Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.551 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

20reacties

De afgelopen weken is het weer flink raak in Helmond. Berovingen, steekpartijen, autobranden, overvallen en zware mishandelingen in het centrum. En dan heb ik het nog niet eens over de incidenten met oud en nieuw, de drugscriminaliteit in de wijken of de schietpartijen van verleden jaar. Het is daardoor niet vreemd dat het veiligheidsgevoel bij de Helmonder zo laag is. De druk op de politiecapaciteit wordt steeds groter en heeft zijn maximum bereikt. Dit kwam begin deze maand ook duidelijk naar voren tijdens ons ‘”Buurtcafé Helder Helmond”. In de Fonkel spraken we met Helmonders uit de binnenstad over voornamelijk veiligheid en drugscriminaliteit in Helmond. ‘’Het is 5 voor 12, er moet nu echt wat gebeuren’’, en: ‘’Politie zien we hier nauwelijks, aangiftes worden niet in behandeling genomen’’, waren een aantal zeer rake opmerkingen. Helder Helmond maakt zich daardoor zorgen over de preventieve werking van de politie.

En wat blijkt nu? In plaats van meer politie voorspelt onze burgemeester dat de politie-inzet nog minder zal gaan worden. Agenten worden minder zichtbaar op straat en de doorlooptijd van politieonderzoek zal toenemen. De productiviteit binnen de opsporing en de aanpak van ondermijning zullen hierdoor nog meer onder druk komen te staan. Het contrast was groot toen ik afgelopen vrijdag met Helmond Sport naar de uitwedstrijd bij FC Eindhoven ging kijken. Deze altijd beladen derby verliep ook dit jaar niet vlekkeloos. Halverwege de tweede helft ontstonden schermutselingen toen een aantal Helmondse fans zich door de Eindhovense aanhang liet provoceren. Daarbij raakte een agent lichtgewond toen hij door een rondvliegend stoeltje werd geraakt. Na de wedstrijd bij terugkomst op De Braak stonden zeker 50 politieagenten en de Mobiele Eenheid de bussen op te wachten. Het leek wel alsof we in een of ander oorlogsgebied waren beland, de hoeveelheid agenten en hoe ze tekeergingen. Natuurlijk was het meer dan logisch dat de politie de dader wilde opsporen. Geweld tegen de politie is onacceptabel en moet hard gestraft worden. Maar hetzelfde geldt ook voor geweld van politie tegen onschuldige supporters.

Eén ding staat vast. Zoveel politiecapaciteit was overdreven om deze raddraaier in te rekenen. Zeker als je weet dat de druk op de politiecapaciteit al zo immens is. Al die manuren die de politie efficiënter kon invullen, om maar te zwijgen over het kapitaal wat dit allemaal heeft gekost. De zorg voor de openbare orde en veiligheid is één van de voornaamste taken van de overheid. De lokale driehoek beslist hoeveel politiecapaciteit naar handhaving van de openbare orde of naar de opsporing gaat. Bij deze afweging afgelopen vrijdag lijken er onomstotelijk fouten te zijn gemaakt. Helder Helmond is van mening dat de lokale prioriteiten van de politie grondig onder de loep mogen worden genomen. Wordt vervolgd!

Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond

20 reacties:

Buitensporig geweld door ambtenaren in functie, schrikbarend hoe onschuldigen finaal in elkaar werden gerost.

Beantwoorden

Goed bezig Martijn Rieter ????

Beantwoorden

Inderdaad, prioriteiten moeten anders….men krijgt steeds meer de indruk dat de prioriteit hier ligt op laseren…terwijl er zoveel criminaliteit is

Beantwoorden
Jolanda Meulendijks

de agressie van agenten begint al met de manier waarop ze je aanspreken als je bijvoorbeeld toevallig een kapot fietslampje hebt, als een stel bloeddorstige hyena’s hun handen achter hun steekwerend vest en dan zeer dwingend haast intimiderend/agressief je commanderen alsof je een klein kind bent terwijl dat ze de helft van je leeftijd hebben.
Laat de politiek daar maar wat eens aan doen “om dit soort uitwassen want die zijn er onder de helmondse agenten voldoende” definitief een halt toe te roepen agressie wekt immers agressie op en de politieschool afgerond te hebben wil niet zeggen dat je enige mensenkennis of inlevingsvermogen hebt

Beantwoorden

Geen woorden voor hoe vredelievende mensen die geen vlieg kwaad doen want ik ken ze, zo in elkaar worden gerost.
Mensen vielen uit bus 3 waar ik inzat, dit kwam door de druk van achteraf omdat iedereen eruit wilde. Daarop werd er ingehakt op mensen die hun evenwicht verloren en uit de bus vielen, mensen die geen kwaad wilden worden op verschrikkelijke wijze gemolesteerd door agenten, die je eigenlijk zouden moeten beschermen.

Beantwoorden

Het is niet 5 voor 12, het is 5 over 12, en al lang.

Nog meer volk binnen halen is de oplossing volgens de politici.

Beantwoorden

Mede door jullie partij is het een puinhoop geworden bij de voormalige Stadswacht, als jullie nou hadden gedaan wat je moest doen liepen er meer mensen op straat en had de politie andere prioriteiten kunnen stellen. Dus steek eerst je hand maar in eigen boezem.

Beantwoorden

Ik sta volledig achter jullie insteek. Of het om prioritering gaat weet ik niet,maar dit roept zeker de nodige vragen op.

Uit ervaring kan ik zeggen dat de lafheid en foute escallerende averechtse houding uit het politiecorps komt!

@Burgemeester Blanksma; let op wanneer deze poot vd driehoek met “feiten”komt, want ze liegen om eigen bestwil.

Beantwoorden

Tja Martijn,het is dus niet zo gek dat “sommige, “mensen,zelf maar het een en ander oplossen,toch ???want aangifte doen heeft geen nut ,helaas is het zo …..

Beantwoorden

Ik was er ook bij deze bewuste avond. Vond ik het leuk toen we terug kwamen op de braam dat ik 45 minuten later pas de bus uit kon? Nee absoluut niet. Echter ben ik blijven zitten in de bus en toen het mijn beurt was om uit te stappen ben ik niet uitgedaagd en ook niet geslagen door de politie, sterker nog ze wenste me een goede avond. Laten we met z’n alle niet overdrijven. Berrie is gebeten door een hond en zou zijn geslagen door de politie. Laat ze dit tot op de bodem uitzoeken maar laten we het niet erger maken dan dat het was..

Beantwoorden

ik ben van een heel andere partij en het met u eens. Bespreek het met de burgemeester en verzoek om een onderzoek door de Rijksrecherche.

Beantwoorden

The police would have got footage at the game, that is how the culprits were identified.
Let them sleep and arrest the day after.
Law abiding fans would then be left to go home without police intimidation or violence towards them.
Yes hooligans to be punished, likewise police too when in the wrong.

Beantwoorden

Hoop dat dit geen loze beloftes zijn ! Zoals we gewend zijn van de politiek !????

Beantwoorden

Mee eens, prioriteit is ook tijd

Beantwoorden

Populair scoren dit. Prioritering bij de politie licht echt wel wat genuanceerder dan de keuze tussen het vangen van boeven of mobiele eenheid inzetten bij voetbal. Het feit dat u stelt dat supporters van HS zich lieten provoceren zegt mij genoeg. Had men zich op dat moment gedragen dan was er hoogstwaarschijnlijk ook geen reden om de bussen in Helmond op te wachten. Mocht je in gesprek willen gaan over prioriteiten: hoeveel gemeenschapsgeld (nieuw stadion, politie-inzet) wil je dat er naar Helmond Sport gaat? Gemiddeld nog geen 1500 betalende toeschouwers, vaste bewoner van de laagste plaatsen op de ranglijst en geen zicht op een beter perspectief.

Beantwoorden

Is de politiek nog actueel is een betere vraag, dit omdat de politie een verlengstuk is van de politiek, of andersom?
De k van kut.

Beantwoorden

helemaal mee eens…..en ook al ben je dader hier en je verzet je niet eens wordt je nog niet op een normale manier behandeld hier bij de politie….sommige denken echt dat ze gewoon alleskunnen maken vanwege hun penning…..ik mag hopen dat er eens serieus naar gekeken gaat worden vanuit hogerop want dit kan echt niet meer…..alles gaat te ver tegenwoordig met alles….

Beantwoorden

Stop met inzet van politie bij voetbal wedstrijden en laat de clubs zelf opdraaien voor de kosten om hun supporters in toom te houden.
Dan kan de politie meer zichtbaar op straat zijn en de doorlooptijd van politieonderzoek zal afnemen.

Beantwoorden

Ach Albert, die stap zijn we al lang voorbij…politie zichtbaar op straat..dat werkt slechts escalerend , dan zoek je het conflict op, en is stigmatiserend.
Zie Amsterdam, dat goed werkend Rotterdams beleid niet uitvoert omdat het stigmatiserend is. (maw. als je overlast gevers aanpakt discrimineer je,omdat bepaalde groepen duidelijk oververtegenwoordigd zijn.)
Daarom heet het ook zwartrijden.

Beantwoorden

Makkelijk scoren met dit stuk zeg. Jezelf populair maken door onjuistheden te vermelden. Van een ‘politicus’ mag je meer verwachten. Wat denk je wat je krijgt met het schrijven van zo’n artikel….denk toch even na

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *