57reacties

Rieter: Coronapas is niet te handhaven!

Vanaf 25 september werd in de Nederlandse horeca, cultuur en evenementenbranche een coronatoegangsbewijs verplicht gesteld. Zonder test, vaccinatie of herstelbewijs krijg je geen toegang tot (binnen)horeca, sportkantine, concert of theater. Dit is een maatregel van het Rijk met verstrekkende gevolgen. Er wordt hiermee namelijk aangestuurd op uitsluiting en discriminatie van duizenden Helmonders. Dit past niet in een democratische rechtsstaat en dus ook niet in Helmond. Zowel als Gemeenteraad als College hebben we de wettelijke plicht om de belangen van al onze inwoners optimaal te dienen.

Volgens het coronadashboard is 23% van het aantal Helmondse inwoners van 18 jaar en ouder niet gevaccineerd. Dat zijn voor de goede orde een dikke 16 duizend Helmonders. Om de vaccinatiegraad te vergroten komt Helmond nog met een campagne om de ongevaccineerde Helmonders over te halen. Verspild geld, wat mij betreft, wat we beter anders kunnen besteden. Zowel de campagne als de invoering van de coronapas geeft duidelijk aan dat er toch wel degelijk wordt aangestuurd op dwang. Dit ondanks de eerdere toezeggingen van de politiek om dit niet te doen. Of je nu voor of tegen vaccinatie bent, in een democratische rechtsstaat als Nederland is het altijd vrijwillig geweest en moet dus ook zo blijven.

Wat deze maatregel extra dubieus maakt is dat hiermee de horeca, cultuur en evenementenbranche worden geraakt die al op omvallen staan. ‘’Hoe regel je in deze tijd extra personeel om bij de deur te controleren?’’ was een veelzeggende vraag van onze Helmondse horecavoorzitter. Ook voor de gemeente is deze maatregel niet uitvoerbaar. Er is daar simpelweg te weinig handhavingscapaciteit voor. Dit gaf voorzitter veiligheidsberaad Bruls ook al toe. Vuurwerkoverlast, drugscriminaliteit als overlast binnenstad. Keer op keer werden we door de Burgemeester erop gewezen dat er niet optimaal gehandhaafd kon worden. Met verschillende lobby’s richting het rijk als gevolg. Tevergeefs. En nu heeft het rijk ineens wel extra geld over voor de handhaving van deze coronapas. Dit is toch niet uit te leggen?

Om daarmee als Helmond een duidelijk signaal af te geven heeft Helder Helmond afgelopen raadsvergadering getracht een motie (pdf) in te dienen genaamd ‘’Terughoudendheid handhaving coronapas in Helmond’’. Om op die manier de beperkte handhavingscapaciteit blijvend in te zetten op het leefbaar houden van onze stad. Deze motie kon helaas op weinig steun rekenen. Andere gemeentes en Burgemeesters hebben een soortgelijke motie wel omarmt. Het vergt alleen wat meer durf bij onze Helmondse bestuurders!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond