Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.798 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

De verkiezingen liggen achter ons en natuurlijk zijn wij als fractie teleurgesteld. Maar de kiezers hebben gesproken. Bij een verkiezing horen nu eenmaal verliezers en winnaars. Dus felicitaties voor onze collega’s van de VVD en D’66 en de PvdA, die als enige linkse partij in onze stad een kleine winst heeft behaald.

Tot aan de verkiezingen van 2022 gaan wij als groene fractie door met ons werk. We willen de tweedeling in de samenleving verkleinen, een kindvriendelijke stad zijn en Helmond landelijk op de kaart zetten met het bouwen van de slimste wijk van Nederland. Wij gaan door om onze stad eerlijker, bruisender, gezonder en groener te maken. Of het nu gaat om geuroverlast of minder kosten op ons afval, hulp aan kinderen in corona tijd of meer groen in het centrum. En natuurlijk gaan we daarbij in gesprek met u, inwoner van Helmond.

Het volgende gesprek staat op 24 maart gepland en is uiteraard digitaal gesprek. Dit keer gaat het over het centrum. Op 16 maart hebben is het voorstel aangenomen om Helmond tot 2040 te laten groeien en tegelijkertijd bereikbaar te houden. Dit is een knappe prestatie van wethouder Maas en het college, omdat voor de plannen draagvlak nodig was met 21 gemeenten en de provincie. Nu dit draagvlak er is, zal de rijksoverheid miljoenen gaan investeren in de regio en kan Helmond gaan groeien.

We gaan tot 2040 in het centrum duizenden woningen bouwen en dit betekent meer inwoners, die reuring brengen in een groener centrum, die hier hun inkopen doen en vertier zoeken. Meer inwoners betekent ook dat de trein vaker kan rijden, zodat er een soort metro-verbinding komt. Ook onderzoeken we of verkeer op de Traverse om kan buigen via een zuidelijke aansluiting.

Genoeg stof om over te praten, want een perfecte oplossing is niet te vinden als je zoekt naar balans tussen wonen, gezondheid, bedrijvigheid en bereikbaarheid. We moeten voorkomen om nog een keer een besluit zoals in de jaren ‘60, dat leidde tot een drukke vierbaansweg dwars door de stad. Het liefst zouden we de Traverse ondertunnelen, maar het is onrealistisch dat we hiervoor als stad het enorme bedrag kunnen opbrengen of dat we dit van het rijk krijgen. We zijn daarom des te benieuwder hoe u het ziet.

Als u wilt deelnemen aan het gesprek op 24 maart, meldt u dan aan op [email protected]

Désirée Meulenbroek
Raadslid GroenLinks

7 reacties:

Vanaf deze week schrijft Désirée Meulenbroek iedere 6 weken een column op de weblog en in Weekkrant de Loop. We wensen haar veel succes en plezier daarmee. Zij neemt het stokje over van partijgenoot Thomas Tuerlings. Sinds 2015 schreef hij in totaal 38 columns waarvoor we hem hartelijk danken.

Beantwoorden

@ Désirée Meulenbroek
Omdat er nog meer winkels in de Veestraat en Ameidestraat dit jaar en volgend jaar leeg komen te staan, de volgende vraag: vind GroenLinks dat er in die panden dan gewoond mag worden? Al die leegstand ziet er niet uit en er zijn genoeg Helmonders die woonruimte zoeken.

Beantwoorden

Dag Désirée,

Dit is je maidenspeech als vertegenwoordiger van je nieuwe partij Groen Links op de Weblog en dat verdient een felicitatie. Zoals je schrijft moet er in Helmond veel gebeuren om onze stad toekomstbestendig te maken/te houden. Maar.. het moeten geen opgedrongen keuzes worden die vanuit de raad worden genomen. Het is de kunst om de Helmonders die keuze te laten maken. Dat zal een hele klus worden want veel stadsgenoten zijn gewoon afgehaakt.

Om hen weer bij het bestuur van onze stad te betrekken moet er een verandering in mentaliteit komen bij het collectief van onze volksvertegenwoordiging. Te vaak worden bijna kant- en klare plannen gepresenteerd waarover ‘het volk’ in de laatste fase mag meepraten. Dat wordt dan ‘inspraak’ genoemd of ‘participatie’. Ik proef dat ook een beetje in jouw verhaal. Je somt een hele rij voorgenomen plannen op en komt dan pas met het aanbod: “En natuurlijk gaan we daarbij in gesprek met u, inwoner met Helmond.”

Draai het nou eens om! Ga eens eerst praten met ‘het veld’. Daar is kennis- kunde en visie aanwezig. Je moet er wel even naar zoeken en als je het dan vindt, kom je tot de ontdekking dat dit is wat je als volksvertegenwoordiger beoogt: samen met de inwoners Helmond tot (verdere) bloei brengen. Het vraagt een andere manier van denken en doen die niet ophoudt bij eenmalige situaties. Het dient een rode draad te zijn in het doen en laten van een politica. Je hebt gekozen voor ‘rood’, voor actie. Ik wens je toe dat je dit ook laat zien in raad en in daad! Heel veel succes.

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Hanneke, wat netjes verwoord wat ik ook voelde.

Inderdaad kunnen er vele woningen bij in de binnenstad (bouwen gebeurd echt niet dankzij groenlinks), maar hoezo leidt dit dan tot groener?

De traverse is precies wat de naam al suggereert; een travestie. De groene golf is er nooit gekomen, ondanks dat ik daartoe de gemeente de wiskundige voorwaarden toestuurde, alweer twintig jaar geleden.

Ondertunnelen is absurd.Ik wil het je best vergeven ,maar Groenlinks blijkt telkens weer fantastisch slecht met de realiteit en feiten om te kunnen gaan.

Ook het vaker laten rijden van treinen is gebaseerd op fantasieetjes en dat dit dan een metro wordt…?????

Goed, mensen hebben groenlinks gekozen..to en met extreem islamitische hoofddoekjes aan toe. succes ermee.

Beantwoorden

De extra treinen horen we al decennia van politici, ik hoop dat het er ooit van komt, maar betwijfel het.

De Traverse zou wat mij betreft zo moeten blijven zoals hij is, vind het een prima weg.

Hoe zit het met parkeren als het centrumgebied kleiner wordt? Het is bijv. absurd dat aan de annawijk kant er gratis geparkeerd kan worden maar aan de traverse kant niet. Graag dat gratis maken net zoals de amtenaren parkeerplaatsen

Beantwoorden

Groen Links laten we het even duidelijk zeggen hier. Wij willen niet van het gas af. Dat kunnen we namelijk niet betalen.

Beantwoorden

@Bert op maandag 29 maart 2021 om 02:07:

Volledig mee eens aardgas is veel milieuvriendelijker dan ontbossen voor biogas, dus ik ga mijn nieuwe ketel nog lekker 20 jaar gebruiken

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *