24reacties

Rieter: 1e Helmondse partijloze Burgemeester!

Niemand zal het zijn ontgaan. Vorige week woensdag is de PVV veruit de grootste partij van Nederland geworden. Ook in Helmond was dat het geval. Met bijna 17 duizend stemmen koos meer dan één op de drie Helmonders voor de partij van Geert Wilders. Op plek twee scoorde de VVD goed met 8000 stemmen. Nieuw Sociaal Contract (NSC), de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, belandde met een dikke 6000 stemmen op de derde plaats.

Een totaal ander beeld als je dit vergelijkt met de lokale verkiezingen van twee jaar eerder. Want deze drie grootste partijen samen (PVV, VVD, NSC) behaalde in Helmond met zo’n 63,5% een dikke meerderheid. Ik benoem dit zo nadrukkelijk omdat Groen Links bij de lokale verkiezingen nog de grootste partij van de stad was. En de Helmondse Linkse coalitie heeft omgerekend bij de landelijke verkiezingen totaal geen meerderheid meer.

Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat er bij de landelijke verkiezingen meer mensen gaan stemmen. Deze keer zo’n 71,8%, wat zowat het dubbele is van de lokale opkomst (39,1%). Je kan hieruit concluderen dat ‘’Rechtse’’ stemmers bij landelijke verkiezingen wel komen opdagen en voor de gemeenteraad massaal thuisblijven. Aan de ene kant kan je denken ‘’eigen schuld dikke bult’’ dan hadden ze maar moeten gaan stemmen. Anderzijds zou het Groen Links ook sieren dat ze hierbij rekening houden bij het realiseren van plannen. We vragen ons dan ook serieus af, gaat de huidige Linkse coalitie dezelfde koers varen of gaan ze meer in overleg met de oppositie om samen de zaken tot een goed einde te brengen. In een verdeeld politiek Helmond is het voor onze inwoners beter om hierin samen op te trekken en over de schaduw heen te stappen. In plaats van alleen maar te geloven in het eigen gelijk en plannen met minimale meerderheden door te drukken.

Een proces waarin oppositie en coalitie zeker samen moeten optrekken is bij de aanstelling van een nieuwe Burgemeester. Elly Blanksma heeft namelijk aangegeven dat ze volgend jaar november zal stoppen. Het is van belang dat we een breed gedragen Burgemeester krijgen welke boven de partijen staat. Wat Helder Helmond betreft kan dit het beste als we een onafhankelijke Burgemeester gaan aanstellen, zonder binding met een landelijke partij. Traditioneel gezien staan Burgemeesters altijd al boven de partijen, maar een partijloze burgemeester kan juist in deze gepolariseerde tijd van meer symbolische waarde zijn. Ons land telt al zo’n 30 onafhankelijke burgemeesters en dit aantal loopt alleen maar op. Nu Helmond nog!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond