17reacties

Manders: Fietsen we solo of als ploeg?

In Helmond, een stad die trots is op haar fietsvriendelijkheid, lijkt het stadsbestuur momenteel op fietsers die een zware etappe proberen af te leggen zonder de volledige steun van het peloton. Plannen zoals de mobiliteitsvisie en de omgevingsvisie moeten Helmond de komende 10-15 jaar vorm gaan geven. Deze plannen kwamen echter met slechts een banddikte voorsprong over de finish, waarbij de coalitie unaniem voor stemde en de gehele oppositie tegen. De vraag is of Helmond hiermee goed in de wedstrijd zit?

Draagvlak
De krappe goedkeuring van deze visies wijst namelijk op een zorgwekkend gebrek aan draagvlak, alsof de coalitie een solorit maakt terwijl juist nu de kracht van een tandem – het bundelen van krachten – nodig is. Besluiten die op het nippertje worden genomen, riskeren bij politieke verschuivingen weer op de schop te gaan. Dit veroorzaakt niet alleen hogere kosten, maar vertraagt ook de broodnodige veranderingen. Een breed gedragen consensus zou Helmond veel sneller en efficiënter vooruit kunnen helpen.

Samenwerking
Door met minimale steun te besturen, mist het stadsbestuur ook de kans op een ‘gezellige tandemrit’. Samenwerking en het delen van de routeplanning met alle betrokken partijen kan namelijk cruciaal zijn, vooral bij de complexe uitdagingen waar we voor staan. Zeker in een tijd van ingewikkelde kruispunten en verraderlijke verkeerssituaties is het samenkomen van verschillende perspectieven en expertise essentieel. Alleen zo vinden we namelijk de mooiste, meest robuuste en duurzame weg vooruit.

Polarisatie
De impact op onze inwoners, de betrokken toeschouwers van zo’n politieke solorit, mag ook niet worden onderschat. Het gevoel genegeerd te worden of dat besluiten meer uit politiek gekibbel dan uit gemeenschappelijk belang voortkomen, kan het vertrouwen in de lokale politiek ernstig schaden. Bovendien is het geen geheim dat polarisatie op de loer ligt, en dat kan gevolgen hebben bij de volgende verkiezingen.

Ploegentijdrit
Gelukkig zijn er alternatieven, zoals de recente bespreking van de Horecavisie liet zien. De politiek functioneerde alsof we te maken hadden met een goed geoliede ploegentijdrit. Iedereen droeg zijn steentje bij, er werd geluisterd naar de ideeën van de coalitiepartijen, horecaondernemers, het centrummanagement, en ook aan de renners van de oppositie werd even een ‘koppositie’ gegund. Zo werd het voorstel van de ‘VVD coureurs’, om winterterrassen op de Markt toe te staan, breed gesteund. Door niet solo maar als ploeg te opereren wisten we niet alleen unaniem de finish te halen, maar ook een parcours uit te zetten dat ons allemaal tevreden stemt.

Theo Manders
Fractievoorzitter VVD Helmond