10reacties

Maraczi: Leefbaarheid door verbinding

Tijdens de commissievergadering van 19 juni 2014 werd de gemeenteraad d.m.v. een presentatie geïnformeerd over het beleid op het gebied van jeugd en veiligheid. Tijdens deze presentatie werd er ook door twee jongeren(opbouw)werkers een toelichting gegeven op de praktijk van alledag.
Hun verhaal en werkwijze spraken mij erg aan en dat heeft me doen besluiten om me daar eens verder in te verdiepen.

Hangjongeren zijn er al generaties lang. Ook ik ben vroeger een hangjongere geweest! Voor veel jongeren hoort dat verkennend rondhangen bij het opgroeien. Jongeren zoeken nieuwe ervaringen.

Dit kan gebeuren door nieuwe sensaties op te doen (bv. experimenteren met drugs of criminele activiteiten). Deze activiteiten inclusief rondhangen behoren tot de ontwikkeling van een eigen identiteit. De meeste groepen zijn dan ook van tijdelijke aard. Maar er zullen telkens ook weer nieuwe groepen opduiken. Dit neemt allemaal niet weg dat de groepen wel degelijk veel overlast kunnen veroorzaken. En ook ouders maken zich uiteraard terecht zorgen. Daarom is het werk van jongerenopbouwwerk zo belangrijk. Vooral het preventief te werk gaan om de overlast, drugsgebruik en criminaliteit zoveel mogelijk te voorkomen of te bestrijden.

In Helmond is sinds enkele jaren een team jongerenopbouwwerkers actief. Zij hebben hun “standplaats” bij BJ Brabant in de Molenstraat. Dit team bestaat uit 4 medewerkers, met ieder hun eigen wijken en buurten als werkgebied. Er zijn 4 jongerenopbouwwerkers waarvan twee die zich vooral richten op groepen jongeren uit de straatcultuur.

Het jongerenopbouwwerk is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de
leefbaarheid in Helmond:

  1. jongeren van 9 tot 23 jaar die (een deel) van hun vrije tijd doorbrengen in de wijk;
  2. buurtbewoners die (op welke manier dan ook) betrokken zijn bij deze jongeren;
  3. alle organisaties, samenwerkingspartners en ondernemers in Helmond die een raakvlak hebben met leefbaarheid. Bij organisaties en samenwerkingspartners moet u bijvoorbeeld denken aan de LEV-groep, Novadic, winkeliers van winkelcentra, etc.

De jongerenopbouwwerkers:

  • leggen contact met jongeren op overlastlocaties om de overlast in de Helmondse wijken te verminderen;
  • verbinden groepen jongeren en buurtbewoners met elkaar om zo het onderlinge begrip en de leefbaarheid in de wijken te vergroten;
  • verwijzen mensen met problemen naar de juiste instanties;
  • bemiddelen als er problemen zijn tussen jongeren en de buurt;
  • stimuleren wijkbewoners en jongeren om met elkaar in gesprek te gaan
  • organiseren activiteiten in de wijk waardoor de overlast van jongeren vermindert en groepen met elkaar worden verbonden.

De jongerenopbouwwerkers trekken ’s middags en ’s avonds de wijken in.
Ze bezoeken de straatjongeren in de wijk maar ook de (klagende) buurtbewoners. Zij slaan een brug tussen de jongeren en de wijk.
Maar zij willen nog een stapje verder gaan en zijn daarom afgelopen week met een nieuw project “We are neighbors” gestart.
Het doel van het project is om de specifieke doelgroepen van BJ Brabant, jongeren en bewoners, aan elkaar te verbinden. Jongeren hangen niet alleen maar op straat, ze zijn nog zo veel meer dan `vervelende` hangjongeren! Een bewoner die een melding maakt is geen zeikerd, ook hij heeft zijn eigen verhaal. Doordat beide doelgroepen elkaar ‘ontmoeten` tijdens het project, krijgen de deelnemers meer inzicht in elkaars leefwereld en wordt er onderling wederzijds begrip gecreëerd.
Het project is pas net gestart en levert nu al mooie dingen op. Er wordt spontaan van alles met elkaar gedeeld. Zo is er nu al een mooie verbinding gelegd! Een oudere mevrouw liet zich ontvallen dat ze aankomende week met de Taxbus naar het ziekenhuis moest, waarbij ze aangaf dat dit altijd een heel gedoe was i.v.m. de wachttijden. Hierop bood één van de jongeren spontaan aan om haar naar het ziekenhuis te brengen en de afspraak was zo gemaakt. Dit vind ik een prachtig voorbeeld!

Voor de leefbaarheid van Helmond is het jongerenopbouwwerk volgens mij dan ook één van de belangrijke schakels. Een schakel die zeker niet mag ontbreken!

Lonneke Maráczi
Raadslid SP