Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

29reacties

In maart zijn de verkiezingen en in de aanloop ernaartoe zal het verkiezingsprogramma van Helder Helmond openbaar worden gemaakt. In deze column alvast een blik op een belangrijk speerpunt. Want net als veel andere gemeenten knapt ook Helmond uit haar jasje. Inwoners staan soms jarenlang op de wachtlijst, en met name bij jongeren hakt dat erin. Zij zijn klaar voor de volgende stap, maar vanwege het woningtekort blijven ze noodgedwongen nog jaren bij hun ouders wonen. Het is onacceptabel dat zij in hun ontwikkeling worden geremd.

Het lokale woningbeleid vraagt daarom om stevige keuzes. De woningnood is complex en dus is het onmogelijk iedere groep naar tevredenheid te bedienen. Daarom kiezen we als Helder Helmond voor het belang van de Helmonder. Bedrijven die veel arbeidsmigranten inzetten, moeten meer verantwoordelijkheid tonen voor de bijbehorende huisvesting. We stimuleren woonvormen op of nabij de bedrijfslocatie. Daarnaast hanteren we strenge kaders voor het huisvesten van arbeidsmigranten in reguliere woningen. We ontmoedigen vastgoedondernemers die deze huisvesting nu als verdienmodel zien. Om clustering te voorkomen, kijken we daarnaast naar een zogenaamde afstandsnorm. Zo mag er bijvoorbeeld maar één woning binnen een straal van 150 meter voor arbeidsmigranten worden bestemd, wat tevens de integratie van buitenlandse werkers stimuleert.

Sinds 2017 zijn gemeenten niet langer verplicht statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) voorrang te geven bij de toekenning van sociale huurwoningen. Wel krijgen we een periodieke taakstelling opgelegd, waarin we ieder half jaar een bepaald aantal statushouders moeten huisvesten. Maar met de huidige, chronische woningnood is voorrang geven daarmee bijna onvermijdelijk. Volgens Helder Helmond mogen inwoners niet het slachtoffer worden van zwalkend overheidsbeleid, en daarom voldoen we enkel aan onze wettelijke verplichtingen. Zolang de woningnood niet is opgelost en inwoners jaren op een wachtlijst staan, zullen we als gemeente geen extra statushouders huisvesten. Ons basisbeginsel is dat juist de Helmonder voorrang krijgt, ook bij nieuwbouw.

Het aantal inwoners laten groeien mag geen doel op zich zijn. Toch wordt dat binnen de huidige politiek vaak wel zo gezien. Maar welk belang heeft de individuele inwoner daar bij? Die vraag wordt niet gesteld, en daar moet verandering in komen. Want ongebreidelde groei zorgt misschien voor extra centjes voor de gemeente, maar tast daarnaast de leefbaarheid van de stad aan. Helder Helmond wil daarom dat die factor op zijn minst stevig wordt meegewogen. Groei moet altijd in het belang zijn van inwoners, en niet enkel dat van de gemeente zelf. In januari wordt ons volledige programma gepresenteerd en gaan we verder in op alle lokale thema’s.

Fijne jaarwisseling iedereen!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

29 reacties:

Als je dat voor elkaar krijgt heb je gelijk alle zetels voor Helmond dan is er een partij de allergrootste !

Beantwoorden

Zo makkelijk en zo populistisch zijn die stukjes altijd dan doe mij liever die vader die was een stuk realistischer. Deze wil alleen maar stemmen en komt met alleen dingen die hij nooit kan verwezenlijken. Begint soort mini Helmond Baudet Wilders partijtje te worden grote woorden maar geen daden

Beantwoorden

Wat is populistisch? het Latijnse populus, “volk” dus een politieke partij die de kant van het volk kiest, het volk? De Helmonder.. volgens mij is dat waar een lokale politieke partij voor moet staan, voor de Helmonder… is het makkelijk? Ja… nou eerder een schande dat de andere partijen die hier niet zo over denken in de raad zitten en het belang van de Helmonder niet voorop zetten… en dan bedoel ik ieder die nu in Helmond woont van welke afkomst dan ook heeft hetzelfde probleem, geen huis te krijgen.. als mijn zoon 18 wordt en zich direct inschrijft bij de woningbouw heeft hij met deze wachttijden als hij 28 is nog geen huis, dan maar sparen ? Meer dan een ton heb je nodig aan eigen middelen om een huis te kopen omdat je overboden wordt door investeerders.. hier in de straat een huis 80000 overboden op een al absurde prijs.. een week later al huurders er in die 1500 euro in de maand huur mochten gaan betalen, er was niet eens een lik verf overgegaan zo er in getrokken…
Aan Martijn, graag ook zsm een opkoop bescherming, het kabinet maakt vanaf 2022 regelgeving voor gemeenten makkelijker met opkoopbescherming, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, huizen tot 512000 euro dienen door de koper zelf bewoond te worden, zo niet een hoge belasting, in elmond nu alleen bij nieuwbouw projecten.

Beantwoorden

‘ We hebben een schuldige gevonden! Hij komt van ver, in bootjes en over land. En dit is de oplossing!’ Eng, heel eng…….

Beantwoorden
Frans van der Zanden

Dit probleem pakt de nieuwe regering voortvarend aan. Rutte is iemand voor het .gewone volk. Succes verzekerd. In Helmond krijgt hij de steun van Manders. Zeker weten. En sterkte verder.

Beantwoorden

Nog een aanvulling op deze column om onze Helmondse huisvestingsparagraaf compeet te maken:

Helder Helmond vindt het belangrijk dat onze wijken hun karakter behouden. Dat betekent ook dat we niet te snel kiezen voor de sloophamer, maar oude panden waar mogelijk renoveren en eventueel (tijdelijk) herbestemmen. Prioriteit is het vergroten van het woningaanbod met specifieke inzet voor (sociale) huurwoningen en starterswoningen voor jongeren. Daarbij moeten huisjesmelkers in Helmond per direct worden aangepakt. Daarom stellen we strengere eisen aan particuliere woningverhuur, zoals een minimumaantal vierkante meters, voldoende onderhoud en goede rechtsbescherming voor huurders. Achter de voordeur kennen we nu diverse schrijnende situaties. Tijd om daar korte metten mee te maken.

Beantwoorden

@Joep op dinsdag 28 december 2021 om 22:03:

Eens wat betreft die opkoopbescherming, ik weet dat Rotterdam er al meteen mee aan de slag gaat. Ik ga me er is in verdiepen, bedankt!

Beantwoorden

Je kan doen wat je wil maar als de “nieuwe mensen” instroom blijft zoals deze nu is, en waarschijnlijk alleen maar erger/groter wordt, blijft dit probleem bestaan.
Daar hoef je geen geleerde voor te zijn.

Beantwoorden

Wat is dan de definitie van “de Helmonder”?

Beantwoorden

Er zijn twee soorten woningzoekenden: mensen zonder woning en mensen die niet naar hun zin wonen. Zowel uit medemenselijkheid als uit eigenbelang doet de samenleving er goed aan die eerste groep voorrang te geven.

Aan de aantallen woningen en woningzoekenden valt slechts marginaal wat te doen. Goed als de overheid hieraan werkt, maar je moet er geen wonderen van verwachten.

Aan de betaalbaarheid valt des te meer te doen: woningen niet langer speelbal laten zijn van de vrije markt. Wie geïnteresseerd is in mijn ideeën hierover verwijs ik naar mijn bijdrage aan de internetconsultatie “Wetsvoorstel goed veruurderschap”.

https://www.internetconsultatie.nl/goedverhuurderschap/reactie/cdec7a08-d025-43c1-8375-2944a200dfcd

Beantwoorden

@Roland op woensdag 29 december 2021 om 10:41:

Inwoners van Helmond, welke in het bevolkingsregister staan vastgelegd.

Beantwoorden

@ Sander Lam,

De overheid kan genoeg doen, meer huizen bouwen aan de onderkant van de markt, starters woningen, ook van allerhande belastingen etc achterwege laten mbt scheef wonen, dat scheef wonen is vaak de oorzaak dat je geen hypotheek krijgt door te strenge regels, het is absurd dat je wel 1000 euro huur mag betalen maar een hypotheek van 1000 euro in de maand krijg je niet. Nederland is een land met steeds meer tegenstrijdige regeltjes we willen meer huizen, ja maar stikstof, we willen van het gas af, maar het stroomnet kan het niet aan, we willen elektrische auto’s, maar een laadpaal is er niet, en een kabel over de stoep mag niet en zo zijn er talloze voorbeelden waar je van denkt welke malloot bedenkt dit nou zo … nou ja de overheid…

Beantwoorden

Hier slaat Helder Helmond de plank flink mis. Buiten het feit dat dit in strijdt is met de grondwet scoort dit plan natuurlijk op uitvoerbaarheid een dikke vette 0. Eigen volk eerst; leuk om zo kiezers voor je te winnen maar mijn inziens smaakt het naar populisme en draagt het werkelijk niets bij tot een oplossing van het echte probleem.

Beantwoorden

@Dirk op woensdag 29 december 2021 om 22:25:

Mensen zoals jij zijn het echte probleem in ons land, wat is er mis met eigen volk eerst ??? Meteen mensen als populist wegzetten, door de linkse politici en media onterecht afgeschilderd als iets naars.
Zou het niet meer als normaal zijn. dat politieke partijen, lokaal en regionaal, in ons land de eigen bevolking voorop stellen, is dat niet de primaire taak van een bestuur lokaal en landelijk ???
Mensen als jij vinden het normaal dat elk jaar meer dan een miljard naar ontwikkelingshulp gaat en in Nederland één miljoen mensen op of onder de armoedegrens leven. Sorry hoor, maar ik vind dit echt NIET normaal !!!

Beantwoorden

@Jan op woensdag 29 december 2021 om 22:44:

“Zou het niet meer als normaal zijn. dat politieke partijen, lokaal en regionaal, in ons land de eigen bevolking voorop stellen, is dat niet de primaire taak van een bestuur lokaal en landelijk ???”

Nee, omdat Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet dat verbiedt.

Overigens is de oorzaak van de woningnood niet dat er te veel mensen “van buiten” komen. De oorzaak is dat er jarenlang structureel te weinig nieuwe woningen zijn gebouwd, niet alleen in Helmond maar overal in Nederland.

Beantwoorden

@dn dieje,
Wat een kleuternivo weer
Het komt niet door de import?
Toch zijn de feiten en cijfers duidelijk, alle bevolkingsaanwas en dus vraag naar woonruimte in NL komt voor rekening van import.
Zou er niemand asiel vragen dan was er geen woningtekort, en was er 20 miljard jaarlijks extra geld over voor ‘eigen volk’

Ik hoop van ganzer harte dat FvD en HH een groot aantal zetels gaan binnenslepen.

Beantwoorden

@Andre
Wat moet je leven er toch overzichtelijk uitzien als je wereld zo simpel ziet…..
Voor elk probleem heb je De Buitenlander als schuldige. Geen Buitenlander = geen problemen.

Beantwoorden

@Roland op donderdag 30 december 2021 om 10:03:

In ieder geval minder dat klopt.

Overigens zijn er ook hele fijne buitenlanders die echt hun best doen om er iets van te maken, top!

Beantwoorden

@D’n dieje op donderdag 30 december 2021 om 03:45:

volgens mij heeft het huisvesten op volgorde van inschrijving niets met art. 1 van doen. Dat is gewoon correct uitvoeren van het woonrecht
Daarbij komt nog dat ik nergens het woord buitenlander heb genoemd of bedoeld.
Hoe jij artikel 1 van de Grondwet uitlegt is de eigen bevolking ondergeschikt aan mensen van buiten ons land. Dat is juist het probleem van het laatste decennium, de minderheid bepaalt en een hele meute in ons land vindt dit ook nog normaal !!!

Beantwoorden

Heel eng dit. Krijg een knoop in mijn maag van dit ‘eigen volk eerst’ sentiment.

Beantwoorden

Helaas lees ik geen visie op levensloopbestendige bouw.
Helmond heeft de neiging om “gezellige” bouw of “mooie” bouw te accepteren die voor velen ontoegankelijk is.
Wonen is daar voor velen niet mogelijk (trapjes bij voordeur of verschillende lagen in de woning met extra trappen) maar ook kunnen velen daar niet eens op visite! En niet op visite kunnen kan weer leiden naar eenzaamheid!

Waar veel mensen (logischerwijs) niet aan denken, is dat uiteindelijk iedereen (kort- of langdurig) een handicap zal krijgen in zijn/haar/hen leven. En niet perse op oudere leeftijd. Dus dit heeft niet alleen betrekking op de zogenaamde “oudere woningen”.
Nu moeten huizen daardoor duur verbouwd worden of moeten mensen verplicht verhuizen, zonder dat er geschikte woningen zijn.
Terwijl ook levensloopbestendige woningen echt wel mooi en modern kunnen! Als er maar van te voren over nadacht wordt!

Beantwoorden

@Harry11 op vrijdag 31 december 2021 om 10:40:

Plannenmaker van vandaag, meestal goedbetaalde personen, hebben nauwelijks oog voor morgen. En mocht het onverhoopt ergens misgaan dan zijn er voldoende financiële middelen en contacten met beleidsmakers die hun woonwens alsdan realiseren of mogelijk maken.

Beantwoorden

@Andre op donderdag 30 december 2021 om 09:49:

Zonder bevolkingsgroei moeten de ‘Helmonders’ en andere Nederlanders toch echt zelf meer gaan werken!
Verdiep je eens beter in problematieken!

Beantwoorden

@Fred op vrijdag 31 december 2021 om 10:11:

Eng? Waarom? Iedereen wil betaalbaar wonen. Een dak boven je hoofd hebben. Heel normaal. Als je in Helmond op zoek bent naar een sociale huurwoning is er een wachttijd van minimaal 8 jaar. En als er een statushouder aanklopt krijgt hij/zij voorrang. Leg het maar eens uit.

Beantwoorden

Helemaal met Den Helmonder eens.

Populistisch gezwam. Weinig echte inhoud.

O, en als je niet begrijpt of wíl begrijpen dat ‘import’ keiharde noodzaak is, ook in Helmond, dan…

…hedde ne plank vur oewe kop.

Beantwoorden

Voor de wet is iedereen gelijk,…. Einde discussie.

Beantwoorden

Wie het interesseert: er loopt momenteel een internetconsultatie “Wijziging van de Huisvestingswet 2014”.

In dit voorstel “worden de regels aangaande woonruimteverdeling, woonruimtevoorraadbeheer en de sturing en het toezicht op het lokale huisvestingsbeleid aangevuld en aangepast. Daarnaast worden een aantal technische wijzigingen doorgevoerd en wordt verduidelijkt hoe de Huisvestingswet 2014 zich in de praktijk verhoudt tot andere aanverwante wet- en regelgeving. De voorgestelde wijzigingen komen voort uit de door onderzoeksbureau RIGO uitgevoerde evaluatie van de Huisvestingswet 2014 en de signalen en (knel)punten die de laatste jaren op basis van de praktijkervaringen van gemeenten, provincies en belangenorganisaties aan het licht zijn gekomen”.

In het bijzonder “wordt voorgesteld om het totale percentage op basis waarvan voorrang verleend kan worden aan woningzoekenden met economische of maatschappelijke binding aan de woningmarktregio ongewijzigd te laten op 50% van het totaal. Een wijziging van dit percentage wordt geacht een te grote inbreuk te maken op de vrijheid van vestiging, en met deze mogelijkheid om in totaal 50% van de vrijkomende woningen met voorrang toe te wijzen aan woningzoekenden die reeds een band hebben met de regio hebben zodat woningzoekenden zonder maatschappelijke en economische binding kans maken op de overige 50% van de vrijkomende woningen. Binnen dit percentage wordt wel voorgesteld om een iets grotere toewijzing op basis van lokale binding mogelijk te maken, door het percentage te verhogen naar 60% (hetgeen in totaal dus neerkomt op 30%)”.

Dus als HH ervoor pleit om 30% van de woningen te reserveren voor Helmonders, is dat binnen de ruimte die de landelijke overheid (als dit voorstel wordt aangenomen) biedt. Een hoger percentage “wordt geacht een te grote inbreuk te maken op de vrijheid van vestiging”.

Je kunt nog tot en met 12 januari op deze internetconsultatie reageren.

https://www.internetconsultatie.nl/huisvestingswet2014

Beantwoorden

Jaren wachten op een huurwoning in je eigen stad vind ik echt niet tof!! Als iemand van buiten Helmond in Helmond wil wonen moet die gewoon achteraan in de rij wachtenden aansluiten. Zo raar is dat toch niet?

@Martijn Rieter, Helder Helmond op woensdag 29 december 2021 om 02:27:

Dat is een goede aanvulling!!

Beantwoorden

Dit is één van de mooie punten waar wij ons van Helder Helmond hard voor willen maken. Ook ik wacht al te lang op een woning in mijn eigen gemeente. Maandelijks zie ik woningen die vol worden gepropt met arbeidsmigranten aan mij voorbij gaan, vergeven aan mensen die na een aantal jaren weer verkassen. Tijd voor een eerlijk beleid!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *