Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.679 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

52reacties

Afgelopen vrijdag werd het beoogde nieuwe college van Helmond gepresenteerd. Een college van 7 partijen met hetzelfde aantal wethouders. 4 jaar geleden hadden we nog 5 wethouders en was er al veel commotie met de uitbreiding naar 6 wethouders. Als vergelijking: Eindhoven heeft het afgelopen jaar de stad bestuurt met minder wethouders.

Er komen 3 nieuwe gezichten, waar Dhr. Bonte (Groen Links) en Dhr. de Kort (PvdA) van buiten Helmond komen. Ik vind het maar een brevet van onvermogen dat Groen Links met 50 kandidaten op de lijst niet één wethouder uit Helmond kan regelen. Eerder kwamen Dortmans en Harijgens van buiten Helmond. Beide heren gaan niet verhuizen en blijven in Vught en Rotterdam wonen. De afgelopen verkiezingen zijn er wederom minder mensen naar de stembus gekomen en dit college denkt die kloof te gaan overbruggen met wethouders die hier niet eens gaan wonen.

Het is een wettelijke verplichting om te wonen in de stad waar je wethouder bent. Alleen met een ontheffing kan je daar onderuit komen. Wij als lokale partij vinden uiteraard dat wethouders in Helmond moeten wonen. Zodat ze dicht bij de samenleving staan en de effecten voelen van hun eigen beleid. Je bent als wethouder namelijk bestuurlijk verantwoordelijk voor alles wat er hier gebeurt.

Met de aanstelling van Bonte lijkt er totaal geen beleid te zitten bij Groen Links. Dhr. Harijgens nam namelijk eerder al de plek van Mevr. Maas over en was net gewend aan zijn functie. Om nu na een half jaar vervangen te worden door wederom een nieuwe wethouder van ver buiten Helmond. Uit de declaraties van Harijgens blijkt dat verblijfskosten aardig in de papieren kunnen lopen. Als Helder Helmond willen we geen Helmondse baantjescarrousel waar wethouders uit de hoge hoed worden getoverd. Nee, onze stad heeft behoefte aan stadsbestuurders met hart voor Helmond.

Het andere nieuwe gezicht is dat van Mevr. van Lierop (50 PLUS). Eerder schreef ik al dat ze haar kiezers in de steek liet door niet in de gemeenteraad zitting te gaan nemen. Toen kwam de verklaring van haar partij dat ze er nog niet klaar voor was. Ze moest namelijk nog erachter komen ‘’hoe de hazen lopen’’. Nu 2 maanden verder gaat ze wel voor het wethouderschap. Moeten we haar wethouderschap dan zien als stage die ze gaat lopen bij de gemeente? Het lijkt duidelijk dat deze functie geen stageplek is. 15 juni zal het debat plaatsvinden. Wordt vervolgd!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

52 reacties:

De belangstelling voor politiek is in Helmond al jarenlang tanende. De baantjescarrousel waarvan thans sprake is brengt daarin geen verandering/verbetering. Wat te denken van onze minister-president. Zijn doorlopende draaierij maakt alles ongeloofwaardig. Nu waren er weer problemen met zijn mobiele telefoon. Gewoon lachwekkend. Geen oproep om geinteresseerd te geraken als kiezer in politiek.

Beantwoorden

Je kunt van alles vinden over de samenstelling en de totstandkoming van dit college.
Je kunt ook van alles vinden over de doortastendheid van de Gemeenteraad als hoogste orgaan en volksvertegenwoordigers.
Want de meerderheid van de Gemeenteraad gaat er natuurlijk mee accoord dat er wethouders niet in Helmond hoeven te wonen. Zoals de uitkomst vd raadsvergadering ook al vast staat. Het zal de komende 4 jaar weer een onneembare vesting zijn

Beantwoorden

Eens met dhr Bethem, maar met deze oppositie gaat er de komende vier jaar iig ook een ander geluid komen.

En ik denk dan ook dat de gemeenteraad steeds vaker akkoord moet gaan met een krappe meerderheid. En dat binnen die meerderheid ook nog met tegenzin mee gestemd moet worden.

Lokaal Sterk, SP maar ook D66 zijn echt niet blij met wat hun “collega’s” hier klaar spelen. En dat gaat de komende vier nog heel vaak gebeuren.

Beantwoorden

Het is heel goed dat er wat vers bloed van buiten Helmond in ons bestuursorgaan komt. Bekrompen, corrumperende en klein denkende prutsers uit het Helmondse, zoals Rieter senior, Berry Smits, Peter Tielemans, Ron Peters, Jan van Aert, Jeanne Jansen, Frans Mol, Anja Spierings, Pieter Vervoort, Henk Bekkers, Cor van der Burgt, Jan Roefs en ga zo maar door hebben gezorgd voor jarenlang gepruts in de marge, dorpspolitiek en clientelisme.
Als de democratisch gekozen meerderheid in de Raad akkoord gaat met deze 2 externen en hun recht op uitzondering van de verhuisplicht, is er niks aan het handje. Het populistisch en goedkoop mekkeren daarover van Rieter junior van Forum light toont precies aan waarom die snotneus geheel terecht genegeerd bij de onderhandelingen.

Beantwoorden

Hahaha laat me niet lachen, kwaliteit van buiten, wahahaha. Die GL wethouder heeft zn school niet eens afgemaakt. Loopt trots te roepen dat hij een “drop out” is.

Ik heb hard moeten werken voor mn MTS diploma. En leer die van ons dat je school afmaken het aller belangrijkste is. Maar ik ben wel benieuwd wat jullie je kinderen daarover vertellen?

Nu komt deze afvaller op youtube voorbij om recht te l*llen wat krom is. Heel jammer, echt heel jammer

Beantwoorden

@Jan op maandag 6 juni 2022 om 09:54:

Mijnheer Jan, u durft nog al wat te zeggen: Corrupt?
Kunt u dat staven met feiten?

Beantwoorden

@Jan op maandag 6 juni 2022 om 09:54:

Dus jij vindt dat burgers uit Helmond bij hun stem uitbrengen op de hoogte waren van dit democratisch gedrocht..
Corrupt gedag noem ik dat als stemmers buiten spel worden gezet.

En dat stemmers er via deze handjeklap= formatie volgens jou hun stem hadden uitgebracht op mensen die VER buiten Helmond wonen.
Kijk eens naar declaraties die een buiten Helmond wonende wethouder in 2021 heeft gevangen van ons belastinggeld. Open je ogen man

Beantwoorden

Het wordt elke keer gekker en voorál duurder. 🤔
In Rotterdam willen ze Arno Bonte érg graag kwijt en dat is niet voor niks. Mensen pas op, voor je het weet heb je een ziekmakende windturbine in je achtertuin als het aan Arno Bonte ligt. 🙄

Beantwoorden

GroenLinks en D66 zijn partijen voor gesjeesde mensen. Zoveel is duidelijk.
Ik hoop oprecht dat de volgende keren de Helmondse kiezers Wel massaal komen opdagen om tegen deze idioten te stemmen.

Beantwoorden

@Lianne Verouden op maandag 6 juni 2022 om 13:23:

Een Helmonds windmolenpark is toch geen probleem.
We bouwen het gewoon in de buurt van Rotterdam.

Beantwoorden

Los daarvan. Windmolens lossen niks op, maar maken veel kapot. Ook in Rotterdam.
Eigenlijk zouden we geen grote links moeten hebben in Helmond, maar dat danken we aan de linkse samenwerking van de VVD.
VVD straat voor allerlei progressieve linksigheid.
OH ja, ook CDA doet daar gern in mee.
Dus mensen, volgende keer eens echt slim stemmen en niet langer in deze wegmetons partijen geloven.

Beantwoorden

Windmolens zijn van cruciaal belang voor Bonte.
Hij zal het zeker op de agenda gaan zetten.
Een Rotterdammer die het hier allemaal eventjes komt vertellen.
Kort houden die gast.
Niet alles is een zegen wat van boven komt.

Beantwoorden

Als je nog afvroeg waarom Helder Helmond niet mee mocht besturen, nou hier is het antwoord. Steeds maar op de persoon en niet op de inhoud. Niet erg constructief te noemen.

Beantwoorden

Zit toch ook alles recht te praten wat er de laatste jaren allemaal is gebeurd ‘mijnheer’ Rieter? Overal mee eens geweest in het (recente) verleden, nu buitenspel gezet door het lullige GL! Als je weet van aanpakken hadden ze niet de kans gekregen om dit nu voor elkaar te krijgen, te lang getreuzeld. Weet ook eens van aanpakken en opschieten, niet dat ellelange gelul in de Raad, maak werk van zaken die van BELANG ZIJN! Raad is een Controlerend orgaan en daar is door EIGEN belang aan voorbij gegaan. Ook hierin hebt u een verantwoordelijkheid! Doe daar wat mee en zorg ervoor dat de volgende keer meer mensen komen stemmen op de juiste partij en GL zeker buitenspel zetten!

Beantwoorden

Klopt Yoko
Wel stemming maken.
Maar op het moment van de stemming is HH het meestal eens.

Beantwoorden

@yoko dhr Rieter is veel schone schijn. Grote worden buiten de raadzaal.daarbinnen blijft niet zoveel van hem over. Denk zeker dat de man aanleg heeft tot….
Echter hem ontbreekt een rechte rug.

Beantwoorden

@E Betgem op maandag 6 juni 2022 om 22:20:

Helemaal met je eens! Slechts weinige kunnen een rechte rug houden, zeker als ze onder druk worden gezet op wat voor manier dan ook.

Beantwoorden

@Lianne Verouden

Jij hebt Bonte al helemaal door.
Citaat uit het ambitieakkoord:
“ Verder onderzoeken we de mogelijkheden om als gemeente zelf een energiebedrijf op te zetten voor de opwek van duurzame energie. Zo komen de opbrengsten volledig ten goede aan de samenleving.”

Dat ga je met een paar zonnepanelen niet redden.
Over 4 jaar is Helmond omsingeld met windturbines.
Jullie gaan nog wat beleven met die mooiprater…

Beantwoorden

Voor de mensen die bang zijn dat er hier windturbines komen, dat is onderzocht en die optie is afgeschoten, omdat er geen geschikte plek voor is.

Wat betreft de wethouders van buiten Helmond, ik ben wel eens met Martijn dat die reiskosten wel echt een dingetje is. Als je er zelf voor kiest om niet te verhuizen terwijl dit wettelijk verplicht is, dan is maar de vraag of we die extra kosten als gemeente moeten vergoeden. Dat het te verdedigen is als je halverwege een termijn invalt snap ik, maar als het een hele termijn betreft vind ik het toch anders. Wat mij betreft moeten we er als raad een volwassen discussie over kunnen hebben hoeveel vergoeding billijk is in dit geval.

Een wethouder van buiten zal meer moeite hebben om een goede band met de stad te ontwikkelen. Zowel PvdA als GL hebben dat neem ik aan meegenomen in hun afweging en vonden zelfs daarmee de kandidaten die ze voordragen zo goed dat dat tegen dat nadeel op zou wegen. Ik ben geneigd ze het voordeel van de twijfel te geven, maar dat betekent dan ook wel dat ik van ze verwacht dat ze wat extra’s brengen. Als ze alleen maar op de winkel gaan passen, dan had je er bijna iedereen neer kunnen zetten.

Wat de kandidate van 50+ betreft, er is een verschil tussen een raadslidmaatschap doen naast je reguliere (drukke) baan of die baan opgeven voor een wethouderschap. Het is toch een beetje appels met peren vergelijken.

Beantwoorden
Michiel van Geel

@Michiel van Geel op dinsdag 7 juni 2022 om 09:41:

Het is weer het zelfde liedje koop eens een nieuwe naald en niet voor die injectiespuit maar voor je p(l)raatjes

Beantwoorden

@michiel van Geel.
Als D66 maar mee doet…..
Dan vindt u het allemaal prima en zult u ook de komende 4 jaar alles wat krom is recht praten

Beantwoorden

@Michiel van Geel op dinsdag 7 juni 2022 om 09:41:

Ik vind het juist winst dat D66 de reiskosten voor Bonte en de Kort nu ook ter discussie stelt. Dat word interessant op 15 juni als dit soort zaken ook aan de orde komen. Ik ben benieuwd hoe eerlijk GroenLinks en PvdA dat vinden. Natuurlijk worden ze gewoon gekozen als wethouder, maar hopelijk voor wat minder geld. 🙂
Van Lierop vind ik ook net een andere zaak. Raadslid ben je naast je werk overdag, wethouder ben je fulltime. Dat eerste had ze zich natuurlijk wel van te voren moeten realiseren, maar vooruit denken is misschien niet haar sterkste kant…

Beantwoorden

@Jan de Vries op dinsdag 7 juni 2022 om 12:11:

Ik spreek wel voor mezelf en niet namens de fractie, maar dit is wel iets om mee te worstelen. Dat staat wat mij betreft ook los van de verdere benoeming. Het kan ook zijn dat we naar aanleiding van het aantreden van deze twee wethouders de regels die we hebben onder de loep gaan nemen. Dat zal dan waarschijnlijk niet met terugwerkende kracht gewijzigd worden (je kunt iemand niet zomaar arbeidsvoorwaarden afpakken), maar wel gaan gelden voor toekomstige gelijke gevallen.

Ik vind het in ieder geval wel een discussie waard. Er zijn werkgevers die het aantal kilometers voor de reiskostenvergoeding maximeren bijvoorbeeld. Ik weet niet hoe dat geregeld is voor wethouders op dit moment. Ten opzichte van het loon van een wethouder gaat het ook niet om hele hoge bedragen. Maar ik kan me wel voorstellen dat hier een principe meespeelt dat de kosten ten gevolge van de persoonlijke keuze om de hele periode niet te verhuizen niet op het bordje van de gemeenschap terecht mogen komen.

Beantwoorden
Michiel van Geel

Sacha van Lierop stapt over van Plan! naar Denk
en komt voor die partij in Helmondse commissie

Beantwoorden

De komst van de Rotterdammer, en in Rotterdam woonachtig blijvende, groenlinkspartijpoliticus heeft toch iets van een gezant van het politbureau naar de sovchoz Helmond. Als een partij zoveel afstandelijkheid goed lijkt voor de band van een wethouder met de burgers, dan is er toch echt iets mis. De 50 kandidaten op de lijst werden niet goed genoeg bevonden en staan in hun hemd, zo ook de kiezer.

Beantwoorden

@Jan de Vries op dinsdag 7 juni 2022 om 12:11:

Het antwoord van Michiel van Geel op jouw repliek geeft al direct blijk van een herkenbaar “terugkrabbel”-gehalte.
M.a.w. zou het wel eens heel goed kunnen zijn dat de D66-fractie dit dus helemaal NIET ter discussie gaat stellen…je bent wederom blij gemaakt met een dode mus….

Beantwoorden

@Michiel van Geel op dinsdag 7 juni 2022 om 09:41:
@Jan de Vries op dinsdag 7 juni 2022 om 12:11:

Dag Michiel & Jan,

Wat betreft Marita van Lierop komen jullie komen met een heldere uitleg. Want het klopt het raadslidschap is partime en het wethouderschap fulltime, maar dit is niet wat eerder is gecommuniceerd. Ik had nog expres de link in het artikel erbij gezet om daar juist geen misverstand te laten ontstaan.

De verklaring was namelijk, ik citeer: ”,,Ze heeft gezegd dat ze er nog niet aan toe is. Ze wil als burgercommissielid nu gaan kijken hoe de hazen lopen.” Lees het vooral zelf hier terug: https://www.ed.nl/helmond/onderwijsvrouw-werd-gekozen-in-de-gemeenteraad-in-helmond-maar-ziet-af-van-zetel-ze-zei-er-nog-niet-klaar-voor-te-zijn~a09dd07c/?cb=e416731a36ac6bdd00ee9ebdea049975&auth_rd=1

Dus Michiel dit is geen appels met peren vergelijken 😉 Heel vreemd dat Mevr. van Lierop eerst niet toe is aan de functie van raadslid om vervolgens wel het wethouderschap te omarmen.

Beantwoorden

@Martijn Rieter op woensdag 8 juni 2022 om 01:40:

Laten we het erop houden dat we hier van mening verschillen. Ik kan me voorstellen dat als je het naast een drukke baan moet doen je rustig wil opbouwen, terwijl als je de ene drukke baan verruilt voor de andere dat minder verschil maakt. En ja, dan wordt dat vaak gebracht als ervaring opdoen. Even in de luwte blijven en een ander die een plekje lager op de lijst staat en meer tijd heeft het gunnen om die raadszetel in te nemen. Of je dan qua lijstvolgorde eigenlijk beter een plekje lager had kunnen staan heb je niet altijd voor het kiezen. Bij de meeste partijen gaan de leden over de lijstvolgorde immers.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op woensdag 8 juni 2022 om 08:50:

Je schrijft: ”En ja, dan wordt dat vaak gebracht als ervaring opdoen.” Je probeert wederom recht te lullen wat krom is. Eerst bedanken voor het raadslidmaatschap vanwege te weinig ervaring en nog niet aan toe zijn om daarna wel een veel complexere en verantwoordelijke baan als wethouder aan te nemen. Dit is gewoon een hele vreemde gang van zaken. Het toont aan dat dit nieuwe college nogal wankel is.

Beantwoorden

@martijn Rieter + Michiel van Geel
We zien het weer gebeuren. Ëen dichtgespijkerd accordeon en een machteloze raad
Michiel van Geel die weer vier jaar alles gaat verdedigen en een sputterent Helder Helmond.
Over vier jaar weer stemmen want de stellingen zijn weer ingenomen.
Als je na een dergelijke opkomst het presteert om een wethouder uit Rotterdam te presenteren dan heb je er niet veel van begrepen.
Ik noem dat arrogantie

Beantwoorden

@Martijn Rieter
Een drukke verantwoordelijke baan combineren met het raadslidmaatschap.Of je baan opzeggen en als wethouder een drukke verantwoordelijke baan accepteren.
Een wethouder is een bestuurder. Een raadslid meer een vertegenwoordiger in het bestuursorgaan. Die in contact met de inwoner moet staan en zich informeren. Kan me voorstellen dat dat naast een erg drukke baan lastig kan zijn. En als burgercommissielid dus wat makkelijker is. Ervaring opdoen tja,.. hoe zeg je dat dan ? Welke zin was beter tot uitleg gekomen voor wat er eigenlijk bedoeld word.

Beantwoorden

@E Betgem op woensdag 8 juni 2022 om 12:15:

En burgemeester Blanksma blijft zich maar afvragen waarom de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond zo gering is? Zij schaamt zich er zelfs voor. Het antwoord ligt op straat.

Beantwoorden

@Tom op woensdag 8 juni 2022 om 13:23:

Nou gewoon zoals jij en ook anderen al eerder hebben verwoord. Door gewoon eerlijk aan te geven dat het niet te combineren valt met haar andere functie. Kei helder!

En niet door te zeggen dat je er niet aan toe bent omdat je niet weet hoe de hazen lopen.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op dinsdag 7 juni 2022 om 09:41:

Beste heer van Geel, als het wettelijk verplicht is hoe komt het dan dat er ingestemd is met 2 wethouders die niet in Helmond komen wonen? en ja er kan vrijstelling verleend worden voor 1 jaar, waarna verlengd jaarlijks met 1 jaar, echter alleen door bijzondere omstandigheden…. Vreemd dat D66 dan niet de wet wil volgen, of gaan jullie toch niet instemmen met de benoeming van deze wethouders? Dat is de vraag, en niet de km vergoeding (er zijn overigens nog meer zaken waar je dan rekening mee moet houden namelijk)… dat is voor de bühne

Beantwoorden

Roept Teurlings nu in het ED dat je iemand niet kan vragen voor 4jaar in Helmond te komen wonen???

De WET schrijft voor dat ALLEEN in BIJZONDERE gevallen ontheffing kan worden verleend.
Artikel 36a https://wetten.overheid.nl/BWBR0005416/2022-05-01#:~:text=Artikel%2036a,gemeente%20wethouder%20zijn

Ik ben wel benieuwd wat zo bijzonder is???
Geen leuke huizen te koop, de woningmarkt is oververhit, net een huisje ingericht, z’n vriendin wil niet verhuizen…. Leg het uit, misschien bij grijpen we het dan.

@Martijn (HH) en Pieter (CDA) jullie uitleg is helder hopelijk zien we dat 15juni ook terug in het debat!

Geef ze een kans, maar zonder uitleg moet er ook een signaal worden afgegeven!

Beantwoorden

@Bernie op woensdag 8 juni 2022 om 14:42:

Misschien dat een WOB verzoek mbt de besluitvorming rond deze ontheffingen uitsluitsel kan geven.
Indien de ontheffingen onterecht verlend zijn kan men stellen dat B&W in dat geval niet legitiem is.

Beantwoorden

@Bernie op woensdag 8 juni 2022 om 14:42:

Dag Bernie,

Wij als Helder Helmond zijn ook benieuwd om welke urgentie deze ontheffing moet worden aangevraagd. Heb het stuk in het ED nu ook gelezen. Tuerlings heeft wel een hele bijzondere kijk op dit wetsartikel. Wordt vervolgd volgende week!

Beantwoorden

En waarom moest die formateur ineens weg voor afronding van het formatieproces?
Waren die afspraken omtrent die wethouders toen al gemaakt of pas daarna?

Belangrijke vraag lijkt me.

Beantwoorden

De wet is klontjeklaar en de manier waarop er nu vrij mee wordt omgegaan, zonder urgentie motivatie is duidelijk niet in de geest van de wet.

Dus, hard spelen.
Regels zijn regels.
Mores is mores.

Beantwoorden

Thomas Tuerlings heeft al een imposante carriere in de Helmondse politiek achter de rug. Desondanks wordt hij naar eigen zeggen in Helmond nauwelijks herkend.
Misschien komt daar met de introductie van windmolenfreak Arno Bonte verandering in.
Thomas zelf was al eens lange tijd bezig met de ontwikkeling van een zonnepanelenveld in Stiphout.

Beantwoorden

Ik kan me helemaal vinden in het betoog van Rieter jr. Schandalige vertoning. Gebrek aan (Helmondse) kwaliteit van partijen die het moeten gaan regelen de komende vier jaar. Wat een minachting richting Helmond en haar inwoners. En dat noemt men dan verbinden en herwinnen van vertrouwen. Slecht begin!

Beantwoorden

Een goede eerste kolom Martijn Rieter!
Gisteravond las ik de krant en las ik ook die uitspraken van Thomas Teurlings van GroenLinks. Ik zie dat er al meerdere aanstoot aan namen en dat het meeste gras al voor mijn voeten is weggemaaid, maar ik wil aanvullend hier toch ook even op reageren.

Alsof je voor de op een na hoogste functie in Helmond niet naar Helmond hoeft te verhuizen? Daarvoor van Rotterdam naar Helmond verhuizen is een opoffering zoals Thomas Teurlings dat noemt. Het moet voor Bonte toch een eer zijn dat hij wethouder in Helmond mag worden of is in Helmond wonen wat te min voor hem? In mijn tijd toen ik nog werkte werd je als werknemer door de werkgever verplicht om binnen een half jaar in een straal van ik dacht 20 kilometer van je werk te komen wonen. Wilde je dat niet doen, dan ging de baan naar een ander. Daarbij, die wettelijke verplichting voor hem als wethouder om in Helmond te komen wonen is toch niet voor niks een wet?
Het is maar voor vier jaar zegt Thomas Tuerlings dan ook nog. Nou ja. Hoezo is het maar voor vier jaar? Is nu al bekend dat wethouder Bonte daarna weer vertrekt? Is dit de nieuwe politiek? Werkt de baantjescarrousel in de politiek voortaan echt zo?

Beantwoorden

Hahahahaha, altijd dezelfde zinloze discussies. De Helmondse politiek is jaar en dag dezelfde doorzichtige gatenkaas als de omroep van deze stad Ik bemoei me(niet meer) met geen van beiden. Onbetrouwbaar, corrupt en vol met narcisten. Dat hebben in het verleden velen bewezen.

Beantwoorden

@michiel van Geel. Ik ben blij met het feit dat ook u vraagtekens heeft bij deze benoemingen kijkende naar de woon/werk situatie.
Aangezien u altijd het standpunt vaan D66 inneemt mogen de critische burgers er dan ook van uit gaan dat D66 Helmond in de periodieke beoordeling door de raad tegen deze ongelukkige regeling gaat stemmen en het woord “dualisme ” invulling gaat geven .

Beantwoorden

De Helmondse politieke banencarrousel beperkt zich niet tot het college.
De gemeenteraad is hiermee óók “besmet”.
Zie hieronder het zoveelste voorbeeld van het rondhoppen en het rondshoppen van plaatselijke (gekozen) gemeenteraadsleden en commissieleden (niet eens gekozen).
Volgens mij is er eerder sprake van een “portemonnee die blijft jeuken”.
Wat schuift dat nou? Een commissielid-vergoeding?

Met dank aan het ED.
=====================================================
Sacha van Lierop stapt over van Plan! naar Denk en komt voor die partij in Helmondse commissie

HELMOND – Sacha van Lierop wordt burgercommissielid voor Denk. Hij heeft deze nieuwe partij in de Helmondse raad al bijgestaan bij de coalitievorming. ,,Als onafhankelijk fractie-ondersteuner. Maar ze bleven maar vragen of ik erbij kwam.”

Hans van de Ven 07-06-22, 16:54 Bron: ED

De politiek ‘blijft kriebelen’, geef hij als reden voor deze keuze. ,,Ik denk dat ik bij hen het grootste verschil kan maken.”

Van Lierop neemt hiermee afscheid van de partij Plan! Die wist met hem als lijsttrekker bij de laatste verkiezingen geen zetel binnen te halen. Sacha van Lierop zat sinds 2007 in de Helmondse gemeenteraad,

Beantwoorden
Peter van Lieshout

@Peter van Lieshout op vrijdag 10 juni 2022 om 09:05:

Dag Peter,

Een burgercommissielid vergoeding ligt rond de 95 euro.

Beantwoorden

@Martijn Rieter op vrijdag 10 juni 2022 om 12:25:

Per uur is toch niet onaardig.

Beantwoorden

@E Betgem op donderdag 9 juni 2022 om 09:43:

Weten nog niet eens wat dualisme is en wat het inhoudt! Als ze het al weten proberen uit alle macht het ‘buiten de deur te houden’!

@Piet Visser op donderdag 9 juni 2022 om 06:42:

Zijn er vele meer met u en mij die de corruptie binnen de Helmondse zien, helaas wij zijn ‘roepende in de woestijn’ aangezien het allemaal zo verrot is als een mispel! Rotter dan rot, net als in Den Haag waar de baantjescarrousel ook op volle toeren werkt, geen uitzondering daargelaten.

Beantwoorden

@Yoko op zaterdag 11 juni 2022 om 22:14:

Met u en met E Betgem en – zoals u zegt – vele anderen vind ik ook, dat er van alles schort aan de lokale Helmondse politiek; gebrek aan dualisme, gebrek aan transparantie en ook – het onderwerp van deze column – de baantjesjagerij.

Maar ik draai de boel om. Omdat “we” met zovelen zijn, zijn wij niet “de roependen in de woestijn” maar juist de Helmonds politici, die heel wat in het werk zullen moeten stellen om dat negatieve beeld bij te stellen.
Ik wens de nieuwe columnisten hier op de weblog hierbij veel succes en sterkte. Of zij er in zullen slagen mij te overtuigen van het tegendeel is voor mij op dit moment nog een groot vraagteken.

Concreet: Ik heb hierboven een vraag gesteld over de vergoeding die een commissielid ontvangt. Martijn Rieter was zo vriendelijk als enige een antwoord te geven op deze vraag. Maar dat roept bij mij weer aanvullende vragen op.

Sacha van Lierop ruilt Plan! in voor Denk als de volgende in de Helmondse politieke stoelendans – in een relatie heet dit overspel – en wordt burgercommissielid. Hij ontvangt hiervoor – ik citeer Martijn Rieter – 95 Euro.
– Is dit per vergadering?
– Wordt er een presentielijst bijgehouden door onze lokale “control freak” burgemeester Elly Blanksma? Of door de griffie? Of moeten burgercommissieleden – en trouwens ook gemeenteraadsleden – een presentielijst tekenen.?

En – de belangrijkste vraag – is voor een vergoeding de aanwezigheid of de afwezigheid van een burgercommissielid alles bepalend?
Met andere woorden: tegenover aanwezigheid staat een vergoeding en tegenover afwezigheid staat geen vergoeding. Lijkt me niet meer dan logisch!

Beantwoorden
Peter van Lieshout

@Peter van Lieshout op zondag 12 juni 2022 om 10:06:

Ja, dit is per vergadering. Als burgercommissielid moet je je immers net zo goed als een raadslid inlezen in de stukken, overleg voeren met de fractie, een bijdrage voor de commissie voorbereiden, etc.

Ja, er is een presentielijst en tot voor corona was het ook zo dat je geen vergoeding kreeg als je niet op de presentielijst stond. Tijdens corona is dat vervangen door een vaste vergoeding, maar het is waarschijnlijk dat dit weer teruggedraaid gaat worden.

En nee, het is niet lucratief. Ik word eerlijk gezegd wel een beetje onpasselijk van de insinuaties die hier gedaan worden alsof het hier om topbanen gaat die verdeeld worden onder een klein groepje insiders. Raadslid of burgerlid zijn is eerlijk gezegd best wel een hondenbaan. Je doet je best voor de stad, maar je krijgt er zelden waardering voor terug. Tenzij je mensen naar de mond praat, maar dan doe je die mensen en de stad tekort. Een politicus is niet je vriend, het is iemand die er neergezet is via verkiezingen om beslissingen te nemen. Ook beslissingen die misschien niet zo populair zijn, maar wel volgens de geldende regels zo horen te verlopen.

@E Betgem op donderdag 9 juni 2022 om 09:43:
Zoals ik eerder al aangaf, een coalitieakkoord gaat niet sneuvelen op de onvrede over het niet verhuizen van twee wethouders. Het alternatief is immers een andere coalitie en in die coalitie zal er minder van het verkiezingsprogramma gerealiseerd worden. En dat verkiezingsprogramma is je primaire missie als partij. Zie het als het tillen van een zware last. Je moet er enigszins door buigen, maar je haalt wel je doel. Je kunt ook alles uit je handen laten vallen en je rug rechten, maar dan neem je dus ook niets mee naar je doel, of hoogstens nog wat je nog op kan rapen.

Elk coalitieakkoord is een compromis dat je in zijn geheel moet bekijken. En het wordt niet makkelijk de komende vier jaar, omdat er heel veel onzekerheid is over dingen die ons als gemeente geld kunnen kosten. De makkelijke weg is het dan anderen op laten knappen en van de zijlijn kritiek leveren. Leuk voor de verkiezingen, maar je bereikt er verder niets mee. De twee kandidaten zullen hun keuze om niet te verhuizen moeten verdedigen voor de gemeenteraad en waarschijnlijk zullen ze het wel halen. Jammer dat er meteen bij de start al een hobbel te nemen is, maar het akkoord dat er ligt is een solide basis, dus men zal vooral door willen. De coalitievorming heeft immers al lang genoeg geduurd.

Ik hoop dat er nog iets constructiefs uit komt. Dat we inderdaad gaan kijken of we verdere voorwaarden gaan stellen aan het geven van ontheffing voor de verhuisplicht in de toekomst. Daar heb je immers meer aan dan nu vol de confrontatie opzoeken zonder dat er iets verandert.

Beantwoorden
Michiel van Geel

@Michiel van Geel op zondag 12 juni 2022 om 11:39:

In het ambitieakkoord staat niets over de personele invulling, dus hoezo zou dat akkoord kunnen sneuvelen op de onvrede over het niet verhuizen van twee wethouders? Beter 1 maand verder zoeken naar geschikte kandidaten dan 4 jaar het vertrouwen van de burger in de politiek verder onder druk zetten door in strijd met de geest van de wet te handelen. (Zie ook pagina 8 van het ambitieakoord: ‘werken volgens de bedoeling’.)

Ik vind het raar dat wethouders lid zijn van een politieke partij. Veel logischer lijkt mij dat de politiek het ambitieakkoord overhandigt aan een team politiek neutrale vakmensen die de details nader invullen, en daar waar er binnen de gestelde doelen wat te kiezen valt die keuzes voorleggen aan de politiek. Dat is de beste waarborg dat bij de nadere invulling ook wordt geluisterd naar de partijen die niet hebben meegeschreven aan het ambitieakkoord.

Er zijn vast wel genoeg Helmondse chauffeurs te vinden die de kar naar de stippen op de horizon kunnen trekken die de coalitiepartijen hebben geplaatst.

Beantwoorden

Politiek is ook een vak.
Aleen heeft dat weer niets van doen met democratie.
Gewone mensen zijn de democratie, en wil je politiek dichtbij de mensen houden en democratisch, dan zou per defenitie een gewone burger beter raadslid of wethouder kunnen zijn dan een beroepspoliticus.

Dit spanningsveld lijkt me hier ook vaak oorzaak van onenigheid en kissebis.

Landelijk, maar ook provinciaal en lokaal (zelfs) zie ik toch dat de ver van de burger staande partijen zonodig een kartel vormen om mar geen demos toe te laten.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *