Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.432 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

17reacties

U heeft waarschijnlijk allemaal wel eens gelezen over Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, de biggetjes en de Boze Wolf. Maar wist u ook dat dit soort verhalen naast een ‘happy end’ een groot aantal gemeenschappelijk elementen kent. Ze gaan immers altijd over tegenstellingen, zijn fantasierijk, de getallen 3 en 7 komen vaak voor en er zijn levenslessen in verwerkt.

In het eerste debat na de gemeenteraadsverkiezingen sprak de lijsttrekker van GroenLinks over het feit dat er in Helmond een droomcoalitie van linkse partijen zou worden gevormd. Je zou zelfs kunnen stellen dat er sprake is van een politiek sprookjeshuwelijk, want bij het ontstaan van het nieuw te vormen college komen bijna alle kenmerken van zo’n sprookje naar voren.

Hoewel de tegenstellingen links of rechts eigenlijk niet langer adequaat zijn om de Helmondse politieke situatie te begrijpen, speelden deze wel een grote rol bij de informateur. GroenLinks koos namelijk voor coalitie met een zogenaamd ‘rood kapje’ en de ‘Boze rechtse Wolf’ werd bewust buiten de deur gehouden. Hiervoor smeedde men op creatieve wijze een samenwerking die de meeste Helmonders zelfs in hun wildste fantasieën niet voor mogelijk hadden gehouden. Niet de 3 grootste winnende partijen gaan onze stad besturen maar het wordt een college met 7 partijen en 7 wethouders.

De altijd aanwezige levensles die in dit politieke sprookje naar voren komt is dat in een democratie een meerderheid een meerderheid is. Dit betekent dat de winnende partij geen rekening hoeft te houden met de ‘uitspraak van de kiezers’, elke zetel in de gemeenteraad telt immers even zwaar. Of zoals in de gesprekken met de informateur werd opgemerkt ‘iedere combinatie van partijen die meer dan de helft van de zetels heeft bezit een democratische legitimiteit’.

Of dit typische Helmondse sprookje echter ook een ‘happy end’ kent moet nog blijken. De kans is groot dat deze coalitie de politiek in Helmond niet zal verbinden maar juist zal zorgen voor verdere polarisatie en de tweedeling in onze stad zal versterken. In de zware tijden die op ons afkomen hadden we juist met deze uitslag de kans gehad om te kijken naar datgene wat ons verbindt in plaats van wat ons onderscheidt. In de volksmond wordt daarnaast vaak het verhaal verteld dat linkse partijen vooral goed zijn in het uitgeven van geld. Dat geld zal ergens vandaan moeten komen en dat zou dan een flinke stijging van de lasten voor de inwoners van Helmond tot gevolg kunnen hebben. Laten we hopen dat dit laatste verhaal een fabeltje zal zijn.

Theo Manders
Fractievoorzitter VVD

17 reacties:

De VVD kan het weten, zij zijn immers de grootmeester van de Sprookjes. Wat dacht u van:
– VVD en de leugen van de duizend euro
– Rutte’s tragikomedie “Geen cent meer naar de Grieken”
– VVD Helmond en het echec van de Game Experience
– De Volkspartij van het Gebrekkige Geheugen

Waar Yvonne van Mierlo een dijk van een politica was, blijkt haar wederhelft toch meer de kleinzielige joker van dit gilde.

Beantwoorden

Lol waar haal je de lef vandaan om als VVDer over sprookjes en fabeltjes te praten, het is echt ongelofelijk.. je moet echt wel een mega plaat voor je hoofd hebben om zoiets uit te halen, BIZAR

Beantwoorden
Peter pannenkoek

Jammer Theo, dat jij je ook mee lijkt te slepen in de fabeltjes dat ‘links’ vooral geld uitgeeft en de tweedeling groter zal maken.
Juist de VVD-CDA-babinetten van de afgelopen jaren hebben het meeste geld uitgegeven aan onnodige randzaken en juist jouw partij is kampioen tweedeling veroorzaken.
Als je je drukker maakt om niet meer met 130 km/uur over de snelweg te mogen rijden dan het actief zorgen voor sociale en dus betaalbare woningbouw, dan weet ik in ieder geval welke fabeltjes hierboven worden verteld.

Beantwoorden

Dat er sprake kan zijn van een flinke lastenstijging voor de inwoners van Helmond vanwege de nieuwe coalitie kan natuurlijk geen kwaad.
Dankzij de VVD hebben de inwoners van Helmond jarenlang hun beurs stevig kunnen spekken. Nietwaar Theo?

Beantwoorden

Theo staat door z’n eigen dikke schuld buitenspel. Hij wilde enkel met Helder Helmond regeren, de rechtse rakker, maar z’n vorige partners hadden daar om begrijpelijke redenen geen zin in. Hij heeft gegokt, gebluft, en verloren. Jammer, maar ga dan niet als een verongelijkt klein kind hier lopen jammeren.

Beantwoorden

Kan me voorstellen dat VVD intern misschien best om dit stuk moest lachen. Helaas toont dit wel aan hoe triest het bij VVD Helmond op dit moment gesteld is. Sprookjes vertellen,… voor wie ?
Wat een slecht stuk.
Misschien maar even goed dat VVD Helmond aan de zijlijn zit. Landelijk is dit de truc die VVD herhaaldelijk zelf uithaalde. Ga je schamen en raap je op.

Beantwoorden

Hoewel ik absoluut geen VVD stemmer ben vind ik het wederom een mooi geschreven column! Als ik de bovenstaande reacties lees is een voorspelling van de heer Manders in ieder geval al uitgekomen. De polarisatie in de Helmondse politiek is alleen maar toegenomen.
Ik hoop met veel andere Helmonders ook dat zijn tweede voorspelling echt een fabeltje zal zijn!

Beantwoorden

Als je TEGEN polarisatie bent, ligt het dan niet meer voor de hand om je sterk te maken VOOR samenwerking? Dat is precies dezelfde boodschap, maar dan constructief gebracht.

Beantwoorden

@Johny op maandag 2 mei 2022 om 19:41:

De tweede voorspelling zal zeker geen fabeltje zijn en zal weinig te maken hebben met de Helmondse politiek…..
Maak de borst maar nat mensen.

Beantwoorden

Jeetje, nog steeds niet klaar met uithuilen?
Pak je verlies en ga aan de bak!
Bijna 2 mnd verder, inmiddels bijna 3mnd niets gedaan behalve campagne voeren en huilie huilie…

Begrijp steeds meer dat Groen Links niet met jullie verder wilden (nee geen GL stemmer)

Beantwoorden

Mensen, GL is aan het Formeren, deze lange periode ligt niet aan de VVD of Helder Helmond. En om nu te zeggen dat met oppositie moet voeren op inhoud is ridicuul immers mocht de VVD en Helder Helmond niet met GL samen over inhoud praten bij de Informateur. De bal ligt bij GL en niemand anders. even afwachten dus

Beantwoorden

Wat een flauw stuk zeg. Dit voegt werkelijk helemaal niks toe. Dat verwachtingen (geen wethouderschap voor Theo) niet uitkomen is vervelend. Maar nu gewoon je verlies nemen en onze mooie stad en inwoners voorop plaatsen. Er is genoeg te doen.
Besteed daar je energie maar aan.

Beantwoorden
Mario van Doorne

Iedereen veel geluk met de klimaat terroristen van GL. Je krijgt wat je verdient als stad.
Maar goed ik weet niet wat erger is dan een bestuur met de beroepsleugenaars van de VVD.

Beantwoorden

@Sander Lam op maandag 2 mei 2022 om 22:16:

Precies de spijker op de kop.

Louis, Martijn, ik heb jullie persoonlijk als mens leren kennen (positief) en ik hoop dat jullie met Helder Helmond op eigen karakter een positieve en constructieve bijdrage gaan leveren aan een eenheid in de Helmondse politiek.
Politiek ten bate van de stad Helmond en haar inwoners.
Samen bouwen; letterlijk en figuurlijk.
Geen eigen gewin en niet omdat “de schoorsteen thuis ook moet roken”

Theo Manders ge bent unne grauwte jankerd!!

Beantwoorden

Geen reactie meer op eigen column van de Boze Wolf ?

Beantwoorden

De coalitieonderhandelingen zijn bij een uiteindelijke realisatie, hetgeen volgens persberichten in het ED verschenen te verwachten is, een resultaat van het gekonkel van o.a. de zogen Van den Waardenburg Smeulders trojka inhoudende elkaar – en politieke partijgenoten de bal toespelen, om zo elkaar o.a. van een publieke functie te voorzien.

Het resultaat zal zijn, veel wachtgeldverplichtingen , geen adequaat bestuur, teveel deeltijd wethouders en de (locale) belastingbetaler betaalt !!

Het ergste van dit alles is nog , dat een democratische tot stand gekomen verkiezingsuitslag hierdoor niet wordt gerespecteerd. Democratische waarden waar de beoogde coalitiepartijen toch zoveel belang aan zouden hechten !!!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *