Buiten is het 25 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Column Michael Rieter Helder HelmondVooropgesteld, ik ben een optimist en ‘haw’ van ons ‘Hellemond’! Zo heb ik recentelijk nog héél positief gedroomd over hoe Helmond in de stadsvisie van Helder Helmond er in 2030 zou kunnen uitzien. Maar er zijn toch een aantal ontwikkelingen die mij zorgen baren. Eerder schreef ik al over de lege plekken die er in het centrum ontstaan zijn door de aanstaande sloop van ’t Speelhuis en het inmiddels gesloopte complex van Obragas. Maar er zijn én komen nog meer plekken bij! De hoek Heistraat-Marktstraat is al plat en binnen afzienbare tijd komt daar de omgeving Matthijs Vermeulenstraat bij. De eerste woningen zijn al dichtgeplankt en dat bevordert niet de leefbaarheid van die wijk máár is óók geen visitekaartje voor de bezoekers van ons centrum! Eind van het jaar sluit de Gaviolizaal en binnenkort verhuist de ernaast gelegen sportschool naar het oude postkantoor aan de Watermolenwal. Dan gaat ook dat complex tegen de vlakte. En wat gaat er dan bijvoorbeeld gebeuren met onze karakteristieke monumentale draaiorgels? Pogingen van Helder Helmond om deze unieke collectie in de culturele hotspot Cacaofabriek onder te brengen haalden het niet. Nu gaat zelfs het hardnekkige gerucht dat ze naar een plek buiten Helmond gaan! Máár ze blijven wél eigendom van de gemeente, zo stelde het college. Verder zullen volgend jaar, wanneer de nieuwe sporthal op Suytkade gereed is, ook de kegelbanen, na 100 jaar!, uit Helmond verdwijnen; maar dan wel definitief. Er is geen plek voor oftewel geen politieke wil. Deze eeuw werd met het overbrengen van ons archief naar Eindhoven al onze ziel verkocht. En eerder verdween een paar jaar geleden al V&D uit Helmond. En aan dat rijtje wordt binnenkort het belastingkantoor aan het Stationsplein toegevoegd. Het kantongerecht is al weg of gaat ook weg. En zo gaat ook het UWV uit Helmond vertrekken. Al met al verdwijnt er in Helmond de laatste én komende tijd wel erg veel. Ikzelf vind dat je pas moet slopen als nieuwbouw zeker is. Anders kun je beter tijdelijk herbestemmen. Maar zoals in mijn inleiding al gesteld, ik blijf een optimist. Ondanks de stagnerende bouw vanwege de aanhoudende financiële en economische crisis, zijn er echter ook lichtpuntjes. De bouw van Fitland op Suytkade is onlangs gestart. En ook op de automotive-campus aan de Europaweg zijn bouw-contracten getekend. Maar ik mag toch wel bezorgd zijn over de kaalslag?

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

Door technische problemen
staat deze column er 2 dagen later op.

4 reacties:

Ik ben het helemaal met Michael Rieter eens.
De draaiorgels moeten absoluut behouden blijven voor het Helmonds publiek. In Helmond en op een prominente plek.
Ik ben er onlangs nog geweest.
De sfeer de romantiek die in de Gaviolizaal hangt is onbeschrijfelijk.
Naast de collectie draaiorgels moet ook de collectie accordeons behouden blijven.
Misschien een idee om de orgels onder te brengen in een museum samen met de Vlisco.
Dan kunnen we nog eens een Afrikaanse polka dansen in hogere sferen.
Hoe dan ook. behouden die gouden handel.
Zuinig zijn op ons Helmondse culturele erfgoed.
Het mag wat mij betreft wat kosten.

Beantwoorden

Terecht dat men zich zorgen maakt in Helmond. De miljoenen worden aan de lopende band over de balk gegooid. Het begint er steeds meer op te lijken dat de Helmondse politiek geen enkele binding heeft met de inwoners. Laat staan dat ze oren hebben naar wat er leeft in de stad.
Die hele Cacao-fabriek zal naar mijn mening één van de grootste financiele fiasco’s worden sinds jaren. Met een matig lopende lakei en een nog slechter lopend Filmhuis is dit project bij voorbaat gedoemd te mislukken.
De hele discussie rondom de Culturele Hoofdstad is ook een eerste-klas-tranentrekker. Persoonlijk vind ik dat er geen cent in gestoken zou moeten worden. Een nieuw theater is een veel betere investering in de cultuur van Helmond. Of steek wat geld in het genoemde behoud van de draaiorgels voor de stad. En als er toch geld gestoken moet worden in de Culturele Hoofdstad, beperk het dan naar rato van het aantal inwoners tot 5,3 miljoen euro.
In relatie tot het nieuwe theater kan hier ook de “Gamehal” aangehaald worden. Dit is het meest onzinnige plan dat ooit het licht heeft gezien. Laten we hopen dat deze er nooit komt. Zeker niet op het Obragas-terrein. Zet daar maar mooi dat nieuwe theater neer.

Beantwoorden

Wat dacht je van kaalslag in al die wijkcentra’s en jeugdgebouwen in Helmond? Voorbeeld: Jeugdcentrum JOVIC in Helmond-Noord heeft in oktober 2004 bijna 2 miljoen euro gekost, toen het met een hoop bravour geopend werd. Op vrijdagavond 15 juni valt het doek voor de jeugd in deze wijk en mogen ze weer de straat op. Het gebouw staat dan als woningbestemming voor 500.000 euro te koop. Dan weet je eigelijk nu al dat afbraak de volgende optie is. En dit is nog maar een voorbeeld van geldderving……………..Kaalslag en meer ellende in de wijken is het gevolg, daar kun je op wachten. En het speelhuis? Dat wordt een hele lange soap, uhhhh, dat is het eigenlijk al. Prima gemeente hebben wij, op alle vlakken!

Beantwoorden

Het sluiten van de gaviolizaal ?!—-laten ze in hun politiek geplan eerst maar eens duidelijkeid geven hoe en waar en wat met de kostbare orgels die naar ik dacht nooit uit Helmond weg mogen.
Er wordt een hoop vernietigt—-zie maar weer eens op te bouwen.
Ik sluit mij volledig aan bij voorgaande reakties.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *