Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.320 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
14reacties

Iedereen kent wel een wijk waarin achterstand zich opstapelt. Een wijk waar ten opzichte van andere plekken de zichtbare criminaliteit minder is teruggedrongen en de ondermijnende drugscriminaliteit een stevige voedingsbodem kent. Ondermijning is een begrip wat helaas de laatste jaren steeds meer in onze samenleving is ingeworteld. Uit een onderzoek van bureau Berenschot blijkt dat nog niet de helft van alle gemeenten in Nederland de bestrijding van ondermijning prioriteit geeft. Slechts een klein deel van de gemeenten die het wel doen, laat het bij intenties zonder concrete actie. Het is daarom tijd voor actie. Ook in Helmond!

En actie volgt snel: Helmond gaat één specifieke wijk volledig in kaart brengen in de strijd tegen drugscriminaliteit. Met een speciaal project gaat de gemeente de wijk in kaart brengen in de strijd tegen ondermijning. Inwoners van Helmond worden minder vatbaar gemaakt voor criminele verleidingen. Door de verzameling van diverse gegevens kunnen er bepaalde criminele patronen zichtbaar worden. Welke wijk de gemeente op het oog heeft is nog niet bekend. Al zou Binnenstad-Oost, de wijk rondom de Molenstraat en de Heistraat, geen verassing zijn. Een half jaar lang is deze wijk aangewezen geweest als veiligheidsrisicogebied. Dit naar aanleiding van een aantal schietpartijen en andere geweldsincidenten met wapens. In dit veiligheidsgebied mocht de Officier van de Justitie het bevel tot preventief fouilleren geven. Vorige maand is het veiligheidsrisicogebied beëindigd. Deze wijk in kaart brengen zou dus een logisch vervolg kunnen zijn. Welke wijk het ook wordt, ik vind het in ieder geval zeer positief dat Helmond deze acties gaat ondernemen. Ik vind het namelijk een belangrijke taak van ons als lokale overheid om in ons beleid prioriteit te geven aan het zichtbaar maken van ondermijning.

Want ja, ook in Helmond is sprake van ondermijning. Onze eigen oud-burgemeester Jacobs erkende al eerder dat zijn bedreiging van invloed was geweest op zijn functioneren. Ondermijning had zelfs de besluitvorming in Helmond beïnvloed. Het is onduidelijk waarop Jacobs precies doelde. Al zijn er altijd geruchten geweest dat dit ging over het coffeeshopbeleid. Ik heb me altijd afgevraagd of het uitblijven van een tweede coffeeshop een relatie had met deze geruchten. Dit zou natuurlijk zeer opmerkelijk zijn. Want dat zou betekenen dat al die tijd de angst heeft geregeerd in Helmond. Mede daarom (belangrijkste argument: tegengaan van monopolie) heb ik vorig jaar een motie (pdf) ingediend aansturend op herziende criteria voor de vestiging van een 2e coffeeshop.

Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond

14 reacties:

De angst regeert door mensen als jij, die niet het fatsoen hebben een mail te beantwoorden.

Beantwoorden

Dag Martijn, wat goed dat jij over onze veiligheid waakt! Maar als ik me niet vergis is dit een onderwerp dat direct de portefeuille van de burgemeester raakt namelijk openbare orde en veiligheid. De raad heeft hierin geen beslissingsrecht, slechts het recht op informatie. Als ik me hierin vergis, hoor ik dat graag van je.

Wat wel een taak van de gemeenteraad is (of zou kunnen zijn) is het bewaken van de privacy van de Helmondse inwoners. Ik ben daarom zeer benieuwd hoe de raad deze taak gaat oppakken nu “Nu de gemeente met een speciaal project een specifieke wijl in kaart gaat brengen in de strijd tegen ondermijning” met als doel dat “Inwoners van Helmond minder vatbaar worden gemaakt voor criminele verleidingen”. Is daar al over nagedacht?

Beantwoorden

Dat zal nodig zijn in drukke stad met veel rassen door elkaar .

Beantwoorden

Het is verrassing en niet verassing. De boel in de fik steken zou zonde zijn, dit ondanks de alom aanwezige criminaliteit. Let op uw taal!!!

Beantwoorden

@Hanneke Hegeman op maandag 28 oktober 2019 om 11:41:

De burgemeester leest ook mee en daarom juist goed dat Helder Helmond hierover hun mening geeft. Daar kan zij haar voordeel weer mee opdoen.
Je punt van privacy snap ik wel en is een aandachtspuntje. Maar het uitgangspunt moet zijn dat we liever wat meer criminelen veilig achter de tralies hebben dan op straat. Dat we dan met zijn allen misschien een beetje privacy moeten inleveren, ik zeg ja!!! Want voor niks gaat de zon op.

Beantwoorden

Vanochtend ontvingen wij deze RaadsInfomatieBrief (pdf) over het rapport City Deal Zicht op Ondermijning, het onderwerp dat Martijn Rieter hierboven aansneed in zijn column. Onze gemeente participeert (samen met Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch) sinds juni 2017 tot en met in ieder geval 2021 in deze City Deal.
Wil je weten welke risicofactoren de productie van softdrugs in Helmond en die andere Brabantse steden voorspellen, bekijk dan deze infographic (pdf). Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat Helmonders met een eigen woning, een huishoudinkomen tot 120% van het sociaal minimum en een huishoudvermogen onder de bijstandsnorm flink hoger scoorde bij de productie van softdrugs.

Beantwoorden

de pauper wijken staan vol wietplanten en synthetische labs.
woonwagenkampen en allochtonen en tokkies.
wie kent zijn pappenheimers niet.

Beantwoorden

Ondermijning betekent volgens van Dale: iemands positie verzwakken of uithollen/aantasten. Als je die betekenis dus vertaalt in relatie tot drugscriminaliteit versus Helmond dan dien je m.i. beter/duidelijker aan te geven ten opzichte waarvan de drugscriminaliteit Helmond verzwakt. Amsterdam barst al jarenlang van de drugs-criminaliteit. Toch is en blijft Amsterdam de eerste stad van Nederland!

Beantwoorden

@Martijn Rieter:
Klopt het inderdaad dat dit een onderwerp is waarover de burgemeester uiteindelijk helemaal alleen beslist? Heeft de gemeenteraad daar officieel helemaal niets over te zeggen?

Beantwoorden

Neem gewoon bijvoorbeeld cleopatra in de Heistraat. Amper omzet, +/- 4 man personeel, dikke bakken voor de deur. Of de Poolse smak daar heel dichtbij, links schuin tegenover, veel personeel, weinig omzet en dan toch hele dikke bakken voor de deur. Mij maken ze niet wijs, dat ze dat bij de gemeente niet weten. Maar ingrijpen, nope! Niet gek dat de samenleving voortaan zo verdeeld is.

Beantwoorden

@Martijn Rieter (over mijn reactie bij je column precies een week geleden)
Voor de beleefdheid: laat het antwoord op mijn vraag maar zitten.
Voor de derde keer hoor ik niets van je. Best wel triest.
Maar ik wist het eigenlijk al…

1 – Zondag mailde de weblog mij terug dat mijn vraag aan je gemeld was: niets!
2 – In augustus op mijn voice mail over Forum voor Democratie: niets!!
3 – In juli 2018 op mijn mailtje over het Computermuseum: niets!!!

Three strikes and you’re out.
Geef mij jouw vader maar.
Fatsoen moet je doen.
Geen houdoe.
Doei.

Beantwoorden

@Ben en @Karel : En dan op de homepagina van Helder Helmond schrijven : “communicatie met onze Helmonders loopt als een oranje draad door onze heldere politiek”.

Hahaha wat een grapjassen die politici !!!

Beantwoorden

Beste mensen,
Alvast mijn excuses voor het late reageren. Ik ben inderdaad niet meer terug geweest om te kijken naar de reacties. Stom! Het is mijn eerste column, even wennen nog… Ik zal er bij mijn komende columns op letten. Ik lees terug dat mensen dit als storend hebben ervaren. Begrijpelijk. Als er ooit dringende vragen zijn kunnen mensen me trouwens altijd benaderen via facebook: http://www.facebook.com/martijn.rieter/, via telefoon: 06-1506669 of via mail: [email protected].

@Ben:
Op welke mail doel je? Laat anders even wat weten via 06-15086669. In hoopvolle afwachting!

@Hanneke Hegeman / @Karel:
Het is inderdaad een bevoegdheid van de burgemeester, maar dat betekend niet dat we als raad niet aan zet zijn. Het coffeeshopbeleid is bijvoorbeeld ook de bevoegdheid van de burgemeester waar we als raad het afgelopen jaar op geacteerd hebben.

@Hanneke Hegeman:
Op het gebied van veiligheid botst je al snel met de privacy. En mijn inziens is de veiligheid van ons allen ondergeschikt aan de privacy. Maar ook met dit project zal er ongetwijfeld aan privacyrichtlijnen moeten voldaan.

@H. Kuypers:
Eens, door de ‘’City Deal Zicht op Ondermijning’’ zullen deze pijnpunten zichtbaarder worden.

@Tom:
Door de ‘’City Deal Zicht op Ondermijning’’ heeft de gemeente meer tools in handen om dit soort verdachte situaties in kaart te brengen. En om er hopelijk vervolgens iets mee te gaan doen! Het is de ambitie om de City Deal Zicht op Ondermijning te laten uitgroeien tot een volwaardig onderzoeksinstrument, inzetbaar in programma’s en projecten gericht op de preventieve aanpak van ondermijning.

@Karel:
Net even gecheckt. Puntje 2 en 3 kan ik niet terugvinden. Ik heb geen voicemail over Forum als een mail over het computermuseum. Laat anders even wat weten via 06-15086669. In hoopvolle afwachting!

Beantwoorden

Duurt even maar dan heb je ook wat. Bedankt voor de uitgebreide beantwoording!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *