Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

23reacties

Afgelopen week waren we met het buurtcafé Helder Helmond in ’t Haagje. Dit keer met een volle zaal in de Westwijzer om lokale thema’s te bespreken die spelen in Helmond-West. Daarnaast was het mogelijk om de avond digitaal te volgen. Met succes, want op deze manier hebben we dubbel zoveel mensen bereikt. Zo hebben we gesproken over thema’s als veiligheid, afvalbeleid, parkeerproblematiek alsook de nieuwe vluchtelingenopvang aan de Mierloseweg. Met onze lijsttrekker Louis van de Werff als gespreksleider zijn er verschillende discussies gevoerd en bijzondere anekdotes volgden elkaar op. Ik zal er één aanstippen.

Zo bleek al snel dat niemand precies wist wie de wijkagent van ’t Haagje is. De vorige agent van de wijk, ‘Hennie Gehem’, was wel een bekend gezicht want hij kwam regelmatig een bakje koffie drinken of fietste langs voor een praatje. Dit werd gemist want dat versterkte het veiligheidsgevoel. Er waren ook genoeg mensen uit andere wijken van Helmond en ook daar wist eigenlijk niemand wie daar precies de bromsnor is. Tekenend! Dit punt hebben we meegenomen in de veiligheidsparagraaf van ons verkiezingsprogramma. Niet met de illusie om de criminaliteit helemaal uit te bannen, maar met als doelstelling dat inwoners gehoord, en de politie gezien wordt. Zo willen we per 5.000 inwoners één wijkagent, zoals de Politiewet voorschrijft, die ook echt in de wijk zelf werkt. Een eenvoudig benaderbaar aanspreekpunt voor alle wijkbewoners. Ook de inzet van zogenaamde ‘stadsmariniers’ juichen we toe. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor aangiftes en de aanpak van kleine criminaliteit. Nu is het zo dat inwoners vaak geen aangifte doen, ‘omdat dat toch geen zin heeft’.

Een mooi voorbeeld van hoe de dagelijkse praktijk tot uiting is gekomen in ons verkiezingsprogramma. Met als titel: ‘Durf te veranderen’. Niet alleen onze leden, maar iedereen kon door middel van buurtcafés, straatinterviews en online vragenlijsten input aanleveren. Daarmee is er een visie opgesteld die breed gedragen wordt in Helmond. Het is digitaal terug te vinden op www.helderhelmond.nl Laat het ons ook vooral weten als u ons programma liever schriftelijk wil doorbladeren: 06-15086669. U krijgt dan een exemplaar thuisbezorgd. Met het houden van buurtcafés zoals vorige week in ’t Haagje kunnen we ons echt onderscheiden van landelijke politieke partijen. We kunnen echt luisteren naar de Helmonders en daarmee ons eigen beleid bepalen. Helder Helmond hoeft namelijk geen verantwoording af te leggen aan landelijke afdelingen. Daarom: Geen link met Den Haag, wel met ’t Haagje! En de andere 11 wijken in Helmond!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

23 reacties:

Reeds gezegd, verkiezingstijd! Willen van alles beloven zolang ze maar kunnen blijven zitten, ook dingen die niet haalbaar zijn. Het pluche lonkt net als de centen die erbij horen. Transparant roepen ze ook, net als dualisme, weten geen van beiden wat het betekent, het uitvoeren daarvan al helemaal niet. Pas als alles reeds is besloten dan komt men er vaak mee naar buiten, noemt men transparantie……..zo kan ik het ook. Dualisme, tijdig de wijkraden inlichten van eventuele plannen voor de betreffende wijk, ho maar, gebeurt niet, alles in eigen hand en pas inlichten als besluiten genomen zijn! Zo gaat het met alles, mensen aan het lijntje houden, vriendjes naar voren schuiven en baantjes toeschuiven, ellenbogen werk van ambtenaren om zich te profileren voor een beter baantje binnen de gemeente he Frank. Wist zgn. ook alles van dualisme maar wel alles tegenhouden om dat te doen waar de burger om heeft gevraagd, waaronder ik!
Alles maar in het belang van het college en om vooruit te komen. Zo een gladjanus komt met slijmen en met zijn ellenbogenwerk wel hogerop over de rug van een collega of van een burger. Dualisme is een lachertje van de bovenste plank en de burger nog meer voor de gek (proberen!) te houden. Dat is Helder in Helmond en de rest van het land!

Beantwoorden

@yoko. Dualisme in Helmond reikt tot de drempel vd raadszaal. Eenmaal die drempel over heb je lef,kennis en vasthoudendheid nodig.
Ook moet je beseffen dat je het hoogste bestuursorgaan bent.
Helaas……

Beantwoorden

Vanavond nog een oudere vrouw van rond de 65 geholpen die werd belaagd door een donkere jongere man op de molenstraat omdat hij nog 3 euro van haar zou krijgen. Hij schopte haar en ik kwam tussenbeide. Gaat ontzettend goed daar de laatste tijd.

Beantwoorden

@Mark op dinsdag 8 februari 2022 om 23:08:

En dan zeggen de ondernemers dat de Molenstraat en de Heistraat niet weg willen uit hun buurt. Gemeente, Blanksma voorop zeggen bezig te zijn om de drugscriminaliteit aan te pakken in het centrum. Dat was maar tijdelijk om zich goed te profileren en van ‘kijk eens wat ik doe om de drugscriminaliteit op te lossen’, aan de andere kant wel weer een coffeeshop in de binnenstad erbij. Men praat een heleboel maar zegt weinig! Anderen belangen en zgn. prioriteiten hebben voorrang, veiligheid, schoon in de stad (dus ook de wijken) en het (groen) onderhoud laat nogal te wensen over. Bij het College en zeker bij Blanksma zal het wel netjes en goed onderhouden zijn, die kennen we nog van alle andere burgemeesters en Colleges!

Beantwoorden

http://www.politie.nl kan je zo je wijkagent vinden.
Echter dit is een landelijk probleem wat je niet even lokaal op gaat lossen. Of gaan we een eigen werving, selectie en opleiding starten voor lokale politie?
Want zonder dollen, daarin verandering beloven is de kloof tussen inwoners en politiek vergroten.

Overigens heeft niet alleen Helder Helmond daar neiging toe. Ook andere partijen pakken onderwerpen op die niet lokaal te regelen zijn.

Ik zou maar eens klein beginnen als lokale politiek gezien.
Haalbare, lokale onderwerpen oppakken.
Dan bestaat er nog een kleine kans dat er iets meer vertrouwen komt.

Beantwoorden

Al zouden ze meer mensen gaan werven, wie stelt zich nog beschikbaar voor de politie? Ze worden continue voor de gek gehouden in de grote steden door groepen jongeren. Veiligheid vind ik prio nummer 1, wanneer dat goed is dan wordt de rest vanzelf beter.

Beantwoorden

Politie selecteert al decennialang op multiculti agenten. Afspiegeling maatschappij is het excuus. Hierdoor gebeurt ook het lekken aan criminelen, 9 vd 10 keer een aangenomen allochtoon, die cultureel andere fatsoensnormen erop nahoud.
@yoko, niet alles is zo simpel. Meerdere koffieshops of verkooppunten kan juist beter uitpakken ivm overlast straatdealers.
@ Martijn, wanneer uitspreken dat Helmond wel kerncentrale wil?

Beantwoorden

@Andre op woensdag 9 februari 2022 om 13:59:

Wat is het rapportcijfer van de autochtone Nederlandse agenten? Welke schoolopleiding hebben zij?

Beantwoorden

@Marko op woensdag 9 februari 2022 om 14:41:

Wat bazel je nou? Sla de berichtgeving er op na om te zien dat het bijna altijd agenten met een Turkse of Arabische naam is. Waarom wil je de aandacht verleggen naar de NL agenten?

Een agent met enkel een Nederlands paspoort heeft geen loyaliteitsconflict. Met een dubbel paspoort, plus de massale afkeer door de allochtonen van de westerse samenleving daarentegen is het vragen om problemen.
Met 2/3 van de moslims die de sharia wetten boven de seculiere wetten plaatsen is het een statistische zekerheid dat dit conflicten oplevert.

Mocht men hier zo aan vast willen houden dan stel ik voor om ook de politienorm uit Marokko en Turkije hier toe te passen op deze ‘jongeren’.
Helaas is dat de enige manier om respect af te dwingen in die cultuur.

Beantwoorden

@Ali Ham op woensdag 9 februari 2022 om 16:00:

Géén woord gelogen, zo is da !!!

Beantwoorden

Veel beloven en weinig geven doet men gekken in vreugde leven

Beantwoorden

Kijk, op deze pagina is het gezellig: iedereen in de slachtofferrol. De tijd lijkt rijp voor een partij die de andere partijen voorhoudt dat ze alles verkeerd doen. Misschien willen de niet-stemmers daar wel op stemmen.

(Tip: pauzeer even bij 1:20)

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 11 februari 2022 om 11:38:

Hahaha, is misschien wel wat ja, verstandelijk zal het niet veel uitmaken, maar in ieder geval kunnen we wel lachen van onze belastingcenten, nog altijd beter dan huilen, tenzij het huilen van het lachen is dan 🙂

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 11 februari 2022 om 11:38:

Hahaha, prachtig filmpje, heerlijke reactie. Ja, ik mis ze iedere dag meer…
Tegenwoordig kan zoiets niet meer, want het is meteen huili huili als je anderen een broodnodige spiegel voorhoudt.
Wat zouden die twee de boel eens heerlijk in perspectief brengen.

Beantwoorden

@Mark op dinsdag 8 februari 2022 om 23:08:

Heftig verhaal, hopelijk gaat alles goed met jou en deze mevrouw?

Beantwoorden

@Andre op woensdag 9 februari 2022 om 13:59:

Opzich zijn we geen tegenstander van een kerncentrale. Het rijk en provincie zullen hier regie op moeten voeren, niet wij als lokale politiek.

Beantwoorden

@Martijn Rieter op zaterdag 12 februari 2022 om 19:30:

Een kerncentrale heeft een oppervlakte nodig van ongeveer 40 voetbalvelden heb ik me laten vertellen. Daarnaast moet er nog een bepaalde afstand gehouden worden tot bebouwing. Waar had je binnen de stadsgrenzen van Helmond een kerncentrale willen realiseren dan? 🙂

Beantwoorden

Ach Michiel,

Je hebt helemaal gelijk. Maar moeten we deze nitwits echt deze aandacht geven? Laat lekker gaan. Verkiezingstijd. Als ze maar weer in de raad mogen hè.

Beantwoorden

@Helmond Groeistad. Bekende megalomane gedachtespinsels.
Zal niet voor niets zijn dat leden Helder Helmond om met andere lijsttrekker de verkiezingen in te gaan.

Beantwoorden

Een kerncentrale in Helmond is technisch niet eens mogelijk, het stroomnet zit vol, op een 150 kv leiding zoals die rond Helmond loopt kan men een centrale niet aansluiten dan zal er al een 380 kv leiding gemaakt moeten worden, dan heb je voor zo een centrale enorm veel koelwater nodig, dat is hier ook niet voorhanden. Die centrales staan niet voor niks aan een rivier of dicht bij zee … tot ergens in 2023 zitten het hoogspanning station van Aarle Rixtel en Helmond zuid vol en kan er niet eens meer stroom terug geleverd worden, een trafo zo groot als een huis koop je niet ff bij de bouwmarkt, in heel Helmond staat inmiddels al 44 MW megawatt 44 miljoen watt ( 1 Mwh = 1000 kWh) zonnepanelen opgesteld op daken van huizen en bedrijven, die Info kun je gewoon vinden in de open data bij Enexis.
Dan kan de politiek van alles willen meer groen meer centrales meer zonnepanelen en van die lelijke windmolens, het volgende probleem wordt de kabels als die Trafo’s er staan lopen de kabels vol en als hele wijken vol panelen liggen zullen de omvormers af slaan… bij 253 volt is het klik uit en daar zit je dan met alle panelen… genoeg uitdagingen voor de politiek maar een kerncentrale hier .. nee

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 14 februari 2022 om 10:51:

Dag Michiel, ik gaf ook helemaal niet aan dat deze in Helmond moet komen. Ik zei juist heel helder dat het rijk en provincie hier regie op moeten voeren. Niet wij als lokale politiek.

Beantwoorden

Die link is er slechts eenmaal per 4 jaar als er verkiezingen zijn voor de rest heb je er niks aan, politici leven bij de waan van de dag en hebben zelden een vooruitziende blik

Beantwoorden

@Andre op maandag 21 februari 2022 om 16:47:

Juist, het enige woord dat ze kennen is “subsidie” lijkt het wel.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *