14reacties

Peijs: Toegankelijke stad

Afgelopen zomer sprak ik af met een kennis om samen wat te lunchen in de stad. Waarbij ik de keuze van het etablissement alleen liet afhangen van waar ze de beste menukaart hadden, bleek mijn kennis met hele andere dingen rekening te moeten houden. Zij zit in een rolstoel. En in sommige zaken in de stad lukt het haar überhaupt niet om binnen te komen. Of om binnen de kont te keren. Toen we daar over doorpraatten bleek dat ook voor sommige winkels te gelden. Het werd me maar weer eens duidelijk dat chronisch ziek zijn vraagt om een chronisch doorzettingsvermogen.

Helmond vindt het belangrijk een stad te zijn waar iedereen er toe doet, er mag zijn en mee kan doen. Daarom zorgt de gemeente ervoor dat de openbare ruimte aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking, die soms als gevolg daarvan in een rolstoel of scootmobiel zitten. Daarbij maakt de gemeente graag gebruik van advies van ervaringsdeskundigen van het Gehandicapten Overleg Helmond. Vanuit die samenwerking ontstond vorig jaar nog het idee om zitplekken bij speeltuintjes een armleuning te geven. Zo kunnen kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking makkelijker gaan zitten en weer opstaan. En dat plan werd extra mooi, doordat de armleuning werd bedacht en gemaakt door een samenwerking met Senzer, ORO, VHL HMI, IMEK en BOERplay.

Als we dat kunnen, dan kunnen we misschien nog wel wat meer. Ik kwam erachter dat in sommige gemeenten in Nederland drempelplanken worden gegeven aan winkels en horecagelegenheden die niet goed toegankelijk zijn. Nu kun je zeggen: ja, maar dat is toch de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf?! Ik zie het liever als een gedeelde verantwoordelijkheid. Iedereen is erbij gebaat dat onze stad én de voorzieningen daarin goed toegankelijk zijn. Dat is goed voor ieders portemonnee. De eerste stap is dat iedereen winkels, restaurants en kroegen binnen kan komen. Vervolgens kun je met de ondernemers gaan kijken wat zij binnen nog verder kunnen verbeteren aan de toegankelijkheid.

Samen met andere fracties dien ik deze week tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in met dit idee. Ik reken op unanieme steun van mijn collega’s. En ik hoop dat zodra de winkels, cafés en restaurants weer open mogen binnenkort, hun deuren ook letterlijk opengaan voor iedereen.

Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond

In de reacties hieronder staat een update door de weblog.