Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.454 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Voor de niet ingewijden staat deze afkorting voor “Stichting Stadswacht Helmond”.
Maar eerst moet ik alle lezers van de weblog natuurlijk een gezond en gezegend 2015 toewensen. Moge alle wensen en voornemens voor u ( gaan ) uitkomen! Dus veel succes met het stoppen met roken, het meer gaan bewegen, zoektocht naar werk, minder stress, gelukkig zijn, hoop op het winnen van een grote prijs, Helmond Sport meer punten gaat halen, kinderen hun zwemdiploma gaan halen of hun studie succesvol afronden, relatie stand zal houden, politiek oplossingen biedt, het een schitterende zomer zal worden etc. etc.
Kortom 2015 zal weer veel zaken gaan brengen waar we nu nog geen weet van hebben. De toekomst blijft voor iedereen een grote glazen bol! Wat zal bijv. de toekomst voor SSH gaan brengen?
Onlangs kwam de Stadswacht in het nieuws. Leden van de fractie SP had de burgemeester aangeklampt omdat oud-medewerkers misstanden hadden aangegeven.
Burgemeester Blanksma, die integriteit en transparantie hoog in het vaandel heeft staan, had een luisterend oor en gaf opdracht voor een onderzoek. Het ED pikte de signalen op en we konden weer dagen genieten van artikelen met daarboven grote chocolade letters.
Tja wat was er nu precies aan de hand? Het ED interviewde oud-medewerkers en diverse “liepen na jaren leeg” over misstanden met name over de directie! Ik heb Joop van Stiphout, directeur SSH., toen gebeld en die stond versteld over de aantijgingen en besloot toen verder de onderzoeksresultaten af te wachten! Burgemeester en ander gemeentelijke woordvoerders deden ook geen mededelingen. Zo verstomde automatisch de nieuwsgaring over de “misstanden”!
Regio gemeenten lazen ook mee en in Someren werden al politieke vragen gesteld.
Gaat fraude blijken? Waren er misstanden op de werkvloer ? Werd de organisatie onvoldoende of te strak geleid? Heeft het Stichtingsbestuur haar taak niet naar behoren uitgevoerd?
Het is nu een beetje vissen in troebel water !
Je kunt je ook de vraag stellen: had het allemaal zover moeten komen? Had een (goed) gesprek tussen toezichthouders ( stichtingsbestuur ) en directie in eerste instantie niet meer voor de hand gelegen? Of is dat wel gebeurd?
Een ding is zeker; SSH is een toezichthoudende organisatie waarbij het personeel diverse taken uitvoert waarbij vaak corrigerend moet worden opgetreden c.q. wordt vereist!
En dat werk is nooit leuk! Dat levert strijd op; buiten op straat maar ook op de werkvloer.
Veelal met de personele inbreng dat door bijv. het Werkplein i.v.m. re-integratie trajecten wordt toegewezen.
Vaak werden dan ook geluiden gehoord over de kwaliteit van de toezichthouders. In de trant van: “Moet die persoon mij gaan corrigeren / bekeuren / aanspreken?“
Goed in mijn raadsperiode heb ik de SSH 2 keer bezocht. Een keer op het moment toen kwantiteit werd ingewisseld voor kwaliteit! De politiek ( incl. Fons J.) had dit geëist! De geldkraan vanuit Den Haag (subsidie ID-banen) werd dichtgedraaid terwijl de Helmondse politiek toch de aanvullende toezichthoudend taak, met name in de wijken, wilde voortzetten.
En later nog eens voor de 2e keer. Beide keren trof ik daar een strak en gedisciplineerde organisatie aan. No-nonsens, goed gefaciliteerd en bezig met hun taakstelling. Feitelijk niks mis mee!
Of het moet zijn dat je in deze cultuur en structuur niet happy voelt.
Dat kan ( gaan ) botsen met de leiding, met alle gevolgen van dien.
Maar hebben we het dan gelijk over misstanden?
In “mijn 2 dagen” heb ik geen misstanden kunnen ontdekken noch werden die aan mij gemeld!
Ik ben dan ook heel benieuwd naar de onderzoeksresultaten.
Wat de gevolgen zullen zijn ? De glazen bol zal dit op termijn gaan onthullen.
Eén ding is mij in al die tijd wel duidelijk geworden namelijk dat de inzet van de Stadswachten voor de leefbaarheid bijv. in onze wijken van belang is. Dat gaan we naar de toekomst toe hopelijk zo houden! Eén van de vele wensen die ondergetekende in 2015 op zijn lijstje heeft staan!
We zullen de conclusies en mogelijke aanbevelingen moeten afwachten en dat geldt voor iedereen. Tot slot: van vooroordelen is nog niemand beter van geworden!

Berry Smits
Burgerraadslid Helmond Aktief

9 reacties:

Beste Berry,

Als u ooit in het bedrijfsleven gewerkt hebt, dan weet u dat als er hoog bezoek komt de puntjes op de i staan en alles veel mooier wordt voorgedaan als het is tijdens de normale werkdag. Waarschijnlijk hebt u daarom geen misstanden gezien.
Juist het feit dat er anoniem, danwel door oud medewerkers geklaagd wordt is een teken dat er iets niet in de haak is.

Beantwoorden

Zou het ook zo kunnen zijn dat de oud medewerkers die klagen, mensen waren die geen of nauwelijks kwaliteiten in huis hadden, daar op gewezen waren en ge-stresst werden en daarom ook oud-medewerkers worden genoemd, omdat ze niet voldeden? Dan kan een ander of iets al snel beticht worden misstanden “van wat dan ook”!!

Beantwoorden

Vandaag gehoord na een onderzoek dat stadswachten duurder zijn dan gewone agenten en ook nog minder mogen dus waar wachten we nu nog op.

Beantwoorden

@Ad Ik heb dat niet van “horen” maar een krantenbericht daarover gelezen ( AD van 6 jan. ). Alleen het OM heeft dat bericht gelijk getackeld door aan te geven dat daar nog bijkomende kosten moesten worden opgeteld. En dan wordt die stelling weer onderuit gehaald! Berry

Beantwoorden

Dus al die stadswachters ( ik geloof 18 inmiddels) lullen uit hun nek??
Je stuk is een schande en schoffering t.o.v. deze mensen: http://www.omroepbrabant.nl/?news/2217381003/Onderzoek+om+vermeende+angstcultuur+bij+stadswachten+in+Helmond.aspx

Maar goed, met een duur glas rode wijn mag je niet op straat lopen, anders krijg je een bekeuring.
Ik denk dat je een beetje te veel met de directie je tijd hebt doorgebracht en minder met een stadswacht op straat.
Vind je het gek, dat mensen dan niet tegen je praten!!

Beantwoorden

@Berry Je zult geen musical krijgen in Helmond voor je stuk lijkt me!

Beantwoorden

@Frutje Frot op donderdag 8 januari 2015 om 16:56:

Eerst veroordelen en pas daarna onderzoek doen. Klinkt weer verstandig van je. 🙁 Een beetje dom zou Maxima zeggen.
Je voorspelling dat deze Berry geen musical krijgt, lijkt me wat slimmer van je. 😉

Beantwoorden

Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Totdat ineens….boem!!!

Beantwoorden

Je kunt ook je ogen sluiten als je daar bent .Ik heb genoeg ervaring opgedaan over het reilen en zeilen bij de Stadswachten Dit was niet altijd rozengeur en maneschijn en ook met veel Stadswachten gesproken dus ?????

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *