Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.952 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
22reacties

Geachte lezer van deze column, was u ook zo verbaasd toen in het ED de nieuwe naam van de samengevoegde evenementen van Artimond en Jazz in Catstown las. Ik wel! Waarom H2O ? Dat is toch de scheikundige aanduiding voor water! Of ben ik nu helemaal van de wap ?
Wie bedenkt zo’n naam om een kunst en muziek evenement naar “water” vernoemen?
Mij ontgaat echt de logica. Zullen straks muzikale en kunstminnende mensen wel die link kunnen leggen? Volgens mij niet.
Nu zijn we in Helmond best goed in het naamgeven. Want om bijv. een muziekcentrum naar Plato, een beroemd wijsgeer, te vernoemen en die vervolgens weer opnieuw te vernoemen naar LAKEI , een schildknaapje, sloeg natuurlijk ook nergens op. En als je Gavioli-zaal ziet staan denkt een buitenstaander dan gelijk aan een draaiorgelmuseum? Insiders wel want die weten dat Gavioli de uitvinder is van het orgelboek. Of denk je bij Jan Visser Museum gelijk aan een streekmuseum!
En wat te denken van Cacaofabriek!
Gaan er dan in bijv. in Boxmeer, Eindhoven, Uden, de bellen rinkelen dat dit dé Cultuurhotspot van de regio is? Zo zetelt het gemeentebestuur in ’t Cour ! Was dat geen Belgisch toilet waar de hygiëne niet zo nauw wordt genomen? Of denk je bij de Wissen gelijk aan zwemmen?
Goed maar H2O slaat volgens mij alles!
Een waterevenement waar onze Koning zeker present zou willen zijn.
Kortom waarom niet simpel bijv. Helmonds Draaiorgelmuseum, Helmonds Streekmuseum, Helmonds Cultuurcentrum e.d.
Is het daarom dat Helmonders nu een naam mogen verzinnen voor het (tijdelijke) Stadspark?
Mogelijk een goed idee zodat we straks een naamgeving krijgen die “de lading” dekt!
En waarom zouden we dan niet ut Hellemonds gebruiken?
Ik zou het wel weten; Ut Helmondse Speulwèèjke !
Speulwèèjke is ook goed hoor, bekt wel lekker.
Vanavond een uitvoering van het HMC op ’t Speulwèèjke of op ’t Speulwèèjke wordt gevoetbald, gepicknickt ( bijv. door Groen Links ), wordt vanavond vuurwerk afgeschoten, Circus Herman Renz staat op ut Speulwèèjke etc. etc. Dan wordt het toch dé ontmoetingsplek waar we allemaal naar uitzien.
Succes iedereen met het zoeken naar een naam die past bij Helmond!

Berry Smits
Burgerraadslid Helmond Aktief

22 reacties:

Ben het met je eens Berry wat betreft de naamgevingen van diverse locaties. Kan best wat “Helmondser” om het zo maar te zeggen, maar je moet de geschiedenis/oorsprong ook weer niet uit het oog verliezen. Een niet Helmondse naam voor dat park zou kunnen zijn “het stadshartje”, Obrawei of crisisstadsparkje!
Gr

Beantwoorden

@Berry
Als je je wat aKtiever had opgesteld dan was je op internet vrijwel direct op onderstaande links gestuit.

http://www.muziekdidactiek.nl/tiki-index.php?page=Muziek+-+in+navolging+van+Plato

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2009/oktober/21/plato_wordt_lakei_nieuw_bestuur_vol_vertrouwen_in

En ja we maken al ruim 800 jaar deel uit van de wereldgeschiedenis (835 jaar? Eerste geschriften waarin Helmond wordt vernoemd stammen uit 1179?).
Waar je al niet groot in kunt zijn! 🙂

Beantwoorden

De draad weer oppakken,alles is vergangkelijk. En toch stuit het me tegen de borst om juist nu dit soort onderwerpen op de agenda te zetten. Ik weet wel,het leven gaat door. Maar even pas op de plaats gemaakt zou Berry gesierd hebben.

Beantwoorden

Volstrekt onzinnig artikel, hier maakt Helmond Aktief zich druk over. Burgerraadslid, slaap lekker.

Beantwoorden

@eric (who ever that may be !) dank voor het advies. Overigens ik heb zover mij bekend (!) de draad niet losgelaten en ben nog steeds politiek actief. Weliswaar niet als raadslid maar als burgecommissielid. Maakt wel iets verschil maar de betrokkenheid is er nog zo.En tja het is komkommertijd en dan komen vaak van die simpele onderwerpen voor de dag. Overigens had jij nog een goede suggestie, om maar eens terug te komen op de inhoud!

@ Stapper fijn dat Aristoteles en Plato beiden dekenkbeelden hadden over muziek! Wie heeft dat niet? En dank voor het zoeken naar de uitleg van de namen. Ik vind die uitleg van Lakei nog van bijzondere klasse. Berry

Beantwoorden

@skruwlelik op maandag 21 juli 2014 om 13:34:

Sssst, fijn dat je het artikel hebt gelezen. Niet storen a.u.b. Berry

Beantwoorden

@JohnG op maandag 21 juli 2014 om 10:16:

Helemaal met je eens. Maak het allemaal niet mooier en moeilijker dan dat het is. Ik weet pas sinds een paar jaar dat die Gaviolizaal iets met draaiorgels doet, heette het Draaiorgelmuseum dan was het eerder al duidelijk geweest. Zo simpel is het toch?

Beantwoorden

@ Berry,laat maar.Uw reactie is zo veel zeggend.Als dit items zijn waar uw partij zich deze dagen druk over maakt is dat vooral uw zaak.

Beantwoorden

@Berry,

het is komkommertijd, reageer jij. Wat moet er hemelsnaam nog meer gebeuren? Dat jij je druk maakt over “Helmondse” namen, zegt genoeg.

Gelukkig heb je wel gevoel voor humor, gezien je hilarische reactie.

Beantwoorden

@skruwlelik op maandag 21 juli 2014 om 19:07:

Het verzoek van de weblog is om Helmondse onderwerpen aan te kaarten, vandaar “Helmondse” komkommertijd. MH 17 is natuurlijk een heel ander verhaal!!!! Oké hilarisch, dat zouden we meer en meer moeten doen ( zeker op deze weblog !) Gr. Berry

Beantwoorden

Waarom moet een naam van een zaal gericht worden op de inhoud op dat moment? Alsof je bij Tongelreep of Tikibad meteen aan een zwembad denkt. Af en toe moet je ook met de tijd mee gaan en ff wat opzoeken op internet voordat je ergens wat gaat doen.

En sowieso, je wilt namen meet Helmonds houden, maar het moet ook duidelijk zijn wat het is. Als een A’dammer hier komt en naar ‘’t Speulwèèjke’ moet gaan, hoe zal diegene dan reageren.

Over de naam H2O ben ik het wel eens, onwijs slechte naam

Beantwoorden

@Berry

Leegstand winkels (nu ook Elzas-passage), falen centrumplan, falen fietspad HEMA, falen rondom Obragasterrein, achteruitgang kermis, falen rondom cacaofabriek. Allemaal lopende zaken.

Nee, niks aan de hand, ga maar lekker in het zand spelen op je Speulwèèjke.

Beantwoorden

@skruwlelik op dinsdag 22 juli 2014 om 13:17:

mocht je nog een schepje of wat vormpjes hebben, dan hou ik me aanbevolen. Stik wat een goeie onderwerpen! Heb je die allemaal zelf bedacht? Nou klasse, ik zou columnist worden bij de weblog Helmond, Tenminste als je daarvoor wordt gevraagd. Gr. en ik ga vast een leuk stukje zand zoeken ! Berry

Beantwoorden

@ Berry,los van uw beperkte kennis van de Nederlandse taal,vind ik uw reacties een politicus onwaardig. Berry,what ever that me be, halfzachte onderwerpen aanpakken lijkt uw stijl.

Beantwoorden

@Berry,

klasse, mag ik dan jou column overnemen? Die gaat toch nergens over, dan kun jij een diepe kuil graven.

Beantwoorden

Ach Berry, voor jou wil ik er voor de vorm nog wel een schepje bovenop doen door je enigszins op de (droge) korrel te nemen (ik was niet van plan om met modder te gaan gooien).
Ik zou het er niet veel beter vanaf brengen; ik schrijf dan ook geen columns en ik noem mezelf dan ook geen columnist.
Het zal je niet ontgaan zijn dat je, door je te verdiepen in het zand van het voormalig Obragasterrein, de naam Helmond Aktief letterlijk eer aan gaat doen. Een mooie manier om je partij in deze komkommertijd alvast krachtig neer te zetten voor de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Veel plezier!

P.S. Vergeet je zonnebrand niet … de bomen in het gloedjenieuwe park bieden nog weinig bescherming tegen de felle zon!

Beantwoorden

@berry op woensdag 23 juli 2014 om 13:58:

Jezus Berry, met alle respect, maar een reactie als deze op een van de grootste Helmondse websites is toch politicus onwaardig? Ik snap best dat je het als persoon soms niet eens kan zijn met reacties welke gegeven worden, maar de manier waarop je nu met zand gooit (om maar even in de zandbaktaal te blijven praten) passen echt niet bij iemand met jou ervaring.

Even los, ik kan me niet echt zorgen maken om de benaming van een tijdelijk park. Als de gemeente hun ideeën eens bij elkaar raapt en richting de burgers meer bekend maakt over de plannen met het, in mijn ogen goed opgeknapte, centrum komen we misschien nog ergens 🙂

Beantwoorden

@Stapper op woensdag 23 juli 2014 om 20:28:

Gelukkig hadden ze die bomen nog over vanuit Brandevoort. Die drukte daar alle bestrating omhoog ! Iets wat de groene vingers van de gemeente schijnbaar niet wisten. Hopelijk slaan die weer (opnieuw) aan! Stapper bedankt voor je reactie. Berry

Beantwoorden

@JohanR op woensdag 23 juli 2014 om 21:02:

Jezus Johan, overigens met even zoveel respect, die “wedstrijd” is uitgeschreven door de gemeente. Waarom? Leek een leuk idee om de burgers daarbij te betrekken. Overigens ter geruststeling voor velen, ik heb mijn “suggestie” niet ingezonden.Wat betreft “het bij elkaar rapen van plannen” kan ik melden dat dit één van de actiepunten is waar het nieuwe college binnenkort mee naar buiten komt. Frans Stienen met de ambtelijke dienst buigen zich over ( afgeslankte ) centrumplannen die door zijn voorganger P.Tielemans ooit waren opgesteld ( en die waren ook al afgeroomd). Maar mogelijk wist je dat ook al? Gr. Berry

Beantwoorden

@JohanR

Even geduld nog, de ambtenaren zijn nog aan het broeden. Er zit wel beweging in de plannen rondom het centrum. Ik vermoed dat er nog voor het einde van het jaar wat eieren gelegd gaan worden. Dan komt die kuil in dat zand mooi van pas. 🙂

Beantwoorden

@ Berry en Michiel,

Ik houd de ontwikkelingen ontrend het centrumplan inderdaad scherp in de gaten omdat in mijn ogen daar een hele grote kans ligt voor onze stad om functie als regionaal centrum richting het peelgebied kracht bij te zetten. Hopelijk ziet de gemeente ook in dat die kans zo snel mogelijk benut moet worden.

En de naam van het park, tsja, het is leuk om mensen erbij te betrekken, maar als ik dan zie hoe hier de discussie gevoerd wordt. Beetje jammer van een ander goed initiatief.

Beantwoorden

Als Helmond als stad helemaal af is als we de crisis over naamgeving hebben afgerond dan stel ik voor om nog één extra kasteelconcert te organiseren, als grootse afsluiter de Jostiband met daarin alleen maar leden van bestuur van de stad Helmond. Ze kunnen de helmonders ook eens lachen om de mensen die hun belastinggeld zitten te verkwanselen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *