Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.680 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

43reacties

Over een maand is het alweer Oud & Nieuw. En hoe dichter we bij het nieuwe jaar komen, hoe meer de discussie wordt gevoerd over een mogelijk vuurwerkverbod. Ook in de Helmondse gemeenteraad komt deze discussie jaarlijks terug. Afgelopen week heeft het demissionaire kabinet alvast de knoop doorgehakt voor dit jaar. Net als vorig jaar mag er ook komende jaarwisseling landelijk geen vuurwerk worden afgestoken. Dit na onder meer een brandbrief van verschillende burgemeesters en oproepen vanuit de medische wereld. Het kabinet hoopt zo te voorkomen dat de zorg overbelast raakt door een toestroom van vuurwerkslachtoffers. Maar in hoeverre ontlast dit de zorg?

Ik ben geen arts, dus ik laat daarover graag de experts aan het woord. Volgens OMT-lid Ernst Kuipers vormen vuurwerkslachtoffers geen grote belasting voor de zorg. Het zou zelfs heel zeldzaam zijn dat iemand door vuurwerk op de IC terechtkomt, aldus Armand Girbes, IC-hoofd van het Amsterdam UMC. En ook OMT-lid Diederik Gommers sprak zich hierover uit: ‘Ik ben het er niet helemaal mee eens dat we corona gebruiken om het vuurwerk af te schaffen.’ De druk die vuurwerkslachtoffers leggen op de zorg, komt vooral terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen en bij huisartsen, maar het aantal opnames dat daaruit voortvloeit en de duur naar verhouding is volgens de artsen zeer beperkt. Desondanks begrijp ik dat we de belasting in de zorg, hoe gering die ook is, niet willen vergroten. Echter, was het niet veel effectiever en logischer geweest als het kabinet had geïnvesteerd in extra IC-capaciteit en/of zorgpersoneel, in plaats van in te zetten op deze schijnoplossing? Dat had de zorg pas echt ontlast!

Afijn, al jaren wordt in Helmond aangetoond hoe moeilijk het is om bij vuurwerkoverlast te gaan handhaven. Je kan wel een verbod invoeren, maar wat is dat waard als je het nauwelijks kan handhaven? Ook in de Helmondse gemeenteraad zijn er verschillende partijen die zich uitspreken voor een permanent totaalverbod. Ikzelf heb er mijn twijfels over en zou liever deze traditie behouden. Uit cijfers (pdf) is gebleken dat afgelopen jaar het aandeel ongevallen door zwaar illegaal vuurwerk relatief hoger is geworden dan voorgaande jaren. Door het gereguleerd toe te staan acht ik de kans kleiner dat er massaal naar illegaal vuurwerk wordt overgegaan of dat mensen een andere uitlaatklep gaan zoeken. Door het invoeren van vuurwerkvrije zones bij verzorgingstehuizen en dierenparken is het gemakkelijker te handhaven. De gemeente Helmond heeft nog geen kleur bekend voor of tegen een permanent vuurwerkverbod. Wat vindt u? Vuurwerk in Helmond, verbod or not?

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

43 reacties:

Siervuurwerk is mooi maar die harde knallen wat we nu al bijna elke avond horen dat moeten ze verbieden,van mij mogen ze het vuurwerkverbod direct gaan invoeren,volgens mij denken of storen sommige lieden zich nergens meer aan.

Beantwoorden

Meer vuurwerkvrije zones zou al beetje helpen. Verbieden lukt toch niet. Want handhaven met ondermaats handhavingsbeleid en dus ook personeel lukt sowieso niet. Wat dat betreft ligt Helmond nog fiks achter.

Dat fikse geknal al vanaf september is volgens mij verder weinig traditie aan. Ben niet tegen vuurwerk maar snap dat mensen dat zo wel worden.

Beantwoorden

Prima dat er weer een verbod komt. Niet alleen om de jaarlijkse schade, zie filpmje van Achmea ( https://youtu.be/dLFl0lkU6zI ) maar ook de milieu vervuiling. Niet alleen de de schadelijke gassen die vrijkomen tijdens het afsteken maar ook het transport van China naar hier. En denk eens aan de verstoring van de natuur en de angst bij huisdieren.

Dus: permanent vuurwerk verbod? JA !

Beantwoorden

Verbod nee echt niet dr gaan zoveel tradities naar de knoppen…. de schade? Komt alleen door vuurwerk wat hier niet verkocht mag worden…. en helaas wat je nu al elke dag hoort

Beantwoorden

Geen verbod er is al genoeg aan alle tradities gerommeld. Vuurwerk hoort er gewoon bij!!!!

Beantwoorden

Traditie ?

1950 was het in de meeste gemeente voor consumenten verboden. Na 1970 is het pas populair geworden door Chinese invloeden. Dus van oorsprong zeker geen Nederlandse traditie. En wie heeft er hier in het westen nog de behoefte om boze geesten te verjagen ?

Beantwoorden

Laten we de lucht helder houden in Helmond. En dat kan alleen middels een permanent verbod.

Beantwoorden

Een halve dag per jaar, maar nog is het niet genoeg.
Zo help je de illegale handel en zwaarder vuurwerk en misbruik. Nog even en mogen ook geen alcohol meer, want dat is veel schadelijker… Etc etc.

Beantwoorden

Nee voor mij persoonlijk zou het niet verboden hoeven te worden mits het weer net als vroeger zou gaan. Dus op oudjaarsdag vanaf 10 uur toegestaan. Ik had geen problemen met jongens met hun rugzakjes, ik ben ook jong geweest. Om 12 uur ‘s nachts mooi siervuurwerk afsteken was altijd mooi om te zien. En wat was het gezellig in veel straten.
Maar zoals het nu al een tijdje eraan toegaat met die vreselijke ‘bommen’ tot diep in de nacht is verschrikkelijk. Voor veel dieren een drama. Maar het is oncontroleerbaar helaas, ik zou niet weten hoe in ieder geval.
En kunnen ze het hier niet kopen dan gaan ze wel naar b.v. België of Polen om knalbommen te kopen die hier sowieso al lang verboden zijn. Ik vrees dat daar niets tegen te beginnen is en die oude tijden komen jammer genoeg nooit meer terug.

Beantwoorden

Beste Martijn,

Het lijkt erop alsof je dit geschreven hebt om uit te zoeken wat hier de meest populaire mening is zodat je daar je standpunt van kunt maken bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Waarom spreek je niet gewoon uit of je voor of tegen een verbod bent?

Beantwoorden

Voor.

Beantwoorden

Het verbod is breder getrokken dan alleen de druk op zorg, maar ook op andere hulpdiensten. Die hebben het momenteel druk genoeg. Naast de 15 miljoen euro aan schade is er ook nog een overlastvraagstuk. Ik ben inmiddels voor een verbod. En vooral tegen vuurwerk-asocialen.

Dit een traditie noemen is feitelijk onjuist, maar het bekt wel lekker in de maatschappelijke discussie.

Beantwoorden

Niet meer van deze tijd. Nog los van de pandemie.Denk aan de enorme belasting voor milieu,de doodsbange dieren en vele ouderen.
De gezondheids risico’s voor bijvoorbeeld Cara patiënten.
Ja het is een traditie maar tijden en inzichten veranderen.

Beantwoorden

Ja en Nee.

Voor een verbod als mensen zich niet aan de regels houden, zoals nu gebeurd.

Als iedereen zich aan de afsteek datum en tijden houd ben ik tegen een verbod.

Aangezien handhaven niet mogelijk is, ben ik voor een verbod helaas.

De kwade verpesten het voor de goede.

Beantwoorden

Als t echt alleen oudejaarsavond/nacht zou zijn, zou ik echt nul problemen hebben met vuurwerk.
Echter de dagelijkse overlast al maanden van te voren wel!
En ja,een kleine groep verpest het voor de grote groep.
Maar dat is altijd zo.

De overlast voor wilde en huisdieren, de belasting van het milieu en overlast voor mensen die willen slapen of met oorlogstrauma is inmiddels groter dan de lol die eraan beleefd wordt

Beantwoorden

Dit jaar kan ik t nog begrijpen met de Corona maar volgend jaar graag weer echt feest met vuurwerk.

Beantwoorden

Mensen ervaren overlast van illegaal vuurwerk, dat verboden is.
Mensen maken meldingen bij de autoriteiten van overlast van illegaal vuurwerk dat verboden is.
De overheid gebruikt de meldingen van illegaal vuurwerk, dat verboden is om
kindervuurwerk (lees vuurwerk wat in Nederland verkocht wordt) te verbieden.

Door jaren onderbezetting en hoge werkdruk bij de politie is er amper handhaving.

bezuinigen op politie (2 politiebureaus gesloten in Helmond)
bezuinigen op brandweer (1 nieuwe brandweerkazerne gesloten in Helmond)
bezuinigen op zorg (sluiten van 6 ziekenhuizen in Nederland)

Mede mogelijk gemaakt door uw stemgedrag (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

Beantwoorden

Dank he Darwin, ik ben zo’n uitzondering.

Beantwoorden

Vuurwerk verbod is geen genot.
Eind 2020 heeft bijna heel Helmond toch afgestoken ondanks de nieuwe corona regels toen.😅 Veel wel netjes om 12uur. Ik denk van12 tot 1uur of 2uur een prima tijd is om zelf af te steken.

Beantwoorden

Moet je toch niet denken aan die Achmea reclame. Moet je om 00:00 met je gezin en gasten naar Helmond in de auto om een vuurwerkshowtje bij te wonen, waar dan, hoe dan. Na 10 minuten weer instappen terugrijden. Wat een mooie traditie.. Laat dat maar aan Achmea en CDA over.

Beantwoorden

@Andre op dinsdag 23 november 2021 om 22:08:

Naar Helmond ? Daar ben je toch al als bewoner. Kan mooi ergens achteraf op een industrie terrein.
Maar als het allemaal te veel moeite is dan ga je toch niet.

Beantwoorden

@D’n dieje op dinsdag 23 november 2021 om 00:33:

Dag D’n dieje,

Heb je de column wel gelezen? In de column geef ik namelijk duidelijk aan dat ik tegen een permanent vuurwerkverbod ben en beargumenteer dat ook.

Een vuurwerkverbod is in mijn ogen maar een schijnoplossing en ik zou liever deze traditie behouden. Door het gereguleerd toe te staan acht ik de kans kleiner dat er massaal naar illegaal vuurwerk wordt overgegaan of dat mensen een andere uitlaatklep gaan zoeken. Door het invoeren van vuurwerkvrije zones bij verzorgingstehuizen en dierenparken is het gemakkelijker te handhaven.

Beantwoorden

Ik mis het wel dat vuurwerk om 00:00uur. Jammer.

Beantwoorden

Ik ben ook tegen een algemeen verbod, maar Is het niet mogelijk om illegaal en zwaar vuurwerk en het zelf fabriceren van vuurwerk bommen, onder de wet wapens en munitie,categorie 2 te plaatsen?,en dus ook zodanig te bestraffen,hopelijk gaat hier een meer effectieve afschrikwerkende van uit.

Beantwoorden

@Martijn Rieter op woensdag 24 november 2021 om 02:27:

Ja, ik heb je column gelezen. Je schrijft dat je twijfels hebt bij een totaalverbod, niet dat je tegen bent.

Beantwoorden

@D’n dieje op donderdag 25 november 2021 om 10:38:

”Ikzelf heb er mijn twijfels over en zou liever deze traditie behouden.” Tegen dus. En mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn, dan is het dat nu 🙂

Beantwoorden

@Pascal op woensdag 24 november 2021 om 16:21:

Hee Pascal,

Goede suggestie want een gevangenisstraf zal zeker afschrikken. Een paar keer daarop handhaven en het jaar erop is het probleem al grotendeels opgelost. Maar dat zal toch echt landelijk geregeld moeten worden.

Beantwoorden

Verbod op vuurwerk voor particulieren prima. Laat dan gecentraliseerd een mooi vuurwerk de lucht in gaan! Veel mensen en beestjes blij!

Beantwoorden

Ja s van rooij lekker centraal, en dan moet iedereen in de wijken er op oudejaarsnacht met de auto naartoe en dan terug?
Totaal onnagedacht, dit soort wensdenken.
Anderen iets misgunnen is de tweede natuur van d66 en groenlinks

Beantwoorden

@Andre op zaterdag 27 november 2021 om 12:27:

Doe even een belletje naar de organisatoren van de jaarlijkse vuurwerkshow in Sydney, dat ze maar beter kunnen stoppen met hun totaal onnagedachte wensdenken.

Beantwoorden

Diederik Gommers werkt niet in het ziekenhuis, hij baseert zijn mening op grond van getallen. De ziekenhuizen zelf willen al heel lang een verbod, permanent, het gaat er ook niet om dat er bij uitzondering maar een enkel vuurwerkslachtoffer op de IC beland. Ook al komen ze niet verder dan de eerste hulp, het is wel extra werk en dat moet je in deze tijd niet willen. Een permanent verbod gaat sowieso een heleboel dierenleed voorkomen. Zowel wilde dieren als huisdieren krijgen er jaarlijks enorm veel stress van. Huisdieren die niet eten ,niet buiten durven, zich lostrekken en op de vlucht slaan, eigenaren in paniek en dieren dier dodelijk verongelukken. Of de CO2 uitstoot? Jaarlijks zo’n 4 miljoen kilo CO2 de lucht in schieten. Nog erger is de fijnstof die we produceren. De stille sluipmoordenaar die op de lange termijn slachtoffers eist. Maar er vallen ook direct slachtoffers door het fijnstof. Het zijn er niet veel, uit onderzoek blijkt het te gaan over 1 slachtoffer op een miljoen mensen. Maar toch, avondje knallen leid direct tot ca 17 doden in de eerste 24 uur. Beter siervuurwerk? Siervuurwerk bevat veelmeer zware metalen dan knalvuurwerk. Denk aan strontium, barium, koper, antimoon en zink. Deze zware metalen belanden in het riool, de lucht of de bodem. Daarnaast produceert siervuurwerk bijna drie keer meer fijnstof, twee keer meer CO2 en twee keer meer zwaveldioxide dan knalvuurwerk. Over traditie zullen we het helemaal maar hebben. Sinterklaas was met zijn oude pietenclub ook een traditie. Zien we nu dan overal illegale zwarte pieten opduiken? Een gemeente die aangeeft dat ze niets kunnen doen aan het illegaal afsteken komt ook niet echt standvastig over. Keihard aanpakken dan gaat het vanzelf over.

Beantwoorden

@Andre op zaterdag 27 november 2021 om 12:27:

Met de auto? Lijkt me niet verstandig. Zal zeker alcohol gebruikt worden. Beter op de fiets of te voet. Maar ja, als je daar te lui voor bent…..

Beantwoorden

Of dat niet kunt ?? @Henk.

Weer een hele doelgroep die hieraan niet kan niet deelnemen omdat er gewoonweg geen vervoersmogelijkheden zijn op dat soort tijden.

Beantwoorden

Politie bellen heeft geen zin (meer) overbezet wordt er vanuit de central meerdere malen gezegd. Dit vanwege o.a. het coronabeleid inzake handhaving….. Het vuurwerktuig kan gewoon z’n gang. Dat weten ze ook, elke avond in Helmond-Noord zware knallen en niemand onderneemt iets Een week voor oudjaar is het hier weer liggen achter de frontlinie tot 31 dec. Want dan gaat het weer ECHT los. Vuurwerkverbod? Niet in Helmond, echt niet.

Beantwoorden

@Piet Visser op maandag 29 november 2021 om 13:33:

zaterdag 27-11 om 16.10uur zelf gezien bij voetbalveld Mierlo-Hout; twee boa’s die wel de mensen aanspreken die op het fietspad staan, overigens netjes op anderhalve meter afstand. “jullie zijn in overtreding want jullie zijn toeschouwers en dat is verboden”, 50 meter verder werd vuurwerk afgestoken, vuurpijlen, nitraten en weet ik veel wat en er staan 4 mensen te zwaaien met bengaals vuur. Vuurwerk wa al zeker 3 kwartier aan de gang. Blauwe en witte rookbommen, maar daar durven ze niks van te zeggen. Handhaving van niks.

Beantwoorden

Manman nu het vuurwerk weer verbieden… De enige die je daar mee hebt zijn gezinnetjes die met oud en nieuw wat siervuurwerk afsteken ..kinderen achter het raam… Gezellig… Veroorzaakt het wat rook en fijnstof..en CO2..ja… Hebben honden er last van? Ja ….heb in de gaten dat na het vuurwerk er wel weer iets anders is waar men over gaat klagen dat het verboden moet worden… Honden bijvoorbeeld.. hebben ook genoeg mensen last van …hele avond geblaf, hondenpoep ….een rapport uit 2020 van de Technische Universiteit in Berlijn. De wetenschappers onderzochten de complete levenscyclus van de hond, en bepaalden zo dat een hond van ca. 15 kilo die 13 jaar leeft daarbij 8,2 ton CO2 uitstoot. Niet allemaal zelf, ook bij de productie van zijn voer, de plastic zakjes voor zijn uitwerpselen etc. De hele ecologische voetafdruk dus. Die 8,2 ton is vergelijkbaar met 40% uitstoot van een forse auto, type SUV, if 13 retourvluchten Berlijn-Barcelona. Bovendien scheidt de berekende gemiddelde hond in de loop van zijn leven
ongeveer een ton ontlasting en bijna 2.000 liter urine uit, wat uiteraard navenante gevolgen heeft voor het milieu.

Misschien gewoon eens wat minder met z’n allen overal last van hebben en ieder z’n plezier gunnen, er valt altijd overal wel ergens last van te hebben

Beantwoorden

Tegen een totaalverbod.

De overlast waar zo’n beetje heel Helmond last van heeft van april tot februari, komt níet van het legale vuurwerk!

Met een totaalverbod doe je de mensen die wel vuurwerk afsteken in die enkele uren van oud op nieuw veel onrecht toe.

Door die hele-jaar-door-knallers neemt de irritatie toe bij de burgers en roept iedereen dat een totaalverbod zal helpen. Maar dat is natuurlijk onzin, aangezien het nu óók verboden is en er veel overlast is. Dit staat los van het totaalverbod.

Daarbij is een georganiseerde vuurwerkshow ergens in de stad iets waarbij je veel mensen uitsluit (een woord dat je laatste tijd veel hoort en niemand wil doen). Zoals mensen die jonge kinderen hebben en niet een lange tijd in weer en wind met kleine kinderen kunnen staan midden in de nacht. Bij ons kijken de kinderen even buiten en gaan dan binnen verder kijken achter het raam bij de verwarming. Ze vinden het prachtig en zouden het met zo’n georganiseerde show moeten missen tot ze oud genoeg zijn om op te kunnen blijven en in weer en wind kunnen blijven wachten. Dat gaat nog wel enkele jaren duren…

Beantwoorden

Precies Martin.

Beantwoorden

Wel of geen vuurwerk. Eigenlijk is dat de vraag niet. Niet alleen in Nederland maar ook de in rest van het westen is nu de laatste 25 jaar de trend dat het beleid gemaakt wordt door ambtenaren en beroepspolitici die te veel verdienen.
Deze beroepsgroep beslist over iemand anders zijn inkomen terwijl ze zelf te veel verdienen. Het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen. Jij doet je restaurant dicht en jij mag geen vuurwerk meer verkopen terwijl die ambtenaar lekker zijn 13e maand opstrijkt. Dit is nu de echte tweedeling in de maatschappij.

Ook gemakkelijk om de ziekenhuis capaciteit erbij te halen. Bent wel eens in het weekend op de eerste hulp geweest als deze vol zit met sportongevallen.

Ik kom wel eens in een ziekenhuis maar ik zie nooit dat alle personeelsleden aan het rennen zijn. Ik kom wel eens in een restaurant daar zie ik de serveersters wel eens rennen. Hoor je toch ook niets van.

De tweedeling komt door de NPO66 en hun propaganda programmas en dat gedram de hele week.

Beantwoorden

@bert
De enige tweedeling die er is is die tussen domme mensen zoals u en de wat slimmere mensen.

Beantwoorden

@Roland mensen zoals u lopen vanzelf onder de trein

Beantwoorden

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1684437672/vuurwerk-zwaar-geschut-dit-is-onvergelijkbaar-met-vroeger

“Met Oud en Nieuw voor de deur nemen de zorgen over het illegale vuurwerk toe. Want dat wordt steeds groter en zwaarder, signaleren de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Op een vuurwerkdag toonden de organisaties de vernietigende kracht van het spul dat steeds vaker door kinderen en jongvolwassenen ingeslagen wordt. „Als dit in je hand ontploft, ben je dood.” (Stuk uit de Telegraaf van vandaag)”

Geen verrassing. Mede mogelijk gemaakt door slechte handhaving en het legale vuurwerkverbod.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *