Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.679 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

21reacties

‘’Ik ben uw Burgemeester en wil graag betrouwbaar zijn.’’ Dit vertelde onze Burgemeester Blanksma de buurtbewoners van de Apostelwijk tijdens een informatiebijeenkomst eind januari over de komst van een tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen aan de Mierloseweg. Ze vervolgde: ‘’De einddatum ligt contractueel vast. Verlengen gaan we niet doen. Afspraak is afspraak’’. Hiermee werd gedoeld op 1 september als uiterlijke verblijfdatum.
De Taoïstische Tai Chi vereniging stelde namelijk de locatie een half jaar ter beschikking aan het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Meteen al stellen omwonenden vragen over de einddatum en de intenties van het COA voor langer verblijf.

Ook over de veiligheid en het aantal vluchtelingen waren zorgen. ‘’Veertig tot vijftig is een mooie groep’’, stelde Kewan Osman, locatiemanager van het COA later. ‘’Het moet prettig en beheersbaar blijven voor de jongeren en voor de omgeving. Je moet trouw blijven aan de afspraken die zijn gemaakt met de omgeving’’ aldus de heer Osman. Om zowel de einddatum als het aantal vluchtelingen hoefde de bewoners zich dus geen zorgen over te maken. Begin februari hield Helder Helmond een buurtcafé en vergelijkbare zorgen werden ook daar geuit.

Niets is minder waar. Helmond gaat namelijk nogmaals een tijdelijke noodopvang bieden aan vluchtelingen op dezelfde locatie. ‘’Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en de mensen van de Tai Chi benaderd. Mijn hart zegt dat we dit moeten doen’’ aldus Burgemeester Blanksma pakweg 9 maanden later. Dit maal gaat het om 70 asielzoekers, 30 meer. Met deze politieke dubbele draai wordt de geloofwaardigheid van onze lokale politiek op het spel gezet in tijden dat het vertrouwen al tot een dieptepunt is gedaald. Wat me nog het meeste stoort is dat de buurt deze beslissing als een voldongen feit kreeg te horen zonder woord over deze beloftes.

Wettelijk gezien kan de burgemeester dit soort besluiten op eigen gezag nemen, maar om het draagvlak te vergroten is het beter om vooraf met de gemeenteraad en de buurt gesprekken aan te gaan. Neem een voorbeeld aan de Burgemeester van Veen van Gemert-Bakel. Daar kwam het COA ook om de hoek kijken voor een opvang van vluchtelingen. Van Veen gaat eerst met de omgeving en gemeenteraad in gesprek om vervolgens zijn beleid daarop aan te passen. In Helmond wordt er niet over gesproken en wordt alleen tijdens een besloten gemeenteraadsvergadering ons dit medegedeeld. Er zijn deze week 2 informatiebijeenkomsten. Het lijkt me verstandig om dit keer geen loze beloftes te maken!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

21 reacties:

Wat een hoop onzin! Als je de info avond van donderdag 21 oktober had bezocht dan zou de inhoud van je weblog wel anders zijn geweest. De totale buurt is schriftelijk geinformeerd en de info was met geïnteresseerde wijkbewoners goed bezocht! Kortom fack news. Laat je als HH eerst goed informeren voordat je weer zo’n populistische en negatieve weblog schrijft.

Beantwoorden

Wat is volgens jou onzin/fake uit deze column? Volgens mij heb je de column niet goed gelezen. Het gaat namelijk om loze beloftes die in januari zijn gedaan. Zowel aan de bewoners als de fractievoorzitters in een seniorenconvent. En Helder Helmond was gewoon aanwezig afgelopen donderdag, maar dat terzijde.

Beantwoorden

Nou ik heb geen HH gezien! Burgemeester heeft precies het “ hoe en waarom “ uitgelegd! Jouw HH vertegenwoordiger(?) kan schijnbaar niet goed luisteren. Als buurtbewoner heb ik geen woord frans gehoord! Duidelijk verhaal. Het is en blijft facknews! Mensen verkeerd informeren voor eigen belang! Dat is de politiek van vandaag. Voor mij einde discussie.

Beantwoorden

Ik woon in de Apostelwijk en we hebben inderdaad een brief ontvangen met deze mededeling. Als je dat informatie noemt dan heb ik een andere voorstelling van informatievoorziening.

Beantwoorden

Ach gut, Berry wil alleen maar aangeven dat hij “wel” deugd.
Verder zou ik de Burgemeester wollen voorstellen om voortaan de 70 asieleisers bij haarzelf, bij linkse politici can Helmond, en bij de Berries van de stad te plaatsen. Een mooier welkom en draagvlak is er niet.

Beantwoorden

@Berry Smits op maandag 24 oktober 2022 om 13:30:

Dat komt omdat je waarschijnlijk niet iedereen van onze Helder Helmond-fractie kent. Ik snap wel wat je bedoeld, maar dat gaat puur om hoe je de column leest. Het ging namelijk niet over de informatieavond van afgelopen week, maar over de brief die een dag eerder aan bewoners was gericht. Dus het is geen onzin wat hier is geschreven, alleen de manier hoe je iets interpeteert.

Beantwoorden

Tja, de burgemeester had 9 maanden geleden geen glazen bol tot haar beschikking en kon niet voorzien dat de toestroom van vluchtelingen zo sterk zou toenemen. Ik steun haar in haar besluit om deze mensen op te vangen en de manier waarop ze de omgeving van de Mierloseweg op de hoogte heeft gebracht.

Beantwoorden

Wordt hier een oude vete uitgevochten tussen de heren Rieter van HH en Smits ex HH, Helmond Aktief en 50 plus.

Vooral dat laatste, van 3 partijen zeggen in de loop der jaren dat zij de beste zijn.

Berry stop met die onzin van je en ga lekker schoffelen in de apostelwijk, maak je nu eens echt een keer nuttig.

Beantwoorden
Apostelwijk bewoner

Het zou de schrijver van dit artikel sieren om de juiste definities te hanteren zoals die zijn vastgesteld door de UNHCR. De groep die naar Helmond komt zijn statushouders/vergunninghouders waarbij vast is gesteld dat zij als vluchteling na de procedure van asielaanvrager (asielzoeker) hebben doorlopen het recht hebben in Nederland te mogen verblijven. Omdat economische asielaanvragen geen schijn van kans hebben gehonoreerd te worden door het IND lijkt het me niet meer dan gepast deze jongeren een toekomst te bieden in Nederland. Bied de helpende hand om deze jongeren met het integreren in deze samenleving, maak ze bekend met de Nederlandse ethiek en omgangsvormen en je hebt er geen kind aan als ze hun plek in de samenleving vinden. Misschien dat er meer aandacht besteed wordt wordt aan cohesie ipv polarisatie, en bedenkt dat we geen dom stemvee zijn dat alles slikt wat de politiek denkt te kunnen roepen.

Beantwoorden

@Tales:
Het gaat er bij deze column over dat onze burgemeester de gemaakte belofte m.b.t deze lokatie schendt.
“Verlengen gaan we niet doen, afspraak is afspraak”
En dan middels een mededeling op een briefje de omwonenden het voldongen feit te laten weten.
Gek hè dat de afstand tussen politiek en inwoners alsmaar groter wordt

Beantwoorden

@J op dinsdag 25 oktober 2022 om 13:14:

Het “Huis voor de Stad Helmond” wordt momenteel gerealiseerd. U kunt zich samen met Martijn Rieter melden op de bovenste etage van ‘t Cour’.
De burgemeester legt het vervolgens wel uit.

Beantwoorden

Fijne burgemeester. Lelijk liegebeest

Beantwoorden

Weg er mee

Beantwoorden
Richard van Oosterhout

@Ik kan de inhoud van dhr Rieter niet beoordelen. Los van alle bovenstaande commentaren lijkt mij het niet meer als normaal dat een burgemeester zich aan afspraken met burgers en raadsleden houdt.
Indien dit niet zo is(door gebrek aan kennis van deze materie voor mij niet beoordeebaar) is het vreemd dat er niet meer raadsleden opstaan.
Transparantie gaat iedereen aan.

Beantwoorden

@E Betgem op woensdag 26 oktober 2022 om 14:51:

Raadsleden weten wel beter. Martijn Rieter moet ogenschijnlijk nog veel leren.

Beantwoorden

@E Betgem:
Gebrek aan transparantie is dan ook één van de redenen dat de kloof tussen de politiek en hun inwoners alsmaar groter wordt en al is.
Het gevoel dat je als inwoner inspraak hebt, is er nauwelijks, een voorbeeld hiervan is natuurlijk de samenstelling van de coalitie die tegenstrijdig is met wat de kiezers hadden gestemd. En ja, als je een meerderheid hebt is dat democratisch, zelfs als je daar 7 partijen voor nodig hebt !

Beantwoorden

@Marko. Bedoelt u te zeggen dat anderen het al opgegeven hebben?

Beantwoorden

@E Betgem op woensdag 26 oktober 2022 om 16:56:

De raadsleden begrijpen de wettelijke bevoegdheid van de burgemeester.
Ook Martijn Rieter begrijpt die. Zijn column is stemmingmakerij.
Hij kan de burgemeester uitsluitend het verwijt maken dat zij geen of onvoldoende draagvlak heeft gezocht voor haar besluit.
Ook met die opmerking maakt hij in ´t Cour geen indruk.

Beantwoorden

@Marko op woensdag 26 oktober 2022 om 18:16

Dag Marko. Zowel de wettelijke bevoegdheid als het verwijt van onvoldoende draagvlak staan genoemd in de column. Ik lees dat je van mening bent dat er uitsluitend een verwijt kan worden gemaakt op het onvoldoende draagvlak zoeken. Wil je daarmee de loze beloftes goedpraten? Wat ons betreft kan en moet daar omwille van onze controlerende taak zeker wat van gezegd worden!

Beantwoorden

@marko @martijnrieter
Indien de beweringen van dhr Rieter kloppen( nogmaals ik kan dat niet op zijn merites beoordelen) dan hebben we over een ernstig verwijt.
De raadzaal lijkt me dan DE uitgewezen plek dat aan de orde te stellen.

Beantwoorden

@Martijn Rieter op vrijdag 28 oktober 2022 om 15:40:

Ik praat niks goed. Dat de raad over haar gedrag een kritische mening mag hebben begrijp ik. Maar de raad begrijpt tevens wel haar handelwijze. Daar gaat het toch over?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *