Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.215 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

De kranten meldden onlangs dat de daling van de vaccinatiegraad in Nederland was gestopt. Voorlopige cijfers voor jongere kinderen laten zelfs een stijging zien. Als we de landelijke cijfers vergelijken met de Helmondse situatie zien we helaas een ander beeld. Zo is het aantal zuigelingen in Helmond dat volledig gevaccineerd is, gedaald van 91.3% (2018) naar 89,8% (2019). Bij de schoolkinderen is de D(K)TP-vaccinatie zelfs nog sterker gedaald van 94.2% (2018) naar 90.4% (2019).

Dit kan te maken hebben met religieuze motieven of het feit dat steeds meer mensen in Helmond denken dat vaccineren juist de gezondheid van hun kind schaadt. Soms worden deze inwoners beïnvloed door spookverhalen op Facebook of door een winactie waarbij zwangere vrouwen een blender konden winnen als ze hun kind de 22-wekenprik niet zouden geven.

Door het algoritme in Google komt de mening van ‘anti-vaxxers’ vaak hoog te staan in de ranking. Veel van de informatie op hun websites is echter niet gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, maar op aannames en meningen. Je zou soms denken dat er zelfs sprake is van twee gelijkwaardige inzichten. De Medische wetenschap is echter geen mening, het is gebaseerd op feiten waar 99% van de geneeskundige wereld achter staat.

De houding van de anti-vaxxers zorgt ervoor dat de veiligheid van anderen wordt bedreigd. Spring Kinderopvang in Helmond wijst de ouders er daarom ook nadrukkelijk op dat het afzien van deelname aan vaccinaties minder vrijblijvend is dan het wellicht lijkt. ‘Het recht op zelfbeschikking ontslaat individuen niet van de verantwoordelijkheid om rekening te houden met de belangen van anderen’. Estelle van der Ploeg (kinderopvang ’T Skooltje) zou het een goede zaak vinden ‘om kinderen die niet mee doen aan het vaccinatieprogramma, te kunnen weigeren’. Dat laatste wordt nu wettelijk mogelijk.

Als meer kinderdagverblijven hiervoor gaan kiezen ontstaan er op andere plekken echter gevaarlijke ‘brandhaarden’ met niet gevaccineerde kinderen. Ieder kind verdient een gezonde omgeving en ouders moeten er zeker van kunnen zijn dat de kinderopvang een plek is die zo veilig mogelijk is. We moeten dan ook serieus nadenken over verdere stappen. Ik sta daarom achter een nieuw wetsvoorstel van de VVD en SP dat oproept tot een vaccinatieplicht bij alle kinderopvangcentra. Deze plicht zou moeten ingaan als een kritische ondergrens van gevaccineerde kinderen wordt bereikt. Het gaat daarbij niet om een algehele vaccinatieplicht, het is voor ouders immers mogelijk om geen gebruik te maken van kinderdagverblijven. 

Theo Manders
Raadslid VVD

9 reacties:

Ik bepaal nog altijd zelf in deze dingen, en niet de staat.
Waar gaat dit heen mensen.

Beantwoorden

Iets voor jou Theo Manders!!!

Beantwoorden

@Hetty van Berne op maandag 24 februari 2020 om 17:23:

Beste Hetty

Dat is ook zeker nooit de bedoeling! Het gaat niet om een algehele vaccinatieplicht, het is voor ouders immers mogelijk om geen gebruik te maken van kinderdagverblijven.

Dat is ABSOLUUT een andere situatie zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, België, Italië of Australië.

In Frankrijk worden vanaf 2018 in totaal al elf vaccinaties verplicht gesteld. In België geldt een vaccinatieplicht voor polio. Ouders die ervoor kiezen om hun kind hier niet tegen in te enten, kunnen rekenen op forse boetes van de overheid. Kinderen die niet zijn ingeënt, krijgen in bijvoorbeeld Italië geen toegang meer tot de kleuterschool. Ook kan een boete worden opgelegd aan ouders die hun niet-gevaccineerde kinderen toch naar school sturen.
Buiten Europa voerde Australië No Jab No P(l)ay in. Dit vaccinatieprogramma zorgt ervoor dat ouders worden gekort op de kinderbijslag als zij hun kind niet inenten. Ook wordt het kind de toegang tot het kinderdagverblijf of de kleuterschool ontzegd. Indien de school of crèche een niet-ingeënt kind toch accepteert, volgt een boete die kan oplopen tot ruim 20.000 euro.

Beantwoorden

Respect voor deze man die nu anti-vaxx gekkies uit heel Nederland over zich heen gaat krijgen ????

Beantwoorden

Op basis van een half uurtje Wikipedia en een blik op een internetforum tegen vaccineren zijn…..Het zullen je ouders maar zijn. Grappig is dat vooral mensen die niets kunnen, niets weten en niets presteren tegen vaccineren zijn. Enige intelligentie veinzen met een link naar een dwaas in een ver land. Ik stel voor dat kinderen die niet het inentingsprogramma volgen worden buitengesloten van opvang, school en sportclub. En dat in het belang van de algehele volksgezondheid.

Beantwoorden

Bel even het RIVM. Stel een vragenlijstje op. Hoe de testresultaten zijn, ( hebben ze niet want kunnen ze niet testen op baby’s, en onze kinderen zijn het testmateriaal ) wetenschappelijk bewijs dat het werkt.. kunnen ze ook niet geven want hebben ze niet.
Daarbij zijn onze niet gevaccineerde kinderen toch niet gevaarlijk als jij er zo heilig in geloofd dat het werkt.. dan is jou kind toch veilig..
Kinkhoest al 5 varianten van geprobeerd.. kinderen gevaccineerd of niet krijgen het beide. Nu gaan ze het op zwangeren proberen tja je moet iets als rotzooi niet werkt.

Wist je ook dat er voor waterpokken een prik gehaald kan worden? Onze kinderen die weten later niet beter dan dat je eraan dood gaat als je t niet neemt.
Dat denkt deze stomme generatie namelijk met mazelen ook, terwijl onze ouders voorouders deze als een zware griep hebben doorgemaakt. Is dit dodelijk ? Ja voor de zwakkere in onze maatschappij. En zo kan ik nog wel een uur door vertellen. Maar lees jezelf eens in.
Als je als ouder mee wilt praten en toch wilt vaccineren weet dan in ieder geval wat je geeft en waarom, ipv domme beargumenteringen te noemen zonder kennis ervan te hebben

Beantwoorden

‼️ Ken uw geschiedenis Helmonders, Andere tijden in Staphorst
https://anderetijden.nl/programma/1/Andere-Tijden/aflevering/340/Polio-in-Staphorst

Beantwoorden

Ik kan het mis hebben, maar van de biologielessen herinner ik mij dit:

Vaccineren = niet-ziekmakende onderdeeltjes van een ziektekiem (bacterie of virus) toedienen, om zo het immuunsysteem te “trainen” die ziektekiem te herkennen en de juiste antistoffen aan te maken.

Je kunt daarna nog altijd de “echte” ziektekiem binnenkrijgen, alleen verloopt de ziekte dan minder heftig, doordat je immuunsysteem efficiënter reageert. In het bijzonder kun je minder makkelijk andere mensen besmetten. Vandaar dat de vaccinatiegraad zo belangrijk is: afhankelijk daarvan is er wel of niet een “kettingreactie” mogelijk waarin steeds meer mensen elkaar besmetten.

Het mes snijdt dus aan twee kanten: minder mensen raken besmet, en degenen die besmet raken, worden minder ernstig ziek.

Ik heb dit altijd een plausibel verhaal gevonden, en begrijp daarom niet zo goed de bezwaren tegen vaccinaties.

Maar goed, het blijft gerommel aan je lijf. Van het zelfbeschikkingsrecht van het individu heeft de overheid af te blijven. Het hier besproken wetsvoorstel houdt m.i. een goede balans in tussen de individuele en de collectieve belangen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *