Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.944 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Column Ron Peters CDAIn de zomermaanden staat het politieke bedrijf in Helmond stil, het Eindhovensdagblad schrijft achtergrond verhalen die op een terras onder het genot van een pilsje heel goed te lezen zijn. Het college van B&W is met vakantie en de leden van de gemeenteraad zijn te zien bij de opening van het Kasteelplein, de ronde van Stiphout of zijn de politiek arena echt even ontvlucht. Het is immers vakantietijd en dus komkommertijd.
Mooi niet dus! We hebben een probleem met de kraan van Slits, ineens moeten we de seizoenskaarten van Helmond Sport gaan aanvragen en de verhoudingen met onze Poolse zusterstad staan onder druk. Tjonge, wat een nieuws en dan zijn er bijna geen Helmonders die het kunnen lezen omdat de stad is uitgestorven. De kaarten van Helmond Sport die betaalde het CDA al en dat zullen we ook tijdens het komende seizoen blijven doen. Van die kaarten maakt onze fractie trouwens goed gebruik, een van ons is bijna iedere thuiswedstrijd wel te vinden op de tribune. Die Kraan van Slits da’s een heel apart verhaal, goed dat het college trouwens geschakeld heeft en dat wellicht de weg naar overleg weer open is. De komende weken zullen uitwijzen wat het allemaal gaat opleveren. Wat ik wel een probleem vind is het nieuws over de verhoudingen tussen Helmond en de zusterstad Zielona Gora.
De 4 Helmondse Ambassadeurs (zeg maar commissie buitenland) mogen zich op 3 september gaan buigen over een aantal zaken en daar is Zielona Gora er een van. Nu ben ik één van die ambassadeurs en ik mag me dus gaan voorbereiden op de vraag moeten we doorgaan met de jumelage of moet het stoppen of wellicht anders. Wat ik wel weet is dat het Helmonds Slavisch Koor op het punt staat naar Polen te vertrekken voor de wijnfeesten en daarvoor van de gemeente Helmond geen subsidie heeft gekregen. Waarom dat is zal ik eens navragen tijdens de vergadering. Stof genoeg om op een wijnberg aan de Mosel eens goed over na te denken. Dat ga ik dan ook doen en hoop in september weer helemaal fris aan het nieuwe politiek seizoen te kunnen beginnen. Vakantietijd……………komkommertijd, het is maar hoe je het bekijkt.
Voor wie nog met vakantie gaan, een fijne tijd gewenst.

Ron Peters
Raadslid CDA

7 reacties:

Goed dat ook het CDA de kaartjes van Helmond Sport niet aanneemt. Want dat zou je toch kunnen beïnvloeden bij beslissingen omtrent hun nieuwe stadion en andere zaken.
Een vraagje: wat is eigenlijk het belang voor Helmond van een zusterstad?

Beantwoorden

Voor zover ik het nu kan overzien maakte een groot deel van de raad al geen gebruik meer van de gratis seizoenkaarten. Volgens mij heeft alleen HB ergens gezegd gebruik te maken van de kaarten. Het automatisch toesturen naar de fractie’s, was na aandringen van de SP, volgens mij al langer niet meer aan de orde.
Waarom brengt Helmond Sport dit bericht eigenlijk zo naar buiten? Of heeft Helmond Sport wel gewoon de kaarten naar de fractie’s verstuurd (met uitzondering van de SP), maar maakten die er vervolgens toch geen gebruik van?

Beantwoorden

Beste Johan,

Het belang van een zusterstad heeft meerdere kanten. Zo kunnen burgers en overheden culturele zaken/evenementen uitwisselen maar ook op het economische vlak kunnen zaken worden opgepakt. Op die manier kunnen de beide steden op meerdere vlakken met elkaar uitwisselen en kan ook het lokale bedrijfsleven profiteren van het hebben van een zusterstad. Met name het economische aspect komt niet goed uit de verf en daar heeft het college een punt waaraan zeker aandacht besteed moet worden. Op het culturele vlak maar ook op het welzijnsvlak liggen er heel veel contacten tussen Helmond en Zielona Gora.

Beantwoorden

@Ron Peters
Dank voor jouw antwoord, weer wat geleerd. Ik dacht die zustersteden meer een soort steden waren die door Helmond geholpen werden met hun moeilijkheden, een soort ontwikkelingshulp zeg maar.

Beantwoorden

@Ron Peters:
Ook bedankt natuurlijk. 😉 Dat er ook op economisch vlak iets gedaan wordt met zustersteden wist ik niet. Ik dacht dat het meer het uitwisselen van wat cultuur was.

Beantwoorden

@Beste Ron,,

Ik zoek stukken over het gilde.
Mijn vraag aan jou: wanneer is het Helmonds Dagblad ontstaan, ik las net dat het over is gegaan naar Eindhoven in 1993.
Daarvoor was het dagblad ‘Oost Brabant’, kun je ook hier het einde van deze krant uitzoeken.
Het is lang geleden maar jij zal het wel kunnen vinden

Groetjes Jantje Verheijen

Beantwoorden
Jantje Verheijen

@Jantje Verheijen
Beste Jantje, daar heb ik werkelijk geen idee van. In die zin ben ik geen historicus en onvoldoende zicht op de geschiedenis van het Helmonds Dagblad. Je zou eens in de archieven van het ED of het RHiC moeten kijken. Daar kunnen ze je verder helpen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *