzen op het belang van Europa is goed, maar Helmondse raadsleden zijn gekozen door onze burgers om hun belang hier te dienen.
Om burgers bij de politiek te betrekken zal je eerst de zaken die dicht bij hun staan goed op orde moeten brengen, door tijdens de crisis bezuinigingen eerlijk te verdelen.
Dat doe je niet door bibliotheekfilialen te sluiten, wijktafels op te zetten die burgers gedeeltelijk weer op afstand zetten en onze stadswinkel alleen door afspraak via internet of telefoon toegangkelijk maken.
Door het laatste zet je een grote groep burgers buitenspel. Nooit van vergrijzing gehoord? En de vanzelfsprekendheid dat iedereen een internetaansluiting heeft zegt iets over de beperking van inzicht van deze bestuurders op de samenstelling van de Helmondse bevolking.

Beantwoorden

@Olivier

D66 was destijds VOOR een tweede referendum. Zie o.a. http://www.montesquieu-institute.eu/9353000/1/j9vvhfxcd6p0lcl/vhvbfs4lcanw?ctx=vhbnlefwl8ty&start_tab0=20

Dus niets “door de strot duwen” vanuit D66.

Beantwoorden

Tjonge jonge wat een verhaal.
We moeten blij zijn Europa omdat we daar geld van krijgen is de moraal.
Gelukkig heeft die mijnheer toch ook zelfkennis want hij schrijft “we blijven toch gewoon simpele rekenaars”.
Erg simpel ja, te simpel.
De belastingbetaler moet verplicht een slagroomtaart naar de Nederlandse regering sturen. De Nederlandse regering snijdt er voor zichzelf een stuk af (ze moeten ook eten) en stuurt twee stukken naar de Europese “regering”. Die moet ook eten dus die pakt er een stuk af en stuurt een stuk terug naar Helmond.
Tjonge wat moeten we blij zijn met Europa,
de mee-etende bestuurslaag.
Het blijven gewoon simpele rekenaars bij D66

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *