12reacties

Manders: kijkt 50 jaar terug

Nieuwjaar staat voor de deur, een goed moment om eens terug te kijken naar het verleden. De situatie waarmee Nederland in 2023 te maken krijgt lijkt in veel opzichten op die van 1973. Toen hadden we namelijk ook te maken met een oorlog (Jom Kipoer) die een energiecrisis veroorzaakte en de inflatie sterk deed oplopen.

De politiek kwam destijds met dezelfde adviezen als nu. De inwoners werd dringend geadviseerd om de auto te laten staan, de verwarming lager te zetten, de huizen te isoleren en het enkelglas in de ramen te laten vervangen door dubbelglas. De excentrieke Helmondse miljonair Fentener van Vlissingen (Vlisco) liet daarop in de krant trots weten dat zelfs hij in verband met de autoloze zondag een fiets had gekocht. De aandacht voor energiezuinigheid ging toen zo ver dat in dat jaar de boot van Sinterklaas niet mocht uitvaren. De rijksverkeersinspectie had namelijk geweigerd om ontheffing te verlenen. De Sint zo werd gemeld zou in Helmond per ‘benzineloos voertuig’ arriveren.

De Helmondse economie werd hard getroffen. Zo kwam bontweverij Diddens en Van Asten als gevolg van de sterke kostenstijgingen, vraaguitval en afzetproblemen in grote problemen. Een jaar later werd voor 550 personeelsleden ontslag aangevraagd. Machinebouwer Begeman moest omdat ‘grote orders uitbleven’ dat jaar met een aanzienlijk verlies afsluiten. En net als nu gingen ook toen de prijzen in de supermarkt met vele procenten omhoog. Zo vroeg de Edah voor een pak melk in 1973 nog 49 cent terwijl ze slechts één jaar later in een advertentie met de titel ‘Edah blokkeert de vloed van prijsverhogingen’ 65 cent vragen.

Deel advertentie Helmondse Edah uit 1973

.

Alleen voor de voetballiefhebbers was er in 1973 een klein lichtpuntje want met Gerard van de Kerkhof (de oudere broer van Willy en René) als topscoorder eindigde Helmond Sport dat jaar als 5e. Een mooi voornemen voor Jurgen Streppel om dat 50 jaar na dato te evenaren.

Toch moeten we ook niet te veel somberen, het is immers maar de vraag of de geschiedenis zich gaat herhalen. Het bedrijfsleven staat er in zijn algemeenheid beter voor dan vijftig jaar geleden en de verwachting voor de economische groei in onze regio is met 2,1% zelfs rooskleurig te noemen. Veel bedrijven hebben nog steeds met koeienletters ‘Personeel Gezocht’ op hun gevel staan.

Er ligt bij de politiek dan wel een belangrijke taak om verdere lastenverzwaringen te stoppen, de inflatie niet verder aan te jagen en te zorgen voor een brede welvaart. Alleen dan kunnen leefbaarheid en economische groei voor alle Helmonders hand in hand blijven gaan.

Ik wens u allen een gezellig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar.

Theo Manders
Fractievoorzitter VVD Helmond