52reacties

Rieter: Kappen met die excuses in Helmond!

Vorige week is tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij van precies 150 jaar geleden herdacht. Een mooi moment om een zwarte bladzijde van onze geschiedenis te herdenken. Stilstaan en bewustwording bij deze periode draagt bij aan openheid en begrip voor elkaar. Tijdens deze herdenking heeft koning Willem-Alexander in een toespraak excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden.

Verschillende media zijn de afgelopen periode de geschiedenisboeken in gedoken en hebben gekeken hoe het zit met het slavernijverleden bij Nederlandse steden. Zo zou Helmond vanwege haar textielverleden nauw verbonden zijn geweest met slavernij. Verschillende beruchte rijke families als Wesselman, Van Vlissingen en Bots worden genoemd alsook de Vlisco.

Het blijkt dat het ‘huis met de klok’ en het ‘aauw fabriekske’ tegenover het Havenplein vermoedelijk gebouwd zijn met bloedgeld uit de slavenhandel. Beiden zouden erfenis zijn van deze geschiedenis. Ook een windvaan op de rechtse toren van ons kasteel (zie afbeelding) zou een verwijzing zijn naar de periode van de slavenhandel. Giel van Hooff onze stadshistoricus nuanceerde in een artikel deze week de ophef die is ontstaan: ‘‘Excuses maken voor het slavernijverleden is voor de Bühne. Andere steden hadden directe banden met de slavernij.’’ Voor Helmond is dat dus nog maar de vraag.

Verschillende partijen in de gemeenteraad willen dat er lokaal ook excuses worden gemaakt. Een motie hierover werd ingediend tijdens de voorjaarsnota. Ook werd er geopperd om een onderzoek te starten terwijl de Heemkundekring hier al mee bezig is (pdf). Voor dhr. van de Bogaard hoeft er zo’n onderzoek niet te komen. Hij was van mening dat we als stad al gelijk onze excuses moesten aanbieden omdat er al genoeg naar boven is gekomen. Waarop dhr. Fikhi reageerde: ‘’Als de gemeente Helmond excuses wilt aanbieden voor iets wat ze wellicht niet gedaan hebben, ook prima’’. Ik viel bijna van mijn stoel af.

We moeten echt kappen met overal excuses voor aan te bieden. Zoals al aangegeven is het 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft. Zowel de slachtoffers als de daders leven allemaal niet meer. En wat je vaak ziet, is dat na excuses verschillende mensen dit gaan aangrijpen om een financiële vergoeding te eisen. Het is voor ons belangrijker dat er bewustwording ontstaat. We dienen onze geschiedenis te kennen en dit op een gepaste wijze een plekje te geven. In plaats van excuses zou het in onze ogen bijvoorbeeld veel gepaster zijn dat we lokaal een jaarlijkse Keti Koti herdenking zouden organiseren.

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond