Buiten is het 33 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 98.286 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn de politieke kaarten weer geschud en dendert de politieke trein verder. Een trein waarvan de passagiers samenstelling t.o.v. de vorige raadsperiode aardige wijzigingen heeft ondergaan. Zo werd er afscheid genomen van zo’n 100 jaar raadservaring en werden diverse ( vervelende) dossiers achtergelaten of verdwenen in een overdrachtsdossier. Een nieuw team trad aan. Te beginnen met de “machinist” van de politieke trein. Na de schitterende overwinning van de SP waren zij voor het eerst aanzet om een coalitie te smeden. Best lastig om nu partners te gaan zoeken nadat de SP zovele jaren in de raad “tegen” diverse voorstellen had gestemd. Verrassend dat bijv. met de VVD en CDA fractie-compromissen werden gesmeed. Ook verrassend dat 2 kleine fracties het geheel “compleet” maakten! GL fractie leverde voor het eerst een (deel) wethouder en Helmond Aktief deed ook voor de eerste keer mee “in de coalitie”. De politieke trein kon weer van start en dendert de komende 4 jaar verder. En wat kunnen we dan verwachten? Een sociaal coalitieprogramma wat gezien de geringe middelen nog veel hoofdbrekens zal opleveren op bijv. de 3 thema’s van de decentralisaties. De samenwerking Peel 6.1 zal hierin mogelijk oplossingen brengen. En wat kunnen we verwachten van de oppositie partijen? De PvdA fractie met 3 raadsleden likt haar politieke wonden en zal zich mogelijk op hoofd thema’s concentreren. Helder Helmond zal haar bekende rol als “luis in de pels” weer opeisen en met de burgers blijven communiceren via hun bekende “hoor avonden”. De fractie Senioren 2013 met 2 raadsleden zal nog ( niet ) hoog van de toren blazen, tenminste die indruk is tot op heden, ook niet de campagne, ingenomen. De ervaren fractie SDOH-Helmondse Belangen gaat waarschijnlijk op gepaste wijze de oppositie voeren. Wat blijft dan over wat “leven in de brouwerij” zal geven? Die verwachting zal moeten uitgaan van de D66 fractie. Van vooral Noureddine Zarroy en Gaby van den Waardenburg zal enige oppositie moge worden verwacht. Nu echt weer op eigen benen en niet meer in een politiek harnas vanuit een samenwerking. Kortom de trein is weer vertrokken en dendert gewoon verder en wacht in principe op niemand. Of we weer zo’n roerige raadsperiode gaan meemaken als afgelopen keer lijkt me niet! Dus geen bewaakte burgemeester, geen roering over declarerende bestuurders, geen uittredende raadsleden, voortslepende dossiers ( stadion – Berkendonk ) Of gaat de Ruit nog als 2-spalt werken?

Berry Smits
Burgerraadslid Helmond Aktief

9 reacties:

Eigenlijk bedoel je dus dat er geen steek veranderd en dat de verkiezingen,zoals we allang weten,een farce zijn

Beantwoorden

@mopperkontje op maandag 9 juni 2014 om 13:05:

de cursus begrijpend lezen zal binnenkort weer worden opgestart. mogelijk een aanrader ? gr. Berry

Beantwoorden

Hr Smits toch,wat laat u zich weer kennen.

Beantwoorden

@Berry Smits

Is dat tegelijkertijd met de cursus begrijpend schrijven en interpunctie?
Tip: maak alinea’s, dat komt de leesbaarheid van je column ten goede 🙂

Ik vind de constatering dat de enige scherpe oppositie van D66 mag worden verwacht misschien iets te voorbarig. Als D66 zit je altijd in de tweespalt tussen scherpe oppositie en constructieve kritiek (meedenken). Ik denk dat je beiden gaat zien de komende periode. Ik hoop en verwacht dat de overige oppositiefracties hetzelfde lef tonen.

Het is leuk om elkaar aardig te vinden, maar het politieke spel moet ook gespeeld worden, argumenten uitgewisseld en vanzelfsprekendheden onderuit geschoffeld. Dat komt uiteindelijk de kwaliteit van het bestuur ten goede. Het is net als een goede pot voetbal. Op het veld bikkelhard, maar na afloop drink je er een biertje op. Want die scherpte hoort erbij en is niet persoonlijk bedoeld.

Beantwoorden

@ Michiel

Die alinea’s zitten overigens wel in mijn aangelgeverde kopy maar de weblog “plakt” alles achter- en aan elkaar. Goed maar dat zijn vlg. mij maar bijzaken.
Klopt, buiten de “arena” drinken we graag een biertje of een (rood) wijntje.
En we zullen zien hou jouw kluppie met die tweespalt om gaat.
Gr. Berry

Beantwoorden

Foto van een jongere uitgave, toch zeker!!

Beantwoorden

Goh wat leuk. Berry zet zijn politieke carrière verder als columnist. Veel succes.

Beantwoorden

@berrry smits op dinsdag 10 juni 2014 om 22:08:

De cursus fatsoenlijke politiek was zeker afgelast??

Beantwoorden

Wat ergggggg.
En vooral wat niveau loos.
Dit kan toch eigenlijk niet.

Beantwoorden
M. Betgem van der Spuij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *