Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.432 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

21reacties

Inwoners zijn trots op onze stad, Helmond komt steeds vaker positief in het nieuws omdat ‘we’ bijvoorbeeld de eerste gezinsauto op zonne-energie produceren, de ‘slimste wijk van Nederland’ krijgen of de titel van ‘uitblinkgemeente‘ ontvangen vanwege onze succesvolle woningbouwprogramma’s. We waren het imago van de stad van de kattenmeppers in trainingspakken beetje bij beetje aan het kwijtraken. En dan ineens staat deze tekst in de krant; ‘Helmond-West heeft procentueel het grootste aantal risicojongeren van Nederland’ Zo’n kop werkt helaas stigmatiserend voor een wijk en een stad waar de meeste inwoners al jaren met veel plezier wonen. Maar het geeft ook aan dat er nog veel werk verzet moet worden.

Wat is er aan de hand? De cijfers werden aangeleverd door het platform ‘Zicht op Ondermijning’. Deze organisatie onderzoekt in hoeverre jongeren gevoelig zijn voor de drugscriminaliteit. Zo blijkt dat kinderen uit een eenoudergezin met armoede of met Halt-straffen op jonge leeftijd extra kwetsbaar te zijn. Jeugdigen die risico lopen in de misdaad te belanden, kampen ook vaker met schulden en stoppen voortijdig met school. Is er een concentratie van dit soort problemen in een bepaalde wijk dan ontstaat er een voedingsbodem waar criminele netwerken graag gebruik van maken. Kinderen vanaf erg jonge leeftijd worden door hen vaak met kleine stapjes in een fuik getrokken. Het lijkt in het begin onschuldig en zo zijn veel daders in feite ook eerst slachtoffers. Juist het voorkomen van die ‘eerste stappen’ is belangrijk. We kunnen niet vroeg genoeg beginnen, daarom spelen ouders en scholen een belangrijke rol in de aanpak.

Wat kunnen we doen? Er lopen al projecten op scholen en sportverenigingen om de jeugd weerbaar te maken, maar die werken alleen in samenhang. Net als de diverse andere in Helmond lopende programma’s alleen werken als de zorg, het jongerenwerk, scholen, de preventieve kant van de politie en de woningbouwverenigingen samen optrekken. Uit onderzoek blijkt dat wijken die een langdurige en overkoepelende aanpak kennen het beter doen dan wijken waar sprake is van losse kleinschalige, kortlopende en apart opgezette activiteiten.

Het Helmondse jeugdbeleid wordt inmiddels aangepakt. Zo wil men met het Jeugd Preventie Team+ naar een meer samenhangende aanpak van risicojeugd. Ook onze landelijke overheid erkent het belang en investeert de komende jaren 1 miljard euro om de problemen aan te pakken. De resultaten van al deze inspanningen zullen helaas niet direct zichtbaar zijn. Opgeven is geen optie, verbetering is echt een kwestie van de lange adem.

Theo Manders
Fractievoorzitter VVD

21 reacties:

Hoe durf je over een “gezinsauto” te praten die 150.000 euro kost en die ook nog eens gesubsidieerd wordt en dus meebetaald wordt door Jan met de pet.
Probeer die elektrische rommel eens te verkopen zonder enige vorm van subsidie, dat zou ik knap vinden.

Beantwoorden

@twanneman

Hoewel deze column niet gaat over de voorkeur voor elektrische auto’s toch even een reactie. Het betreft hier koppen in de media waarbij Helmond en een Helmonds bedrijf positief in het nieuws kwam.

(Omroep Brabant)

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3019328/dit-is-m-dan-de-eerste-gezinsauto-op-zonne-energie-video

https://www.parool.nl/nederland/lightyear-one-is-de-eerste-gezinsauto-die-puur-op-zonnekracht-rijdt~bef9a00e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F ( Parool)

https://www.duurzaamnieuws.nl/lightyear-one-de-eerste-gezinsauto-op-zonne-energie/

Beantwoorden

Theo, misschien moet je de artikelen zelf eens lezen.
Helmond word hier niet in genoemd, in het laatste artikel staat zelfs duidelijk mede in Eindhoven, dus Helmond komt hier helemaal niet positief in het nieuws.

Beantwoorden

@Twanneman op maandag 11 juli 2022 om 10:55:
Hoeveel subsidie gaf de gemeente aan Lightyear? Ik voel me toch een beetje aangesproken. 🙂

@Theo Manders:
Daar in ‘t Haagje gaat het toch al zeker vijftig jaar niet lekker. Natuurlijk is die krantenkop, op zijn Hollands gezegd, klote. Maar dat is wel de waarheid. Toch? Ik loop er ‘s avonds laat niet graag rond.
Waarom laten jullie er niet 24/7 een politieagent rondfietsen of rondlopen? Iemand die handhaaft en aanspreekbaar is. Al die goed bedoelde projecten doe je dan wat minder en met het geld dat je dan overhoudt, betaal je die politieagent.

Beantwoorden

De VVD was in 2017 een van de voorstemmers om PVV en HVV te elimineren. 2 Voetbalclubs met verbinding met ‘t Haagje. Wat had u anders verwacht als u deze jeugd de meest laagdrempelige vorm van sport/samenkomst/sociale controle onthoud? Voor de raadsleden is zo’n voetbalclub maar een voetbalclub maar voor een wijk als ‘t Haagje kan het veel meer zijn. U oogst wat u zaait.

Beantwoorden

@Jan de Vries

Beste Jan, natuurlijk is handhaving een belangrijk aspect, zeker voor onze partij!
Met handhaving alleen kom je er echter niet. Hieronder wat punten uit het ons verkiezingsprogramma om aan te geven dat we de problematiek op diverse manieren benaderen:

► Op veiligheid en handhaving wordt niet bezuinigd, integendeel boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving bij wijkgericht werken en bestrijden criminaliteit.
► De VVD zet in op slim cameratoezicht in de openbare ruimte nabij het centrum, op de stations en daar waar nodig. Dit vergroot de veiligheid en heeft een preventieve werking.
► Wij willen huftergedrag aanpakken. Daarbij zetten we in op patseraanpak en de plukze-wetgeving.
► Jeugdbendes en probleemjongeren veroorzaken overlast. Soms zijn ze zelfs ronduit crimineel. Wij willen deze jongeren op twee manieren onder druk zetten. We geven ze de kans om op het rechte pad te komen, met opleidingen, stages, werk, begeleiding en zorg. Tegelijkertijd bestraffen we hun gedrag en laten we ze de schade betalen. Op jonge leeftijd ingrijpen voorkomt dat het later misgaat.

Beantwoorden

Luisteren als ouders met problemen komen, en adequaat reageren dan zou de angel er al eerder uitgehaald kunnen worden.

Beantwoorden

Luisteren als er in een straat diverse meldingen gedaan worden, van verschillende bewoners, en er wordt helemaal niet gereageerd niet door de handhaving en niet door de woningbouw vereniging. Dus nu is het afwachten tot het escaleert

Beantwoorden

@Theo Manders op maandag 11 juli 2022 om 14:26:

Natuurlijk is handhaven niet enige, maar dat VVD-rijtje toepassen in ‘t Haagje zou een geweldige zet zijn. Wat dit betreft: jammer dat jullie niet meer in het college zitten. Nu zal het waarschijnlijk nog meer dan de afgelopen tig jaar richting sociale programma’s gaan. 🙁

Beantwoorden

We produceren helemaal geen gezinsauto. Hij is in Helmond ontwikkeld. Waarschijnlijk zal de productie in Born plaats gaan vinden.

Gezinsauto ? Ja, voor een VVD er.

Beantwoorden

Die auto is onbereikbaar voor de gewone werkenden. Maar dit is de gemiddelde elektrische auto al. Zonnepaneeltjes lukt nog maar net.

Wat betreft handhaving geven we in Helmond structureel minder uit dan anderen en nodig voor de stad. Ook heb ik afgelopen tijd nog geen moties van de VVD gezien, of andere partijen in de raad, waar per direct een ton extra naar handhaving zou gaan om het maar enigszins gelijk te trekken.
Andere steden investeren ook steeds meer waardoor we met onze begroting telkens op achterstand blijven staan. Zichtbaarheid is dan ook maar in sommige delen van de stad. Wel geven we met gemak een ton uit voor een onderzoekje hier of daar.

Beantwoorden

@Jan de Vries
In de eerste gesprekken met GroenLinks na de verkiezingen over een mogelijke coalitie hebben we direct ingezet op investeren in meer veiligheid; meer agenten, meer boa’s en cameratoezicht. Inderdaad zoals u zegt zijn we buiten het college gehouden.

@Hellimonder (nogmaals, de column gaat niet over de Lightyear), maar de eerste aantallen van de Lightyear I zijn wel degelijk in Helmond geproduceerd.

@Henk Met meer blauw op straat moeten vooral kwetsbare wijken in rap tempo veiliger worden. Het vorige kabinet heeft al aangekondigd dat de politie met ruim 700 extra agenten wordt versterkt. Die zijn er echter niet direct, maar zullen opgeleid moeten worden, daar is men nu mee bezig en dan zal ook Helmond op termijn de vruchten van plukken.

Beantwoorden

@Theo Manders;
Typerend dat je overal op reageert behalve op Hagenees of heb je, zoals velen van je partijgenoten, daar geen actieve herinnering aan?

Beantwoorden

@J

Ik had niet anders verwacht. Deze meneer is het klinkend voorbeeld van waarom de gemiddelde Helmonder het vertrouwen in de lokale politiek kwijt is, geen enkele visie want dat is een olifant die het zicht ontneemt toch?

Overigens ben ik het helemaal eens met de punten van 11-07 14:26.
Aanpakken, aanpakken, aanpakken.
Maar als mijn gootsteen overstroomt draai ik de kraan dicht voordat ik ga dweilen.

Beantwoorden

Hagenees geeft een mooie metafoor hier.

Op zich kan ik me vinden in Theo zijn verhaal, ware het niet dat het hooguit de helft van een mogelijke oplossing biedt.
Het klinkt altijd heel stoer: handhaven, handhaven. Dat snapt iedereen wel.
Klinkt krachtig en daar worden tegenwoordig veel mensen blij van.

Als de VVD echter jarenlang de geestelijke gezondheidszorg uitkleedt, is het niet zo vreemd dat er steeds meer verwarde lui, verslaafden en noem maar op rondlopen, zo ook in Helmond. Zeer ergerlijk dat er pas naar een ‘stoere’ oplossing gezocht wordt als ieder mens tien jaar geleden kon voorspellen dat ‘meer marktwerking in de zorg’ (o.a. nieuw zorgstelsel 2008) deze toestanden tot gevolg heeft, zeker in volkswijken als ‘t Haagje.

Als je de zorg voor anderen enkel als een product ziet en de menselijke maat uit het oog verliest, wordt huftergedrag vanzelf gestimuleerd, uit pure frustratie en onmacht van steeds meer mensen. Is dat goed te praten? Nee, helemaal niet. Maar politici moeten eens stoppen met goedkoop ‘handhaven, handhaven’ roepen, als er achter hun rug de oorzaak van het probleem gestimuleerd en verergerd wordt.

Wat Hagenees zegt over ‘t Haagje slaat de spijker op z’n kop: soms kost een buurtvereniging of voetbalclub wat. Maar wat krijg je er voor terug? Samenhang in de wijk, een doel, ontspanning. Mensen kennen elkaar.

Ook hierbij zou je niet enkel naar economisch gewin (besparing) moeten kijken, maar naar menselijk gewin.

Inderdaad: je oogst wat je zaait…

Beantwoorden

@Job op dinsdag 12 juli 2022 om 13:50:

Duidelijke taal, ook de spijker op z’n kop !

Beantwoorden

@Theo Manders op maandag 11 juli 2022 om 14:26: ► Op veiligheid en handhaving wordt niet bezuinigd, integendeel boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving bij wijkgericht werken en bestrijden criminaliteit.

Elke € is eer één te veel naar handhaving. Komen ze door de wijk gereden met drie man in de VW Golf. Ze zijn te lam om uit tet stappen en en eens te voet overtreders aan te spreken. Twee hebben het te druk met appen op hun telefoon.

Week later staat de golg stil met twee handhavers er in, ook te lam om uit te stappen. Rijden ze weg als er iemand zijn loslopende hond op de stoep laat poepen.

Zo wil ik ook wel betaald rondrijden.

Beantwoorden

Beste heer Manders.

Er zijn nog helemaal geen eerste aantallen geproduceerd ! Alleen protoypes.

Duidelijk weer een VVDer die loopt te roeptoeteren.

Beantwoorden

Het is weer zo een typisch sensatie kranten artikel er staat ook :Helmond-West heeft procentueel het grootste aantal risicojongeren van Nederland.

Als je naar de cijfers kijkt zouden het er rond de 80 zijn in Helmond West, nergens lees ik hoe en waarop is dat gebaseerd..? Op gezinnen en ingeschreven jongeren in de wijk waar dan de stempel op gedrukt wordt risico jongere? Omdat men een bepaald inkomen heeft ?… net onder Helmond stond de Haagse Schilderswijk met ergens in de 1200 jongeren .. links of rechts om een beetje een bullshit krantenartikel wat het zo uitlegt dat Helmond de slechtste is terwijl ze in den haag 15 keer zoveel hebben .. als je een wijk hebt waar maar 100 jongeren wonen zit je met je percentage al snel hoog….

Beantwoorden

Onze (lokale) politici zitten helemaal niet te wachten op onze mening. Column is gedropt, de makkelijke opmerkingen beantwoord en verder boeit het niet wat wij vinden. We zijn alleen nodig als er gestemd moet worden.

Beantwoorden

@Theo Manders op maandag 11 juli 2022 om 22:55:

Nogmaals, Heer Manders: Er zijn nog geen Lightyears geproduceerd !

Stukje uit automotive management van 10 juni jl: Het Nederlandse Lightyear meldt vandaag de presentatie van het definitieve model dat eind dit jaar in productie gaat: de Lightyear 0 (Zero).

Misschien moet u zich eens beter verdiepen in wat er allemaal in Helmond gebeurd ipv maar wat te roepen.

Tip: lees ook eens de zeven vinkjes van Joris Luyendijk

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *