Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.413 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

49reacties

De plank misslaan is de beste omschrijving van het Helmondse politieke toneel na het kerstreces. De nieuwjaarstoespraak van locoburgemeester Dortmans was op twee punten voor velen herkenbaar. Los van je politieke voorkeur of mening herkennen we allemaal de toenemende verdeeldheid in Helmond en hebben we te maken met een verdere daling van het schrijnend lage vertrouwen in de politiek. Transparant bestuur, inspelen op breed gedeelde behoeftes en aanpakken van ergernissen in de stad zijn dan ook van cruciaal belang om dit te herstellen.

Deze goede voornemens werden echter direct de das omgedaan door het uitroepen van de filmmakers(in-spé) van Hideout 11 als helden van Helmond. Uitgerekend de vertoning van deze beelden drukte bij velen op de zere plek. Van welke kant je het ook bekeek, de verdeeldheid met het bijbehorende gevoel van ongemak was voelbaar in de zaal. Jammer, want deze jongens verdienden meer enthousiasme en ik denk dat ze een goed verhaal voor volledige verfilming in handen hebben. Het waren alleen op dit moment niet de Helden met een breed draagvlak voor juist dit doel in Helmond. Ik voelde, naast ook enige irritatie, vooral plaatsvervangende schaamte bij het volledig misslaan van deze plank.

Eenzelfde, doch humorvolle, vorm van schaamte voelde ik afgelopen donderdag toen Van den Boogaard (D66) tijdens de vergadering reclameerde: ‘We zitten hier toch niet voor de kat zijn k..’? Hilariteit alom in de toch al enigszins rommelige vergadering. Ikzelf stond overigens voor de kat zijn viool (Hint) te betogen over de half miljoen extra voor Blink. Er is, volgens de rest van de raad, kennelijk geen causaal verband tussen de frequentere vervoersbewegingen bij apart ophalen van verschillende afvalstromen en de stijgende kosten van brandstof en personeel. Dit is louter de inflatie en ik moest dus vooral mijn mond houden over de wijze van afvalinzameling, want dat ligt kennelijk gevoelig.

Tijdens deze vergadering werd ook pijnlijk duidelijk dat wethouder Van den Waardenburg (D66) het nogal moeilijk vindt om sorry te zeggen en dat coalitiepartijen het benoemen van de waarheid, door een nette opsomming van simpelweg feiten door Boetzkes (Helder Helmond), niet waarderen. Een simpel excuus voor de onhandige aanpak was voldoende. Hoe breed moet de plank zijn voordat iemand raak kan slaan? Wethouder Bonte (GroenLinks) heeft in ieder geval de plank voor ’t hoofd opzijgeschoven door in te zien dat je vanuit Rotterdam zeker niet ‘een van ons Helmonders’ wordt!

Patty Spoek
Raadslid Forum voor Democratie Helmond

49 reacties:

Naast uw voortdurende gevoel van onbegrip en onbehagen…wat is uw punt?

Beantwoorden

Toen ik in de krant las dat die filmers uitgeroepen waren tot Helden van Helmond, snapte ik dat ook niet en ging ik wat googlen. Toen ik uiteindelijk uitkwam bij https://www.heldenvanhelmond.nl/ werd het nog nikszeggender.

Leuk natuurlijk dat een paar inwoners een film gaan maken, maar als je daardoor voortaan Held van Helmond bent, dan denk ik dat er niet 75 maar minimaal 10.000 Helmonders veel grotere helden zijn. De medewerkers van Savant die velen van ons dagelijks thuis komen verzorgen, iedereen die in het ziekenhuis werkt, alle politieagenten, alle vrijwilligers die het leven van anderen mooier maken, de opa’s en oma’s die het veel ouders mogelijk maken om te gaan werken en misschien zelfs wel de vredelievende supporters van Helmond Sport die ondanks de slechte resultaten achter hun clubje blijven staan. Om maar eens een paar heldencategorieën te noemen.

Nee wethouder Dortmans, dat was geen sterke zet.

Beantwoorden

@Roland op maandag 16 januari 2023 om 06:57:

Dag Roland,

Mijn punt is dat het vertrouwen in de politiek pas groter kan worden als het bestuur van de stad inzicht heeft en rekening houdt met de behoeftes van Helmonders. Het draait niet om mij en mijn gevoelens hierin. Dit onbehagen ontstaat doordat ik onvrede voel en ervaar bij velen.
Een goede bestuurder moet zich daarnaast ook wat kwetsbaarder opstellen en niet louter blijven staan voor het eigen (on)gelijk.
Al met al dus geen pluspunten voor het begin van 2023.

Hartelijke groeten,
Patty Spoek

Beantwoorden

@Patty Spoek op maandag 16 januari 2023 om 09:41:

Waar zit die behoefte volgens u?

Wat ik me ook afvraag na het lezen van uw betoog: Wanneer u en uw collega partij in de oppositie een punt willen maken en dat niet gehoord wordt door de coalitie, wilt dat toch niet zeggen dat punt juist is?

Beantwoorden

Als er 1 groep in Nederland is die de plank misslaat, dan is het de club van Thierry Baudet (FvD) zelf. Kritiek geven op andere initiatieven is zo makkelijk. Patty, kijk eerst even goed in je eigen spiegel.

Beantwoorden

Zwaar tegenvallend. Bij vorige PS nog op gestemd. Zelf lid van geweest. Vanwege hun ideeën over bestuurlijke vernieuwing en referenda.
Nu, ook lokaal is het niets meer als gehobbel achter de grote leider Baudet aan. Nooit wordt er een oplossing aangedragen.
Over bestuurlijke vernieuwing in een stad waar de politieke belangstelling tanende is(opkomst) hoor ik niemand.
Mijn aanvankelijke vertrouwen vier jaar geleden is weg.

Beantwoorden

Voor wie het betreft en het nog niet wist:
Op De weblog van Helmond gaat het over… Helmond.

Het topic is niet de landelijke of provinciale opvattingen van FVD, maar hetgeen Patty aansneed in haar column. Al onze 10 politieke columnisten dienen zich te houden aan dit A4’tje met 10 columnafspraken (pdf). Dus dan is het niet heel raar dat de reageerders zich ook aan met name het eerste punt dienen te houden. We vinden het leuk als Helmonders reageren, maar off topic reacties hieronder zullen we verwijderen.

Tip: misschien kun je elders op het internet wél een plek vinden waar je over de landelijke politiek je mening kunt geven.

Beantwoorden

Hallo Patty,

Leuk om eens te lezen hoe iemand van de FvD lokaal denkt en wat en in het hoofd van hem/haar omgaat.
Ik snap de strekking van je verhaal en ik ben het eens met je verhaal.
De punten die je noemt slaan de plank ook mis, heel dat verhaal van de afvalstromen bijvoorbeeld, voor sommige mensen/bedrijven een heel mooi en dik verdienmodel maar wat we er als burger en milieu er mee opschieten?

Ik vind het een verfrissend stukje.

Beantwoorden

Op de eerste plaats zou ik de film Hideout zeker gaan kijken, ik houd wel van dit soort verhalen.

Maar om nu te zeggen dat deze film de Helmondse Helden prijs verdiend vind ik discutabel. Hoe is men tot dit besluit gekomen eigenlijk?

Misschien moeten ze bij de volgende Helden, de Helmonders zelf even vragen wie ze willen nomineren. Dat kan makkelijk via een poll via DeWeblogVanHelmond en/of samen met andere lokale media.

Transparant en democratisch gekozen Helden.

Er zijn namelijk ook tal van hulpverleners, zowel betaald als vrijwillig die fantastisch werk doen voor Helmond. De mensen die Helmonders in financiële nood helpen bijvoorbeeld.

En zo zijn er veel meer voorbeelden te bedenken zoals mevr Klaassen ook aangeeft.

@mevr. Klaassen, die website is inderdaad erg karig haha. Mag best wat aandacht hebben.

@Jan van den Heuvel, misschien is het handiger dat je ook concrete voorbeelden geeft? Dan kun je tenminste op inhoud verder in plaats van zomaar wat zeggen. In mijn beleving zijn dit soort uitspraken vaker ongegrond dan dat ze echt een punt maken.

Beantwoorden

@Patty
Je hebt helemaal gelijk! 👍👌

Beantwoorden

Plaatsvervangende schaamte was inderdaad merkbaar in de zaal. Vooral het 5 tot 6 keer opnieuw vragen van applaus vond ik nogal ongemakkelijk. Ik proefde uit het stukje van Henk van Dijk van afgelopen zaterdag dezelfde irritatie (zie link). En terecht als je het mij vraagt. Onze veteranen, zorgmedewerkers of organisaties die zich inzetten voor minima etc. zouden eerder in aanmerking moeten komen voor Held van Helmond.

https://ditishelmond.nl/onze-veteranen-zijn-ook-helmondse-helden/

Beantwoorden

@Niels op maandag 16 januari 2023 om 10:30:

Dag Niels,

Helmond heeft behoefte aan Helden die zich op maatschappelijk vlak inzetten voor alle Helmonders of voor een een groep die het op dit moment heel zwaar heeft.

@Martijn Rieter refereert al naar een artikel van onze Helmondse veteranen. Een verzoek tot applaus was in dat geval zeker niet nodig geweest. Hetzelfde geldt voor de vele mensen/organisaties die zich met hart en ziel inzetten voor de steeds verder groeiende groep Helmonders met financiële problemen. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden noemen.

Je kan de vergadering terug kijken.

https://helmond.notubiz.nl/vergadering/1037245

Bij de behandeling van het punt 14 kun je zien wat ik bedoel. Dhr de Mare van PvdA had in zijn behoorlijk scherpe verwijten richting Dhr Boetzkes geen gelijk. Later in het stuk hoor je hem ook zeggen dat het er zo misschien niet letterlijk staat. Excuses voor de scherpe verwijten waren wat mij betreft gepast.

Als we het over dit punt hebben hadden de oppositie partijen het feitelijk juist. Dan kun je nog van mening verschillen of wethouder van de Waardenburg het anders had moeten aanpakken. Ook dat antwoord is vrij eenvoudig. Als de werkwijze voor verwarring zorgt bij het hoogste bestuurlijk orgaan (de raad) van de stad kun je zelf nog zo vinden dat je het fantastisch hebt gedaan, maar erkennen dat verschillende partijen in de raad het liever anders zien en dus excuses aanbieden voor deze onvrede is vele malen sterker. Ofwel: Sorry, ik ga hier in de toekomst rekening mee houden. Zo eenvoudig was het.

Beantwoorden

Spijker op zijn kop. Plaatselijke FvD nuanceert zaken. Kunnen ze landelijk nog een voorbeeld aan nemen.

Beantwoorden

“Ik vind, ik voel, ik denk”, erg veel verder komen we daar niet mee.
Wellicht dat mevrouw Snoek, de volgende keer twee dingen kunt doen?

1. Een wat minder rammelend stukje schrijven, waar niet allen lijn en opbouw
maar ook concrete oplossingen in staan. Ik wil u niet euvel duiden dat u wat
moeite heeft met het beseffen dat je in plaats van “reclameren” ook gewoon
“zei” kan schrijven, zoals u nu de dingen schrijft er geen touw aan vast te
knopen.
2. Wat u vindt is niet per definitie de waarheid.

Oh ja, “drukte bij velen op de zere plek”, is gewoon geen Nederlands, niet allen de vinger ontbreekt hier….

Beantwoorden

@jan van den heuvel:
Beetje zwak om de nuance die de plaatselijke FvD plaatst, dan gelijk de grond in te boren met een verwijzing naar de landelijke politiek.

Beantwoorden

@Berry op maandag 16 januari 2023 om 15:18:

“Alleen” schrijf je ook anders hoor.

Beantwoorden

@Berry op maandag 16 januari 2023 om 15:18:

Jammer dat u zo negatief bent.
Helaas kan ik in 400 woorden niet al mijn oplossingen kwijt. Ik nodig u van harte uit wat wat vergadering fysiek of via de stream te volgen. Dan kun je zien dat we best wel wat oplossingen aandragen. Op de site ziet u ook alle moties en amendementen.

En als we het dan hebben over afval hebben we wel wat voorstellen gedaan:

https://helmond.notubiz.nl/document/12031526/2/Motie+Evalueren+Diftar
https://helmond.notubiz.nl/document/12031464/1/Motie+Pas+op+de+plaats+Diftar+Hoogbouw

Ik zal taalkundig niet ingaan op uw schrijven, dat is een beetje flauw.
Fijne dag!

Beantwoorden

Nou Patty, super helder betoog, en lekker binnen de 400 woorden.
De nedgatieve kritiek geldt blijkbaar slechts voor mensen met een uitgesproken haat mening jegens Baudet. Jammer, want die heeft nou net helemaal niks met Helmond of Patty van doen.
Goed te lezen dat FvD groots genoeg is om die Bonte Rotterdammer welkom te heten. Inderdaad gaan de wijsneusjes van D66 anders om met hun ego.
Voor Helmondse helden stel ik voor om dit niet jaarlijks te doen, maar alleen indien nodig. Wanneer iemand echt heeft uitgeblonken of is opgevallen. Zo devalueer je de oorkonde tot je slechtste jaren.

Beantwoorden

Over de Helden van Helmond heb ik weinig commentaar. Wie tijdens de toespraak van de wethouder (als plaatsvervanger van de burgemeester) goed geluisterd heeft kon de conclusie trekken dat de jongelui die als groep deze Helmondse waardering hebben gekregen,een voorbeeldfunctie vervullen naar de achterban waarin de verleiding om snel geld te verdienen via de handel in drugs vaak voorkomt. Onze jonge Helden van Helmond hebben ervoor gekozen op een eerlijke manier in hun inkomen te voorzien en deze boodschap actief uit te dragen naar hun vrienden. Dat vraagt durf en doorzettingsvermogen. Voor wie niet aanwezig was: het gaat hier om een grote groep jonge mensen waar de overheid/politie nauwelijks invloed op heeft maar die wel voor grote overlast zorgt.

Onze Helden van Helmond gaan hun boodschap via een videofilm van eigen makelij uitdragen.Tijdens de nieuwjaarsreceptie hebben wij hiervan de preview mogen zien en die belooft veel.

Concreet: de toekenning van de Helmondse Helden vind ik volkomen terecht. Ik plaats hierbij de kanttekening dat de gemeente Helmond wel wat meer publiciteit aan deze groep had mogen besteden. Een minpunt voor de afdeling Communicatie en een leer voor de volgende keer.

Beantwoorden

@Hanneke ook hadden ze in de film wat meer van onze huidige maatschappij mogen stoppen. De mix. Ik mis de kwetsbare, jongeren evt. ook met (verstandelijke) beperking uit de “nederlandser” doelgroep. Weet niet hoe het anders te omschrijven. De film was een bepaalde doelgroep, alsof alleen zij tegen deze problematiek aanlopen. Terwijl het breder speelt. Alsof alleen zij de criminaliteit ingaan. Het is maar hoe je het bekijkt.
Even kort door de bocht een soort “mocro maffia” ferry” genre en die doen dat wel. Waar de film toch een beetje op leek. Misschien had men ook beter met het script direct naar videoland kunnen gaan. Nu word wederom veel geld besteed in een bepaalde doelgroep.En gemeente Helmond hoeft geen films te gaan ondersteunen lijkt me.

Beantwoorden

@ Hanneke

Waarom vinden we het tegenwoordig zo bijzonder dat mensen, ook uit zwakkere milieus, gewoon eerlijk werk gaan doen? In de tijd van mijn ouders leefde half Nederland van een klein inkomen, was er nauwelijks geld voor een klein beetje luxe of een extraatje, maar men zette de schouders eronder en ging desnoods na een hele dag werken, op 15-16 jaar, nog eens 3 dagen per week naar de avondschool, náást de baan, om verderop te komen.

Ik vind het behoorlijk raar dat op een eerlijke manier in je inkomen voorzien je een heldendom oplevert. Ik voorzie al 40 jaar op een eerlijke manier in mijn eigen inkomen. Ben ik nu ook een held?

Beantwoorden

@Farrad op dinsdag 17 januari 2023 om 18:08:

Deze jongeren zijn onderdeel van een bepaalde groep die gevoelig is voor crimineel gedrag omdat dit gemakkelijk geld oplevert. We worden dagelijks met de gevolgen van de drugshandel geconfronteerd en we hebben er als maatschappij geen of onvoldoende antwoord op. Daarom is het zo mooi dat er nu vanuit de groep een aantal jongeren is opgestaan die een waarschuwing uiten en een voorbeeld willen zijn. Ik hoop dat zij er in slagen waarin anderen falen en dat zij een beweging naar beter in gang zullen zetten.

En wat betreft de film: zullen we de definitieve versie even afwachten? Ik denk dat de boodschap dan beter overkomt.

Beantwoorden

@Pejeka op dinsdag 17 januari 2023 om 18:27:

Zie mij antwoord aan Farrad.

Beantwoorden

@ Hanneke

En wat is de rol van de ouders hierin? In hoeverre worden zij aangesproken op waar hun (jonge) kinderen mee bezig zijn, gevraagd waarom ze geen toezicht en inzicht hebben op hun gaan en staan, gevraagd waarom ze niet weten met wie hun kinderen in contact zijn, gevraagd waarom ze niet weten dat hun zoon/dochter met een gevaarlijk mes op zak of in de tas loopt? In hoeverre worden de ouders hierbij betrokken en ook verantwoordelijk gesteld voor het gedrag van hun kroost, wat mij heel normaal lijkt.

Beantwoorden

@Hanneke Je zegt : Deze jongeren zijn onderdeel van een bepaalde groep die gevoelig is voor crimineel gedrag omdat dit gemakkelijk geld oplevert. Wil je hiermee dan zeggen dat die doelgroep vooral dit “crimineel” gedrag vertegenwoordigd. En de doelgroep die ik aangaf minder ? Nu is het een selectief beeld wat een gedachte van velen bevestigd. Alsof alleen crimineel gedrag in die groepen vd maatschappij word vertoond. “Jan en Piet” zijn immers ook gevoelig hiervoor.
Laten we hopen dat ze in de definitieve film een wat beter beeld van Alle jongeren weergeven die hiervoor gevoelig zijn. Dan zou de film ook voor al die jongeren gelden. En zich aangesproken voelen. En die bevestiging voor velen wegnemen. Dat is immers ook het doel v.d. film.

Beantwoorden

Een ding is me nu wel duidelijk: we kunnen in Helmond behoorlijk zeveren.

Beantwoorden

@Pejeka op dinsdag 17 januari 2023 om 21:53:

Dat weet ik niet. Daar ga ik ook niet over en dat is nu ook de discussie niet.

Beantwoorden

@Farrad op dinsdag 17 januari 2023 om 23:14:

Dit is de discussie niet. De gemeente Helmond heeft een keuze gemaakt om deze groep nu in het zonnetje te zetten en die keuze begrijp ik. Ik heb geen invloed gehad op dit besluit en dat laat ik zo.

Beantwoorden

@Pejeka
Vanaf een bepaalde leeftijd maken jongeren zich los van hun ouders en gaan ze hun eigen weg. In een wereld met maar één weg, zoals in die goeie ouwe tijd waar jij naar verwijst, ligt de eigen weg van de jongere automatisch in het verlengde van die van de ouders. Maar anno nu zijn er aantrekkelijkere wegen buiten het rechte pad.

@Farrad
Wat ik in de vorige alinea schrijf geldt natuurlijk voor alle jongeren. Maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige bevolkingsgroepen, als gevolg van discriminatie, lastiger is om betaald werk te vinden, wat voor hen de verleiding kan versterken om dan maar voor het makkelijke geld te kiezen.

Beantwoorden

Toch maar weer vinden dat allochtone criminele jongeren geframed worden?
Farrad begint goed, door de eenzijdigheid te benoemen, maar later draait ie als blad aan een boom door te suggereren dat de Nederlanders met een beperking ook door criminaliteit aangetrokken worden.
Wat we wel als feit kunnen zien is dat er een bepaalde scheve verhouding is vwb percentages criminelen binnen bepaalde groepen.
Volgens links, zoals Sander, komt dit door “discriminatie” door blanken. Of door klimaat, geschapen door “Wilders”.
De feiten liggen echt duidelijk heel anders, en dat weet iedereen die al wat langer in Nederland verblijft. Wilders én discriminatie zijn gevolgen van crimineel en onaangepast gedrag van nieuwkomers.
Dat wil ik graag even genoemd hebben. Over oplossingen kan je verschillen van mening.,maar over feiten en waarheid, realiteit moet je eerlijk zijn.

Beantwoorden

@ Sander

Het was uiteraard in “mijn” tijd ook al zo dat je je los probeerde te maken van je ouders. Dat hoort bij volwassen worden. Mijn ouders hadden echter een simpele regel: zo lang je onder mijn dak woont, van mijn portemonnee eet en drinkt en wij al je vaste lasten betalen, zo lang gelden onze regels en niet de jouwe. Bevalt dat je niet, dan staat het je vrij elders onderdak te zoeken. Dat laatste meenden ze natuurlijk niet echt, maar ze hadden wel gelijk. En daarmee gaven ze ook impliciet de zorgplicht waar die ze richting mij hadden en ook serieus namen. En heus, ik mocht best veel als puber en tiener. Maar de simpele regels waren: we willen weten waar je bent en met wie, wat je uitspookt, je bent op tijd thuis en als we ook maar een hint krijgen dat je rottigheid uithaalt, dan zwaait er wat (figuurlijk dan, want geslagen ben ik nooit, maar dan zouden ze wel maatregelen hebben genomen). Daar ben je ouders voor. Het is té makkelijk te zeggen als ze 11-12-13 zijn: tja, ze gaan nou eenmaal hun eigen weg, dus ik als ouder hoef er niks meer mee.

Beantwoorden

@Hanneke:

Wij hebben daar als maatschappij zeker wel een antwoord op. Het probleem moet dan wel benoemd worden, en juist daar zijn linksmensen zoals jij pertinent op tegen.
Die lui moeten snoeihard aangepakt worden in de taal die zij zelf bezigen. Helaas blijkt het dat na decennia buurtcoaches, gratis kickboksen, jongerencentra, rapcursussen (alles gesubsidieerd uiteraard) niet te werken.

Het is een belediging naar iedere Helmonder die dagelijks gaat werken en voor bovenstaande fratsen betaalt. Zonder crimineel te zijn, maar wel door links gepakt wordt. Wanneer kunnen wij allemaal ons lintje ophalen?

Beantwoorden

@Geert op woensdag 18 januari 2023 om 23:36:

Geert,

Ik was destijds één van de eersten die zich aansloot bij Forum voor Democratie. (Na het wangedrag van hun voorman T.B. o.a. rond de coronapandemie was ik één van de velen die daar weer weg liep.) In het verleden was ik betrokken bij Helder Helmond en later bij Vrij Kiezersmandaat Leo Broers. Als kartrekker van de Belangengroep Vinkelaan – Adelaarplein onderhield ik contacten met en deed ik zaken met alle politieke partijen in Helmond. En als columnist voor deweblogvanhelmond.nl doe ik dat nog steeds. En met veel plezier. Ik ben niet rood, ik ben niet wit en ook niet blauw. Ik ben voor Helmond en de Helmonders en het kan me niet schelen waar ze in geloven. Maar ik heb wel een hekel aan mensen die stigmatiseren en zomaar wat roepen.

Beantwoorden

@Andre op woensdag 18 januari 2023 om 14:55:

De feiten liggen inderdaad heel anders,… dan jij schetst. Er wordt gewoon onderzoek gedaan naar dit soort dingen namelijk en daar komt keer op keer uit dat het belangrijkste niet de culturele achtergrond is, maar sociale status en in welke wijk je woont, wie je vrienden zijn. En ja, er zijn nu eenmaal “witte scholen” en “zwarte scholen”, waarbij de laatste natuurlijk eerder doelwit zal worden van criminelen die willen ronselen. En ja groepen die oorspronkelijk ooit hierheen gemigreerd zijn, maar niet volledig geassimileerd wonen vaker in de armere wijken. Daar zal ongetwijfeld ook een component van discriminatie inzitten, maar daar gaat het hier niet om.

Waar het wel om gaat is dat er dus een groep is die actief probeert om tegen de stroom in te zwemmen. Of je dat op deze manier moet belonen of gewoon via extra subsidie of begeleiding is een tweede. Maar elke draaideurcrimineel die er uiteindelijk zijn werk van maakt kost de samenleving ook gewoon een miljoen euro. Om dat te voorkomen moet je gewoon doen wat werkt. En dat is een combinatie van optreden en praten. Want je wil die jongeren juist niet het gevoel geven dat ze buiten de samenleving staan. Dan wordt de verleiding om het criminele pad op te gaan alleen maar groter.

Beantwoorden

Lonneke Maráczi, de fractievoorzitter van SP Helmond, reageerde vandaag via het Eindhovens Dagblad:

Volledigheidshalve vroegen we de volledige tekst op van de nieuwjaarsspeech (pdf) die locoburgemeester Cathalijne Dortmans maandagavond 9 januari in Het Speelhuis hield. In die toesprak vertelt Dortmans waarom Ayoub Yagkoubi, Gialoc Hoang, Juriën Römer en Bilal Benhaddou de Helden van Helmond-prijs en bijbehorende cheque van 2500 euro ontvingen.

Beantwoorden

@ Michiel van Geel en @ Weblog:

Fijn, ook wat nuance. Constructief.

Beantwoorden

Net of die probleemjongeren deze film gaan kijken. Dus dan komt het er op neer dat deze film bedoeld is voor ons om uit te leggen waardoor dit type jongeren ontsporen en dat we daar dan maar begrip voor moeten hebben dat ze dat zelf niet op willen lossen.

Beantwoorden

@Guus op vrijdag 20 januari 2023 om 09:23:

Een probleem oplossen begint met het nauwkeurig benoemen ervan. Een probleemsamenleving kan zichzelf dan ook heel goed bijsturen, als mensen maar naar elkaar luisteren. Goed dus dat dit onderwerp nu in de schijnwerper staat.

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 20 januari 2023 om 10:00:

Dit is niet het probleem benoemen, maar een excuus geven waarom het probleem er zou zijn. Het probleem is al heel lang bekend maar mag niet benoemd worden. Gisteren zette ik hier nog een relevant actueel filmpje bij wat na 15 minuten al op “Moet nog goedgekeurd worden” sprong. Dat zal niet gebeuren gok ik.

Beantwoorden

Wat een zure reactie van die Maraczi. Van haar moet je dus voor de heldenprijs voor die jongens zijn. En iedereen die dat niet vindt, vindt zij fout. Nounou, wat een verbinder. #NOT
Zoals de meesten, vind ik het ook een leuk filmproject. Maar ik vind ook dat er honderden Helmonders zijn die die die heldenprijs veel meer zouden hebben verdiend. Dat mag toch?

Beantwoorden

Telefoon. ‘Hé Robert, met Bilal. Mooi artikel in het Eindhovens Dagblad vandaag, die ingezonden brief bedoel ik. Ik wist niet er zoveel was gereageerd man. Ik heb die reacties allemaal niet voorbij zien komen. Maar de film is dus wel keihard nodig, dat zie je wel als je de reacties leest. Ze moesten eens weten wat dit project nu al losmaakt in de binnenstad. Whatever bro. Top artikel. Ik ga je zien. Spreek je maandag’.

Helden van Helmond zijn ze geworden vorige week maandag. Bilal, Gialoc, Juriën en Ayoub. Voor mij waren ze dat tweeëneenhalf jaar geleden al toen ik ze voor het eerst ontmoette. Open, kwetsbaar, puur en helemaal afgetraind om een boodschap de wereld in te gooien. Er moest iets veranderen en dat zouden we via de kunstvorm ‘speelfilm’ voor elkaar gaan krijgen. De film is er nog niet maar de verandering heeft al plaatsgevonden en is nog steeds gaande. Het maakt in ieder geval veel los en dat is precies wat er moet gebeuren.

Er lopen in Helmond ruim vijfennegentigduizend helden en heldinnen rond. Eenieder draagt bij aan het welzijn van deze stad. De glimlach van de kassière, de anonieme donatie van de weldoener, het fluitsignaal van de grensrechter, de spontane zwaai van een peuter, degene achter de rolstoel, het ledigen van de grijze bak door hem in fluorescerende pak, de besluiten van het college of het verzorgen van de dieren in de Helmondse parken. Iedereen is op zijn eigen wijze een verbinder en daarmee een held. Vaak zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. We hebben in Helmond vijfennegentigduizend helden rondlopen.

Vier Helmonders uit die grote groep van vijfennegentigduizend, mochten dit jaar de prijs in ontvangst nemen. Zij mochten vorige week in de schijnwerpers staan. Maar niet alleen zij, ook de problematiek in de grote steden stond daarmee in de schijnwerpers. En dat is waar we het om draait bij dit project. Zaken aankaarten, issues bespreken, laten zien en voelen wat er speelt. En dat via de kunstvorm speelfilm. Een van de vele kunstvormen die verbinding tussen mensen bewerkstelligt.

Aan dit proof of concept ‘HIDEOUT 11’ project, heeft een dwarsdoorsnede van de samenleving een bijdrage geleverd. Het heeft prachtige gesprekken en bijeenkomsten opgeleverd waarbij wederzijds begrip centraal stond. En…er zijn vriendschappen uit ontstaan die anders nooit waren ontstaan. Een project dat weghaalt wat scheidt en zoekt naar dat wat verbindt. En dat is nu al gelukt. Ik weet het, het is een kleine stap maar daar begint iedere verandering mee. De speelfilm is er nog niet maar het project is nu al geslaagd. Mede doordat die vier maar vooral de boodschap in de schijnwerpers is gezet afgelopen maandag.

‘Ik spreek je maandag Bilal. Heb een mooi weekend.’

Beantwoorden
Robert van den Broek

@Robert van den Broek op vrijdag 20 januari 2023 om 14:52:

👍👍👍 Prachtige reactie!! Dat noem ik verbinden! Mij heb je, hopelijk de rest ook.
Want we hebben in Helmond vijfennegentigduizend helden rondlopen. Precies dat is het. En dat er dan deze vier uitgekozen werden, ik heb er nu vrede mee.

Beantwoorden

Komen in die film ook de ouders aan het woord? Dat zou ik zo interessant vinden. Hoezo hadden ze niet door waar hun kinderen mee bezig waren, hoezo hadden ze sowieso geen zicht op met wie hun kinderen uithingen, waar ze uithingen, wat ze deden, hoezo geen zicht op het feit dat hun zoons/dochters gewoon met wapens rondliepen soms, hoezo stelden ze zich geen vragen als soms bleek dat hun kinderen opeens enorme hoeveelheden geld te besteden hadden, vroegen ze zich niet af waar dat vandaan kwam, enz. Dat zou ik nou eens interessant vinden.

Beantwoorden

Beste Patty,

Graag reageer ik op een gedeelte uit uw blog!
Waarom is er zo veel verdeeldheid en zo schrijnend weinig vertrouwen in de politiek en zo weinig aantoonbare betrokkenheid bij de burgers?

Soms vinden burgers het onderwerp voor henzelf niet belangrijk.
Ze hebben geen vertrouwen in de bestuurders (de politiek).
Ze voelen zich totaal niet vertegenwoordigd en serieus genomen.
Bestuurders betrekken de burgers niet bij het maken van plannen. Ze zijn onvoldoende dienstbaar!
Politici zijn te veel met elkaar en de partijpolitiek bezig.
In plaats van burgers te koesteren worden deze als klanten beschouwd.
Voorlichters zijn PR-managers geworden die het beleid trachten te verkopen.
In plaats van luisteren naar de burgers leggen de bestuurders hun plannen liever nog eens uit om vervolgens de eigen plannen door te drukken.
Als je als beleidsbepaler weet dat je met je plannen een grote groep mensen ongelukkig maakt, dan zou je in gesprek moeten gaan om te kijken hoe dat gevoel kan worden weggenomen.

De gemeente (politiek) heeft wel allerlei verwachtingen van de burger. Deze moet bv. zelfredzaam zijn. Maar ze denkt te weinig na over wat de burger van de gemeente mag verwachten.
De gemeente ziet zichzelf als bedrijf met de burger als klant en denkt te weinig na over waarom ze er eigenlijk is en over de eisen waaraan zij zelf moet voldoen. Zelden wordt er nagedacht over de wenselijkheid en de uitvoerbaarheid van het beleid en hoe dit uitwerkt in de praktijk.

Door bovengenoemde aspecten gaat het vertrouwen in de politiek nog verder omlaag.
Een voorbeeld: De gemeente heeft met medeweten van de wethouder en tegen de wens van de aanwonenden een gedeelte van de Saxofoonstraat onveilig gemaakt door de rijbaan smaller te maken. Dit zogenaamd om de verkeersveiligheid en het woongenot te verhogen zonder te weten hoe (on)veilig de straat was/is. Desondanks merken wij niet dat zij zich inspant om aan deze onveilige situatie een einde te maken. Ook wil zij de rest van de straat nog aanpassen om de verkeersdeelnemers te dwingen tot ander verkeersgedrag.
Gevolg:
1. Veel irritaties bij de aanwonenden en regelmatig onveilige situaties (vooral met fietsers)
2. Veel foutparkeerders
3. De eerste aanrijding in het versmalde gedeelte heeft al plaatsgevonden (hoezo veiliger?)
4. Mijn echtgenote (76jr.) en andere ouderen durven niet meer te fietsen in het versmalde deel van de straat.
5. Een sterk verlaagd woongenot en daardoor een sterk verminderd vertrouwen in ons bestuur

Beantwoorden

Prachtige uiteenzetting Theo, klopt helemaal, top.

Beantwoorden

Ik hoorde op de radio dat Rotterdam gaat experimenteren met een aanpak die al dertig jaar met succes (30-60% minder jeugdcriminaliteit) in andere landen wordt toegepast, en die rust op drie pijlers:

-1- “voice of the community”, bijvoorbeeld een moeder die haar zoon aan crimineel geweld heeft verloren houdt jongeren voor “Doe jouw familie niet hetzelfde aan”;

-2- hulpverlening: “Wat heb jij nodig om van het criminele wereldje los te komen en je leven op orde te krijgen?”;

-3- opsporing en vervolging van wie toch de fout in gaat.

Mocht Helmond het voorbeeld van Rotterdam willen volgen (er komt best wel wat goeds uit die stad), dan zou Hideout 11 alvast een eerste invulling van -1- kunnen zijn.

Beantwoorden

Sorry Geert, we hebben jouw uitgebreide reactie verwijderd.
Ook jouw helder betoog zou (we schreven het een week eerder ook al) prima passen op een ander, meer landelijk internet-platform. Maar dus niet op De weblog van Helmond want hier gaat het over… Helmond.
Mocht je de behoefte hebben om daarover te discussiëren, mail dan even je telefoonnummer naar [email protected]. We bellen je dan graag om het te bespreken en uit te leggen. Hieronder hierop reageren, beschouwen wij in ieder geval als off topic. 

Beantwoorden

@Sander…je hoort ‘t zelf vaak jiet meer als je te lang in ambtelijke of politieke wereldje zit.
“Experimenteren”… Dat woord zegt heel veel.

Elders een succes, denkt men. Maar metname punt 3 kan je vergeten in ons land.

Het is tijd om eens op te houden met experimenteren. Gewoon spijkers met koppen.

Beantwoorden

De raad van Helmond slaat de plank ook wel eens mis! Zij keert dit jaar € 165.000,– uit aan de lokale omroep “Dit is Helmond” (DiH). Dat geld is niet het probleem. Wel de motivatie dat DiH meer educatieve programma’s moet maken om de kloof tussen kiezers en politiek proberen te verkleinen! Deze kloof moet niet alleen worden verkleind door programma’s van de omroep maar eerst en vooral door de houding van de politiek zelf. Zie hiervoor mijn bijdrage aan dit blog van za 21-01-’23 en dan met name het daarin genoemde voorbeeld!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *