18reacties

Rieter: Kappen nou, college!

Hoge bomen vangen veel wind. Dat blijkt zeker uit het proces rondom de verhuizing van de 90-jarige treurwilg. Helder Helmond heeft zich de afgelopen weken sterk gemaakt voor het behoud van deze boom. Het scheen niet te kunnen omdat de boom te verzwakt was om te verplaatsen. De boom zou daarom plaats moeten maken voor het nieuwe Huis voor de Stad. Er was een kapvergunning aangevraagd door het college.

Onze fractie had een specialist ingeschakeld met veel ervaring met het verplanten van bomen. Deze groenspecialist concludeerde dat de boom behouden zeker de moeite waard is: ‘’De boom is niet ziek, maar juist ‘gepijnigd’ omdat hij al jaren lomp wordt gesnoeid.’’ Een boom valt gelukkig niet met de eerste slag. Helder Helmond, IVN en NatuurVanVroegerNU zijn daarom tegen deze beslissing in beroep gegaan.

Dit hele proces heeft Helder Helmond veel tijd en moeite gekost omdat het college weinig informatie wilde verstrekken. We werden met onze bezwaren naar de rechtbank (wat geld kost) gestuurd in plaats van de gemeente. Op de zitting ging het constant over de vraag of de bezwaren wel ontvankelijk verklaard konden worden. Ook moesten we een halve dag na de behandeling van het bezwaar uit de media vernemen dat de treurwilg wel wordt verplaatst.

Toen bleek dat het Helder Helmond menens was, had het college van de boom der kennis gegeten: ze draaiden als een blad van een boom en trokken de kapvergunning in. Botertje tot de boom zou je zeggen. Integendeel. Het ergste vinden we nog dat wethouder De Vries heeft achtergehouden dat er al een kapvergunning was toen Michael Rieter daar in de raadsvergadering meerdere keren naar vroeg. Het college reageerde dat een kapvergunning zou moeten worden aangevraagd. Maar De Vries zei niet dat dat al was gebeurd. Gênant en ongeloofwaardig.

Daarnaast was het ongepast hoe Wethouder Van Dijk het proces beschreef: ‘’De Helmonders wilden graag dat de boom bleef, hij had daarom zoveel energie gestoken in een oplossing voor de treurwilg.’’ Wat een volksverlakkerij! Het college heeft niets gedaan dan de kat uit de boom gekeken. Want waarom is er dan eerst een bezwaarprocedure voor nodig geweest? Het college heeft waarschijnlijk toegegeven omdat ze geen zin had in een maandenlange procedure. Wat de planning van het het Huis voor de Stad zou vertragen. Kortom, Helder Helmond is blij met het eindresultaat, maar we vinden het hele proces te treurwilg voor woorden!

En oja, ga zeker stemmen deze week.

Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond