3reacties

Rieter: Verenigingen werk meer samen!

Column Michael Rieter Helder Helmond

Helder Helmond is fervent voorstander van meer samenwerking tussen Helmonders. Dat is een wel heel vrije manier van een mening ventileren. We doelen op allerhande vormen van samenwerking. Werk samen met uw buren aan een goede leefomgeving, werk samen aan een bloeiend verenigingsleven, werk mee in een vrijwilligersfunctie, bezoek evenementen, oftewel neem actief deel aan uw eigen stad.

Doelgericht zouden wij graag zien dat er meer wordt samengewerkt tussen de sportverenigingen. Wij durven te stellen dat samengaan van een of meerdere sportverenigingen kan bijdragen in zowel meer bestuurlijk als vooral sportief resultaat. Het samengaan van de 2 Helmondse hockeyclubs in het recente verleden is wat ons betreft een mooi voorbeeld. Maar ook het een tijd geleden ondertekende akkoord tussen een aantal sport- en gymnastiekclubs toont aan dat het heel goed mogelijk is. Nu de voetbalclubs nog!
We gooien daarmee de bekende knuppel in het hoenderhok, zoals o.a. Helder Helmond dat al eens eerder deed. We zijn van mening dat het jammer is dat de oriënterende fusiegesprekken van begin deze eeuw gestrand zijn doordat besturen zich in hun eer voelden aangetast. Deze gesprekken, al dan niet met dezelfde clubs zouden in de herhaling moeten. We begrijpen dat iedere club bang is voor identiteitsverlies en dat eenieder wil preken voor eigen parochie, toch zouden er openingen moeten zijn om in ieder geval over een vergaande samenwerking tussen voetbalclubs en andere sportverenigingen bestuurlijk bespreekbaar te maken. Al dan niet in samenspraak met de Sportraad. Gooi al die ego’s nou eens aan de kant, hou vast aan de historie en de sterke punten van een club en kijk wat de andere club voor moois in huis heeft.

Een stad met bijna 90.000 inwoners heeft daadkrachtige verenigingen nodig. Veel clubs tonen al aan daadkrachtig te zijn op het veld en ook op bestuurlijk vlak is men actief. We willen niet op de man spelen, maar de clubs moeten ook de voordelen durven zien. Ze zullen samen kunnen beschikken over vrijwilligers (die immers ook steeds moeilijker te vinden zijn).
Bestuurlijk zullen ze sterker zijn, financieel ook, richting gemeente hebben ze meer in de pap te brokkelen door een grotere achterban, wellicht de beschikking over meer velden en een betere accommodatie (denk hierbij ook aan de samenwerking tussen voetbalclub Bruheze en tennisvereniging ’t Trambaantje voor de nieuwe vestiging in Brouwhuis waarmee in 2009 gestart wordt).
Wie het gesprek niet aan durft of wil, moet ook bereid zijn om eventuele gevolgen daarvan te dragen.

Niet alleen gericht op voetbal
Wij als Helder Helmond ondersteunen het actuele idee van bijvoorbeeld HVV om zich naar Brandevoort te verplaatsen. Helmond moet daar blij mee zijn! Zo ontstaat er met de terreinen van het voormalige Hartmanncomplex een gigantische ruimte, waarvan wij vinden dat het nog steeds een uitstekende locatie zou zijn voor een of andere ontwikkeling nabij én passend bij het centrum en Suytkade. HVV zelf is een club van naam waarvan de toekomst gegarandeerd wordt met zoveel jeugd uit ’t Hout en Brandevoort. Al dan niet samen met andere clubs. Het zou toch van de gekke zijn als er nog een voetbalclub bij zou komen! En wellicht dat in het kielzog ook nog eens een verrassende oplossing voor Klein Arsenal wordt gevonden?
Helder Helmond wil zich echter niet alleen op voetbalverenigingen richten. Van de aanstaande verhuizing van de Citysporthal naar Suytkade is nog steeds niet voor alle gebruikers een bestemming gevonden! Zo is het voor de Helmondse Kegelbond (HKB) met haar 140 leden nog steeds onduidelijk of er daar wel 6 kegelbanen zullen komen. Dit ondanks het feit dat Helder Helmond daar diverse malen vragen over heeft gesteld. En daarmee wordt het voortbestaan van deze om en nabij 100-jarige club nog steeds bedreigd.

Uw reactie hierop zien wij graag ….!!!!….!!!!….!!!!

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond