Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.216 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

Column Mohammed Chahim PvdA

De politie Eindhoven heeft onlangs, bij monde van de korpsbeheerder en burgemeester van Eindhoven Dhr van Gijzel, laten weten dat men het "Weekendje weg" introduceert in Stratum.

Wie verdacht wordt van misdragingen in het uitgaansgebied in Eindhoven wordt vanaf 15 januari 2010 het hele weekend vastgehouden. De Eindhovense driehoek – politie, officier van justitie en burgemeester – kan dit doen, omdat ze gebruik maakt van de wettelijke mogelijkheid om verdachten van een misdrijf tijdelijk op te sluiten tot dat het onderzoek is afgerond.  En opsluiten omdat dit in het belang is van het onderzoek mag. Echter de maatregelen is de praktijk helemaal niet bedacht om onderzoek te doen, het is enkel een strafmaatregel.

Als politicus geloof ik oprecht in de trias politica van Montesquieu. En ben dus van mening dat de politie niet bevoegd is om te straffen, hier hebben wij rechters voor! Daarnaast is de maatregels bedoeld om andere (stappers) af te schrikken. Het doet mij denken aan het functioneren van de politie in corrupte staten en dictaturen, waar alles geoorloofd is om de burgers onder controle te houden. Wellicht overdrijf ik hier een beetje, maar het maakt mijn punt wel duidelijk.

Overigens is de maatregel niet bedoeld voor mensen die verdacht worden voor mishandelingen en openlijke geweldplegingen met zwaar lichamelijk letsel of geweldplegingen tegen personeel van politie, brandweer en ambulance. Nee, deze mensen vallen onder bestaand beleid en worden voorgeleid aan de Rechter Commissaris. De Maatregel is mijn inziens bedoeld voor gewone burgers die verbitterd zijn door dat lompe gedoe en zich wellicht er ook naar gaan gedragen.

Enerzijds zie ik ook om mij heen dat de maatschappij aan het verharden is en de overheid, zoals nu ook in Eindhoven, keihard wil terug slaan. Laten wij verstandig zijn in Helmond en de nuances niet uit het oog verliezen en dit soort maatregelen in ons uitgaansgebied nooit introduceren. Gewoon omdat het ook anders kan!

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA

10 reacties:

Ik zou het juist wel goed vinden om die raddraaiers, die regelmatig de boel op stelten zetten, een weekendje af te laten koelen in een cel. Misschien leren ze er nog wat van.

Beantwoorden

“Gewoon omdat het ook anders kan!”.
Komt dat dan in je volgende bijdrage aan bod?

Beantwoorden

Op zich moet de politie niet straffen. Maar een flink aantal van die raddraaiers op het Havenplein en de Steenweg zou je toch beter helpen als je die een dagje langer in de cel laat wachten! Dat is dan dus geen straffen maar helpen.

Beantwoorden

@ Ad
inderdaad laat ik hier er maar over uitbreiden. Het kan gewoon anders, namelijk zoals het nu gebeurd. De raddraaiers vallen al onder regulier beleid en deze kun je al vasthouden tot nader onderzoek.

Wat er nu gaat gebeuren (zie bijvoorbeeld hoe het zich in Tilburg heeft ontwikkeld) is dat de politie erg snel naar dit middel zal grijpen, puur en alleen omdat het de makkelijkste optie is. Immers gooi ze in de cel dan heb je zeker geen last van ze i.p.v. de situatie ter plekke beoordelen.

In uitgaansgebieden gebeuren allerlei schermutselingen en deze leiden niet altijd tot vechtpartijen.

Maar moeten we iedereen met een grote mond direct in de cel zetten. Moeten mensen die emotioneel raken op het moment dat ze geweigerd worden door een uitsmijter in de cel smijten of er even mee praten en geruststellen.

DUS voor raddraaiers is het bestaand beleid meer dan voldoende. Met deze maatregel pak je gewone jonge mannen en vrouwen die wellicht even iets te veel stoom uitblazen. Deze mensen verdienen het niet om in de cel te gooien. Dat is een ervaring die nooit vergeet, het is verschikkelijk en je voelt je zeer klein. Nee, met deze mensen moet je praten en als anders beboeten. Met deze maatregel criminalizeer je veel te veel mensen.

groet,
MOhammed Chahim

Oh Ja als mensen geintereseerd zijn in ons verkiezingsprogramma zie

http://www.pvdahelmond.nl

Beantwoorden

@MOhammed

ik ben jaren lang uit geweest in Helmond, ik heb zelf en ook de groep waar we mee uit gingen nooit problemen gehad in Helmond..

Hoe komt dat? opvoeding? wegblijven bij bepaalde kroegen… verstand gebruiken ipv een grote bek opentrekken?

Het waren ook destijds al steeds dezelfde groep mensen die voor problemen zorgden…

nu zeg jij over in de cel gooien:
Dat is een ervaring die nooit vergeet, het is verschrikkelijk en je voelt je zeer klein..

HEEL mooi! als je dat overkomt, zou je het dan een tweede keer in je hoofd halen om de raddraaier uit te hangen?
misschien dat je dan bij jezelf denkt: ik kan me maar beter inhouden, ik schiet er toch niks mee op…..

Beantwoorden

@Elf

voor die raddraaiers heb je al bestaand beleid namelijk: oppakken, vastzetten en voorleiden aan de Rechter Commissaris.

Dit Weekende weg is voor hen zoiezo overbodig. I verwacht dat agenten wel erg snel zullen kiezen om iemand een weekend lang achter de tralies te zetten. Echter ben ik van mening dat zij dit niet kunnen beoordelingen en dit dus bij een rechter hoort te blijven.

Beantwoorden

Stel!!!(een voorbeeld)

Je loopt in het uitgaansgebied.
Op een gegeven moment komt er iemand aan gelopen die of u, of uw vriendin/vrouw zwaar lastigvalt.
Tja nu ben ik persoonlijk ouderwets, maar die kerel zal dan zeker klappen krijgen.
Ik zal zorgen dat hij met zijn poten van mij en mijn vrouw afblijft. (ik weet natuurlijk niet hoe andere mensen dat doen, maar dit is mijn denkwijze)

Op dat moment komen er politiemensen aangelopen en deze zien het incident gebeuren. Alleen zien ze niet dat die gast mij en mijn vriendin/vrouw heeft lastig gevallen, en ziet alleen de vechtparij.
(getuigen zijn dan weer moeilijk, want mijn vrienden zeggen dan natuurlijk wat er gebeurd is, maar de vrienden van de andere man zouden natuurlijk weer een ander verhaal opsteken)

Ik (en ook die andere kerel) zouden dus voor het weekend achter de tralies komen..
Tja…
Ik weet niet hoe iedereen er tegen aan kijkt, maar ik vind dat ik mijn vriendin/vrouw zelf mag verdedigen als er zoiets gebeurd, of dit nu mag van de wet of niet.
Ik ben niet iemand die de andere wang toekeert. Ik vind dus dat ik dan het weekend onschuldig vast heb gezeten.

Ook dat zal, en kan gebeuren als men zomaar mensen op kan sluiten.(voor een nacht oké, maar een weekend?)
Zeker aangezien men de boel niet wil laten escaleren, en te weinig mankracht heeft.
Dus iemand die gewoon op stap wil gaan, geen strafblad heeft, loopt een risico om een weekend in de gavnagenis te verblijven.

Het kan zeker anders!!
Nu ben ik het niet altijd met Mohammed eens, maar met dit punt zeker.

Er kan bv een lijst worden gemaakt van veelplegers waar men deze regel wel toe kan passen. Maar ik vind dan wel dat een rechter hier een uitspraak over moet doen.(deze kan de persoon beoordelen)
Wel vind ik dat de politie het recht heeft bij een extreem geval, iemand die bv totaal over zijn toeren is, of een totaal onacceptabel gedrag vertoond gewoon vast te zetten voor de nacht of meer(maar dat is bij de gewone wetgeving al het geval)

Voor de incidentiele gevallen:
Deze mensen kunnen dan later opgeroepen worden en verantwoorlijkheid dragen voor hun gedrag. Men heeft dan de mogelijkheid uit te leggen wat er aan de hand is/was.

Indien schuldig bevonden, moet men het dan harder aanpakken. Dus niet alleen een geldboete of voorwaardelijk, maar een “goede” passende stevige straf voor zijn gedrag, en zijn eventuele schade natuurlijk betalen)
Als dat (de straffen)wat harder aangepakt zou worden, dan nemen mensen niet vlug het risico om weer in diezelfde situatie te komen.
Dus geen voorwaardelijk, of een simpele geldboete, maar bv een”zware”taakstraf of een andere passende straf(afhankelijk van wat men gedaan heeft, maargoed dat is weer een ander onderwerp)

Je moet opassen met de maatregelen die de stad Eindhoven heeft genomen, voor je het weet kom je in de toekomst voor 10 km te hard rijden het weekend achter de tralies.
(is natuurlijk overdreven, maar om mijn punt wat kracht bij te geven)

Bij extreme uitgaans gebieden mischien meer blauw bij het uitgaansgebied als dit nodig is?

De fout is vermoedelijk de zachte manier van optreden/straffen, op het moment daar moet iets aan gedaan worden.
Je moet een straf geven waarop men de volgende keer wel 3 keer nadenkt .

Beantwoorden

@ Pieter

Je hebt daar zeker een punt met je voorbeeld, maar dat is ook wat ik bedoelde ik zeg niet voor niets dat het steeds dezelfde mensen waren die voor problemen zorgden, het lijkt mij dat er op dat politiebureau best wel een computer staat waar de politie een registratie bij houdt wie er gebruik gemaakt heeft van het onvrijwillig hotel…

en als je vaker in een hotel komt dien je toch zeker een aantal nachtjes van de zaak er bij mogen krijgen…

Beantwoorden

Mo.
Waarom zouden ze deze aanpak in Eindhoven bedacht hebben, denk je. Voor de lol? Uit gemakzucht? Geloof jij echt dat bij onze grote buur een stel juridische dilettanten bezig is met "burgertje pesten", of erger nog, dat we in een bananenrepubliek leven waar men voor een dagje vrijheidsbeneming meer of minder, de hand niet omdraait?

Juridisch gezien is deze kwestie ongetwijfeld kortgesloten met het ministerie, zodat mag worden aangenomen dat, i.t.t. jouw lezing, ons rechtsysteem zich niet tegen de Eindhovense aanpak verzet.
Ik weet dat je een (goeie) Bèta bent, maar omdat mijn oude leraar al zei dat Bèta's juridische leren denken hetzelfde is als apen de catechismus leren, laat ik dit thema verder rusten Behalve dit: in ons land berust het vervolgingsmonopolie bij het O.M., dat op dit terrein veel zelfstandig (zonder de rechter) kan beslissen (denk aan sepot b.v.). Ook hier is iets dergelijks aan de orde. Wettelijke (discretionaire) bevoegdheden worden aangewend om een lastig probleem sneller en effectiever dan thans het geval is aan te kunnen pakken. Iets waar juridisch noch maatschappelijk iets mis mee is.

Wat resteert is de integriteit van de politie, waar jij kennelijk weinig vertrouwen in hebt. Een oeroude kwestie. In hoeverre (binnen de gegeven richtlijnen) persoonlijke en maatschappelijke opvattingen het handelen van oom agent bepalen, valt nooit met zekerheid te zeggen. Maar jouw aanname dat ons korps volledig zou bestaan uit personen die m.n. focussen op kleur, of uit gasten die mensen, schuldig of niet, uit de losse pols een weekendje cel bezorgen, is natuurlijk tamelijk onzinnig.
Bovendien lijkt me je angst voor selectief en willekeurig handelen nogal gezocht en overdreven. Zeker als je daarbij bedenkt dat dit project met argusogen gevolgd wordt, benadeelden bij het minste of geringste aan de (publicitaire) bel zullen trekken, en de politie op grond hiervan zorgvuldiger dan ooit te werk zal gaan.

Ik had daarom liever eerst de resultaten afgewacht (en je partij gepolst) alvorens het "Weekendje weg" op voorhand te verketteren?

Groet,
J. Zorgeloos

Beantwoorden

@ J. Zorgeloos

Bedankt voor je uitvoerige reactie.

Ik heb ooit een goed gesprek kunnen heb met Rechte Alfons Orie van het Joegoslavië tribunaal en die heeft mij juist verteld dat Beta juist goede juristen/rechters kunnen zijn. Dit wordt ook bevestigd door hoe men in het verleden in Groot-Brittannië rechter selecteerde (zie bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Denning,_Baron_Denning ), maar goed dat is hier niet het discussie punt.

Ik probeer hier natuurlijk een ongenuanceerde mening te verkondigen, zodat de lezers lekken kunnen reageren. Ik heb zeer veel respect voor de politie, maar ik denk dat heel veel zaken waarvoor waarschijnlijk in de toekomst gebruik zal worden gemaakt van dit “Weekendje Weg” ook ter plekke kunnen worden opgelost.

Op het moment dat er een incident plaats heeft gevonden, dan noteert de politie vaak namen en telefoonnummers van getuigen. Tot dat deze mensen gehoord worden is het onderzoek nog gaande en kan de verdachte vastgehouden worden. Ik ben bang dat ook erg lichte zaken op deze manier zullen worden afgehandeld en de verdachte al een zwaardere straf krijgt dan hij eigenlijk verdient (zie bijvoorbeeld
http://www.brabantsdagblad.nl/regios/brabant/5751669/Weer-korting-op-straf-na-Weekendje-Weg.ece)

groeten,
Mohammed

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *