Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.529 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
13reacties

Ook de Helmondse terrassen mogen waarschijnlijk heel voorzichtig weer open vanaf 1 juni. Fijn! Allereerst natuurlijk voor de horecaondernemers. Hoewel dit bij lange na niet gaat zorgen voor voldoende omzet, brengt het toch weer wat geld in het laatje. En fijn voor hen die met hun kekke post-corona coupe eindelijk weer een terrasje willen doen.
En toch vind ik het spannend.
Want het coronavirus is niet weg, er is alleen weer genoeg plek op de intensive cares om mensen te behandelen. Als we echter niet voorzichtig zijn, loopt het aantal zieken snel op met opnieuw strengere maatregelen als gevolg. Dat we dus niet zomaar alle terrassen opengooien is duidelijk. Er zijn gedegen plannen nodig voor het anderhalve-meter-terrassen, met veel verantwoordelijkheidsgevoel vanuit allereerst onszelf en de ondernemers.

Hoe zorgen we voor genoeg ruimte om op veilige afstand van elkaar op het terras te kunnen zitten? Hoe zorgen we voor voldoende plekken? Hoe voorkomen we dat groepen mensen staan dringen om een tafeltje? Hoe zorgen we dat horecamedewerkers veilig hun werk kunnen doen?

Ik vind dat de gemeente Helmond ruimhartig moet zijn met het vergunningsvrij beschikbaar stellen van ruimte voor terrassen. Stel bijvoorbeeld beide kanten van de Markt volledig beschikbaar, de hele Kerkstraat en het fietspad voor de cafés aan het kanaal. Het is belangrijk dat we mensen kunnen verspreiden. Ook is het verstandig te werken met afhaal- en tappunten buiten en met apps om digitaal je drankjes te bestellen en betalen, zodat medewerkers niet meer dan noodzakelijk tussen tafeltjes hoeven te lopen. Ook wordt het vast verplicht om vooraf een tafeltje te reserveren voor een maximum aantal personen en een specifiek tijdvak.

Kortom, spontaan een terrasje doen gaat er in 2020 nog niet bij zijn. Maar laten we dit optimistisch benaderen en hopelijk kunnen we laten zien dat wij Helmonders heel goed met deze verantwoordelijkheid om kunnen gaan.

Deze versoepeling gaat horecaondernemers niet de broodnodige inkomsten opleveren na de rampzalige afgelopen maanden. Als PvdA-fractie vinden we dat de gemeente zal moeten nadenken over Helmondse steunpakketten, in aanvulling op de steunmaatregelen vanuit het Rijk. En niet alleen voor de horeca, maar ook voor andere zwaar getroffen sectoren. Op 19 mei is er een raadsinformatiebijeenkomst over corona in Helmond. We hopen daar meer informatie te krijgen over de Helmondse situatie. Iedereen kan deze bijeenkomst online volgen. Houd de (sociale) media in de gaten.

Nathalie Peijs
Raadslid PvdA Helmond

13 reacties:

Een terras tafeltje reserveren en dan ook nog met een begin en eindtijd, ja dat zal wel gaan werken…. Ook handig als je aan het fietsen bent en je wil even wat drinken ergens, dit plan slaat nergens op is mijn mening.
Met een app bestellen? Dan zal eerst een goede app moeten komen waarmee je bij elke zaak kan bestellen, dan zou het kunnen werken.
De terrassen vergroten is wel een goed idee mits doorgaande voetgangers genoeg ruimte hebben.

Beantwoorden

Neen absoluut geen goed idee, straat vrij houden zodat eenieder fietsers en voetgangers 1.5 meter ruimte heeft, ook al die reclameborden uit winkelstraat verbannen.
Alcohol-verslaving moet maar binnenskamers worden gehouden, lijkt wqel we zonder terras niet kunnen leven?

Beantwoorden

Prima, vooral samen bekijken hoe het wel zou kunnen, niet op voorhand alles afwijzen, laat de ideeën maar komen, hoe meer ideeën hoe beter. We moeten samen verder

Beantwoorden

Dankjewel Joop, zo was mijn column ook bedoeld.

@Twanneman, ik kan me voorstellen dat het qua regels uitmaakt of je een terras uitbaat in een rustig natuurgebied of een van de terrassen in een druk centrumgebied. En ook dat het anders is op rustigere doordeweekse dagen dan op piekmomenten in het weekend. Misschien ben ik ook wel veel te voorzichtig. Maar ik hoor steeds dat stemmetje van Rutte: ‘Beter voorzichtigheid vooraf dan spijt achteraf.’
En van dat soort apps bestaan wel. Bijv in foodhallen, waar ook verschillende ondernemers onder één dak zitten en de zitruimte van iedereen is.

Beantwoorden

Volgens mij is nog niet zeker dat horeca en terrassen opengaan. Het is een geboden mogelijk vooruitzicht. Veel inwoners zijn nog helemaal niet zichtbaar in het straatbeeld en zitten al weken binnen. Er werd door de premier gezegd dat er alvast geoefend kon worden voor het geval dat het wel kon. Afhankelijk van wat er in er in de cijfers gaat gebeuren? Protocollen zijn nodig voor mogelijke opening. Dan weet je ook wat de vraag aan extra ruimte bij gemeente kan zijn. Of het op deze wijze rendabel word? Triest genoeg voor de ondernemers dat zeker. Verbazingwekkend ook dat men niet zonder terras, nagels of kapper kan. Je ziet nu dat ook sportscholen zich al gaan roeren. Want je gaat immers ook naar de supermarkt. En niemand die nog begrijpt wat de regels nu nog eigenlijk zijn. Of mogelijk baanverlies nog mee gaat spelen voor inwoners die niet naar het terras kunnen? Of inwoners die dat nu al niet konden betalen laten we maar even buiten beschouwing. Het lijkt toch dat we voor de groepsimmuniteit kiezen. Al is nog niet zeker dat deze ook echt bestaat. Of we tegen die tijd nog gaan testen en traceren moeten we nog maar even zien. Dat is nu dus als je al corona en klachten hebt. Inmiddels is ook de rekenmethode van het RIVM 8 Mei jl. wederom aangepast. Ook lijkt het dat je besmettelijk kan zijn zonder klachten. Volgens de italianen die dat dorp volop getest hebben. Maar lijkt ook het geval bij het uitgaansgebied in Korea. Misschien was het achteraf beter geweest even alles dicht te doen. En de zaken die werden benoemd op orde te brengen. Ben bang voor nog veel meer schade. Het is aan ons. Succes Mensen ! Helmonders houd rekening met elkaar geef elkaar de ruimte. En Hou vol !

Beantwoorden

@boerenverstand. Laat ik ermee beginnen dat ik al 9 weken nagenoeg thuis zit. En nog niet aan denk aan op t terras zitten. Maar wist je dat mensen ook op t terras zitten voor een gewoon kopje koffie, even gezellig bijkletsen met een vriend of vriendin? Of met een boek, omdat mensen binnen zat zijn?
Lang niet iedereen wil naar t terras voor alcohol. Belangrijkste aan t terras is voor velen sociale contacten, sociaal gevoel.

Wat betreft de column.
Ik denk dat er goed nagedacht moet worden voor er opengegaan wordt, al ist maar gedeeltelijk.
Als ik noodzakelijk in de stad kom, schik ik van de hoeveelheid mensen, veelal met meerdere, gezellig babbelen.
Afstand houden is vaak nu al een uitdaging
Veel plaatsen gaan looproutes maken. Wat best goed klinkt.
Met eenrichtings”verkeer” is afstand houden gewoon makkelijker.
Ook naar/op terrassen. En makkelijker handhaven/ingrijpen als t te druk wordt, denk ik.

Beantwoorden

je zit op een terras en het weer slaat om een regenbui waar vluchten we dan massaal naar toe,is daar ook over nagedacht?het virus is nog te aanwezig gewoon nog effe dichthouden.

Beantwoorden

Die 1.5 m is totale onhaalbare kaart, als mensen wat gedronken hebben houden ze nergens rekening mee, maar ook steeds meer mensen geven er de brui aan mede omdat ze horen via allerlei media, dat het allemaal flauwekul is en puur om mensen te bespelen en onder de duim te houden.

Beantwoorden

Goed dat we allemaal samen, met Nathalie, nadenken over wat we willen! Over wat kan en over wat niet kan! Maar laten we vooral ons gezond verstand blijven gebruiken. Gezondheid is immers het grootste goed!

Beantwoorden

@Nathalie Peijs op maandag 11 mei 2020 om 12:14:

Net gelezen op het “Protocol Heropening Horeca
Koninklijke Horeca Nederland” dat een tafel reserveren op het terras niet hoeft, dus dat scheelt weer.
Echter denk ik nog steeds dat het een chaos gaat worden, zeker als het ook nog mooi weer is, dat zie je ook in het Helmond centrum afgelopen zaterdag, druk druk druk.
Personeel mag gewoon aan de tafels bedienen.
Ben benieuwd hoe Helmond dit gaat aanpakken en handhaven.

Beantwoorden

@Hanneke Hegeman op dinsdag 12 mei 2020 om 09:13:

inderdaad gezond verstand gebruiken heb jij goed gezegd dat geld voor de koffie drinkers op een terras,maar alcohol in het spel en het gezond verstand is foetsie.

Beantwoorden

IngHar schreef:
“Veel plaatsen gaan looproutes maken. Wat best goed klinkt.
Met eenrichtings”verkeer” is afstand houden gewoon makkelijker”

Met een glimlach en een knipoog …
Bij de gemeente Helmond hebben ze daar al veel ervaring mee. In de wandelgangen van het gemeentehuis hebben ze al jaren ‘gescheiden’ looproutes, zodat de collega’s die te laat binnenkomen niet botsen tegen de collega’s die te vroeg naar huis gaan.

Beantwoorden

@Twanneman, ik las het ook. Wordt geen verplichting vanuit KHN. Al kunnen Veiligheidsregio’s dat regionaal alsnog wel verplichten. En ik zie toch echt al locaties voorbij komen (overigens nog niet in Helmond), waar je al kunt reserveren voor zodra het weer opengaat, ook terrasplaatsen. Heel benieuwd waar de Helmondse horeca voor gaat kiezen. Ik vertrouw erop dat niemand wil dat we chaos creëren en dus is het juist goed – denk ik – om in het begin ietsje strikter te zijn met regels en de handhaving ervan.

@blijftlink Helemaal eens! We krijgen meer vrijheid, maar dat vraagt alleen maar om meer verantwoordelijkheidsgevoel van iedereen. Want het draait niet alleen om jezelf, we doen dit voor ons allemaal!

@Stapper Al heel wat ambtenaren-moppen gehoord, maar deze kende ik nog niet 🤔.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *