11reacties

Peters: Helmond verdient een bruisende markt

Momenteel buigt de raad zich over de horecavisie voor 2030. Door de impact van corona heeft de herziening van deze visie wat vertraging opgelopen. In de commissie heeft het CDA Helmond echter al een positieve indruk kunnen geven over de door het college opgestelde visie. Hierbij zijn horecaondernemers en ondernemersverenigingen nauw betrokken, een participatie die wij ten zeerste toejuichen.

Maar laten we eens inzoomen op de markt: daar valt nog wel wat winst te behalen. De markt is dé centrale ontmoetingsplek in Helmond, waar mensen samenkomen. Wij vinden dat deze locatie een gezellige sfeer moet uitstralen en uitnodigend moet zijn voor een ontspannen terrasbezoek.

Wanneer we naar steden als Sittard, Den Bosch en Maastricht kijken, zien we dat marktpleinen vaak omringd zijn door prachtige horecaondernemingen en aantrekkelijke terrassen. Plaatsen die uitnodigen tot het nuttigen van een drankje of een hapje. Een uitnodigende markt zal bovendien leiden tot een langer verblijf van bezoekers in onze stad, met als gevolg meer bestedingen bij lokale ondernemers. Dit kan naar onze mening beter in Helmond. Op dit moment worden we nog geconfronteerd met eerder genomen beslissingen en een ietwat starre houding ten aanzien van terrasoverkappingen. Een flexibeler beleid zou wellicht meer initiatieven onder ondernemers stimuleren. En dat komt de uitstraling van de markt ten goede.

Natuurlijk moeten we rekening houden met het aanzicht van de (deels) historische panden, en wildgroei van terrasoverkappingen voorkomen. Dit kunnen we reguleren. Bij voorkeur in samenspraak met de betrokken ondernemers. Om deze redenen zal het CDA Helmond, samen met andere fracties, een voorstel indienen tijdens de raadsvergadering om dit mogelijk te maken. Wij geloven dat de gemeente een activerende rol kan spelen bij dit idee. Er staan veel ontwikkelingen op de planning die Helmond op de kaart zullen zetten, zoals de bouw van meer woningen, een groener centrum en meer ruimte voor voetgangers. Deze ontwikkelingen juichen wij toe. Wij zijn van mening dat een bruisende markt hieraan zal bijdragen. Hopelijk deelt de gemeenteraad onze visie. Wij zijn benieuwd naar de reacties!

Ron Peters
Raadslid CDA Helmond