Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.580 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

15reacties

Deze column zou eigenlijk gaan over het resultaat van verkiezingen van de leden van Provinciale Staten en het waterschap Aa en Maas. Deze verkiezingen waren voor 50PLUS, zeker die van de leden van de Provinciale Staten, erg van belang. Ik ben gerust gesteld door de resultaten van deze verkiezingen, want 50PLUS behoudt een zetel in de Eerste Kamer.

Maar deze column gaat daar niet over. De inhoud hiervan is vele malen dichter bij huis, bij het stadhuis wel te verstaan. Ik grijp terug op recente historie. Op vrijdag 3 maart 2023 stond een uitgebreid artikel in het ED over de inzet van de burgemeester in het coffeeshopbeleid. Weer een nieuw onderzoek over een tweede coffeeshop in Helmond. De redactie van het ED kopte over de ergernis in de politiek over weer een onderzoek. Reacties als “angst regeert” en “is er sprake van vertragingstechniek”. Geopperd werd dat de burgemeester haar vingers niet wil branden aan dit onderwerp in deze ambtstermijn.
Het onderzoek zou moeten gaan over en ik citeer uit de informatie: “een duidelijk beeld te krijgen van de (mogelijke) effecten van aanpassing van het coffeeshopbeleid op de volksgezondheid en op de openbare orde in onze stad”.

Anno 2023 lijkt het mij niet meer veel nut te hebben om deze onderzoeksdoos open te trekken. Ik denk dat zonder al te veel moeite er nog vele van dit soort vragen op tafel te leggen zijn. Toch is er politiek gekozen om deze marsroute te volgen, wat mij betreft leidt tot een vicieuze cirkel: het ene onderzoek levert vragen op voor een volgend onderzoek enzovoort enzovoort. En hoeveel gaat dit onderzoek weer kosten? Duidelijk is dat de burgemeester in dit dossier over de inhoud gaat. Duidelijk is ook dat de raad over het geld gaat. De vraag wordt dan hoe lang de raad bereid is om de beurs te trekken.

We worstelen nu al vanaf 2012 met dit dossier. Het moment is er om te beslissen: Nee tegen een tweede coffeeshop is ook een besluit. Als raad kunnen we dan verder.
Beslissingsarmoede in Helmond moeten we achter ons laten.

Frans Mol
Fractievoorzitter 50PLUS Helmond

15 reacties:

Ik ben ervan overtuigd dat Blanksma al lang geleden heeft besloten dat ze in Helmond geen tweede coffeeshop wil. En ze krijgt haar zin en regelt dat op een zogenaamd onschuldige manier.
Door steeds maar onderzoeken te laten doen en nota’s te laten schrijven zorgt ze voor uitstel op uitstel van de noodzakelijke tweede coffeeshop. Dat jullie daar als gemeenteraad intrappen en blijkbaar steeds ja zeggen die kostbare onderzoeken zegt iets over jullie. Jullie verkwisten geld en Blanksma heeft wat ze wil: geen tweede coffeeshop.

Beantwoorden

Hee Frans, in het verleden was 50plus erg uitgesproken voor de komst van meerdere coffeeshops. Daar lees ik nu niks van terug. Is het standpunt veranderd of nog steeds hetzelfde? De uitspraken waar je naar verwijst in je 2e alinea komen uit dit artikel, zie afbeelding. Dan kan iedereen even teruglezen in welke context deze uitspraken zijn gedaan.

Beantwoorden
Martijn Rieter, Helder Helmond

Kan niemand de Burgemeester dwingen onderhand een besluit te nemen??

Beantwoorden

@ Ron

Blijkbaar wil de gemeenteraad ( op een paar uitzonderingen na )hier ook niet aan. Het blijft bizar dat dit zo voort sleept en dat dit blijkbaar een heel moeilijk onderwerp is voor de gemeente Helmond, of het nu de burgemeester of de raad betreft. In veel andere middelgrote gemeentes verloopt dit heel soepel ( op enkele incidenten na) waarom dit in Helmond zo’n probleem oplevert? Geen idee! Maar het valt wel op.

Beantwoorden

Jose,
Je hebt volstrekt gelijk dat je met de vinger naar de gemeenteraad wijst in deze kwestie. Maar zoals gebruikelijk, en dat is een groot goed in ons democratisch bestel, telt de meerderheid. Betekent niet dat de fractie 50PLUS een veranderde mening is toegedaan.

Beantwoorden

Dag Martijn,
Zeer beslist zijn we als fractie niet van mening veranderd. Zoals ik heb geschreven zien wij het nut van deze onderzoeksdoos niet. Van een onderzoek kan weer een onderzoek komen en daarna weer een. Niet onze keuze!

Beantwoorden

Dag Ron,
Een beslissing over deze kwestie ligt in de bevoegdheden van een burgemeester. De raad kan die bevoegdheden niet overnemen. Een politieke stap zetten hierin met meerderheden en minderheden is ingewikkeld en zou tot een conflictsituatie kunnen leiden.

Beantwoorden

Dag Tess
Een meerderheid in de raad heeft een enkele jaren geleden aan de burgemeester gevraagd om met een keuze voor een locatie te komen.

Beantwoorden

Meneer Mol, is 50plus nu voor of tegen?

Beantwoorden

@Fransmol. Begrijp ik het nu goed dat vanwege het risico vsn een conflict de raad het erbij laat zitten?

Beantwoorden

Dag Freek,
De fractie van 50PLUS in de raad van Helmond is een absolute voorstander van uitbreiding van het aantal coffeeshops. Op verschillende momenten hebben we daar ook blijk van gegeven. Daarmee volgen we ook het standpunt van de partij 50PLUS.

Beantwoorden

Dag E.Betgem
Het gaat over een opinie onzerzijds; niet van de raad.

Beantwoorden

@FransMol.
Ik begrijp er niets meer van.

Beantwoorden

@Tess op dinsdag 25 april 2023 om 14:04:

Misschien wil Blanksma juist wel 1 of 2 extra coffeeshops.

Beantwoorden

@Frans Mol op dinsdag 25 april 2023 om 16:43:

Een beetje laat, maar bedankt voor het duidelijke antwoord.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *