44reacties

Rieter: Streep door luchtkasteel GroenLinks

Het was zo’n 7 jaar geleden dat GroenLinks wethouder Paul Smeulders met zijn plan voor Brainport Smart District (BSD) op de proppen kwam. Dit zou een proeftuin worden voor innovatieve projecten. Te denken valt aan hergebruik van materialen, lokale voedselvoorziening en zonder auto’s, maar zelfrijdende bussen. Er werd al snel hoog van de toren geblazen door het de ‘De slimste wijk van de wereld’ te noemen. Busladingen vol met kijkers zouden komen en in New York Times werd zelfs gesproken over een ‘small Sillicon Valley’.

Hoogleraar Nelissen waarschuwde al dat het plan 100 miljoen extra zou kosten. Al snel kwam er kritiek want wat heeft de gewone Helmonder nou aan dit peperdure plan? Het prestigeproject stevende uiteindelijk af op een financieel fiasco en daarom dat de gemeente er afgelopen maand de stekker uit heeft getrokken. Eerder bleek al dat van de voorgeschotelde 20 miljoen subsidie nog maar 7 miljoen richting Helmond zou komen. In de begroting was een tekort van 35 miljoen op de grondexploitatie opgenomen. Volgens nieuwe berekeningen zou dit bijna het dubbele zijn!

Helder Helmond is opgelucht dat er nu een streep door dit luchtkasteel wordt gezet. 7 Jaar is hieraan gewerkt. Vele miljoenen zijn hierdoor verspilt. En de enige partij wie je hier verantwoordelijk voor mag stellen is GroenLinks. En vooral oud-wethouder Paul Smeulders. De wethouder die snel na het lanceren van zijn plan richting de Tweede Kamer vertrok. Na Smeulders, Dortmans, maar na 4 jaar delegeert ze het hoofdpijndossier naar wethouder Bonte. Drie GroenLinks-wethouders die verantwoordelijk waren. Small Sillicon Valley? Slimste wijk ter wereld? Busladingen kijkers? Als je terugkijkt op deze grootspraak, dan zijn we allemaal om de (proef)tuin geleid.

Door de koerswijziging wordt het oorspronkelijk plan minder innovatief, maar gaat de focus juist op betaalbare woningen en sociale huur. We roepen al jaren dat de stad daar juist behoefte aan heeft. En wat bouwen betreft moeten we flink aan de slag. Het blijkt namelijk dat we de komende jaren onze jaarlijkse ambitie van 750 woningen niet gaan halen. Dit jaar 400 huizen en naar verwachting volgend jaar 154. Dit falen drijft de prijzen op, remt jongeren in hun ontwikkeling en het vertrouwen in de overheid komt verder onder druk te staan. We kunnen het ons niet veroorloven tijd te verliezen en moeten daarom snel kijken hoe we dat versnellen. Daarom wil Helder Helmond samen met de volledige oppositie snel discussie in de gemeenteraad. Wordt vervolgd!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond