Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

5reacties

Afgelopen dinsdag was de begrotingsbehandeling 2022-2025 van de gemeente Helmond. De laatste begroting van het huidige college. Onze fractie heeft dit moment aangegrepen om een belangrijk punt aan te snijden; Het vertrouwen in de politiek wordt namelijk alsmaar minder. We moeten er volgens Helder Helmond alles aan doen om dat te gaan herstellen. Dat moet als een rode draad lopen door ons beleid van de stad. Dus ook met betrekking tot de begroting. En wat ons betreft is dat nog veel te weinig.

Aan de andere kant zien we ook wat anders gebeuren. We leven in een maatschappij waarin inwoners steeds mondiger worden. Inwoners willen zich meer en meer bezighouden met het beleid wat invloed heeft aan de eigen leefomgeving. Dat zagen we de afgelopen maanden terug met de problematiek rondom Stiphout, Brainport Smart District alsook met de ontwikkelingen rondom de Braak. De verwachting is dat het alleen maar meer gaat worden. Daar zullen we dan ook onze gemeente nog meer op moeten voorbereiden.
De ontwikkeling dat inwoners mondiger worden, zagen we niet terug met betrekking tot de Helmondse begroting. Ieder jaar is er namelijk de mogelijkheid om bij de begroting in te spreken. Daar wordt constant van gebruik gemaakt door een aantal inwoners. Dit jaar heeft geen één inwoner zich hiervoor gemeld. Wij als Helder Helmond schrokken hiervan. Of zijn we onze inwoners onderweg kwijtgeraakt door onszelf aangenomen bestuurlijke houding?

Een bestuurlijke houding die nog veel te veel gericht is op plannen maken vanuit onszelf en niet samen met onze inwoners. Inwoners krijgen daardoor het gevoel alleen maar te mogen tekenen bij het kruisje. De commotie in de verschillende commissievergaderingen van de afgelopen maanden sprak daarin duidelijk boekdelen. We moeten niet wegkijken en mogen best ambitieuzer zijn qua bestuurlijke vernieuwing. Met daarin de doelstelling dat we er zijn voor onze inwoners. En ondanks goede intenties, doen we dat als gemeente Helmond nog te weinig. Want waar is onze Helmondse visie hoe we de Helmonder in de toekomst willen gaan betrekken?

Een voorstel om dit in Helmond te verbeteren is door te werken met een inwonersbegroting. Met de introductie van de inwonersbegroting kunnen we de kennis van Helmonders benutten, het draagvlak voor beslissingen laten toenemen en daarnaast beleid aansluiten bij de behoeften van onze inwoners. Er zijn in Nederland tal van gemeentes die hier al gebruik van maken. Helder Helmond heeft hiervoor met succes een motie (pdf) ingediend tijdens de begrotingsbehandeling. Wordt vervolgd!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

5 reacties:

Wat een Poolse landdag moet dat worden als je bij elke beslissing de buurt moet betrekken bij het uitwerken van de financiële paragraaf . Dat is niet uitvoerbaar, niet reëel en zorgt voor eindeloze procedures en NIMBY-discussies tot op het niveau van een verkeersdrempel of een klimrek.

Wat m.i. nodig is, is meer daadkracht vanuit politiek en bestuur. Geen wethouders die halverwege afhaken maar visionairs die wat toevoegen, die groot durven denken en doen. De stad wordt niet beter van het behoud van een treurwilg, wel van betere bereikbaarheid. Niet op buurtniveau denken maar in grote lijnen.

Beantwoorden

Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat ik er zo snel links en rechts over lees ziet er veelbelovend uit. Valkuil: je kunt dit idee op verschillende manieren invullen.

Invulling 1: het gemeentebestuur stelt budget beschikbaar voor een bepaald doel, en de inwoners mogen meebeslissen over de precieze besteding. Invulling 2: inwoners dragen hun eigen plannen aan en het gemeentebestuur stelt, na filtering op haalbaarheid en draagvlak, budget beschikbaar om die plannen waar te maken.

Invulling 2 lijkt mij het beste om recht te doen aan de problematiek die de columnist schetst, maar veel raadsleden en ambtenaren zullen neigen naar invulling 1. Niet met kwade bedoelingen, maar omdat het mensen zijn, en mensen nu eenmaal zo in elkaar zitten.

Beantwoorden

Wanvertoning die gemeenteraad in Helmond. Ik zat gisteren te kijken. Die Cor is uit de VVD gegooid en begint zich ineens druk te maken over brieven van inwoners. Ze hebben het langer over de inkomende post gehad dan over het vluchtelingenvraagstuk daarvoor.

En al die wollige wethouders maken het niet veel beter. Moet zeggen dat die nieuwe wethouder als enige gewone mensentaal spreekt en ook niet om de hete brij heen draait. Hij kan dan geen echte Helmonder zijn, hij is direct en duidelijk.

Beantwoorden

@Fred op woensdag 17 november 2021 om 09:44:

Nou dan heb jij je wel heel erg verveeld om dat te kijken 😉

Beantwoorden

@Sander Lam op dinsdag 16 november 2021 om 22:29:

Invulling 2 inderdaad, want de eerste variant is al lokaal beleid in Helmond.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *